Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi
Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı İstanbul’un hemen yanıbaşında haftanın her günü kolayca gidebileceğiniz bir konumda bulunuyor. Çocuğunuzun elinden tutup farklı coğrafyalardan yüzlerce hayvanı bir arada görme imkanı bulabileceğiniz Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi Turuna birlikte çıkmaya hazır mısınız?
İstanbul’a çok yakın bir mesafede hemen yanı başında bulunan Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, hafta içi yada hafta sonu ailece ziyaret edebileceğiniz bir doğa parkı. Hayvanat bahçesinin yanı sıra kurulduğu geniş alan üzerinde oluşturulan botanik temalı doğa parkında sizlere ferah bir gezi imkanı sunuyor.
Faruk Yalçın Kimdir?
Darıca doğa parkı içerisinde bulunan Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı gezmeden önce buraya adını veren Faruk Yalçın bey kimdir kısaca tanıyalım.
Çocuklara çok önem veren Faruk bey ilginçtir 23 Nisan 1923‘te yani Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan ettiği yıllarda tamda çocuk bayramında dünyaya gelmiş. Hayatının dönüm noktası olarak tanımladığı burslu olarak İsviçre’de Üniversite tahsili aldığı yıllar onun için Altın Çağı olmuştur. Mühendislik eğitimi alan Faruk Yalçın 1950’li yıllarda ülkesine dönmüş ve İş adamı olarak hayatına devam etmiş.
Hatta Faruk Yalçın ile ilgili çok ilginç bir bilgiyi de vermek isterim. Eski Fenerbahçe başkanlarından Aziz YILDIRIM aynı zamanda Faruk YALÇIN’ın yeğenidir. Yani dayısıdır Faruk YALÇIN.
Faruk Yalçın beyefendiye benzer şekilde Ali Nihat Gökyiğit bey de eşinin anısına Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesini tasarlayıp İstanbullulara armağan etmiştir. Bir kaç hayvan türü olsa da Darıca Hayvanat Bahçesi gibi bir çeşite sahip değildir.
90’lı yıllarda ise ülkemizin ilk özel hayvanat bahçesini Kocaeli’nin Darıca ilçesinde hizmete açmıştır. Sadece maddi olarak değil zamanını, emeğini ve bilgisini katıp bizzat gönüllü çalışarak İstanbul’a çok yakın konumdaki bu güzel doğa parkı ile hayvanat bahçesini kazandırmıştır. Faruk Yalçın 2008 yılında hayatını kaybetmiştir.
Hem Botanik Park hemde Hayvanat bahçesi aynı yerde olan Darıca Hayvanat Bahçesinin bir benzerini Köln gezisi sırasında ziyaret ettiğimiz Köln Hayvanat Bahçesi ve Botanik Bahçesinde görmüştüm.
Faruk Yalçın Zoo Ulaşım Bilgileri
Kocaeli sınırları içerisinde olsa da İstanbul’a çok yakın bir konumda bulunan Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı 7’den 77’ye her yaştaki ziyaretçiye hitap ediyor. İstanbul’dan Faruk Yalçın Zoo Park‘a nasıl gidilir?
Marmaray ile Darıca Hayvanat Bahçesine Ulaşım
İstanbul’un bir ucundan diğer ucuna ulaşımı sağlayan Halkalı – Gebze Marmaray hattını kullanarak Darıca Hayvanat Bahçesine ulaşmak mümkün. Marmaray ile Faruk Yalçın Zoo yerleşkesine gidebilmenin 2 farklı yolu bulunuyor.
İlk ulaşım yöntemi Marmaray ile Osmangazi Durağında inin ve burada Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesinin ücretsiz servislerini kullanarak alana ulaşabilirsiniz. Bu yöntem en kolay ve hızlı ulaşım yöntemidir.
Hafta içi 11:00 ve 13:00‘da
Hafta sonu ise 10:30 – 11:30 – 12:30 – 13:30 – 14:30 ve 15:15 saatlerinde Osmangazi durağından FYZoo servisleri hareket etmektedir.
Marmaray ile Gebze durağında inin, buradan yaklaşık 10 dakika uzaklıktaki Gebze Teknik Üniversitesi önündeki durağa yürüyün. Bu durakta Kocaeli Belediyesi’nin 17B hat numaralı otobüsüne binerek Sultan Mehmet durağında inip buradan hayvanat bahçesine giriş yapabilirsiniz. Bu ulaşım güzergahı ile yaklaşık 2 saat 30 dakika süresinde Darıca Hayvanat Bahçesine ulaşabilirsiniz.
İstanbul Havalimanından Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesine gitmek için Havaist İST-1Y hatlı otobüse binip Yenikapı Marmaray durağından Marmaray seferleri ile Darıca’ya ulaşabilirsiniz.
Mecidiyeköy – Gebze Hattı ile Darıca Hayvanat Bahçesine Ulaşım
Şişli Mecidiyeköy İETT duraklarından 252-Kartal otobüsüne binip, Göztepe Köprüsü durağında inerek 130Ş hattına aktarma yapıp Gebze Esenyalı Sapağında inerek buradan 17B hatlı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi otobüsüne binip Sultan Mehmet durağında indikten sonra Faruk Yalçın Parkına ulaşabilirsiniz. Bu yöntem ile ortalama 3 saat içinde hayvanat bahçesine ulaşabilirsiniz.
Aracınız ile FYZoo Ulaşımı
Otomobiliniz ile İstanbul’dan D-100 karayolu veya TEM otobanında Gebze çıkışından ayrılıp tabelaları takip ederek Darıca Hayvanat Bahçesine ulaşabilirsiniz. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesinin karşı tarafında bulunan ücretli otoparka aracınızı park edip yerleşkeye giriş yapabilirsiniz. Ücretli otoparkı kullanmak zorunda değilsiniz. FYZoo yakınlarındaki sokaklara da aracınızı park edebilirsiniz.
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi Bilet Ücretleri
Darıca hayvanat bahçesine girmek için girişte bulunan bilet ofislerinden veya internet üzerinden online bilet satın alabilirsiniz. Online bilet için Darıca Hayvanat Bahçesi internet sitesini kullanabilirsiniz. Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesinin 2023 yılı güncel giriş ücretleri şöyle;
Yaş Grubu | Bilet Fiyatı |
0-3 Yaş Grubu | Ücretsiz |
3-17 Yaş Çocuk | 99.90 ₺ |
Öğrenci | 99.90 ₺ |
Engelli | 39.90 ₺ |
Yetişkin (18-64) | 159.90 ₺ |
Yetişkin (65+) | 109.90 ₺ |
Aile-4 (2 Ebeveyn + 3 Çocuk) | 599.90 ₺ |
Aile-3 (2 Ebeveyn + 2 Çocuk) | 499.90 ₺ |
Ayrıca Faruk Yalçın Zoo İnternet sitesi üzerinden satın alınan yetişkin biletlerde 10₺ ve Aile paketi alımlarında ise 40₺ indirim uygulanmaktadır.
Faruk Yalçın Zoo giriş biletlerini daha önce Biletix üzerinden de satın alabiliyordunuz. Bu uygulama sonlandığı için artık online biletler sadece Faruk Yalçın Zoo internet sitesi üzerinden alınabiliyor.
Darıca Hayvanat Bahçesi zaman zaman çocuklara yönelik indirim veya ücretsiz giriş hakkı tanıyabiliyor. Örneğin milli bayramlarda ve özellikle 23 Nisan Çocuk Bayramında indirim olup olmayacağını veya hayvanat bahçesinin ücretsiz olduğu haberlerini resmi internet sitesinden duyuruyor.
Öğretmenlere ise Darıca Hayvanat Bahçesi girişlerinde öğrenci tarifesi uyguladıklarını çevreden duydum. Ama net bilgi maalesef yok bu konuda.
Popüler yorum ve değerlendirme sitelerinde açık ara önde olan Darıca Zoo girişinde Müzekart geçerli değil.
Darıca Hayvanat Bahçesi Yıllık Üyelik Tarifeleri
1- Yıllık Standart Üyelik
1 yıl boyunca Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesine sınırsız sayıda giriş yapabileceğiniz Standart Üyelik fırsatları ve indirim avantajlarından faydalanmak için fiyat tablosu şu şekilde;
Standart Aile Üyeliği: 399 ₺
Çocuk Yıllık Üyelik(3-17): 249.90 ₺
Yetişkin Yıllık Üyelik: 349.90 ₺
Öğrenci Üyeliği: 119.90 ₺
Aile-1 (1 Yetişkin + 1 Çocuk) Yıllık: 569.90 ₺
Aile-2 (1 Yetişkin + 2 Çocuk) Yıllık: 809.90 ₺
Aile-3 (2 Yetişkin + 1 Çocuk) Yıllık: 899.90 ₺
Aile-4 (2 Yetişkin + 2 Çocuk) Yıllık: 1069.90 ₺
Aile-5 ( 2 Yetişkin + 3 Çocuk) Yıllık: 1299.90 ₺
Yıllık üyeliklerde Mağaza alışverişlerinde geçerli %20 indirim fırsatı.
2- Yıllık VIP Üyelik
Vip üyelik satın alarak Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkına yıl boyunca sınırsız giriş hakkı, size özel gezi programları, ücretsiz FYZoo otopark hakkının yanı sıra Fyzoo Store, Zoo Cafe ve Oyun Parkında %20 indirimden faydalanabilirsiniz.
** Vip üyelikler pandemi nedeniyle askıya alınmıştır.
Darıca Hayvanat Bahçesi Çalışma Saatleri
Yüzlerce türden binlerce hayvana ev sahipliği yapan Türkiye’nin en büyük tema hayvanat bahçesi Faruk Yalçın Zoo haftanın her günü hayvanseverlerin ziyaretine açık.
Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi
Ziyaret Saatleri
09:30 – 18:00
Darıca Zoo & Botanic Park İletişim
Adres: Piri Reis Mah. Tuzla Cad. No:297 Darıca/Kocaeli
Telefon: 0 262 653 66 66
Hayvanat Bahçesi Hava Durumu
Yaz sezonunda oldukça sıcak olan Kocaeli’nin Darıca ilçesi 35-38 derece bunaltıcı bir havaya sahip olsa da Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkında bulunan ağaçlar ve yeşil alan oldukça serin bir ortam sağlıyor. Bu nedenle parkı gezerken bunalmıyorsunuz. Eğer buna rağmen bunalırsanız hayvanat bahçesi içerisinde sık sık rastlayacağınız cafe ve büfelerden serinleyebilirsiniz.
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesinde Bulunan Hayvan Türleri
Yabancı ziyaretçilerin “Animal Kingdom and Botanic Garden” (Hayvan Krallığı ve Botanik Bahçesi) olarak adlandırdığı Darıca hayvanat bahçesi turu boyunca göreceğiniz bölümleri ve bu bölümler içerisinde yaşayan sevimli hayvan dostlarımızdan bazılarını tanıyalım.
Sizi ilk girişte uzunca bir yeşil yol karşılıyor. Sağlı sollu file ile korunan bölmelerde Afrika Lemurlarını göreceksiniz. Ama bunlardan da önce bir ahşap tabela karşılıyor bizleri. Kahverengi bu tabelada insan ayak izi ile timsah, kuş, kutup ayısı ve şempanzenin ayak izlerinin karşılaştırmasını inceleyebilirsiniz.
1- İskelet Kafalı Maymun
Asıl vatanı Güney Amerika olan İskelet Kafalı Maymun, Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi Turunda bizleri ilk karşılayan sevimli dostumuz. Baş kısmının iskelete benzemesinden dolayı almıştır bu ismi.
Latince adı “Saimiri Sciureus” olan bu hayvan Maymun türleri içerisinde vücut kitlesine göre beyni en büyük olan türdür. Bitkisel besinlerin yanı sıra meyve ve protein deposu kuş yumurtaları ile beslenir.
Yetişkin olanları 1 kilogram ağırlığa ve 30 cm uzunluğa ulaşabiliyor. Ortalama yaşam süreleri yaklaşık 20 yıl kadardır. Darıca hayvanat bahçesine giriş yaptığınızda ilk göreceğiniz hayvan türüdür.
İskelet kafalı maymunların bulunduğu bölümün hemen yanında kapalı bir alan bulunmakta. Buraya girdiğinizde ise sizleri güney afrika kökenli hayvanların bulunduğu “Cüce Maymun Evi” karşılayacak.
2- Beyaz Yüzlü Saki (Pithecia pithecia)
Brezilya, Venezuela, Venezuela ve diğer Güney Amerika topraklarında yaşayan bu maymunlar tek eşli olması ile ünlüdür. Aile bağları ve yavru bakımı son derece önemlidir. Tohum, çekirdek, meyve ve bitkisel yiyeceklerle beslenirler. Yumurta ve böceklerle protein ihtiyaçlarını karşılarlar. Yaklaşık 15 yıl ömürleri olan Beyaz Sakiler 2 kilograma ve 40 santimetreye kadar gelişebiliyor.
3- Armadillo (Chaetophractus Villosus)
Güney Amerika ve özellikle Arjantin, Paraguay, Şili ve Santa Cruz coğrafyasında yaşamlarını devam ettiren Armadillo adlı hayvanın Latince adı “Chaetophractus Villosus” olup doğal ortamlarında her yılın bahar sezonunda yaklaşık 2-2,5 ay süre zarfında 4 yavru dünyaya getirirler.
Doğal ortamlarından çok uzaktaki hayvanat bahçesinde ise yılın her mevsimi yavrulayabilirler. Toprakta yaşamayı seven Armadillolar omurgasız olup genellikle solucan ve böceklerle beslenirler. Ayrıca çok utangaç hayvanlar olduğu için 5 denemede ancak vücudunun yarısını fotoğraflayabildik.
Tehlike sezdiğinde kendi etrafında dolanıp salyangoz gibi şekil alıyor. 20 yıl yaşayabilen bu Armadillo 3 kg ağırlığa ve 40 cm boya ulaşabiliyor.
4- Tembel Hayvan (Choloepus Didactylus)
Hepimizin çok yakından tanıdığı sevimli Tembel Hayvanı da Darıca hayvanat bahçesinde “Cüce Maymun Evi” alanında görebilirsiniz. Soyu tükenmekte olan tembel hayvan kırmızı listeye alınmıştır. Doğal yaşam alanları Orta ve Güney Amerika’dır. En yavaş hareket eden memeli olarak sınıflandırılır.
Günde 20 saate kadar uyuyabilirler. Ters asılı halde yaşadıkları için iç organların dizilimi diğer memelilere göre farklıdır. Vücutlarındaki tüy ve kıllar bile yerçekimi yönünde uzar. Tembel hayvanlar otçul ve etçil olduklarından yemek seçmezler.
Zamanının az bir kısmını uyanık geçiren tembel hayvanlar 20 yıl yaşarlar. 9 kg ağırlığa ve 90 cm uzunluğa kadar gelişebilirler.
5- Kahverengi Kapuçin (Cebus Apella)
Darıca hayvanat bahçesinde Cüce Maymunlar bölümünde bulunan Kahverengi Kapuçin diğer komşuları gibi Orta ve Güney Amerika’da yaşar.
Bu türün önemli özelliği aynaya baktıklarında kendi görüntülerini gördüklerinin bilincinde olmalarıdır. Etçil ve otçul olarak yaşarlar. Kabuklu deniz hayvanları taşla kırıp içini yiyecek kadar bilgedirler. Uzun yaşam süreleri neredeyse insanlara yakın, 40 yıl kadar yaşarlar. 5 kg ağırlığa ve yarım metre uzunluğa erişebiliyorlar.
6- Aguti (Dasyprocta Azarae)
Meksika sahillerinden Brezilya’nın güney kesimlerine kadar geniş bir alanda yaşayan Agutilerin ön ayaklarında kıvrımlı tırnakları bulunur. Arka ayaklarda ise daha kalın olan 3 tırnak vardır.
Yılın sadece belirli mevsimlerinde dişiler toprağa yuva kazar ve içerisinde 2 yada 4 yavru dünyaya getirir. Yediği yiyeceklerin başında meyveler ve kökler gelir. Agutilerin ömürleri ise 20 yıldır. 3 kg ağırlığa ve yarım metre uzunluğa kadar gelişebilirler.
7- Lemurlar
Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı yerleşkesinde 5 farklı türde Lemur görebilirsiniz. Cüce Maymunlardan sonra gelen file ile yalıtılmış olan halı saha büyüklüğündeki alanda bulunuyorlar.
a. Siyah Beyaz Yakalı Lemurlar (Varecia Variegata)
Bu lemur türü sabahın erken saatlerinde uyanır ve öğlen sonu yani ikindiye kadar çok aktif yaşarlar. Doğal ortamlarında orman yollarında yürürler, daldan dala atlarlar. Kuyruğunu hem denge aracı hemde 5. ayak gibi kullanır. Güçlü kuyruğuyla dallara tutunabilir. Bu sayede ayağı hiç toprağa değmeden uzun mesafeler gidebilir.
Genellikle meyve ve yağlı tohumlarla beslenirler. Diğer bir çok hayvan türünün aksine Lemurlarda dişiler erkeklerin üzerinde bir hakimiyete sahiptir. Bulundukları alanı işaretleyip diğer türlere ve sürüden olmayan lemurlara karşı savunurlar. 4 kg ağırlık ve 60 santimetreye kadar uzayan boylarıyla 25 yıl kadar yaşamaktadırlar.
Dişlerini diğer lemurun tüylerini tarayacak şekilde tıpkı bir tarak gibi kullanabilirler. Dişiler yüksek ihtimalle ikiz doğurur. Bir dişi tek seferde 6 adet yavru bile dünyaya getirebilir. Yüksek dallara yapraklardan yuva inşa ederler ve anne yiyecek aramaya gittiğinde yavrular burada güvenle kalabilir. 4 ayını dolduran yavrular yetişkinliğe adım atmış sayılır.
b. Halka Kuyruklu Lemurlar (Lemur Catta)
20’şerli gruplar halinde yaşayan bu lemur türünde de dişi merkezdedir. Aile yaşamı sürerler. Sürü dışından gelebilecek saldırılara karşı savunma stratejileri vardır. Bebek lemurlar annelerinin kucağında meme emer yada sırtlarında korunaklı şekilde dururlar.
Solucan ve böcek gibi omurgasızların yanı sıra çiçek ve yapraklarlada beslenirler. Yiyecek ararken kuyrukları havadadır. Bir iletişim aracı olarak kullanabilirler kuyruklarını. Gözetleme yapan öncüleri vardır. Tehlike algılarsa sesiyle uyarır grubunu. Boyları 45 cm ve ağırlıkları 2.5 kilograma kadar ulaşan Halka Kuyruklu Lemurlar ortalama 25 yıl yaşayabilir.
c. Kızıl Yakalı Lemurlar (Varecia Rubra)
Zamanlarının büyük kısmını ağaç üzerindeki dallarda geçiren Kızıl Yakalı Lemurlar diğer türlerinin aksine toprağa neredeyse hiç basmaz. Grup halinde yaşarlar ve Yemek yerken diğer aile bireyleriyle sosyalleşirler. Aralarındaki aile bağlarını güçlendirmek neredeyse geleneksel bir ritüel halini almıştır. En çok ses çıkaran lemur türüdür.
Bilinen 12 farklı ses tonları vardır. Ormanda bile uzak mesafelerden seslerini duyurup iletişim kurabilirler. Yavrular ikiz yada dördüz olarak dünyaya gelir. İlk birkaç hafta dallardaki yuvalarında geliştikten sonra bir süre ağıza alınarak ağaçlar arasında taşınır daha sonra annesinin sırtında seyahat eder. 4 ayını dolduran lemur yavruluktan yetişkinliğe hızlı bir şekilde adım atmış sayılır. Ortalama boyları 60 cm ve 3.5 kg ağırlık ile 30 yıl ömürleri vardır.
d. Siyah Lemur (Eulemur Macaco)
Adları siyah lemur olsa da kahverengi renkli de olabiliyorlar. Yakın zamana kadar ayrı tür oldukları düşünülüyordu. Ancak hem kahverengi hem siyah renkli lemur, ikisi de aynı türe aittir. Eşit sayıda erkek ve dişi bulunur.
Yirmişerli gruplar halinde yaşarlar. Diğer lemurlarda olduğu gibi aile bağları ve savunma içgüdüleri son derece gelişmiştir. Pek güneşe çıkmayı sevmezler. Yedikleri yiyecekler arasında böcek ve tırtıl gibi omurgasız canlılar ile yaprak, meyve ve bitkisel tohumları tercih ederler. Birbirleriyele çığlık sesleri çıkararak anlaşan lemurlar ortalama 25 yıl yaşarlar. Boyları yarım metreye ve ağırlıkları da 3 kilograma yakındır.
e. Mongos Lemuru (Eulemur Mongoz)
Lemurların bu türü diğerlerinden farklı olarak kurak sezonlarda geceleri daha aktiftirler. Yağışlı havalarda ve kış aylarında gündüz takılırlar. Erkek olanlar gri ve kahverengi tüylere sahiptir. Dişiler ise gri-beyaz tüylere sahiptir. Dişiler yemekte ve söz hakkında önceliğe sahiptirler. Diğer lemurların aksine sesle değil çıkardıkları koku ile anlaşırlar. En uzun yaşayan lemur türü Mongos Lemurlarıdır. 36 yıl ömürleri boyunca 3 kg ağırlığa ve 35 cm uzunluğa erişirler.
8- Zürafa (Giraffa camelopardalis)
Çocukların en çok merak ettiği hayvanların başında gelen Zürafalar hayvanat bahçelerinin olmazsa olmazlarıdır. Faruk Yalçın Darıca Hayvanat Bahçesinde gözlemlediğimiz 3 adet zürafa oldu. Geniş otlak bir alanda sazlıklardan yapılmış gölgelik altında ot yerken yakaladık.
Yeşillik alanın kenarında bulunan zürafa yuvasının duvarlarındaki boy ölçmeye yarayan metre çok enteresan geldi. Zürafalar bu kısımda bir kaç uçamayan kuş ile yaşam alanlarını paylaşıyorlar. Resimde gördüğünüz deve kuşu bunlardan birisi.
9. Kapibara (Hydrochoerus Hydrochaeris)
Dünyanın en büyük kemirgen türü olan Kapibaralar adını Brezilya’dan yani Portekizce‘den almaktadır. Günde 3-4 kilogram ot yerler. Zamanlarının çoğunu su içerisinde geçirirler.
Yaklaşık 5 dakika su altında nefessiz kalabilirler. Tıpkı lemurlar gibi 10’lu ve 20’li gruplar halinde yaşarlar. Hırlama ve ıslık sesleri ile haberleşirler. Köpek havlamasına benzeyen sesler çıkarabilirler. 15 yıl kadar yaşayan Kapibaralar 70 kg ağırlığa ve 130 cm uzunluğa ulaşabilirler.
10- Diğer Hayvanlar
Hayvanat bahçesindeki diğer hayvanları resimler eşliğinde görelim;
Online Bilet için: https://www.bilet.com/etkinlik/faruk-yalcin-zoo