Brüksel’de Gezilecek Yerler

10.358

Orta Çağ Avrupasından günümüz Modern Çağına bir belgesel filmi izler gibi gezdim. Brüksel lahanası, Brüksel tatlısı ve el yapımı Belçika çikolatası gibi harika tatları denedim. Barok ve Gotik mimariyle donatılmış Belçika’nın ve aynı zamanda Avrupa Birliğinin Başkenti konumundaki Brüksel’de Gezilecek Yerler Listesine şimdi birlikte gözatmaya hazır mısınız?

Brüksel’de Gezilecek Yerler
4.8/5 - (112 votes)

Brüksel gezisi, Avrupa Turumuzun ilk ayağı oldu. Uçağımız, Amsterdam Schipol Havalimanı pistiyle buluştu ve havayolu seyahatimizin ilk bölümü böylece tamamlanmış oldu. Hızlı bir şekilde gümrük ve bagaj işlemlerimizi bitirip dışarıda bizi bekleyen Tur otobüsümüze binerek Belçika’ya doğru hareket ettik.

Bu blog yazısında Brüksel Gezi Rehberi ile ilgili içerikleri hazırladık. Belçika’daki ikinci durağımız olan efsane şehir Brugge (Brüj) ise bir sonraki yazımız olan “Brugge (Brüj) Gezilecek Yerler” adlı blog yazısında okuyabilirsiniz. Şimdi ufak ufak “Belçika Nerede?”, “Brüksel Gezilecek Yerler“; gibi soruların cevabını bulmaya geçelim.

Brüksel Logo
Brüksel Gezilecek Yerler

Brüksel’de Panoramik Şehir Turu

Amsterdam’dan Brüksel‘e yaklaşık 2,5 saatte (200km) vardık.İstanbul ile arasındaki mesafe yaklaşık 2600 km. Araçla 26 saat civarı ancak uçak ile 2-2.5 saat arasında ulaşabilirsiniz. İlk olarak panoramik şehir turuna başladık. Schelde nehri ve kolları üzerinden geçen A27 otobanı ile Brüksel‘e güzel bir giriş yaptık.

Burası da tıpkı Hollanda gibi bolca nehir ve su kanalları üzerine inşa edilmiş hem tarihi hem modern yapıtlarıyla büyüleyici bir şehir. İlk olarak Heysel (Heizel) Stadyumu, Şehir parkı ve Brüksel ile özdeşleşmiş ünlü Atomium anıtını gezdik. Atomium anıtından hemen sonra Belçika’nın en güçlü kralı I.Leopold‘a ait Neo-Gotik tarzda tasarlanmış 9 kubbeli anıt mezarı göreceksiniz.

  1. Tek “L” Sembolü – Tek “L” harfi olan eserler Kral I.Leopold döneminde inşa edildiğini gösterir.
  2. Çift “L” Sembolü – Eğer tarihi yapıtın üzerinde sırt sırta vermiş “LL” harfi görürseniz Kral II.Leopold döneminde yapıldığı anlaşılır.
  3. “N” Sembolü – Genellikle Paris‘te bulunan köprü ve binaların üzerinde bulunan “N” harfi o eserin İmparator Napolyon döneminde yapıldığını gösterir.

Şehir Merkezi

Brüksel anakarası da aynı Hollanda gibi birkaç yüzyıl önce bataklıkların kurutulup, nehirlerin ve su yataklarının ıslahı ile ortaya çıkmıştır. Zaten kelime olarak “bataklığın ortasındaki şehir” anlamına gelir. Ancak zemin Hollanda’dan çok daha sağlamdır. Bu nedenle yüksek katlı taş binaların sayısı da Hollanda’ya oranla sayıca daha fazladır. Doğal olarak bu durum yapılarda kullanılan malzemenin cinsini ve mimariyi de kökten etkilemektedir.

Haritada Nerede: https://goo.gl/maps/bJXZnhmGXvL8WVz26

Schelde ve Rupel nehirleri ile kolları üzerinde kurulu olan şehir, yaklaşık 1 milyonluk nüfusa sahiptir ve 19 alt Belediye ile yönetilmektedir. Brüksel’de mutlaka gezilmesi gerekli en popüler yerleri sıralamak gerekirse;



Brüksel Gezilecek Yerler Listesi

Grand Place – Pazar Meydanı (Grote Markt)

  1. Pazar meydanı, çevresinde
  2. Belediye Binası,
  3. Müzeler,
  4. Katedral,
  5. Çikolata ve Bira dükkanları ile
  6. Restoranların bulunduğu kapalı bir meydandır.
    Simge mekanlardan biridir. Liste başı kuşkusuz Grand Place yani Pazar Meydanı olacaktır.

Burada en az 1-2 saat geçirmenizi tavsiye ediyoruz. Meydanı çevreleyen ve aralarında Belediye BinasıŞehir Müzesi, Le Quinze Otel, Hard Rock Cafe ve Bira Müzesinin de bulunduğu büyüleyici gotik tarzda inşa edilmiş tarihi binalar sizi yüzyıllar öncesinde bir zaman yolculuğuna çıkaracak.

Her iki yılda bir Ağustos ayı içerisinde düzenlenen ve Turistleri cezbeden Çiçek Festivali de Pazar Meydanında düzenlenmektedir. Şanssızlık bu ya Ağustos ayında Brüksel’de bulunmamıza rağmen bir önceki yıl festival düzenlendiğinden bu yıl Çiçek Festivalini göremedik.

Pazar Meydanı Fotoğrafları:

El Yapımı Belçika Çikolatası Brüksel’de Nerede Bulunur?

Grand Place Meydanından ayrılmadan önce, lezzeti dünyaca ünlü El Yapımı Belçika Çikolatasının tadına bakmayı, Waffle ve Belçika Macaronlarından yemeyi  sakın unutmayın.

Belçika Çikolatası nerede yenir? diye soruyorsanız hiç düşünmeyin çünkü El yapımı çikolataları bulabileceğiniz adres, Grand Palas Meydanına çıkan sokaklardaki çikolata mağazaları olacaktır. Hatırlatmakta fayda var Handmade Belgium Chocolate fiyat olarak biraz tuzlu (250gr kalıp çikolatanın fiyatı yaklaşık 25€) olduğundan tadımlık da olsa mutlaka deneyin ancak Fabrikasyon Belçika Çikolatası fiyat olarak daha uygun.

Hatta Avrupa’da en ucuz çikolatayı Brüksel’de bulabilirsiniz. Son olarak eğer gece vaktiniz olursa rengarenk ışıklandırmaların aydınlattığı Pazar Meydanını bir daha gezmenizi tavsiye ediyoruz.



Belçika Kraliyet Sarayı

Belçika’nın yönetim şekli Krallık+Demokrasi yani “Monarşi Yönetim” şeklidir. Ancak Krallık tamamen semboliktir. Öyle ki Belçika Senatosunun çıkardığı kanunları Kralın veto etme yetkisi bulunduğu halde bu yetkiyi kullanmaz / kullanamaz.

Eğer Kral bu yetkisini bir şekilde kullanacak olursa; veto edilen kanunun teklifini hazırlayan ve tasarının kanunlaşması için oy kullanan milletvekilleri istifa mektuplarını yazarlar ve Brüksel Ulusal Parkının içinden yaya olarak geçerek Kraliyet Sarayına ulaşır ve burada Kralın karşısına çıkıp istifalarını bizzat Kralın kendisine sunarlar. Böyle bir şey çok sık yaşanan bir hadise değildir ama tarihte bir kaç örneği bulunmaktadır.

Belçika Devlet Yönetim Şekli

18. yüzyılda inşasına başlanan Kraliyet Sarayı, Brüksel ile tamamen özdeşleşmiş yapıtlardan biridir. Parlamento binasına mesafe olarak çok yakındır. Özellikle saray önünde bulunan labirent bahçe ve geniş bulvar Kraliyet Sarayını daha da ön plana taşımaktadır. Günün sadece belirli saatlerinde ziyaretçi girişine açıktır.

Belçika Kraliyet Sarayı
Belçika Kraliyet Sarayı
Belçika Kraliyet Sarayı
Belçika Kraliyet Sarayı

St. Michael & St. Gudula Katedrali – Notre Dame Şapeli

Brüksel’de gezilebilecek en ihtişamlı yapılardan biri de St.Michael Katedrali’dir. Ulusal Merkez Bankası binasının hemen yanında bulunur. Yapımına M.S. 800’lü yıllarda başlanan ve Victor Hugo tarafından Gotik tarzda tasarlanarak inşa edilen bu yapıt ilk önceleri şapel olarak hizmet verse de 11. yüzyıl başlarında katedrale çevrilmiştir.

Dini yapıtlar kategorisine en üst sıradan giriş yapmıştır.  Bu katedralin haricinde bir de Atomium Anıtı yakınlarında yine gotik mimarisiyle göz dolduran Notre Dame Şapeli bulunmaktadır.

Atomium‘un da içinde bulunduğu Festival Alanını geçince Çin ve Japon Pavyonlarını göreceksiniz. Uzak doğu mimarisi ile yaptırılan bu eserler yapıldıkları ilk günkü kadar sağlam ve göz alıcı şekilde korunmuş.

St. Michael Katedrali
Brüksel St. Michael Katedrali

Brüksel’de Ne Yapılır:
Heizel Stadyumu, Atomium Anıtı, Schelde nehri, Şehir Müzesi, I.Leopold Anıt Mezarı, Su Kanalları, Pazar Meydanı, Belçika Kraliyet Sarayı, Çin ve Japon Pavyonları, Belçika Çikolatası ve Waffle.



Everard ‘T Serclaes Heykeli

Pazar meydanında “Charles Buls” sokağına girdiğinizde hemen solunuzda Everard ‘T Serclaes Heykelini göreceksiniz. İnanışa göre bu kadın heykeline elini sürenler sonraki zamanlarda Brüksel’e tekrar geleceklerdir. Japon ve Hindistanlı turistler anlaşılan bu inanışa kendilerini biraz fazla kaptırmışlar. Öyle ki tek kare fotoğrafı bile zor alabildim.

Brüksel Everard T Serclaes Heykeli
Brüksel Everard T Serclaes Heykeli

Mannaken Pis (İşeyen Çocuk Heykeli)

Pazar Meydanında tarihe ve gotik mimariye doyduktan sonra Brüksel‘in dar sokaklarından biri olan “Rue de I’Etuve” sokağının sonundaki dönemeçte “Mannaken Pis” adlı çocuk heykelini görebilirsiniz.

Rivayete göre bu heykeli 17. yüzyılda Fransızlar biraz mizahi duygular ve biraz da aşağılama amacıyla Belçika’ya hediye etmişler. Sebebi bilinmez ama boyu ile ters orantılı biri şekilde Brüksel’de en çok merak edilen ve en çok ziyaretçi çeken simge mekanlarından birisidir.

Ulusal günlerde heykelden ünlü Belçika Birası akıtıldığı da bilinmektedir. Buraya kadar gelmişken İşeyen Çocuk Heykelini ziyaret edin ve mutlaka bir kaç kare fotoğraf çekin.

Mannaken Pis
Mannaken Pis İşeyen Çocuk
Mannaken Pis
Mannaken Pis Heykeli

Atomium Heykeli

Atomium Anıtı, Brüksel’in ve hatta Belçika’nın simge yapılarında birisidir. Bilimi, Endüstriyel Üretimi ve Demir-Çeliğin gücünü sembolize etmektedir. 1958 yılında Brüksel Fuarı için tasarlanan ve Demir atomunun 165 Milyar defa büyütülmüş halini modelleyen Andre WATERKEY‘ in ünlü eserlerindendir.

Eyfel Kulesi Fransa için ne anlama geliyorsa Atomium Anıtı‘da Belçika için benzer anlam taşımaktadır. Her iki yapıtın da yapılma nedenleri hemen hemen benzerdir. Uluslararası üne sahiptirler. Bu nedenle her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Atomium Anıtı
Atomium Anıtı

9 dev küreden oluşan Atomium Anıtının en üst kısmına asansör vasıtasıyla çıkabilir ve etkileyici Brüksel manzarasını görebilirsiniz. Bu hizmet ücrete tabi olup dilerseniz internet üzerinden dilerseniz gişelerden giriş bileti alabilirsiniz. Tek Atomium ziyareti için veya yaklaşık 25€ değerinde olan Mini-Europe + Atomium Bileti tercih edebilirsiniz.



Fuar Alanında Nereler Ziyaret Edilir?

Çelikten dev ikonik atom anıtını yakından görmek için Brüksel Festival Alanına gitmeniz gerekir. Şehrin merkezinde yer alan festival alanının çevresinde

  1. Lunapark
  2. Festival Alanı
  3. Mini-Europe Minyatür Parkı
  4. Planetaryum Bilim Merkezi
  5. Victor Boin Stadyumu
  6. Roi Baudouin Stadyumu (Heysel Stadyumu) ve Spor Kompleksi
  7. Brüksel Tasarım Müzesi
  8. Ünlü Düşünür ve Eski Belçika Kralı Adolphe Max Anıt Heykeli
  9. ve EXPO Brussels Belçika Fuar Alanı bulunmaktadır.

Ayrıca katedral, kilise, tarihi lise binaları, Kraliyet ve Parlamentoya ait tarihi binaları ve geniş bir yeşil alanı da bünyesinde barındırmaktadır

Rmys
Gezdim, Gördüm ve Yazdım.
    BİR YORUM YAZIN

    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
    1. Bizyineyollarda dedi ki:

      Belçika’da gezilecek yerler değil. Yazımızın başlığı Brüksel’de Gezilecek Yerler.

    2. Seren Usta dedi ki:

      Belçikada gezilecek yerler sadece bu kadar mı? Bana çok az gibi geldide.

    3. Selami Erdek dedi ki:

      Brüksel yazınızı okuduktan sonra Belçika’ya gittim. Yazdığınız yerlerin neredeyse tamamını gezdim. Covid karantinasından dolayı sönük geçti ama yinede gittiğimize değdi. Özellikle pazar meydanı ve etrafındaki gotik binalar çok ilgi çekiciydi. İlk Avrupa gezisi oldu Brüksel benim için. Umarım herşey normale döndüğünde yine giderim Belçika’ya.