Safranbolu Gezilecek Yerler
Adını, Safran adlı bitkiden alan Safranbolu için hazırladığımız Gezi Rehberi. Dünya Kültür Mirası olan ve Unesco tarafından koruma altına alınmış olan tarihi Safranbolu Evleri, Cinci Han, Cinci Hamamı, Safranbolu Kanyonu, İzzetpaşa Camisi, İncekaya Su Kemeri ve Büyük Safranbolu Çarşısı tarihi katmanı oluşturmaktadır. Bunun yanısıra Safranbolu’nun günümüz modern gezilecek yerleri de bulunuyor. Cam Teras, Dereköy Değirmeni, Kahve Müzesi ve Safranbolu Zipline gibi yeni mekanlar da Safranbolu’ya ayrı bir hava katıyor.
Safranbolu
Neredeyse el değmemiş haliyle tarihten günümüze kadar ulaşmayı başarabilmiş Safranbolu Evleri ile zihinlerde yerini alan Safranbolu Gezi Rehberi. Yüzyıllar boyunca atalarımızdan bizlere miras kalan bu harika yeri gezip görmenizi mutlaka tavsiye ederiz.
Safranbolu’da Gezilecek Yerler Listesi oluşturup sonra vakit kaybetmeden gezmeye başlayalım.
Safranbolu Nerede?
Yerli ve yabancı onbinlerce ziyaretçinin her sezon uğrak yeridir Safranbolu. İstanbul ve Ankara’ya kadar havayolu ve sonrasında ise karayolu ile ulaşabilirsiniz. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına 4 saat ve Ankara Esenboğa Havalimanına ise yaklaşık 3 saat mesafededir.
Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Karabük şehrimize çok yakın bir konumdadır. Safranbolu gezisinden vakit kalırsa Karabük’ü de mutlaka gezmenizi tavsiye ederiz.
Nasıl Gidilir?
Kendinize ait bir araç var ise alttaki bağlantıya tıklayarak navigasyon yardımıyla rahat bir şekilde gidebilirsiniz.
https://goo.gl/maps/YiuV9cmBFm2ydVCW9
Eğer aracınız yok ise İstanbul ve Ankara Şehirler Arası Otobüs Terminallerinden Karabük yönüne giden otobüslerden bilet alarak ulaşabilirsiniz. Neredeyse her yarım saatte bir otobüs hareket ediyor. Karabük’te indiğinizde seyahat ettiğiniz Otobüs Firmasının servisi sizi Safranbolu merkezine kadar ücretsiz götürüyor.
Bu seçeneklerin dışında bir ulaşım yöntemi daha var. O da Günübirlik veya konaklamalı düzenlen Safranbolu Turları. İstanbul veya Ankara kalkışlı Safranbolu rotaları ile gidilebilir. Eğer ilk kez gidecekseniz bir tur organizasyonu ile gitmek en doğru yol olacaktır.
Safranbolu Gezilecek Yerler Listesi
- Safranbolu Evleri
- Cinci Han
- Cinci Hamamı
- Eski Safranbolu Çarşısı
- Kristal Cam Teras
- Tokatlı Kanyonu
- İncekaya Su Kemeri
- Safranbolu Saat Kulesi
- Bulak Mencilis Mağarası
- Hıdırlık Tepesi
- Safranbolu Kent Müzesi (Eski Hükümet Konağı)
- Kahve Müzesi
- Lokum ve Safran Müzesi
- Dericiler Çarşısı
- Kaymakamlar Evi
- Dereköy Değirmen Evi
- Saraçoğlu Kahve Evi
- İzzetpaşa Cami
- Safranbolu Zipline
- Safranbolu Kent Ormanı
1. Tarihi Safranbolu Konakları (Evleri)
Hem Türkiye’de hem de yurt dışında geniş bir kitle tarafından bilinen Safranbolu Evleri bu gezi de ana temayı oluşturuyor. Aynı zamanda 1994 yılında Unesco Dünya Mirası listesinde kendisine yer bulan tarihi Safranbolu Konakları ilçe merkezinde yoğunlukla bulunmaktadır.
Aslında daha önce Beypazarı ve hatta Bolu Göynük gezisinde karakteristik mimari olarak Safranbolu Evlerine çok benzeyen birçok ev, konak ve han görmüştük. Ancak burada çok daha fazlasını görebilirsiniz. Açıkçası başınızı hangi yöne çevirseniz mutlaka bir tarihi konak yada bina göreceksiniz. Gezilecek konaklar ve evleri gezerken kendinizi bir zaman makinesinin içerisinde bulacaksınız.
Köklü bir tarihi geçmişe sahip ilçe birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Hititler, Frigler, Lidya, Persler ve Romalıların başı çektiği liste oldukça uzundur. 14. yüzyılda Osmanlı egemenliğine girmiş ve o tarihten bugüne kadar Türklerin hakimiyeti altında olmuştur.
Osmanlı döneminde Anadolu’dan İstanbul’a doğru giden ticaret kervanları için bir durak olmuştur. Bu nedenle Safranbolu‘da kervansaray, han ve hamamların sayısı oldukça fazladır.
Bugünkü tarihi yapıların neredeyse tamamına yakını Osmanlı Devleti döneminde inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisinin çizgilerini taşıyan bu yapıların harcında yumurta ve süt kullanıldığı bu sebeple oldukça sağlam oldukları bilinmektedir. Hatta tarih boyunca gerçekleşen büyük depremlere dayanmış olmalarının altında yatan neden de budur.
Safranbolu Evleri günümüzde ikamet amacıyla kullanılmasının yanısıra otel, pansiyon, müze, restoran veya cafe olarakta kullanılmaktadır. %90‘ına yakını beyaz renklidir. Ayrıca Safranbolu Konaklarının en büyük özelliği ise hiçbirinin bir diğerinin cephesini ve manzarasını kapatmayacak şekilde konumlandırılmış olmasıdır. Osmanlı döneminde İstanbul’daki evlerde bu anlayış ile yapılmaktaydı.
2. Cinci Han ve Hamamı
Safranbolu Konaklarını gezmeye doyabilirseniz eğer gezilecek yerler listemizin ikinci sırasına gelelim. Eski çarşı içerisinde bulunan Cinci Han‘ı bulup gezmenizi tavsiye ederim. Günümüzde bir otel ve cafe tarafından işletilen han içerisine girip gezebilirsiniz. Girişi ücretsiz ancak üst katlara çıkmak için tur ücreti isteniyor.
Cinci han içerisinde avlunun tam orta bölümünde fıskiyeli bir de çeşme bulunuyor. Eski Osmanlı beylerinden olan Cinci Hoca lakaplı Karabaşzade Hüseyin Bey tarafından 17.yüzyılda yaptırılmıştır. İpek yolu üzerinde yer alan Safranbolu‘dan geçen kervanların burada dinlendiği ve konakladığı bilinmektedir. Koca Mimar Kazım Efendi tarafından tasarlanarak hayata geçirilmiştir.
1900’lü yılların başında depo ve hayvan ahırı olarak kullanılsa da sonraları restore edilerek tekrar özüne dönmüştür. Hatta üst katında Türk Kahvesinin tarihsel gelişimini konu alan bir de Safranbolu Kahve Müzesi bulunmaktadır.
3. Safranbolu Eski Çarşı (Büyük Çarşı)
Birbirine bağlı küçük dar taş sokaklarda sağlı sollu yer alan geleneksel Safranbolu mimarisine sahip dükkan ve mağazalardan oluşmaktadır. Büyük Safranbolu Çarşısında saatlerce kaybolup tarihte seyahate çıkabilirsiniz. Nerdeyse bir tam gününüzü tarihi çarşı da geçirebilirsiniz.
Eski Safranbolu Çarşısında Neler Satılır?
- Safran otu.
- Baharat dükkanları.
- Safranlı Lokum Satan Dükkanlar
- Hediyelik Eşya Mağazaları
- Deri Çanta, cüzdan ve kıyafet mağazası.
- Geleneksel Sofrabezi ve Başörtüsü Mağazaları
- Karadut ve meşrubat satan dükkanlar.
- Deniz kabuklarından yapılan aydınlatma ve süs eşyaları.
- Geleneksel ipek ve kumaşlardan yapılan kıyafet mağazaları.
- Bitkisel ürün ve sabun satan dükkanlar.
- El Yapımı makrome ürünler.
- Geleneksel Türk Kahvesi, Osmanlı ve Dibek Kahvesi satan mağazalar.
- Andız çekirdeğinden tesbih satan dükkanlar.
4. Kristal Cam Teras
Karabük’ün kuzeyinde yer alan Tokatlı Kanyonuna bakan ve son yıllarda oldukça çok ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktadır. Safranbolu Cam Teras adından da anlaşılacağı gibi sertleştirilmiş kırılmaz camdan yapılmış güvenli bir işletmedir. Cam Terasa 15 ₺ giriş ücreti ödeyerek girebilirsiniz.
Macera ve eğlence arayanlar için görülmesi gereken harika bir yer. Ziyaretçiler burada Cam Teras ve Kanyon manzaralı hatıra fotoğrafları çekilmektedir.
5. Tokatlı Kanyonu
Ziyaretçilerin Safranbolu‘ya geldiklerinde en çok gezmek istedikleri doğal manzaralardan biridir. Üzerinde kurulu olan cam teras ve zipline ile gelenler oldukça eğlenceli vakit geçirmektedir. Doğal olarak akarsuyun aşındırması neticesinde oluşan Tokatlı kanyonunu drone ile görmek isterseniz youtube videolarını izleyebilirsiniz.
Safranbolu Saklı Kanyon ve Gizli Kanyon olarak bilinen yerler aslında Tokatlı Kanyonudur. Görmeye, gezmeye değer bir yer.
6. İncekaya Su Kemeri
İncekaya kanyonu üzerinde bulunan tarihi kemer köprüdür. Hem üzerinde hem de altında harika bir doğal manzaraya sahiptir. Safranbolu’da gezilecek yerler listesine İncekaya su kemerini mutlaka yazmalısınız.
7. Safranbolu Saat Kulesi
1797 yılında Safranbolulu Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından inşa edilmiştir. Safranbolu Kalesine yerleştirilmiş olan saat kulesi kare olarak tasarlanmış ve 20 metre uzunluğundadır. Londra’dan ithal edilen mekanik saat bölümü zemberek olmadan çalışmaktadır.
Aynı zamanda iç kısmını da gezebileceğiniz saat kulesi Türkiye’nin çalışır halde olan en eski saat kulesi ünvanını elinde bulundurmaktadır. İlçe Jandarma Komutanlığının hemen yanında bulunmaktadır. Ayrıca bahçe bölümünde minyatür saat kuleleri de bulunmaktadır.
8. Bulak Mencilis Mağarası
Safranbolu’daki mağara Türkiye’nin uzunluk olarak en büyük 5. mağarasıdır. Ölçülebilen uzunluğu 6 kilometre civarıdır. İç kısmında 3 kattan oluşur. İçerisinde yeraltı akarsuyu bulunmaktadır. Hatta ilçeye içme suyunun bir kısmını bu kaynaktan sağlanmaktadır.
Aynı zamanda vadiye benzer bir yer şekli vardır. Bu vadiye neredeyse 150 basamaklı merdiven ile inilebilmektedir. Sarkıt ve dikitlerin bulunduğu iç alanda bir kaç gölet ve sifon bulunuyor. İçerisi yüksek nem ihtiva ettiği için nefes darlığı ve astım rahatsızlığı bulunan ziyaretçilerin son derece dikkatli olması gerekiyor.
9. Hıdırlık Tepesi
Tarihte Türklerin Safranbolu’ya ilk geldiklerinde yerleştikleri yer olarak bilinir. Her yıl hıdrellez zamanında burada toplanarak baharın gelişi kutlanır. Bu alanda türbe, namazgah ve bir de anıt mezar bulunur.
10. Safranbolu Kent Müzesi
20. yüzyıl başlarında kale olarak bilinen yere inşa edilmiştir. 70’lerde çıkan bir yangın neticesinde büyük hasar görmüş ve kullanılamaz hale gelmiştir. Daha sonrasında ise Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimi ile 2005 yılında yeniden aslına uygun olarak restore edilerek müze statüsüne kavuşmuştur.
İçerisinde dönemsel sergiler düzenlenmektedir. Ayrıca Safranbolu Yöresine ait tarihi ve kültürel eşyalar müze ortamında sergilenmektedir. 3 katlı binanın ilk katında tarihsel döküman ve eşyalar bulunuyor. 2. katta Osmanlı ve erken dönem Cumhuriyet yıllarına ışık tutan eserler bulunuyor. En üst katta ise geleneksel ürünler ve el sanatları bulunmaktadır.
Farklı tarihsel dönemlerdeki; Kalaycı, Kunduracı, Bakırcı, Ahşap eserler, Lokumcu, Yemenici, Semerci, Saraçhane, Demirci, Kahveci ve şifalı bitkilerle alakalı ürünler sergileniyor.
11. Kahve Müzesi
Safranbolu Kahve Müzesi aslında farklı bir mekan değildir. Cinci Han içerisinde yer alan ve oldukça yeni bir müzedir. Özel bir turizm şirketi tarafından işletilen müze, Kervansarayın üst katında bulunmaktadır. Girişi ücretlidir. Kahve Müzesinin giriş ücreti 15₺ olarak belirlenmiştir. Ancak otel müşterilerinden bu ücret alınmıyor.
12. Safran Müzesi (Lokum Galerisi)
Safranbolu‘nun en yeni müzesidir. 2022’de açılan Safran Müzesinde çok değerli ve aynı zamanda şifalı olan safran bitkisinin tarihsel süreci tema olarak işlenmiştir. Safranın yanısıra geleneksel Safranlı Lokumun nasıl yapıldığını gösteren tarihsel eşyalara da yer verilmiştir. Gelen ziyaretçilere safranı en iyi şekilde tanıtmak için açılan müzeyi mutlaka gezin.
13. Dericiler Çarşısı ve Deri Müzesi
Safranbolu büyük çarşı içerisinde neredeyse tam merkezi bölümünde bulunan Dericiler Çarşısında el emeği harika ürünler bulabilirsiniz. Deri çanta, sırt çantası, kol çantası, cüzdan, çocuk çantası, bel çantası gibi deri ürünler gözlerinizi kamaştıracak. Aynı zamanda eski dilde deri anlamına gelen ve 800 yıllık bir tarihe sahip olan tabakhane müzesini de gezmelisiniz.
14. Kaymakamlar Evi (Hükümet Konağı)
Kaymakamlar Evi olarak bilinen yerin aslında gerçek adı Eski Hükümet Konağıdır. Aynı zamanda Safranbolu Kent Müzesi olarak bilinir.
15. Dereköy Değirmen Evi (Cafe&Retoran)
Safranbolu‘nun güneyinde yer alan ve küçük bir akarsu üzerinde kurulu olan tarihi değirmen günümüzde bile faaldir. Geleneksel yöntemlerle kepekli, normal ve siyez unu üretilerek satılmaktadır.
Eğer şanslıysanız değirmende üretim yapılırken canlı olarak izleme olanağı bulabilirsiniz. Değirmen evinin olduğu yere bahçedeki yolu kullanarak ya da asansör kulesini kullanarak inebilirsiniz.
Değirmenin ilerisinde akarsu durgun bir hale gelir ve havuz gibi bir doğal oluşum meydana gelir. Bu bölümde yiyecek ve içecek ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz Değirmen Restoran bulunmaktadır. Servis oldukça yavaş ve fiyatlar civara göre yüksek olsa da buradaki en güzel manzaralı restoran burasıdır.
Restoran bölümünün aşağı tarafında ise masal evi bulunuyor. Burada harika doğal manzara eşliğinde fotoğraflar çekebilirsiniz.
16. Saraçoğlu Közde Türk Kahvesi
Safranbolu‘da sıcak yada soğuk bir şeyler içmek istediğinizde Büyük Çarşı içerisinde bulunan Saraçoğlu Cafe’ye gitmenizi tavsiye ederim. Özellikle odun közünde bakır cezve ile hazırlanan ve yöresel şerbet eşliğinde servis edilen Türk Kahvesini tatmanızı öneririm.
Cafe’nin iç mekanı adeta bir kahve müzesi gibi dizayn edilmiş. Eski kahve değirmenleri, antika süs eşyaları ve kültürel bir teması bulunuyor.
17. Tarihi İzzet Paşa Camii
İzzetpaşa Camii Eski çarşı içerisinde yer almaktadır. Konum olarak tam çarşı merkezindedir diyebiliriz. Geniş bir avluya sahip olan tarihi Safranbolu camisi 1796 yılında Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. İstanbul’da bulunan Nur-u Osmaniye Camisinin adeta küçük bir örneğidir. Gerek mimari gerek görsel açıdan bire bir aynıdır. Bunun sebebi ise Sadrazamın doğum yerinin İstanbul olmasıdır.
Aynı zamanda içerisinde dönemin Padişahı III. Selim‘in tuğrası bulunmaktadır. İbadethanenin iç bölümü geleneksel dikdörtgen tasarımların aksine kare olarak düşünülmüş. İki adet çeşme, şadırvan, birkaç dükkan ve külliye ile kütüphane de yine camiye bağlı bölümlerdir.
18. Safranbolu Zipline
Tarihi yerler gezmekten sıkıldıysanız Zipline tam size göre. Macera ve heyecanı arayanların uğrak yeridir Zipline. Tokatlı Kanyonu üzerinde kurulu çelik halat üzerinden kanyonu baştan başa geçebiliyorsunuz. Tamamen profesyonel bir ekip tarafından işletilen Zipline oldukça güvenli bir aktivitedir.
Genç yaşlı bir çok yaş grubundan ziyaretçi bu macerayı deneyimliyor. Cam Teras’ın hemen solunda yer alan 2 adet çelik Zipline hattı var. Çok sıra beklemeden bu macerayı yaşayabilirsiniz. Zipline ücreti ise oldukça makul bir fiyat.
19. Safranbolu Kent Ormanı
Safranbolu‘ya geldiğinizde gezmekten arta kalan zamanlarda piknik yapmak yada doğa aktiviteleri yapmak isterseniz Kent Ormanına gidin. Kent ormanı içerisinde doğa sporları, piknik ve yürüyüş aktivitelerinin yanı sıra kamp yapmanıza da izin veriliyor. Orman Genel Müdürlüğü tarafından işletilen ancak daha sonra ilçe belediyesine devredilen bu alan içerisinde çocuk parkları, gölet, yürüyüş parkurları, camping alanı (ücretli), piknik alanı bulunmaktadır.
20. Safranbolu’da Gezilecek Diğer Yerler
Tarihi ve doğal zenginliklerle dolu Safranbolu‘ya geldiğinizde yukarıdaki yerleri gezdikten sonra ekstra olarak başka yerler de görmek isterseniz aşağıdaki listeyi sizin için hazırladık.
- Köprülü Mehmet Paşa Camii
- Lütfiye Camii
- Kazdağlı Camii
- Merkez Camii
- Ulu Camii
- Göztepe Tümülüsü
- Sırçalı Kanyonu Yaban Hayatı Koruma Bölgesi
Safranbolu’da Ne Yenir? Ne İçilir?
Tarihi konaklarıyla meşhur Anadolu kasabası Safranbolu’da gezdik gezdik çok acıktık. Nerede yemek yenir? Daha da önemlisi Safranbolu’da ne yenir? Buraya özgü yöresel lezzetler ve meşhur yemeklerden bahsedelim. Ama baştan uyaralım. Evdeyseniz ve karnınız aç ise bu kısmı okumadan atlayın. 🙂
Tarihi Büyük Çarşı içerisinde bir kaç dönerci ve köfteci bulunuyor. Ancak siz Safranbolu’nun ünlü yemeklerini keşfetmek ve aynı zamanda da karnınızı doyurmak istiyorsanız o zaman sizi biraz ilçe merkezinin dışına çıkaralım.
Tarihi çarşının 1.5 km güneyinde bulunan tarihi su değirmeni üzerinde kurulmuş bir restoran var. Burada geleneksel yemekleri yine geleneksel bakır tabaklar içerisinde servis ediliyor. Su kenarında gayet güzel ve huzurlu bir mekan. Burada en çok sevdiğim yemek mantının bir benzeri olan “Peruhi” oldu.
Safranbolu’nun Ünlü Yemekleri
- Peruhi (Safranbolu Mantısı)
- Cevizli ve Keş Peynirli Yayım
- Kuyu Kebap
- Kiremit Köfte
- Pakla Taze Fasulye Tereyağlı
- Yaprak Sarma
- Göbü (Yağlı Bazlama, Pişi)
- Yöresel Cimitli & Cimitsiz (Susamsız Simit)
- Bükme Pidesi
- Cevizli Çörek
- Safranlı Zerde Tatlısı
- Safranbolu Baklavası
- Osmanlı Kuvvet Macunu
- Safranlı Lokum
Yöresel Safranbolu İçecekleri
- Kızılcık Şerbeti (Kiren)
- Bitkisel Safran Çayı
- Ünlü Bağlar Gazozu
- Yağlı Yayık Ayran
- Közde Türk Kahvesi
Safranbolu Konaklama Olanakları
1. Tarihi Konak Pansiyonlar
Safranbolu’da konaklama için farklı olanaklar bulunuyor. Ziyaretçiler kişisel zevk ve tercihlerine göre konaklama yapabilir. Örneğin tarihi bir Konakta kalabilirsiniz. Tarihi Konaklar yarım pansiyon ve tam pansiyon olarak çalışmaktadır. Yoğunlukla eski çarşı ve civarında bulunmaktadır. Ancak diğer mahallelerde de restore edilmiş konak pansiyonlar bulunuyor.
2. Otel ve Pansiyonlar
Dilerseniz tarihi çarşının biraz dışında ancak yine ilçe sınırları içerisinde kalan 3 ve 4 yıldızlı oteller bulunmaktadır. Bu oteller geleneksel konakların aksine daha yeni ve modern dizayn edilmiştir.
3. Camping ve Karavanpark
Tokatlı Kanyonu, Cam Teras ve Kent Ormanı bölgesinde çadır kampı ve karavan parkı bulabilirsiniz. Doğal kanyon ve orman manzarası eşliğinde aslında en güzel konaklama şekli bu olsa gerek. Camping ve Karavan Park hizmeti veren işletmeler de bulunuyor.