Uçak Seyahatiniz Kabusa Dönmesin
Yurt içi veya yurt dışı seyahatlerde uçuş korkunuz mu var? Sizler için en kötü durum senaryolarını ve çözüm yollarını araştırdık. Havayolu yolculuklarında sizi rahatlatacak ve güvenli bir şekilde gitmek istediğiniz yere kadar size eşlik edecek seyahat tüyoları.
Uçak Korkusu, Kim Korkar Uçmaktan!
Slogan gibi bir girişle başlayalım. Gökyüzünde uçmak insan anatomisine tamamiyle aykırı bir durumdan mıdır bilinmez ancak sık seyahat etmeyenler için hep bir telaş ve korku hakimdir bu süreçte. Eğer korkularınız seyahat etme fikrinizin önüne geçecek olursa büyük olasılıkla o uçuş daha başlamadan bitecektir. En azından sizin için bu şekilde kabusa dönecektir.
Bilgi kirliliği nedeniyle aslında kolayca çözülebilecek bir çok seyahat problemi karmaşaya yol açar ve yolcular için bir tabuya dönüşebilir. Çok sayıda kulaktan dolma ve gerçeklikten uzak gereksiz bilgileri
Sizler için hazırladığımız blog yazısı ile seyahat öncesinde yada seyahatiniz esnasında başınıza gelebilecek en kötü durum senaryoları üzerine kafa yorduk ve çözüm önerilerini paylaştık.
Uçak Seyahati Güvenli mi?
Sanılanın aksine havayolu seyahatleri hem istatistiksel olarak hem de modern teknoloji desteği ile günümüzde tercih edilebilecek en güvenli seyahat şeklidir. Eğer sizde de uçak korkusu varsa bu blog yazısını okuduktan sonra ne kadar yersiz olduğunu düşüneceksiniz.
Ulaşım güvenliği açısından bakıldığında en güvensiz ulaşım şekli maalesef karayolu olarak çıkıyor karşımıza. Büyük yada küçük araçlarla hatta yaya olarak bile karayollarındaki ölüm ve sakatlanma oranları havayolu ulaşımına nazaran onlarca kat daha riskli. Büyük boyuttaki uçakların yolculara kendilerini daha güvenli hissettirdiği araştırmalar sonucunda ispatlanmıştır.
Bu açıdan baktığınızda en güvenli ulaşım aracı uçak yani havayolu demekten başka çaremiz kalmıyor. O halde bu korku ve panik halinin de bir anlamı kalmıyor.
Uçuş Öncesinde Yapılması Gerekenler
Yurt içi veya yurt dışı uçuşlarınızdan önce yapılması gerekenler nelerdir? Hiçbir adımı atlamadan tek tek liste uçuşa hazırlık listesi yapalım. Bunu aslında şöyle düşünebilirsiniz. Pilotlar uçağı kaldırmadan önce bir check list yapıyorlar bilindiği üzere. İşte bu listeye benzer kendi kontrol listemizi oluşturalım.
1. Uçak Bileti Satın Alma İşlemi
Seyahat etmek istediğiniz yurt içi veya yurt dışı lokasyona karar verdiniz ve diğer ulaşım metodlarına göre daha güvenli olduğu için havayolunu tercih ettiniz. Uçak bileti satın almak için birden fazla havayolu şirketi seçeneğiniz olacaktır. Doğal olarak siz de en kaliteli olanı ve aynı zamanda ekonomik fiyatlı olanı seçmek durumunda olacaksınız.
- Bu aşamada ucuzabilet, enuygun gibi karşılaştırmalı bilet satan internet sitelerinden veya ofislerinden,
- THY, Pegasus veya Anadolujet gibi havayolu şirketlerinin online bilet siteleri veya resmi irtibat ofislerinden,
- Havayolu şirketlerinin havalimanlarında bulunan kiosk ve duvar bilgisayarlarından,
- Hatta Google Travel üzerinden yine farklı havayolu şirketlerine ait biletleri karşılaştırmalı olarak görerek satın alabilirsiniz.
Sizin için en uygun olan uçak biletini satın aldınız ve aslında bu işin %50’sini bitirdiniz demektir. Uçak biletinizi satın almış olmanız seyahat planlamanızın artık plandan aşamasından çıkarak gerçekleşme safhasına geçtiği aşamadır.
Burada önemli bir alt başlık ise Çanta ve Valiz Hazırlığı olacaktır. Çünkü bavulunuzda olması gereken veya olmaması gereken eşyalar çok önemlidir. Hatta toplam bagaj ağırlığınız ne kadar olmalı gibi soruların cevaplarını Seyahat Öncesi Bavulda Olması Gerekenler adlı yazımızda yanıtladık.
2. Havalimanına Gitmek İçin Yola Çıkma Zamanı
Uçak biletinin tarihi yaklaştıkça uçuş korkusu azalırken az biraz heyecan artabilir. Eğer ilk uçuş ise biraz da endişe olacaktır haliyle. Sayfada kalın ve tüm bu duyguların ne kadar yersiz olduğuna kendi gözlerinizle şahit olun.
a. Havalimanında İşlem Süresi
Eğer seyahatiniz yurt dışına olacak ise en az 3 saat öncesinde havalimanında bulunmaya gayret gösterin. Yurt dışına çıkarken veya ülkenize dönerken 3 saat kuralına azami dikkat göstermenizi tavsiye ederim. Havayolu seyahatler her zaman sürprizlerle doludur. İşinizi şansa bırakmayın.
Check-in sırası, üst ve bagaj arama (X-ray) sırası, Pasaport kontrol sırası ve son olarak uçak kapısında (Gate) beklediğiniz sırada geçireceğiniz süreleri bile topladığınızda 1 saati bulmaktadır.
b. Havalimanı Ulaşımı
Havalimanları konum itibariyle genel olarak tüm ülkelerde şehrin dışında bulunur. Kişisel aracınız ile havalimanına gelebilirsiniz. Ancak uyaralım otopark üyeliğiniz bulunmuyor ise döndüğünüzde sizi kabarık bir otopark bedeli karşılayabilir.
Taksi, Metro, Shuttle veya İstanbul Havalimanında olduğu gibi Havaist otobüslerine benzer araçlarla ulaşım sağlamak daha ekonomik olacaktır.
c. Uçak Bileti Numarası Neye Göre Seçilir?
Genellikle çift sıra koltuk bulunan büyük boy (Jumbo) uçaklar seyahat konforu açısından daha rahat olduğu için tercih edilmektedir. Kendini güvende hissetmek isteyen yolcular daha çok cam kenarı, kanat önü ve kanat üstü gibi koltuk numaralarını tercih etmektedir.
Türkiye lokasyonlu uçuşlarda A380 sınıfı uçaklar hizmet vermediğinden A330, 340, 747, 767, 777, Dreamliner tipi uçakları kullanabilirsiniz.
3. Uçağa Bindikten Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
a. Uyku Problemi ve Jetlag Etkisi
Seyahatinizden önce ekstra uykudan kaçınmanız gerekir. Eğer uçak korkusu yaşıyorsanız seyahat süresine göre uykunuzu planlayın. Örneğin ABD lokasyonlu uzun metrajlı bir seyahate çıkıyorsanız kesinlikle uyku planlamanızı yapmalısınız.
Ülkeler arası saat farkından dolayı biyolojik saatiniz burada gündüz saatine alışmışken Amerika Kaliforniya’ya indiğinizde jet lag etkisine yakalanmanız içten bile değil. Bunun üzerine havalimanındaki koşuşturma ve uçaktayken aldığınız küçük çaptaki radyasyonu da eklediğinizde işiniz oldukça zor.
Belirli periyotlarda seyahat esnasında uyumanız gerekebilir. Bunun planı uçuştan uçuşa değişebileceği gibi kişiden kişiye de değişkenlik gösterebilir.
b. Hava Boşluğu (Türbülans) Etkisi
Günümüz ileri teknoloji ile üretilmiş olan uçaklar, birçok olumsuzlukla mücadele edebilecek şekilde tasarlanmış ve imal edilmiştir. Türbülans, uçakların hava koridorları üzerinde tamamen doğal şartlar nedeniyle oluşan yoğunluk farkından kaynaklanan büyüklü, küçüklü sarsıntılardır.
Uçak aerodinamiği bu sarsıntılarla başa çıkabilecek kapasitededir. Bu nedenle endişeye gerek yoktur. Hızla giden bir arabanın bir anda su birikintisine girdiğini düşünün aynı mantıkla oluşan hava yoğunluğundaki fark geçici sarsıntılara sebep olur.
Havayolu seyahatlerinde yolcuların en çok korktuğu ve tedirgin olduğu hava olayı türbülanstır. Uçaklardaki gelişmiş teknoloji ve pilotların kabiliyeti sayesinde herhangi bir kazaya olanak vermeden atlatılmaktadır.
c. Kaybolma veya Eşya Kaybetme Korkusu
Özellikle ilk kez uçağa binecek olan yolcuların yaşadığı yersiz bir problemdir. İnsanların pasaportları gibi havayolu şirketine checkin esnasında teslim edilen bagajların da bir takip barkodu bulunmaktadır. İsterse dünyanın öteki ucunda olsun fark etmez. Dünyada bu sistem tüm ülkeler tarafından ortak kullanılmaktadır.
Bazı yolcular uçak içerisinde olası hırsızlık olaylarından da endişe duyabilmektedir. Özellikle Çin merkezli hırsızlık çetelerinin olduğunu duymuştum. Bu kişiler genellikle Business yada First Class bölümlerinde hırsızlık yapmaktadır. Havayolu şirketleri bunlar için gerekli önlem almış olsalar bile siz tedbiri elden bırakmayın.