Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

İstanbul Nezahat Gökyiğit Botanik Parkı özellikle çocukların hoş vakit geçirebileceği bir park olmasının yanısıra yetişkinler için sunulan cafe, piknik kamelyaları ve arboretumlar ile karşılıyor bizleri. Özellikle Anadolu yakasında oturanlar için çok yakın bir konumda, Ümraniye ve Ataşehir sınırında 500 dönüm arazi üzerine kurulu Botanik Bahçe Günün stresinden bir an olsun uzaklaşabilmek adına akıllıca bir tercih olacaktır.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi
4.9/5 - (87 votes)

İstanbul Anadolu yakasında çok yakın bir konumda bulunan Nezahat Gökyiğit Botanik Parkı 7’den 77’ye hemen her yaş grubundan insanların bir an olsun şehrin gürültü ve stresinden uzaklaşıp moralize olabileceği harika bir yer. Dünya Herbaryum Indeksine NGBB kodu ile kayıt olan Botanik Bahçesi aynı zamanda çevre bilimcilerin çalışma ofisidir.

Ataşehir ve Ümraniye ilçe sınırında bulunan botanik park, etrafındaki yüksek gökdelenler ve çevresinden geçen otoyolların arasında sıkışıp kalmış saklı bir cennet misali. Aslında bu yönüyle New York Central Parka çok benziyor.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Nerede?

İstanbul’un sayılı botanik parklarından biri olan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesine, araç olmadan gitmek biraz zor olsa da imkansız değil. Öncelikle aracınız ile botanik parka nasıl gidebileceğinizi tarif edeyim.

Nezahat Gökyiğit Botanik Parkının hem Ümraniye hem de Ataşehir tarafından girişi bulunuyor. Ancak Finanskent inşaatından dolayı zaman zaman Ataşehir girişi kapatılabiliyor. Ben her iki giriş kapısını da tarif edeceğim ancak en garanti olanı Ümraniye Girişi.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Ümraniye Girişi
Nezahat Gökyiğit Ümraniye Girişi

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Ümraniye Girişi

Beykoz, Çekmeköy, Üsküdar, Sancaktepe, Sultanbeyli tarafından hatta Şile ve Ağva tarafından gelerek Botanik Parka giriş yapmak için Ümraniye Girişini kullanmanızı tavsiye ederim.

Çevreyolu üzerinden veya Ümraniye içinden gelerek Şenol Güneş Bulvarına ulaşın. Kadıköy Belediyesi Hayvan Barınağını geçin ve Şenol Güneş Bulvarı üzerinde devam edin. Bulvar üzerinde iki tane tünel köprünün tam ortasında İETT-Nezahat Gökyiğit Botanik Parkı durağını göreceksiniz. İşte Ümraniye girişi burasıdır.

Nezahat Gökyiğit Logo

Güvenlik tarafından Covid-19 ile mücadele kapsamında herkesin el bileğinden ateş ölçümü yapıldıktan sonra Botanik Parka ait otoparka girişinize müsade edilir. Otopark için herhangi bir ücret talep edilmiyor. Diğer hizmetler gibi otopark hizmetide ücretsiz olarak sağlanıyor.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Ataşehir Girişi

Kartal, Maltepe, Pendik, Kadıköy, Göztepe veya Avrupa Yakası tarafından botanik parka aracınızla gelmek için takip edeceğiniz ulaşım haritası ise şu şekilde.

Ataşehir – Tem bağlantı yolundan Ataşehir bulvarı istikametine ayrılın ve önünüze çıkan ilk kavşaktan Hz.Osman Cami tarafına dönerek devam edin. Hemen ileride NGB Park girişini göreceksiniz. Az önce de bahsettiğim gibi Ataşehir girişi Finanskent İnşaat Şantiyesi sebebiyle zaman zaman kapatılabiliyor. Eğer kapalı olduğunu görürseniz Ümraniye girişini kullanabilirsiniz.



Ataşehir – Ümraniye Botanik Parka Toplu Taşıma ile Nasıl Gidilir?

Eğer kendinize ait bir aracınız yoksa toplu taşıma araçlarını kullanarak Nezahat Gökyiğit Parkına ulaşabilirsiniz.

Her gün Kadıköy’den karşılıklı İETT otobüsleri ile Botanik Bahçesine seferler düzenleniyor. Kadıköy Rıhtımdan hareketle Botanik Parka giden İETT otobüs saatleri ise şu şekilde;

  • Kadıköy’den Botanik Bahçesine 10:00 / 12:00 / 14:00 ve,
  • Botanik Bahçesinden Kadıköy’e 11:30 / 13:30 / 16:30

saatlerinde seferler düzenlenmektedir. Saat ve yol güzergahı hakkında güncel bilgiyi İETT resmi internet sitesinden öğrenebilirsiniz.

Bunun dışında Nezahat GÖKYİĞİT Botanik Parkı yakınlarından geçen otobüs hat numaraları ve güzergah bilgisi ise şu şekildedir;

Ümraniye Tarafından Otobüs ile Ulaşım İçin

  • 13 – Ataşehir / Çakmak Mah. – KADIKÖY
  • 13-M Şerifali – ÜSKÜDAR
  • 13-Y Çakmak Mah. – Yenisahra – KADIKÖY
  • 14-BK Çekmeköy – Parseller – KADIKÖY
  • 20-D Sarıgazi – Yenişehir – KADIKÖY

Ataşehir Tarafından Otobüs ile Ulaşım İçin

  • İETT’nin 8K, 10A, 13, 13AB, 14ŞB, 16M, 19E, 19M, 21B ve 256 hat numaralı otobüslerini kullanabilirsiniz.

Ataşehir NGB Bahçesine Metro İle Gidilebilir mi?

Metro ile henüz botanik parka gidilemiyor. Ancak yakın zamanda Çekmeköy-Bostancı Metro hattını kullanarak ulaşılabilecek. 2-3 yıl içerisinde bitiril mesi beklenen Metroyu kullanarak Finanskent durağında inerek Botanik Parka daha kolay ulaşabileceksiniz.

Nezahat GÖKYİĞİT Kimdir?

Kısa adı NGBB yani Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi olarak bilinen ve İstanbul’un nefes alma mekanlarından biri olan bu park 1995 yılında yatırımcı Ali Nihat GÖKYİĞİT tarafından eşi adına yaptırılmış hatıra parkıdır.

Başlarda hatıra parkı olarak dizayn edilmiş olsa da günümüze kadar aşama aşama gelişerek dev bir botanik bahçesine dönüşmüştür.

Nezahat Gökyiğit Heykeli
Nezahat Gökyiğit Heykeli

Etrafından geçen otoban ve bağlantı yolları nedeniyle oldukça bozuk bir arazi yapısına sahip olan bu alan ıslah edilerek 25 yıl sonra yani bugün adeta cennetten bir köşe haline getirilmiştir. Hemen her coğrafyaya ait bitkiler ile donatılmış olan botanik bahçesinin “Mesire Adası” adlı bölümüne ise ahşap kamelyalar inşa edilmiş ve ziyaretçilerin burada piknik yapabilmesine olanak sağlanmıştır.

Botanik Bahçe içerisinde onlarca çeşit kaktüs, bozkır bitkileri, dünyanın dört bir yanından getirilen ağaç türleri, sarmaşıklar, su bitkileri, süs bitkileri, menekşe, gül, lale, asma hatta farklı çim türleri bile bulunmaktadır.



Botanik Bahçesinin Bölümleri

Toplam 8 ana bölümden oluşan botanik bahçesi içerisinde ziyaret edilecek yerler arasındaki geçişler kimi zaman yüksek köprüler ile kimi zamanda uzun tüneller ile sağlanmaktadır. Tünel içleri bir sergi salonu gibi dizayn edildiğinden yürürken bir an olsun canınız sıkılmayacaktır. Bölümlerin her birine “Ada” denilmektedir.

Merkez Ada

Tem Otoban bağlantı yolunun çizdiği daire içerisinde kalan ve Ataşehir Botanik Parkının yüzölçümü olarak en büyük alarından biridir. Bu kısımda arazi ıslah edilmeden önce çıkarılan kaya ve taş parçaları yine restorasyon amaçlı olarak kullanıldığını görüyoruz.

Bu bölümde doğal su kaynağı, minyatür değirmen, küçük bir dere ve süs havuzu da bulunmaktadır. Merkez Ada olarak adlandırılan bu bölgede görebileceğiniz kısımlar;

  1. Kaya Bahçeleri
  2. Kameriye Bölgesi
  3. Soğanlı Bitkiler Koleksiyonu
  4. Çitli Bahçe
  5. Çorak ve Kurak Çöl Bahçesi
  6. Kaktüs Müzesi ve Serası
  7. Nilüfer Havuzu
  8. Çatlak Kaya Bahçesi
  9. Saklı Bahçe
  10. İçilebilir Doğal Su Çeşmeleri
  11. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Yönetim Ofisi
  12. Herbaryum
  13. Kütüphane
  14. Eğitim Merkezi
  15. Kümes (Kaz ve Ördekler)
  16. Çiçekli Bitkiler Sergisi
  17. Ressam Evi (Ziyarete Kapalı)
  18. Kaya Çatlağı Bahçesi
  19. Gülistan
  20. Bodur Konifer Koleksiyonu
  21. Bahçıvan Çocuklar Alanı
  22. Kaktüs Limonluğu
  23. Meteoroloji İstasyonu (Ziyarete Kapalı)
  24. Kompost İstasyonu (Ziyarete Kapalı)
  25. Piyanlık (Ziyarete Kapalı)
  26. Eğrelti Koleksiyonu
  27. Personel ve Görüşme Kapısı
  28. Ahmet Demirel Mescidi
  29. Meyve ve Sebze Bahçesi (Ziyarete Kapalı)
  30. Üretim Limonluğu ve Fidanlıklar (Ziyarete Kapalı)
  31. Sergi Limonluğu
  32. Meşe Adası Geçidi
  33. Menfez Galeri 3 (Bitkiler Alemi Sergisi)


Merkez adanın peyzaj düzenlemesinin yüksek olması aynı zamanda görsel etkinin de yüksek olduğu beklentisini doğurmaktadır. Botanik parkın ana teması daha doğrusu sırrı, peyzaj yapılacak alanın dört bir yandan görünür olmasıdır. Ortaya çıkacak şaheserin her yönden görülebilir olması gerekmektedir.

Merkez Adanın en çok dikkat çeken kısımlarından biri de yaşamı boyunca çok az toprağa ve suya gereksinim duyan kaktüslerin yer aldığı alandır. Hem açık alanda hemde serada bulunan kaktüsler görülmeye değer.

Botanik Bahçesi Merkez Ada
Botanik Bahçesi Merkez Ada

Mesire Adası

Mesire Adası adından da anlaşılacağı gibi NGBB Parkı ziyarete gelen konukların yanlarında getireceği pişmiş haldeki yiyecek ve içecekleri tüketebilecekleri piknik alanıdır.

Bu bölümde çok sayıda kamelya ve piknik masası bulunuyor. Burada mangal veya ateş yakmak yasaklandığı için sadece tüketmeye hazır yiyecek ve içeceklere müsade ediliyor.

Mesire Adası
NGBB Mesire Adası Piknik Kamelyaları

Mesire Adası otoban bağlantı yollarının arasında kalan üçgen koni şeklinde bir alandır. Bu alanda bulunan kamelya, masa ve banklarda dinlenebilirsiniz.

Ayrıca hatırlatmakta fayda var Botanik Park içerisine bisiklet, scoter, paten, akülü çocuk araçları vb. araçlarla giriş yasaktır. Engelli araçları bu yasağın dışındadır.

Mesire Adasının bölümleri ise şu şekildedir;

  1. Menfez Galeri -1 (NGBB Sergisi)
  2. NGBB Tanıtım Evi
  3. Nilüfer Havuzu
  4. İçilebilir Sebil Çeşmeler
  5. Mesire ve Piknik Alanı
  6. Keşif Bahçesi
  7. Bambu Labirenti
  8. Servis Kapısı (Ziyarete Kapalı)

Botanik Park Mesire Adasında çocuklar için hazırlanmış olan Bambu Labirenti ve Nezahat Gökyiğit Keşif Bahçesi harika vakit geçirmelerini sağlayacaktır.

Arboretum Adası

2011 yılı Baharında ziyarete açılan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Arboretum Adasında ülkemizin ve dünyanın farklı yerlerinden bitkiler can bulmuştur. Bitkiler türlerine ve geldikleri coğrafyalara göre kısımlara ayrılmıştır. Türkiye, Avrupa, Sibirya, İran ve Akdeniz bitki türlerini gruplanmış halde görebilirsiniz.

Arboretum Adasından ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinin tamamında bulunan bitkiler sertifikalandırılmış ve sınıflandırılmışlardır. Bitkiye ait kimlik görevi gören kartlar üzerine asılmıştır. Detaylı bilgi için kare kodu okutarak o bitki hakkında kapsamlı bilgiye sahip olabilirisiniz.

Minik Kaya Bahçesinin hemen yanında bulunan Prof.Dr. Faik YALTIRIK Köşesi ise bir anı koleksiyonu olarak düzenlenerek kendisine atfedilmiştir.

Ertuğrul Adası (Japon Sakura Ağaçları)

1890 yılında Japonya’ya gönderilen ve dönüşte alabora olarak batan Ertuğrul Fırkateyninde şehit olan 527 denizcinin anısını yaşatmak için 2005 yılında düzenlenerek ziyarete açılan bölümdür.

Adaya giriş ve çıkışlar sadece tüneller ile sağlanabildiği için araçla yada yürüyerek başka bir yolu yoktur. Kısımları ise şunlardır;

  1. Japon Sakura Ağaçları
  2. Zeytin Ağacı (Zeytin Anıtı)
  3. Menfez (Tünel) Galeri
  4. Ortanca Koleksiyonu
  5. Faydalı Bitkiler Koleksiyonu
  6. Karadeniz Bahçesi
  7. Ertuğrul Şehitleri Anıtı

5. İstanbul Adası

2010 yılında İstanbul Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları kapsamında düzenlenerek hizmete açılmıştır. Botanikten çok İstanbul’un tarihi mimarisine has yapıt ve eserlerin bulunduğu bölümdür.

İçerisinde 18. yüzyıl İstanbul Evlerinin bulunduğu İstanbul Adasında süsten ve zevkten uzak mantık ve yarar esaslı Osmanlı Bahçelerinden örneklemeler görebilirsiniz. Bir mahalleyi andıran bölümde seyir terası ve mahalle çeşmesi de yine ön plana çıkan eserlerden.

Botanik Park Yön Tabelası
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Yön Tabelası

NGBB Parkı İstanbul Adasında aynı zamanda minyatür bir boğaz köprüsünü inşa edilmiş. Yedi tepesiyle, Boğaz köprüleri ve mahalle çeşmeleri ile minik bir İstanbul görünümündeki bu ada en çok ziyaret edilen adalardan biridir. İstanbul Adasında bulunan kısımlar şöyle;

  1. 18. yy Eski Konak Bahçesi
  2. Boğaziçi Kanalı
  3. Mahalle Bahçesi
  4. Osman Otağı
  5. İstanbul Bitkileri Koleksiyonu
  6. İstanbul’da Mutlu Ağaçlar Sergisi (Menfez İçi)
  7. İstanbul’da Bahçe ve Çiçek Sergisi (Menfez İçi)
  8. Amfi Tiyatro

Meşe Adası

Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde kendine yer edinmiş meşe ağaçlarından oluşan karma ağaçlık alana sahip Meşe Adası özellikle sıcak yaz günlerinde doya doya serinleyebileceğiniz bir yer.

Meşe Adası, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinin en küçük bölümüdür. Ancak küçük bir baraja da ev sahipliği yapar. Ataşehir tarafından akan yağmur sularını toplamak amacıyla yapay baraj bendi (Meşe Bendi) inşa edilmiş ve bahçenin su ihtiyacının bir kısmı buradan karşılanmaktadır.

Botanik Parkın Ev Sahipleri
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Canlı Hayvanlar

Trakya Adası

Botanik Bahçenin en yeni bölümüdür. Yapımı 2017 tamamlanarak hizmete açılmıştır. Bu bölümde özellikle 3. Havalimanı (İstanbul Havalimanı) inşaatı sebebiyle taşınmak zorunda kalan bitki ve kumulların bulunduğunu göreceksiniz.

İğneada Longozu ve Sığla Longozu olarak iki kısma ayrılmıştır. Aynı zamanda Meyve Koleksiyonu ve Kumul Koruma Alanı da yine bu bölümde görülebilecek yerlerin başında geliyor.



8. Anadolu Adası

İstanbul Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesinin en büyük adasıdır. Doğu – Batı yönünde yükseltiye sahip olmasından mıdır bilinmez, ismine Anadolu Adası denilmiştir. Bu bölümde Türkiye’nin 7 Coğrafik Bölgesi simüle edilmiştir. Doğal bitkilendirme tekniğinin de kullanıldığı Anadolu Adasının kısımları ise şunlardır;

  1. Kaya Bahçesi
  2. Meydan
  3. Ardışık Düzü
  4. Hasan Dağı
  5. Sulak Vadi

Türkiye’ye has endemik bitki türlerinin ve çiçeklerin adeta resmedildiği bu alanda gezmek oldukça keyifli olacaktır.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Hakkında Merak Edilen Sorular

Rmys
Gezdim, Gördüm ve Yazdım.
    BİR YORUM YAZIN

    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

    Henüz yorum yapılmamış.