Gelidonya Feneri
Eşsiz doğa ve deniz manzarası ile Akdeniz’ in incisi Antalya’nın güney ucunda bulunan Gelidonya Fenerine macera dolu bir yolculuğa çıkıyoruz.
Gelidonya Feneri, Türkiye’de Yaz Turizmi denince ilk akla gelen tatil merkezi Antalya’nın gezilmesi gereken noktalarından birisidir. Fener 1930‘lu yıllarda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilmiş olması sebebiyle çok fazla bir tarihi değere sahip değildir.
Ancak fenerin bulunduğu Taşlık Burnu ve Teke Yarımadası batık gemileri ile ünlü bir bölgedir. Araç ulaşımı bulunmadığı için Gelidonya tepesine yaya olarak macera dolu patikalarla çıkılabiliyor.
Gelidonya Feneri Nerede ve Nasıl Gidilir?
Gelidonya Fenerine ulaşmak için çok fazla seçenek bulunmuyor. Eğer bir grup yada tur ile gitmeyip kendi imkanlarınızla ulaşmak istiyorsanız mutlaka bir araca ihtiyacınız var.
Antalya Kumluca ilçesine bağlı Mavikent Beldesinin Karaöz Mahallesi üzerinden orman yoluna girerek Likya – Gelidonya tabelalarını yaklaşık 6 km takip edin. Bu yol üzerinde ünlü Korsan Koyunu da görebilirsiniz.
Resimdeki Gelidonya Feneri (Light House) tabelasını gördüğünüzde aracınızı toprak yolun kenarında uygun bir yere park edin ve patikadan yukarı doğru çıkmaya başlayın. Patika dan hiç sapmadan devam ettiğinizde yürüyüş hızınıza bağlı olarak yarım saat ile bir saat aralığında zirveye yani Gelidonya Fenerine varacaksınız. 4 yaşındaki kızımla birlikte çıktığımız için 1.5 saat kadar sürdü zirveye tırmanışımız.
Gelidonya Fenerine Ankara ve İstanbul’dan gelecek ziyaretçiler Antalya üzerinden Kumluca yoluna girerek Mavikent Beldesine ve oradan da Korsan Koyu istikametinde araçla gelebilirler.
Gelidonaya Feneri Tırmanma Haritası: https://goo.gl/maps/LLg4avM5ZQrfKqR17
Gelidonya Feneri Giriş Ücreti Ne Kadar?
Gelidonya Taşlıkburnu Deniz Fenerini görmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Aracınızı yol kenarına park ettiğiniz için otopark ücreti zaten yok. Gelidonya fenerinin iç kısmına giriş yasak. Ancak etrafında gezmek, dolaşmak ve fotoğraf çekmek serbest.
Gelidonya Fenerine Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler
Taşlıkburnu Fenerine gitmeden önce yapılması gereken hazırlıklar ve yanınıza almanız gereken şeylerden bazıları şunlardır:
1– Gelidonya deniz fenerinin bulunduğu yerde herhangi bir cafe, market veya tesis bulunmuyor. Bu nedenle yanınıza bol miktarda soğuk su ve taşıması kolay yiyecekler alın. Islak mendil ve peçete bulundurmanızda tavsiye edilir. Çünkü wc veya lavabo olanağı da maalesef bulunmuyor.
2– Eğer konaklama düşünüyorsanız tek çare kamp çadırı olacaktır. Akrep tehlikesi nedeniyle açık alanda konaklama tavsiye edilmiyor.
3– Gelidonya Fenerinin bulunduğu Taşlık Burnu tepesinde elektrik hattı bulunmadığı için yanınızda şarjlı lamba, el feneri ve powerbank bulundurun. Yaz aylarında ateş yakmak ormanlık alan için tehlikeli olabilir.
4- Fenere çıkarken şapka ve güneş gözlüğü kullanmayı unutmayın. Ayrıca yürüyüş esnasında güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş kremi kullanmanız tavsiye edilir.
Gelidonya Feneri ve Likya Tarihi
Gelidonya Fenerini Kim Yaptı?
Gelidonya feneri, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından 1934 yılında temeli atılmış ve 2 yıl sonra hizmete girerek Akdeniz’de bulunan gemilere yol göstermeye başlamıştır.
Gelidonya Deniz Feneri 1990‘ a kadar gaz yağı sistemi ile çalıştırılmış, 90‘lı yıllarda dizel jenaratör sayesinde elektrikli aydınlatma sistemleri kurulmuş ve 2000‘li yıllarda ise çatısına kurulan Güneş Enerjisi panellerinden elde edilen elektrikle çalışmaktadır.
Likya Tarihi
Gelidonya Feneri henüz çok genç olsa da bulunduğu coğrafya çok eski medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Tarihi Likya Yolu üzerinde bulunması sebebiyle Gelidonya Burnu önündeki koyda batık gemiler bulunmaktadır.
Milattan Önce 1200 yılında Fenikelilere ait bir ticaret gemisinin batığı da burada bulunmaktadır. Yaklaşık 30 metre derinlikte bulunan batık gemi ilk kez Amerikalı bir dalgıç tarafından 1954 yılında keşfedilmiş ve 1961 yılında tamamen ortaya çıkarılarak koruma altına alınmıştır.
Taşlıkburnu önünde bulunan Suluda ve Beş adalar Likya Medeniyetinde büyük stratejik öneme sahipti. Çünkü Pamfilya Denizi olarak bilinen Antalya Körfezinin bu kısmında çok kuvvetli ters akıntılar bulunmaktaydı. Bu sebeple o çağlarda düşman gemilerinin bu bölgeye yaklaşmaları imkansızdı. Bu ters akıntılar sebebiyle bölge su altı gemi mezarlığına dönmüştür. Gelidonya fenerinin hikayesi bundan ibarettir.
Gelidonya Feneri Hakkında Genel Bilgi
Gelidonya Burnu, Taşlık Burnu ve Kırlangıç Burnu olarak bilinmektedir. Deniz Fenerini Demir Ailesi işletmektedir. Güneş Enerjisi ile üretilen Yeşil Enerji sayesinde geceleri her 3 saniyede bir periyodik ışık sinyalleri üretebilmektedir.
Gelidonya Feneri Konaklama
Akdenizin bakmaya doyamayacağınız manzarasını en güzel izlenebilecek yerlerin başında Deniz Fenerinin bulunduğu Taşlık Burnu tepesi gelir. Bu bakir güzelliğe saatlerce dalı gidebilirsiniz. Gelidonya fenerinde konaklama sadece camping ve kamp çadırı ile yapılabilmektedir.
Deniz fenerinin hemen alt kısmında bulunan Gelidonya Kamp Alanında çadırınızı kurabilirsiniz. Bu bölgede hiçbir otel, pansiyon, restoran, cafe veya bir ticari işletme bulunmuyor. Gelidonya hotel, pansiyon ve otel açısından bir çözüm sunmuyor olsa da Karaöz mahallesinde konaklama için uygun pansiyonlar bulunmaktadır.
Gelidonya, Antalya’nın gezi rotaları içinde Adrasan, Olimpos ve Kemer’den sonra önemli bir yere sahiptir. Özellikle tırmanmayı, trekking yapmayı, ormanda yürüyüşü seven sporcular, fotoğraf çekmeyi sevenler, kampçılar ve doğada macera yaşamak isteyenler için bambaşka bir ortam sağlıyor Gelidonya turu.
Gelidonya fenerine iki farklı yol ile gidilir. Uzun olanı Tarihi Likya Yolu olarak bilinen yoldur. Diğeri ise daha kısa olan Karaöz yoludur. Yürüyüş temponuza göre ormanlık alan içerisindeki patikalardan 1.5-2 saat civarında zirveye varıyorsunuz. Araçla, asansör yada teleferik türü bir araç ile Gelidonya Fenerine çıkılamıyor. Tek ulaşım şekli yürümek. Malesef 🙁
Ancak size tavsiyem sabah erken saatlerde çıkmaya başlayın. Hava daha serin ve nem oranı düşük olacaktır.
2 yıl önce Antalya Olimpos’a gittiğimde Gelidonya fenerine çıkmak istedim ancak yolu yarılamadan geri döndüm. Şimdi fotoğrafları görünce bu yaz tekrar deneyesim var. Bu defa başaracağıma inancım tam. Gelidonya fenerinin kestirme yolu var mı? Sormak istiyorum. Daha az efor sarfederek Gelidonya fenerine nasıl çıkılır? Bu iki soruya vereceğiniz cevaplar çok önemli.