Gölcük Tabiat Parkı
Hafta sonları, özellikle İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde yaşayanlar için çok yakın bir konumda bulunan Bolu Gölcük, dinlenmek için harika bir kaçamak oluyor. Her mevsim binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Gölcük Milli Parkında piknik, trekking, yürüyüş, kamp ve bol oksijen altında onlarca doğa aktivitesini yapabilirsiniz.
Gölcük, Bolu
Gölcük Milli Parkı özellikle İstanbul, Ankara, Eskişehir ve Sakarya gibi şehirlere yakınlığı sebebiyle büyükşehirlerin stresli ortamından kaçış rotası arayanlar için harika bir kaçamaktır. Günübirlik turlar yapılabileceği gibi paket Bolu turları ile Gölcük‘ün yanısıra 1 gece konaklayarak Yedigöller ve Abant‘ı da gezebilirsiniz.
Gezginlerin favori Bolu rotası birinci gün Yedigöller ikinci gün Abant ve Gölcük şeklindedir. Hatta vakit kalırsa Kartalkaya ve Sülüklü Göl’de bu rotaya eklenebilir. Gölcük hakkında çok önemli ve ziyaretçilerin en çok merak ettiği konulara geçelim.
Gölcük gölü, Orman İşletmesi tarafından bölgedeki dere ve akarsuların bent yöntemi kullanılarak inşa edilmiş yapay bir göldür. Hatta Abant gölünün küçük bir kopyasıdır dersek yalan olmaz.
Bolu Gölcük Nerede, Nasıl Gidilir?
Şehir merkezine yaklaşık 15 Km uzaklıkta, Bolu’nun güney batısında bulunur. Özel aracı ile gidecek olanlar şehir merkezinden Karacasu yolunu kullanarak Gölcüğe ulaşabilir. Termal otellerin bulunduğu yere kadar bölünmüş yol ve sonrasında ise tek şeritli ancak kaliteli bir orman yolu bulunuyor.
ÖNEMLİ UYARI
Karacasu yolunda ortalama EDS hız sınırı uygulaması bulunuyor. Bu nedenle otomobiller maksimum 70 Km/s ve diğer araçlar ise 60 Km/s hızla gitmek zorundadır.
Özel aracı bulunmayanlar ise eski katlı otoparkın bulunduğu yerde Gölcük otobüslerinin bilet satış ofisinden bilet satın alarak gidebilirler. Servis araçlarının yanısıra Bolu Belediyesine ait 23 hat numaralı belediye otobüsleri ile Gölcük Milli Parkına gidebilmek mümkün.
Hafta İçi | Hafta Sonu |
---|---|
11:00 | 11:00 |
17:00 | 12:00 |
15:00 | |
17:00 |
Gölcük Tabiat Parkı Giriş Ücreti 2023
Milli Park, Orman İşletmesinin denetiminde olsa da otopark bölümü Bolu Belediyespor Klübü tarafından işletilmektedir. Ziyaretçilerden istenilen otopark ve Gölcük giriş ücretleri 2023 yılı için şu şekildedir;
Araç Tipi | Giriş Ücreti |
---|---|
Motosiklet | 22.00 ₺ |
Otomobil | 33.00 ₺ |
Minibüs | 125.00 ₺ |
Küçük Otobüs | 165.00 ₺ |
Büyük Otobüs | 330.00 ₺ |
Şahıs | 11.00 ₺ |
Gölcük Gölü Gezilecek Yerler Listesi
Milli Park statüsündeki Bolu Gölcük‘te görülmesi gereken yerler ve yapılabilecek aktiviteler listesi hazırladık.
1. Piknik Alanı
Milli park girişinden ücretinizi ödeyip geçtikten sonra aracınızı uygun bir yere park edip yaya girişine doğru ilerleyin. Sizi restoran, cafe ve hediyelik eşya mağazalarının bulunduğu alan karşılayacak ilk olarak. Bu alandan devam ettiğinizde yol ikiye ayrılıyor.
Sağa giden yoldan değil de devam eden yoldan gittiğinizde solunuzdaki alanda özel yapım barbekü piknik alanları bulunmaktadır. Orman yangınları nedeniyle ateş ve mangal yakmak yasak olduğunda sadece bu özel piknik alanında ateş yakmaya izin verilebiliyor.
Parkın diğer kısımlarında bulunan bank, piknik masası ve kamelyalarda piknik yapabilirsiniz ancak ateş yakamazsınız. Ateş derken mangal, semaver, kamp ateşi vs. hepsi dahil.
2. Gölcük Göl Evi
Genelde Abant ile Gölcük çok karıştırılır. Hatta bir çok turizm sitesinde dahi Abant’ta gibi gösterilen bir ahşap dağ evi vardır. Aslında Abant’ta da benzeri bulunuyor bu evin ama ısrarla birbirine karıştırılır.
Yukarıdaki resimde gördüğünüz ev Abant’ta değil Bolu Gölcük‘tedir. Adeta Bolu ile özdeşleşmiş olan bu ev aslında Devlet Konukevi olarak kullanılmaktadır. Yabancı ülkelerin devlet başkanları burada ağırlanmaktadır. Belki 10-15 defa gittim ancak hiç dolu olduğunu görmedim konukevinin. Sıklıkla kullanılan bir mekan değil sanırım.
Gölcük Devlet Konukevi halka açık bir alan olmadığı için içerisi ziyarete açık değildir. Ama gölün simge mekanlarından biri olduğu için farklı yerlerden harika fotoğraflar çekebilirsiniz.
3. Gölcük Trekking ve Yürüyüş Parkurları
Kısa, orta ve uzun metrajlı uzunluklara sahip 3 adet yürüyüş parkuru bulunuyor. Gölün etrafında yürümek başlı başına bir trekking aktivitesi zaten. Milli parkta geçireceğiniz her dakikayı dolu dolu geçirmeye çalışın. Bol oksijen sayesinde yorulmadan aktivitelere tam gaz devam.
4. Seyir İskelesi
Gölün hemen giriş tarafında sayılabilecek bir konumda cafenin aşağısındadır. Eğer iskelede kalabalık varsa bir yolunu bulun ve tenha olduğunda mutlaka özçekim yapmaya çalışın. Özçekimin yanısıra fotoğraf çekmekte önemli. Çünkü en güzel Gölcük Göl Manzarası buradan görülebiliyor.
5. Doğal Sebil Çeşmeleri
Göl etrafında hemen her yerde bulunan çeşmelerden akan su oldukça kalitelidir. Yazın buz gibi doğal orman suyu içmek gibisi yoktur. Bolu merkezinde bulunan ve adına “Kökez” denilen çeşmelerden akan suların kaynağıda aslında burasıdır.
6. Gölcük Göl Restoran & Cafe
Tabiat parkının giriş bölümünde yer alan et restoranı ve cafede dinlenirken bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Gölcük’te Piknik hazırlığınız yoksa yada gezmekten yorulduysanız mola vermek iyi bir fikir olacaktır. Göl manzaralı yemek yemek yada içeceğiniz yudumlamak ruhunuza iyi gelecektir.
7. Gölcük Hediyelik Eşya & Gift Shop
Bolu yerel kültürüne has ürünlerin ön planda tutulduğu hediyelik eşya mağazasından hatıra ve hediyelik ürün satın alabilirsiniz. Ahşap Göl Evi temalı anahtarlık, Gölcük temalı magnet ve maketler en çok satın alınan hediyelik eşyalardır. Bu mağazalarda hediyelik eşyanın yanısıra piknik malzemeleri de (mangal, semaver, rüzgarlık, mangal kömürü ve hatta tüp) satılmaktadır.
8. Gölcük Bungalow Evler ve Camping
Gölcük’te konaklama imkanları sınırlıdır. Milli Parkın camisinin hemen sağ kısmında yer alan bungalow tarzı pansiyonlar oldukça rağbet görmektedir. Tamamen ahşap kütüklerden tasarlanarak yapılan Gölcük Bungalow Pansiyonunda konaklamak sizin için ilginç bir deneyim olacaktır.
Bungalowlar haricinde milli park içerisinde konaklama imkanı bulunmuyor. Karavan yada çadırda kamp yapacaksanız Milli Park yönetiminden özel izin almanız ve bildirimde bulunmanız gerekiyor.
9. Gölcük Otelleri ve Diğer Konaklama Olanakları
Gölcük Gölüne en yakın 5 yıldızlı oteller Karacasu ilçesinde bulunuyor. Gazella Resort, Termal Otel gibi otellerde konaklayabilirsiniz. Gazella Hotels’de sezona göre gecelik kişi başı ücretler 1.500 TL ile 2.500 ₺ arasındadır.
Gölcük Tabiat Parkına Ne Zaman Gidilir?
Bolu’da bulunan diğer milli parklara nazaran 4 mevsim boyunca yılın her günü gezilebilir. Ulaşım yolu kış koşullarında bile araçla gitmek için müsaittir.
Gölcük’te Yıllık Ortalama Hava Durumu
Kış mevsiminde neredeyse 0 (sıfır) derecenin üzerini nadiren görebilirsiniz. Sonbahar ve ilkbaharda ise Gölcük Milli Parkında ortalama hava sıcaklığı 15-25 derece arasındadır. En çok ziyaretin olduğu yaz aylarında ise Bolu şehir merkezinden 1-2 derece daha serindir.
Kışın Gölcük’e Gidilir mi?
İmkanınız varsa yazın, kışın acaba nasıl diye merak etmek yerine 4 mevsim Gölcük’e gitmenizi tavsiye ederim. Kışın göl tamamen buz tutuyor ve üzerine yağan karlar ayrı bir katman oluşturuyor. Sonuçta bembeyaz bir çölü andıran görüntü ortaya çıkıyor.
Resimde de görüldüğü üzere “DONMUŞ GÖL YÜZEYİNE ÇIKMAK TEHLİKELİ VE YASAKTIR” tabelasına aldırış etmeyen ziyaretçiler doyumsuz manzaranın tadını çıkarıyor. Fotoğrafı çektiğim yerde yarım saat durdum ve 4 kişi kırılan buz nedeniyle bel hizasına kadar suya battı ve arkadaşlarının yardımıyla çıktılar. Ne diyelim Güler misin ağlar mısın?
Baharda Gölcük Tabiat Parkı
Baharda doğanın uyanışına, yeniden can buluşuna yakından tanık olmak ister misiniz? Cevabınız evet ise Gölcük Milli Parkında her yıl yaşanan bu tarihi anı kaçırmak istemezsiniz. Kurbağa sesleri, kuş cıvıltıları ve ağaçların derin uykularından uyandığı bahar mevsiminde burası adeta cenneti anımsatıyor bizlere.
Yazın Gölcük Göl Manzarası
Yazın sıcak ve nemden bunalanlar için bir kaçış noktasıdır Gölcük. Piknik sezonunun açıldığı bu günlerde doyasıya serinlemek isteyenler soluğu milli parklarda alıyorlar.
Gölcük Tabiat Parkı Hakkında Merak Edilen Sorular
Gölcük Gölü yapay mı?
Evet Gölcük, dere ve akarsuların ıslah edilip bentle su tutularak oluşmuştur. İnsan eliyle yapılmış suni bir gölet statüsündendir.
Gölcük Milli Parkı Ücretli mi?
Gölcük’e giriş yaparken yaya olsun araçla olsun ücrete tabidir. Giriş fiyatları hakkında detaylı bilgi için Gölcük Giriş Ücreti Tablosunu inceleyiniz.
Gölcük Tabiat Parkı çalışma saatleri nedir?
Haftanın hergünü Sabah 06:00 ile akşam 22:00’a kadar ziyarete açıktır.
Gölcük’te mangal ve ateş yakmak yasak mı?
Orman yangınları nedeniyle Bolu genelinde ormanlık alanlarda ateş yakmak yasaklanmış durumda. Ancak Gölcük Milli Parkı Piknik alanındaki barbekülerde mangal yakmanıza izin veriliyor.
Ünlü Göl Evi kime ait?
Bolu ile özdeşleşen Gölcük Dağ Evi gölün hemen karşı kıyısında bulunmaktadır. Bu ev aslında Devlet Konukevi statüsündedir. İçerisine ziyaretçilerin girmesi yasaktır. Sadece Cumhurbaşkanı ve yabancı Devlet Başkanlarının kullanımına tahsis edilmiştir.
Bildiriminiz için teşekkürler. En kısa sürede yazımız içerisinde bulunan ücret tablosunu güncelleyip yayınlayacağız.
Giriş Ücretler 2 katına çıkmıştır bilginiz olsun