Abant Gölü Milli Parkı
Kekik kokulu yeşil çayırları, ulu çam ağaçları ile kaplı geniş ormanları ve üzeri nilüfer çiçekleri ile bezenmiş cam gibi berrak suyu ile Abant Gölü Tabiat Parkı, Gezilecek Yerler, Konaklama ve Yapılabilecek Aktiviteler
Bolu sınırları içerisinde kalan ve Türkiye’nin en çok ziyaret edilen Milli Parkları listesinde ilk 3’te yer alan Abant Gölü yüzbinlerce turisti her yıl misafir ediyor. Başta Avrupa ve Arap yarımadası olmak üzere hemen her ülkeden insanların sıklıkla tercih ettiği Abant’a nasıl gidilir?
Abant Gölü Tanıtım Videosu
- Yedigöller Gezisi başlıklı yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz.
- Salda Gölü – Türkiye’nin Maldivleri yazımızı okudunuz mu?
- Kartalkaya Kayak Merkezi hakkında kaleme aldığımız yazıyı mutlaka okuyun.
- Gölcük Tabiat Parkı gezimize göz atmayı unutmayın.
- Bolu Gölköy hakkında bilgi sahibi olmak ister misiniz?
- Aladağ Kamp Gezisi yazımızı inceleyebilirsiniz.
- Sülüklü Göl Gezimizden izlenimler.
- Abant Kış Manzarası yazımızı okuyabilirsiniz.
Abant’a Nasıl Gidilir?
Yaklaşık 500 bin kişilik bir nüfusa sahip Bolu kenti, Ankara – İstanbul arasında neredeyse tam orta noktada bulunmasından dolayı ulaşım çeşitliliği ve kolaylığına sahip bir konumdadır.
Türkiye’nin parmakla gösterilebilecek doğa harikalarından biri olan Abant’a isterseniz D-100 Devlet Karayolu (ücretsiz), eğer daha hızlı ulaşmak isterseniz de E-80 (Tem – ücretli) otobanını kullanabilirsiniz. İster Ankara’dan ister İstanbul’dan yola çıkın hangi yolu kullanırsanız kullanın Abant Kavşağı – Abant Sapağı olarak bilinen çıkıştan ayrılıp Mudurnu istikametinde Abant Yoluna girerek tabelaları takip ettikten sonra yaklaşık 35-40 km mesafedeki Abant Gölü‘ne ulaşabilirsiniz.
Eğer aracınız yok ise Bolu Merkezden ve Bolu Otogardan Abant’a her saat başında bir servis kalkmaktadır. Servis saatleri yazın daha fazla ancak Abant’ta kışın daha az sayıda düzenlendiğinden kalkış saatlerine dikkat etmek gerekiyor.
Abant Giriş Ücretleri
Güncel Fiyatlar şu şekildedir;
Araç Türü | Giriş Ücreti |
Kişi Başı (yaya olarak girildiğinde): | 20.00 ₺ (1$) |
Motorlu Bisiklet: | 30.00 ₺ ($2) |
Otomobil Sınıfı: | 45.00 ₺ ($3) |
Minibüs Sınıfı: | 150.00 ₺ ($9) |
Midibüs Sınıfı: | 2000.00 ₺ ($15) |
Otobüs Sınıfı: | 400.00 ₺ ($25) |
Giriş ücretlerini bilet gişesinden nakit olarak ödeyerek veya HGS-OGS sahibiyseniz otomatik geçiş gişesini kullanarak sıra beklemeden hızlı bir şekilde Abant’a giriş yapabilirsiniz.
Abant’ta düğün fotoğrafçılığı veya özel çekimler için sabit bir ücret belirlenmemiş. Bu nedenle “Milli Park Yönetimi” ile görüşerek özel bir fiyat alabilirsiniz.
Göl Nasıl Oluştu?
Bolu’nun Güney Batı bölümünde hemen Düzce sınırında Abant Dağları üzerinde yer alan ve tektonik hareketler sonucu çöken bölgeye biriken suların oluşturduğu Abant Gölünün rakımı yaklaşık 1300 metredir.
Bu nedenle iklim olarak tipik yayla karakteristiğine sahiptir. Gölün alanı mevsimsel şartlara göre değişkenlik gösterse de yaklaşık 120 hektarlık bir alanı doldurmaktadır. Milli Parkın tamamı ise 1200 hektar alana sahiptir.
Yaz, kış hemen her mevsimde gezilebiliyor. Hatta her mevsimde giyindiği birbirinden güzel elbiseler ile bizleri karşılıyor. Göl içerisinde çeşitli tatlı su bitkileri ve hayvanları barındıran Abant Gölü aynı zamanda bir çok kuş türüne ve bitkisel çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor.
Abant’ta Konaklamak için Oteller, Bungalov Dağ Evleri ve Şömine Oteller
1988 yılında Orman Bakanlığı tarafından Milli Park statüsüne kavuşan Abant’ta iki adet 5 Yıldızlı otel ile birlikte apart, bungalov ve pansiyon gibi konaklama imkanları bulunmaktadır.
- Taksim International Palace & Köşk Otel
- Büyük Abant Oteli (Online Rezervasyon)
- Abant Göl Evleri
- Bungalov Oteller
- Abant Yolu Yeşil Evler
- Şömine Otelleri
- Abant Yolu Apart Pansiyon, Butik Oteller ve Kiralık Köy Odaları.
Abant’ta Camping: Çadır ve Karavan Konaklama Alanı
Göl çevresinin göle yakın sazlık şeklindeki yakın bölgeleri bataklıklardan oluştuğu için bu kısımlardan uzak durmakta fayda var. Piknik alanı ve çocuk oyun alanı olarak belirlenen yerlerin dışında kamp çadırınızla konaklayabileceğiniz yerler bulunuyor.
Gölün Doğu kısmındaki yamaçlarda ve sığ ormanlık arazi üzerinde göle yukarıdan bakarak unutulmayacak bir kamp macerası yaşayabilirsiniz. Her mevsimde gece saatlerinde yayla ikliminden kaynaklanan düşük sıcaklık değerlerine karşı hazırlıklı olmakta fayda var. Karavan ile konaklama imkanı bulunuyor olsa da uzun süreli ve toplu grup şeklinde konaklamaya Milli Park Yönetimi sıcak bakmıyor.
Abant Milli Parkının tamamından Jandarma Ekipleri sorumlu ve her türlü güvenlik ve emniyet tedbirlerini alıyorlar. Ayrıca yasak avlanma, kabahatler kanunu kapsamında ve diğer idari konularda denetim yetkisine sahip tek otorite diyebiliriz.
Abant’ta Yapılabilecek Aktiviteler
Abant Tabiat Parkı yerleşkesinde yapılabilecek aktivitelerde adeta sınır yok desek yeridir.
Abant Gölünde hangi aktiviteler yapılır?
— Göl çevresinde trekking yürüyüşü (6-7 km)
— Fayton veya At ile Abant Turu (Fayton: 75₺ – $20 Ata Binme: 30₺ – $5)
— Elektirikli veya Pedallı Bisiklet Kiralama
— Atv ile Abant Turu
— Olta ile Balık Tutma (Sezon kısıtlaması var)
— Abantta Yamaç Paraşütü (Rüzgar koşulları elverdiği sürece)
— Abant Yöresel Ürünler Market ve Tanıtım Müzesi
— Piknik, Mangal, Izgara (sadece piknik alanlarında)
Abant Gezilecek Yerler
Görülmesi gereken alanlardan bazıları; Çepni Yaylası, Abant Seyir Terası, Konukevi, Abant Göl Restoran, Abant Welness SPA Center, Abant Şömine Oteli, Abant Masalevi, Yol üstü konaklama ve atıştırma büfeleri.
Abant’ta Ne Yenir? Ne İçilir?
Abant’a geldiğinizde aç kalma şansınız neredeyse yok gibi. D-100 karayolundan Abant‘a doğru ayrıldıktan sonra yol üstündeki dinlence yerleri ve restoranlarda karnınızı doyurabileceğiniz gibi Abant Gölü ve çevresinde bulunan Restoran ve Cafe mekanlarda bu ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.
Gelelim Abant’ın meşhur yiyecekleri ve içecekleri nelerdir sorusunun cevabına.
Abant’ın nesi meşhur?
— Taze Alabalık Izgara ve Buğulama
— Yöresel üretim sucuk ekmek
— Izgara Köfte ve Et çeşitleri
— Abant’ta Açık büfe ve serpme köy kahvaltısı
— Abant Kapama
— Abant Usulü Piliç
— Bolu Usulü Tenekede Tavuk
Piknik Alanı ve Çocuk Oyun Parkları
Abant’a gelen ziyaretçilerin bir kısmı gezi amaçlı gelirken diğer bir kısmıda Abant Mesire alanlarında piknik yapmaya gelmektedir. Bir kaç yıl önce özel olarak tasarlanan ahşap piknik masaları ve mangal ocakları ücretsiz olarak hizmet vermekte. Ancak piknik için ayrılan alanların dışında başka bir yerde piknik veya mangal ateşi yakmaya izin verilmiyor.
Siz pikniğin tadını çıkarırken minik ziyaretçilerde oyun parkında eğlenceli zamanlar geçirebiliyor. Çocuklar Abant’ta ahşap temalı çocuk oyun parklarının tadını çıkarıyorlar.
Abant Manzara Fotoğrafları
Abant Gölüne her yıl defalarca gidiyoruz ancak her gidişimizde sanki ilk kez gitmiş gibi heyecan ve keyifle geziyoruz. Bu eğlenceli Abant gezisini sizler için fotoğrafladık. Abant Gölünün en güncel haline ait fotoğraflara bir nefeste bakacağınızı umuyoruz.
Geylani bey Abant’ta eskiden olduğu gibi her isteyen istediği yerde mangal yakamıyor. 2018 yılı itibariyle milli park içerisine yapılan kamelya ve barbekü ocakları haricinde mangal yakmak ateş yakmak hatta semaver yakmak bile yasak. Jandarma ekipleri atlarla sürekli gezip denetliyor. Para cezası yazıyorlar mangal yasağına uymayanlara. Ama merak etmeyin Abant’ta çok sayıda piknik ve mangal alanı bulunuyor.
Abantta mangal yasakmı. Nedir son durum