Sülüklü Göl

Sülüklü Göl, Bolu’daki diğer göller kadar bilinmese de az ziyaret edildiği için bugüne kadar bozulmadan bakir kalabilen saklı cennetlerden biridir. Kış hariç ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde büyüleyici manzarasıyla bizleri cezbeden Sülüklü Göl’ü mutlaka görmelisiniz. İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa ve Düzce’ye yakın olduğu için son yıllarda ziyaretçi sayısında gözle görülür bir artış olmuştur.

Sülüklü Göl
4.9/5 - (48 votes)

Bolu Mudurnu ilçesi sınırlarında bulunan Sülüklügöl Tabiat Parkı, Orman Bakanlığının koruması altında olan doğal tektonik gölü ve sınırsız ormanlık alandan oluşmaktadır. Doğa severler ve özellikle de Kampçılar için harika bir doğal mekandır.

Günü birlik piknik yapmak için, şehrin gürültüsü ve stresinden kaçmak için tercih edebileceğiniz bir yer. Pikniğe sadece göle yakın ve ağaçların bulunmadığı açık alanlarda izin veriliyor.

Geçmişte göl içerisinde çok sayıda sülük bulunuyormuş. Zaten gölün adı da aslında buradan geliyor. Ancak hatalı kültür balıkçılığı uygulaması ile göle bırakılan ve üretilen alabalıklar sülüklerin sonunu getirmiştir.

Sülüklü Göl Hakkında Genel Bilgi

Sülüklügöl yolu oldukça engebeli ve bol rampalı olduğundan zorlu bir yolculuk bizleri bekliyor. Bu nedenle yol üstü üstü uğrak bir yer değildir. Aslında bu sizin için bir artı sayılır. Çünkü insan yoğunluğu ve açıkça söylemek gerekirse adım başı piknik yapanlara rastlamak diğer yerlere nazaran oldukça azdır.



Bu sayede sakin ve sessiz göl manzarasına doyacaksınız. Sülüklü Gölün kenarında ve ormanda yürümek hatta saatlerce gölün durgun sularında kaybolmak dinlendirici bir deneyim olacaktır. Bu hissin, insan bedenindeki iyileştirici, tamir edici yanını asla gözden kaçırmamak gerekiyor. 

Sülüklü Göl Ormanı
Sülüklü Göl Orman Manzarası

Sülüklü Göl Tabiat Parkı Nerede?

Sülüklü Göl Milli Parkı, Bolu ve Sakarya sınırında volkanik yapıdaki dağlık bir bölgede yer almaktadır. Tam konum olarak Bolu’da yer alan ve Abant yada Yedigöller kadar bilinmeyen ancak çok saklı kalmış tam bir doğa harikasıdır.



Genelde kamp yapanlar, macera arayanlar ve günü birlik piknikçiler tarafından uğrak bir yerdir aslında. Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Tavşansuyu köyünden yaklaşık 9 km zirveye doğru aracınızla tırmandığınızda Sülüklügöl‘e ulaşabiliyorsunuz.

Her ne kadar 9 km kısa bir yol gibi görünse de Sülüklügöl’e gitmek için biraz çaba göstermek gerekiyor. Çünkü yolun bazı bölümleri çok bozuk ve aşırı dar. Ancak inanın sabrettiğinize ve çabaladığınıza değecek güzellikte bir manzara zirvede sizi bekliyor. 

Sülüklü Göl Yolu
Sülüklü Göl yolu.

Bolu Sülüklü Göle Nasıl Gidilir? Yol Tarifi

İstanbul’a yaklaşık 200 km mesafede bulunan Sülüklü Göl Tabiat Parkı aynı zamanda Ankara, Sakarya, Düzce ve İzmit’e de yakın mesafededir.

Kısa bir yol tarifi yapmak gerekirse, Ankara-İstanbul otobanında Mudurnu çıkışından ya da Ankara-İstanbul D100 karayolunda Akyazı çıkışından ayrılarak Adapazarı-Mudurnu (D140) yoluna dönün. Bu yolda 40 km devam ettikten sonra Tavşansuyu yoluna ayrılın. Yiyecek ve İçecek ihtiyacınızı son giderebileceğiniz yerleşim yeri Tavşansuyu beldesidir.

Buradan sonra herhangi bir market bulamayacaksınız. Tavşansuyu beldesinin bitiminde yol ikiye ayrılacak ve Mudurnu – Sülüklügöl tabelasını göreceksiniz. Sağa doğru ayrılıp yaklaşık 16 km olan ve büyük bir kısmı bozuk satıhtan oluşan bu yolun sonuna geldiğinizde Orman Bakanlığı’na ait ahşap binayı göreceksiniz.

Sülüklü Göl Haritası: https://goo.gl/maps/FFsWxU4cD1h7sioB7



Sülüklü Göl Giriş Ücreti Ne Kadar?

Bolu Sülüklü Göl Tabiat Parkı giriş ücretleri:

Araç TipiGiriş Ücreti
Kişi (Yaya veya Bisikletli)15.00 ₺
ATV veya Motosiklet20.00 ₺
Otomobil30.00 ₺
Minibüs70.00 ₺
Midibüs110.00 ₺
Otobüs290.00 ₺
Kamp Ücreti (Gecelik kişi başı)60.00 ₺
Karavan (Gecelik araç ücreti)125.00 ₺
– Sülüklü Göl 2023 Giriş Ücretleri –

Yoğunluğun yaşandığı dönemlerde milli park içerisine aracınızla girmenize izin verilmiyor. Aracınızı hemen ulusal park girişinde yol kenarına park etmeniz isteniyor. Sonrasında ise yaya olarak Sülüklü Göl Milli Parkına giriş yapıyorsunuz.

Ancak kamp ve konaklama amacıyla gelen ziyaretçilerin araçları içerideki otoparka alınıyor. Yoğunluk yaşanan günlerde bu şekilde bir uygulama mevcut. Sülüklügöl kamp ücreti gecelik olarak hesaplanıyor.

Sülüklü Göl Milli Parkına ücret ödeyip içeri girdikten sonra gölün iki yakasına giden iki ayrı yol göreceksiniz. Bu yollardan istediğiniz birini tercih ederek göl kıyısına ulaşabilirsiniz.

Sülüklü Göl Giriş Kapısı
Sülüklügöl Milli Park Girişi

Milli Park Ziyaret Saatleri

– Bolu Mudurnu ilçesinde bulunan Sülüklü Göl hangi saatlerde açık?

Sülüklü Göl Çalışma Saatleri
(Haftanın Hergünü)

Açılış: 09:00
Kapanış: 19:00

*Kamp ve konaklama amaçlı ziyaretler için bir saat kısıtlaması bulunmuyor.

Sülüklü Göl Mesafe Bilgileri

İstanbul Sülüklügöl arası kaç km?

Sülüklü Göl İstanbul arasındaki mesafe 215 km. Yaklaşık 2 saat 30 dakikadır.

Eskişehir Sülüklü Göl arası kaç km?

Eskişehir’den Sülüklü Göle 2 farklı rota bulunuyor. Bilecik üzerinden gidildiğinde 170 km. D650 karayolu kullanılarak gidildiğinde 241 km.

Sülüklü Göl Bolu kaç km?

Sülüklü Göl ile Bolu arasında 3 farklı rota kullanılabilir. Abant üzerinden 85 km, Otoban ile 150 km ve D160 karayolu ile 100 km mesafededir.

Sülüklü Göl Düzce arası kaç km?

Düzce’den Sülüklü Göle gitmek için 2 farklı rota bulunuyor. Otoban üzerinden Sülüklü Göle gidildiğinde 110 km, D 160 karayolu ile gidildiğinde ise 141 km mesafededir.

Sülüklü Göl Yedigöller arası kaç km?

Bolu Yedigöller ile Sülüklü göl arasında 3 farklı rota bulunmaktadır. En kısa olan rota ise D140 karayolu üzerinden olup 121 km mesafede ve yaklaşık 3 saat uzaklıktadır.

Gölcük ile Sülüklü Göl arası kaç km?

Gölcük Tabiat Parkından yola çıkıp D160 karayolunu kullanarak yaklaşık 101 km mesafede bulunan Sülüklü Göl’e 2 saatte varabilirsiniz.

Göl Nasıl Oluştu?

Maksimum derinliği 35 metre olan göl birkaç yüzyıl önce tektonik hareketlerin neden olduğu doğal heyelanlar sonucu oluşmuştur. Oluşan heyelan setinin Hongurdak deresinin önünü kesmesi sonucu doğa harikası bu göl oluşmaya başlamıştır. 

Sülüklü Göl‘ün bilinmeyen gizemli yanlarından biri de göl içerisinde hiç çürümeden günümüze kadar ulaşan 180 adet dikili haldeki çam ağacıdır. Yaz ve Sonbahar mevsiminde su seviyesinin düşmesi sonucu bu ağaçlardan birkaçının tepe ve hatta gövde kısımları görülmektedir. 

Sülüklü Göl Batık Ağaçlar
Sülüklü Göl içerisindeki ağaçlar.

Sülüklü Göl’de Balık Tutulur mu?

Gölde olta ile alabalık tutmak özel izne bağlı. Ayrıca her sezonda avlanma yapamazsınız. Bunun için Bolu Orman Müdürlüğünden bilgi alabileceğiniz gibi milli park girişinde de bu yönde uyarıları görebilirsiniz. Ben Sülüklü Gölü ziyaret ettiğim Ekim ayında “Balık Avlamak Yasaktır” tabelası bulunuyordu girişte.

Eğer avlanmanın serbest olduğu dönemlerde hele bir de kamp yapacaksanız mutlaka oltanızı da yanınızda getirin derim. Göl kenarındaki toprak alanlarda mangal veya küçük çapta ateş yakmanıza izin veriliyor olsa da büyük çapta kamp ateşine müsaade edilmiyor. Zaman zaman görevliler ve Jandarma denetim yapabiliyor.

Balıkçılık haricinde diğer tüm avlanma türleri yasaktır. Balıkçılığa ise yılın sadece belirli zamanlarında izin veriliyor.

Sülüklü Göl’ün Coğrafi Özellikleri

Yaklaşık 1200 metre rakıma sahip Sülüklü Göl ve çevresi, Karadeniz ve Marmara bölgelerinin karakteristiğinde iklim özellikleri taşır. Ayrıca göl suyu mevsimsel olarak farklı renklerde görülebilir.

Sülüklü Göl’de Konaklama ve Otel Bilgileri

Milli Park ve yakın çevresi “Doğal Sit Alanı” içerisinde yer aldığı için herhangi bir yapılaşmaya izin verilmiyor. Yakın zamana kadar Sülüklü Göl’de çadır ve karavan dışında herhangi bir konaklama olanağı bulunmuyordu.

1. Ala Glamping (Modern Kamp Çadırı) Odalar

Milli park içerisine yeni açılan Sülüklü Göl Glamping (Modern Kamp Çadırı) ile farklı bir konaklama deneyimi sunuluyor. Üçgen yapıdaki alüminyum çıtalar üzerine gerilen tente ile ortaya çıkmaktadır.

Tentenin bazı kısımları şeffaf olarak tasarlandığı için panoramik bir pencere imkanı sunuyor. İç kısımda şeffaf bölüm hariç tentenin tamamı ahşap bloklarla kaplanmıştır.

Sülüklü Göl Glamping Odaları
Sülüklü Göl Tabiat Parkı Ala Glamping Konaklama

Glamping çadır içerisinde ne var?

  • 1 adet çift kişilik yatak
  • 1 adet cam kapaklı döküm şömine soba
  • 2 adet katlanır ahşap şezlong sandalye
  • 2 adet ahşap otantik sehpa
  • Elektrik prizi
  • 1 adet askı
  • 1 adet mini dolap

2. Bungalov Konaklama (Sülüklü Göl Glamping)

Sülüklügöl’de konaklama imkanları maalesef biraz kısıtlı. Bu nedenle şimdilik bungalow tipi bir konaklama sunmuyor bizlere. Ancak bungalow odalara oldukça benzerlik gösteren Glamping çadırlarını tercih ederek farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Glamping Çadır İç Kısmı
Sülüklügöl modern kampçılık glamping tipi konaklama.

3. Camping veya Çadır ile Konaklama

Kış sezonu hariç Sülüklü Göl‘de tüm sezonlarda kamp çadırı kurulabilir. Ancak çadır ile kamp yapmak için en iyi sezon Bahar ve Yaz aylarıdır. Yılın bu zamanlarında Gölün ve doğanın uyanışına çok yakından şahit olabilirsiniz. Eğer şanslıysanız bulutsuz bir gecede yıldızları çok yakından gözlemleyebilir hatta elinizle tutabilirsiniz bile.

4. Karavan ile Konaklama

Ortalama boyutlardaki karavanlar ile Sülüklü Göl‘de konaklama olanağı bulunmaktadır. Büyük boyutlardaki motokaravanlar için hem Sülüklü Göl yolunun engebeli oluşu hem de parklanma problemi nedeniyle tavsiye etmiyorum. Ancak standart boy karavanlar, shuttle karavanlar ve çekme karavanlar ile macera dolu bir konaklama yapabilirsiniz.

Sülüklü Göl Milli Parkında Glamping odaları, çadır ve karavan dışında başka bir konaklama şekli bulunmuyor. Otel yada pansiyon türü konaklama imkanı yoktur.

Sülüklü Gölde Görülmesi Gereken Yerler

Eğer Sülüklü Göl temalı fotoğraflar çekmek istiyorsanız en güzel yer devasa kütüğün olduğu yerdir. Bu kütük göl içerinde kalan ağaçlardan biridir aslında ve neredeyse göl ile aynı yaştadır. Yaklaşık 300 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Bu kütük üzerinde muhteşem Sülüklügöl manzarasıyla doyumsuz fotoğraflar çekebilirsiniz.

Göl etrafında uzun yada kısa metrajlı trekking yapabilirsiniz. Hatta daha da ileri giderek 9 km süren bozuk yolu aracınızla değil de yürüyerek çıkabilirsiniz. Bu biraz kondisyon isteyen bir yürüyüş olacaktır. Kendinize güveniyorsanız böyle bir macera yaşayabilirsiniz. 

Sülüklügöl Büyük Kütükler
Sülüklügöl 300 Yaşındaki Kütük

Suyun içerisinde bulunan, yaz ve sonbahar aylarında göldeki su seviyesinin azalmasıyla gölün orta kısmında beliren onlarca eski çam ağacının kalıntıları kesinlikle görmeye değer bir manzara. Benzerine az rastlanan bu manzarayı görmek için yaz mevsimi idealdir. Yağışlı havaların ve kar sularının eridiği bahar aylarında gölün içerisindeki ağaçları göremeyebilirsiniz.

Sülüklügöl’e Ankara ve İstanbul’dan hafta sonu paket turlar düzenlenmektedir. Bu turlar fiyat ve zamanlama olarak avantajlıdır. Şehrin yoğun temposundan uzaklaşarak vücudunuzu ve ruhunuzu Sülüklü Göl Tabiat Parkının huzurlu ortamına teslim edin. Üzerinizde kalan yenileyici etkisini mutlaka hissedeceksiniz. 

Sülüklü Göl Doğa Yürüyüşü Turları (Trekking)

Günü birlik turlar ile Göl ve yakınında bulunan 11 yayla ile 4 gölü kapsayan tur organizasyonları bulunuyor. Eğer kondisyonunuza güveniyorsanız yüksek tempolu yürüyüş parkurları sizleri bekliyor.

Sabah 10:00’da başlayan ve onlarca macera dolu aktivitenin ardından akşam 19:00’da biten doğa turları son yıllarda sıklıkla tercih ediliyor. Sülüklü Göl Doğa Turu içerisinde dağ yürüyüşü, atv, bisiklet ve hatta 4×4 arazi taşıtları ile intikal edilen parkurlar bulunmaktadır.

Doğada gezmenin yanısıra yöresel lezzet kültürü ile dopdolu bir kahvaltı ve öğlen mangal keyfi adeta cezbediyor insanı. Bu harika macerayı mutlaka deneyin.

Sülüklü Göle Hangi Mevsimde Gidilir?

Özellikle baharda ve yaz aylarında yeşili ve doğanın tadını doyasıya çıkarabileceğiniz Bolu Sülüklü Göl’e hangi mevsimde gidilir?

Kış mevsimi hariç her mevsim gidebilirsiniz. Kışın gitmek yol şartları nedeniyle neredeyse imkansızdır. Ancak diğer mevsimlerde neredeyse tüm araç türleri ile çıkılabilir.

Yaz mevsiminde bile oldukça bozuk olan göl yolu kışın sadece 4×4 arazi araçlarıyla gidilebilir. Bunun dışında otomobilinizle gidebileceğiniz uygun bir yol bulmak zor olacağından Kışın Sülüklügöle gitmek çoğumuz için hayalden öteye geçemeyecektir.

Bir televizyon belgeselinde izlemiştim bir kaç yıl önce, iki maceraperest insan dört çekerli arazi araçlarıyla adrenalin dolu bir yolculuk ile Sülüklü göle çıkıyorlardı. O belgeselden hatırladığım kadarıyla kış mevsiminde gölün kenar kısımları buz tutmuştu. Üstelik üzerinde yürüyecek kadar sağlamdı. İlerleyen zamanlarda bir arazi aracı sahibi olursam ilk göreceğim yerlerden biri Gölün kış manzarası olacaktır.

İlkbahar ve sonbaharda Sülüklü Göl gerçekten görülmeye değer bir manzaraya bürünüyor. Eğer vaktiniz ve imkanınız varsa hem sonbahar hem de ilkbaharda gitmenizi tavsiye ederim.

Sülüklü Göl Tabiat Parkı İletişim

Milli Park statüsünde olan Göl, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü denetimindedir. Bu nedenle soru, görüş ve bilgi edinme için aşağıdaki telefon numarasından iletişim kurabilirsiniz. Özellikle yaz mevsimi dışında ziyaret edecekseniz gelmeden önce mutlaka hava durumu ve tesisin faal olup olmadığını sormalısınız.

Sülüklü Göl İletişim: +90 (374) 215 37 40 

Türkiye’deki Diğer Sülüklü Göller

Ülkemizde Sülüklü Göl adı ile bilinen bir çok göl ve gölet bulunmaktadır. Adıyaman, Bursa, Gaziantep SülüklüGöl, Elazığ, Ordu ve İstanbul Şile’de Sülüklü Göl olarak bilinen yerler olsa da Türkiye’nin resmi olarak adı “SülüklüGöl” olan tek gölü Bolu Mudurnu’dadır.

Rmys
Gezdim, Gördüm ve Yazdım.
    BİR YORUM YAZIN

    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
    1. Bizyineyollarda dedi ki:

      Sülüklü Göle kış mevsimi hariç diğer mevsimlerde gidilebilir. Sülüklügöl yolu yazın bile çok engebeli ve bozuk olduğu için yağışlı havalarda çıkmanızı tavsiye etmiyoruz. Mayıs ayı sonu ve Ekim ayı başına kadar Sülüklü Göl gezmek için hava koşulları yönünden en ideal zamanlardır.

    2. Dilek Aksu dedi ki:

      Sülüklü Göle gitmek için mevsim hangi mevsim olmalı ya da başka bir söylemle hava durumu nasıl olmalı kışın gidebilir miyim mesela yoksa sadece yazın mı Sülüklü Göle gidilebilir baharda gitmek istersen yol durumu nasıldır bunları merak ediyorum cevaplarsanız çok sevinirim.