Çoban Limanı
Çoban Limanı, yaklaşık 100-120 metre genişliğindeki berrak denizi, yeşili ve sakin doğası ile harika bir doğal atmosfer sunuyor bizlere. Adrasan Koylar Turunda ikinci duraktır. Burada ayağınızı basabilecek bir kumsal yada plaj bulunmaz. Kıyı kayalık ve deniz oldukça derindir. Dev bir havuza benzediği için yüzücüler burada saatlerce denizin tadını çıkarır. Eğer şanslı gündeyseniz Caretta Caretta Kaplumbağaları tarafından ziyaret edilebilirsiniz.
Çoban Limanı Hakkında Bilgi
Çoban Limanı, Koylar Rotasında Adrasan’a en yakın koydur. Ancak tur tekneleri çoğunlukla dönüş yolunda bu koya uğramaktadır. Buraya Çoban Limanı yada Çoban Koyu denilmesinin sebebini hiç kimse bilmiyor. Hatta internette bile elle tutulur bir bilgiye ulaşamadım.
Tur teknemizin kaptanına sordum. En tutarlı bilgiyi ondan öğrendim şimdilik sadece. Kaptanın söylediğine göre, bölgede hayvancılıkla uğraşan ve çobanlık yapan kişilerin burayı barınak olarak kullandıkları şeklinde oldu. Malesef şimdilik bu bilgiyi paylaşabileceğim.
Bir diğer görüş ise Çoban Limanı‘nın diğer adının Korsan Koyu olduğu yönünde. Burada o kadar çok hatalı bilgi var ki sizleri yanlış bilgilendirmek istemem. Adrasan‘da Korsan Koyu olarak bilinen bir diğer koyun adı Porto Ceneviz Koyu‘dur.
Ancak gerçek Korsan Koyu, Kumluca ilçesinde ve Adrasan’a çok yakın bir konumda bulunan Gelidonya Feneri ile Karaöz Sahili arasında yer almaktadır.
Çoban Limanı Nerede? Nasıl Gidilir?
Koylar Rotamızdaki diğer lokasyonlar gibi Çoban Limanına da karayolu gitmek neredeyse imkansızdır. Orman yolu bulunuyor ancak bildiğim kadarıyla son Adrasan Orman yangınından sonra sivil girişlere kapatıldı.
Adrasan’dan koylar istikametine yola çıktığınızda güney doğuda bulunan Taşlıkburnu’nun hemen arkasında bulunmaktadır. Öncesinde Akseki Koyu ve sonrasında ise Sazak Koyu yer alır.
Deniz yoluyla tur tekneleri veya özel yat gibi deniz taşıtları ile gelebilirsiniz. Deniz taşıtından aşağı inip ayakla basılabilecek bir kumsal yada sahili bulunmaz.
Çoban Limanı Haritası: https://goo.gl/maps/k8tDPvPL9DkCXkes6
Çoban Limanında Yapılacak Aktiviteler
Adrasan Koylar Rotasında Kumsalı bulunmayan tek durak Çoban Limanıdır. Adeta dev bir doğal havuza benzer. Burada deniz oldukça derindir. Bu nedenle amatör yüzücülere pek uygun değildir. Ancak bir can simiti veya iyi bir yüzücünün nezaretinde amatör yüzücüler de tadını çıkarabilir.
Eğer şanslıysanız Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının uğrak yerlerinden biridir Çoban Limanı. Tur teknemiz Koylar rotasına ters istikametten başladığı için bu güzel koyda neredeyse sadece biz vardık ve şanslıydık. Caretta Caretta kaplumbağaları teknemizin yanına kadar geldi. Hatta ekmek ve karpuz ile onları besledik.
Öğlen yemeği veya Akşam yemeğini teknede yemek, bir şeyler içmek sizin için benzersiz bir deneyim olacaktır. Yemeğimizi yedikten sonra kaptanımız teknenin ses sisteminden Türkçe ve Yabancı şarkılar eşliğinde koyun tadını çıkarıyoruz.
Çoban Limanı‘nda yüzerken şnorkel yada gözlük takarak yüzmenizi tavsiye ederim. Tıpkı bir akvaryumu anımsatan büyüsü var. Bu bölüm çok derin olduğundan tüpsüz ve eğitimsiz dalmaya çalışmayınız.
Geçmiş zamanlarda deniz ticareti yapanlar tarafından sıkça kullanılan Limanda günümüzde bile kalıntılar bulunabiliyor. Çoban Limanı, yaklaşık 100-120 metre genişliğindeki berrak denizi, yeşili ve sakin doğası ile harika bir doğal atmosfer sunuyor bizlere.
Çoban Limanı Camping ve Konaklama
Çoban Limanında otel, pansiyon, büfe, market, duş, wc yada herhangi bir tesis bulunmuyor. Denize girip çıktıktan sonra duş, wc ve diğer ihtiyaçlarımızın tümünü tur teknemizde karşılıyoruz.
Eğer çadırınız ile kamp yapmak isterseniz Adrasan Kaymakamlığı’ndan izin almanız gerekli. Ancak bu bölüm dik kayalıklardan oluştuğu için zaten çadır kuracak uygun bir yer de yok.