Yurt Dışına Çıkarken Bavulda Olması Gerekenler
Yurt dışı tatil seyahatleriniz öncesinde bavul hazırlama rehberi. Yurt dışına gittiniz. Peki her şeyi eksiksiz yanınıza aldığınızdan emin misiniz? İş amaçlı seyahatler ve yurtdışı tatil seyahatlerinde Valizinizde eksik kalmasın. Uçağa binmeden önce çantada olması gerekenler.
Yurt Dışı Çanta Hazırlığı
Yurt dışına çıkarken bavulda olması gereken ve olmaması gereken şeyler nelerdir? Sizler için hazırladığımız “Bavul Hazırlama Teknikleri” ile hayat kurtaran ipuçlarına genişletilmiş olarak bu yazımızda yer verdik.
Daha önce “Yurt Dışına Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler” adlı yazımızda konu hakkında genel bilgilere yer vermiştik. Emin olun yazımızı okuduktan sonra Bavul Hazırlama hakkında aklınızda hiçbir soru işareti kalmayacak.
Bavul, Valiz veya Çanta Seçimi
– Yurt dışına çıkarken ne tür bir bavul veya çanta kullanmalıyım?
Yurt dışı veya yurt içi seyahatine daha önce uçakla çıkmadıysanız bu bölüm sizin için çok önemli. Çünkü havayolu taşımacılığında kullanacağınız bavul ve bagajların ebatları, ağırlığı, sağlamlığı ve kalitesi bu bağlamda belirleyici olacaktır.
Karayolu yada demiryolu ulaşımında bagajlarınız sizin kontrolünüzde yerleştirilir. Ancak uçak ile seyahat edeceğinizde durum beklenenden daha farklı olacaktır. Çünkü havayolu ulaşımında yüksek güvenlik öncelikli bir taşıma sistemi uygulanmaktadır.
Havayolu taşıma sistemin standartları vardır. Hem yolcuyu hem de hava yolu şirketlerini bağlayıcılığı vardır. Yurt içi veya yurt dışı uçuş olsun çok fazla farklılık göstermez.
Sadece uçak yolculuklarında değil havalimanı ulaşım ve transferlerde kullanacağınız araçlarda da dayanıklı bavul tercih edilmelidir.
Bavul Alırken Nelere Dikkat Edilir?
Mağazalarda veya internet sitelerinde bir çok marka, model ve fiyatta bavul bulunuyor. Kaliteli bir bavul almak istediğinizde aranması gereken kriterler şöyle olmalıdır;
- Uluslararası standartlara uygun olduğunu belirten sertifikasyona sahip olmalı. (ebat, ağırlık vs.)
- Valiz veya çantanın kumaşları ve hatta fermuarları sağlam malzemeden üretilmiş olmalı. Su ve diğer sıvılara karşı dayanıklı olduğu için sert plastik polimer bazlı bavul veya çantalar tercih edilebilir.
- Fermuar kısmında olası hırsızlık olaylarına karşı mutlaka şifreli veya anahtarlı güvenlik kilidi bulunmalı. Havayolu yolcu sigortaları güvenlik kilidi bulunmayan bagajlardan gerçekleşen hırsızlıklarda zararınızı ödemeyebilir.
- Sahiplik belgesinin konulacağı bir halka yada şeffaf etiket bulunmalı. Kaybolan barkodsuz bagajlarda hayat kurtaracaktır.
- Bavullarınızın tekerlekleri dayanıklı ve her biri kendi etrafında bağımsız 360 derece dönebilecek şekilde olmalı. Havalimanı içerisinde uzun yürüyüşlerde size çok faydası olacaktır.
- Çekme ve sürükleme askısı ile tutma kolu sağlam olmalıdır. Tüm malzeme darbelere, çizilme ve deformasyona karşı dayanıklı olmalıdır.
- Renk ve modeli kolayca aklınızda kalabilecek türden olmalı. Yani piyasada çok satılan bavul modellerinden olmaması da bagaj bandında, kolaylıkla kendi bavulunuzu tanımanıza olanak sağlayacaktır.
Standartlara, zevkinize ve daha da önemlisi bütçenize uygun bir bavul satın aldınız. Tebrikler! Çünkü zor aşamalardan birini artık geride bıraktınız. Şimdi sırada seyahat bavulunun içini doldurmak var.
– Valizde olması gerekenler ve olmaması gerekenler var. Uçak yolculuğunda Yanımıza Ne Almalıyız?
Yurtdışı Seyahatlerde Bavulda Olması Gerekenler
Seyahatlerinizde valizde olması gerekenler, sıkça sorulan sorular ve cevapları şeklinde alt alta inceleyebilirsiniz. Bavul hazırlama sanatının incelikelerinden ve tavsiye edilen çanta hazırlama şekillerinden söz edelim.
1. Uçak Yolculuğunda Bavulda Yiyecek, İçecek Olur mu?
Özellikle yurtdışı seyahatlerinizde, konaklayacağınız yabancı ülkelerde damak tadınıza ve hangi dine mensup olursanız dini inancınıza uygun olarak yiyecek yada içecek bulmakta zorlanabilirsiniz. İşte bu nedenle kendi ülkenizden bir kaç günlük idare edecek şekilde yiyecek – içecek götürebilirsiniz. Ancak bunu yaparken “bavulda olması gerekenler” listenizin, misafiri olacağınız ülkenin gümrük yasalarına da uygun olması gerekmektedir.
Otellerin (yarım pansiyon) bir çoğunda açık büfe sabah kahvaltısı konaklama ücretine dahildir. Kahvaltıda yumurta, süt, peynir, çikolata, reçel, bal, kruvasan ve türlü ekmek çeşitleri bulma imkanınız var.
Eğer Helal Yiyecek tüketiyorsanız size tavsiye salam ve sosisten olabildiğince uzak durun. Geriye öğlen ve akşam yemekleri kalıyor. Bunları da ister otel restoranında isterseniz bulunduğunuz şehirdeki restoranlarda yine damak tadınıza uygun mekanlarda yiyebilirsiniz.
Haydi şimdi yurt dışı uçuşlarda yanınıza götürebileceğiniz yiyecek ve içeceklerin bavulda olması gerekenlerin ve olmaması gerekenlerin listesini yapalım.
- Eğer şebeke suyunu içemiyorsanız kişi başı her gün için 1,5 lt pet şişe içerisinde su bulundurabilirsiniz. Avrupa şehirlerinde yarım litrelik pet şişe su ortalama 1-1.5 € gibi bir fiyata satılmakta. Bu nedenle Türkiye’den yurtdışına tatile giderken valiz içerisinde pet şişe su götürebilirsiniz.
Ancak Bagaj ağırlığını çok fazla etkileyeceği için dikkat etmekte fayda var. Şahsi fikrim eğer gelişmiş ülkelere gidiyorsanız çeşmeden akan şebeke suyu içilebilir kalitede olacağından su, sizin için gereksiz ağırlık olabilir.
Örneğin, İspanya’nın tüm şehirlerinde şebeke suyu içilebildiği gibi şehrin farklı noktalarında sebil akan çeşmeler bile bulunabiliyor. Su konusunda kararı size bırakıyoruz. Uyarmakta yarar var kişi başı bagaj hakkı havayolu şirketlerinde 20-30 kg arasında değişmektedir. - Bavulunuzda fındık, fıstık, ceviz, kuru üzüm, hurma, kayısı gibi içeriğinde bol enerji barındıran kuruyemiş, çikolata, şekerleme, bisküvi, çubuk kraker, kek vs. mutlaka bulundurun. Enerji seviyeniz düştüğünde nerede olursanız olun imdadınıza yetişecektir.
- Yanınızda ton balığı veya konserve ürünler götürebilirsiniz. Bir konserve veya ton balığı bir öğünü rahatlıkla atlatmanız için yeterlidir.
- Yaş sebze veya meyve götürebilirsiniz ancak hemen her çeşidi yurt dışında rahatlıkla bulabileceğiniz ve ayrıca yolda bozulma riski de bulunduğu için kararı yine size bırakıyorum.
- Enerji içeceği, kola, meyve suyu, alkollü veya alkolsüz meşrubat için yine gittiğiniz ülkeye göre değişkenlik gösterecektir. Ancak kola, ice tea yada enerji içeceklerinin olmadığı bir ülke yoktur sanırım. Yine de karar sizin.
2. Bavula Elektronik ve Elektirikli Cihaz Konulur mu?
Yurt dışına tatile yada seyahate çıkarken bavulda olması gerekenler listesine devam ediyoruz. Bavulda elektronik veya elektrikle çalışan herhangi bir alet taşınabilir mi?
Bu soruya iki aşamada cevap vermek daha mantıklı olacaktır. Kabinde yani uçakta yanınızda taşımak için bazı elektronik cihazlar problem olabilir. Ancak elektrikle çalışan birçok elektronik aygıtı, uçak altında bagaja verdiğiniz bavul veya valizde taşıyabilirsiniz.
Uçuşlarda yanınıza alabileceğiniz elektronik eşyalar seyahat ettiğiniz ülkenin kanunlarına göre değişkenlik gösterebilir. Geçmişte ABD ve İngiltere lokasyonlu bazı uçuşlarda dizüstü bilgisayarı yolcunun yanında bulundurması yasaklanmıştı.
Yine aynı şekilde yakın zamanda elektronik sigaradan kaynaklanan yangınların artması sebebiyle hem elektronik sigaraların hemde bazı bataryaların ne kabinde ne de uçak altında taşınmasına müsade edilmemişti. Bununla ilgili en sağlıklı ve güncel bilgiyi seyahat edeceğiniz havayolu şirketinden veya gideceğiniz ülkenin Dış İşleri Bakanlığının resmi internet sitesinden öğrenebilirsiniz.
Biz şimdi komplike olmayan elektronik aygıtların uçağa kabul edilip edilemeyeceğini maddeler halinde göz atalım. Hangi eşyalar ile uçağa binilemez?
3. Uçağa Kabul Edilen ve Edilmeyen Elektronik Eşyalar:
Uçağa binerken yanıma hangi elektronik eşyaları alabilirim?
Saç kurutma makinesi,
Saç düzleştirici,
Epilasyon aleti,
Şarjlı traş makinesi,
Şarjlı diş fırçası,
Power bank gibi elektronik kişisel bakım ürünlerini seyahatinizde taşıyabilirsiniz.
Garanti olsun istiyorsanız Check-in esnasında uçak altı bagajına vermekte fayda var. Ne de olsa kabinde hiç bir işinize yaramayacak. Havalimanı girişinde X-ray taramasında görevli sizden bavulunuzu açmanızı isteyebilir. Panik yok. Monitörde gördüğü ve risk teşkil edebilecek bir eşyayı elle veya gözle kontrol etmek isteyebilir. Bu durum yasak bir eşya bulunduğu anlamına gelmez.
Uçağa küçük ev aletleri kabul ediliyor mu?
Kettle, su ısıtıcı veya mini kahve makinesi gibi küçük ev aletlerini de yine aynı şekilde bagaj altında taşımanız için bir engel yoktur. Hatta kişisel tavsiyem eğer çay tiryakisi iseniz mutlaka yanınıza bir su ısıtıcı alın derim. Özellikle Avrupa otellerinde demleme çayı asla bulamayacaksınız. Düşünün, 8 günlük Benelüks Avrupa Turunda sadece bir defa Amsterdam’ da Türk restoranında demleme çay içebildik. Onunda Tadına diyecek yoktu. Sonraki Avrupa gezilerimizde ise yanımızda mutlaka bir kettle ve çay bulundurduk.
Uçağa Bilgisayar, Notebook veya Tablet ile binilir mi?
Bilgisayar kasası, Notebook, Server (Sunucu) gibi sistem donanımlarını uçak altındaki bagaj bölümüne verebilirsiniz. Yeni ürün olmadığı sürece Gümrük Görevlileri de problem çıkarmayacaktır. Eğer taşınan bilgisayar yeni ise (ambalajlı ve jelatinli) mutlaka faturasını yanınızda bulundurun. Hem Türkiye’de hemde seyahat ettiğiniz ülkede gümrük görevlileri fatura ibraz etmenizi talep edebilir. Yurtdışı telefon, dizüstü veya herhangi bir aygıta ait şarj aletini de kabinde veya uçak altı bagajınız içerisinde bulundurabilirsiniz.
Uçakta sıvı taşınabilir mi? İzin verilen sıvı taşıma limitleri:
100 mL üzerindeki tüm sıvı içecek, şampuan, parfüm, alkol ve hatta içme suyu da dahil olmak üzere sıvı halde olan eşyalarınızı uçak altı bagajınızda sızdırmaz plastik poşet içerisinde taşıyabilirsiniz. Eğer sıvı miktarı 100 mL altında ise ve yanıcı-parlayıcı özelliğe sahip değilse uçak kabinininde yanınızda bulundurabilirsiniz. Uçak altında taşınacak olan sıvı malzemeler kesinlikle kilitli, şeffaf ve sızdırmaz bir poşet içerisine (mümkünse vakumlanmış halde) yerleştirmeniz tavsiye edilir. Kişi başı yarım litreden fazla su ile uçağa binemezsiniz. Alkol ve parfüm gibi ticari sıvı ürünlerde indiğiniz Havalimanında Gümrük Kontrolü yapılabileceği için yolcu başı 2 adeti geçmemesini tavsiye ederim.
Uçakta taşınabilecek diğer eşyalar için;
Bunların dışında bir elektronik eşyayı taşımak isterseniz uçuştan önce mutlaka havayolu şirketinin müşteri hizmetlerine sorarak teyit alın. Aksi takdirde seyahat edeceğiniz ülkeye indiğinizde istenmeyen sürprizlerle karşılaşabilirsiniz.
4. Yurt Dışı Bavul Hazırlarken Mutlaka Bulunması Gereken Eşyalar (Önemli!)
Yazımızın en önemli ve son kısmı hiç kuşkusuz burası. Bu bölüm tamamen yurt dışı seyahatlerimizde edindiğimiz kişisel tecrübelere dayanarak hazırlanmıştır.
- Hafif ve kullanışlı bir terlik. Nedense terlikle başladık listeye 🙂 Türkiye’ de 3 yıldızdan 5 yıldıza kadar bir çok otelde konakladık ancak hiç terlik olmayan oda görmedik. İlginçtir, yurt dışındaki otellerin büyük çoğunluğunda böyle bir hizmet yok. Hatta Paris‘te konakladığımız otelin kat görevlisinden bir çift terlik talep ettiğimizde şaşkınlıkla “Why???” (Neden) diye çıkıştı. Her neyse bu duruma düşmemek için yanınızda terlik bulundurmalısınız.
- Eğer demleme çayı seviyorsanız yurt dışında en çok özleyeceğiniz şey geleneksel demleme çay olacaktır. Çünkü otel ve restoranlardaki çay anlayışı sallama 🙁 Bu nedenle valizde bir mini kettle (su ısıtıcısı) ve birazda çay götürmek isteyebilirsiniz.
- Otellerin tamamında hem sıvı el sabunu hem de şampuan bulunmakta. Ancak kullandığınız ve vaz geçemediğiniz özel bir ürün varsa bunu da uçağın bagajına vereceğiniz valizinizde götürebilirsiniz.
- Tarak, makyaj malzemeleri ve diğer tüm kişisel bakım ürünlerinizi de aynı şekilde valizinizde bulundurun.
- Malum telefonlarımızdan ayrı kalamıyoruz ve şarj problemine karşı en az bir adet yüksek kapasiteli Power Bank bulundurmak akıllıca olacaktır. Amsterdam‘da kaldığımız otelin hediye ettiği power bank düşük kapasiteli olsa da işimizi gördü.
- Seyahat edeceğiniz ülke / ülkelerin mevsim şartlarına uygun kıyafetler, şemsiye ve şapka gibi tamamlayıcı giysiler için de valizinizde biraz yer açmalısınız.
5. Uçakta Evcil Hayvan Taşınır mı?
Evcil hayvanınızla birlikte uçak seyahati yapmak istiyorsanız, bununla ilgili havayolu şirketinin ve uluslararası otoritelerin (ICAO) belirlediği havayolu kurallarına uyulması gerekmektedir. Bazı havayolu şirketleri kabinde evcil hayvan taşınmasına izin verilmeyebiliyor. Bunun yerine havayolu şirketi sizden korunaklı ve muhafazalı hayvan nakil kafesi talep edebilir. Yada belirli ücret karşılığında bu hizmeti size sağlayabilir.
Uçak ile yurtdışına giderken her yolcu için valizde 2 evcil hayvan ve 10 adet akvaryum balığı taşımanıza izin veriliyor. Eğer bu sayının üzerinde hayvana sahip iseniz vergilendirme için Gümrük kontrolüne takılabilirsiniz.
Uçak biletini satın alırken evcil hayvan taşıma hizmetleri olup olmadığını mutlaka sorun. Tatmin edici cevap alamazsınız müşteri hizmetlerini arayın. Bu doğrultuda uçuş planlaması yaparak sevimli dostlarımızı güvenle seyahate çıkarabilirsiniz.
Havayolu şirketi, gümrük ve sağlık kontrol görevlileri destinasyon ülkede sizden evcil hayvanınıza ait aşı kartını talep edebilirler. Aşı kartı bir anlamda minik dostlarımızın “evcil hayvan pasaportu” işlevini görecektir. Eğer yanınıza almadıysanız gittiğiniz ülkede deport – inad (geri gönderme) edilebilirsiniz.
Evcil Hayvanlar
Yurt dışı uçak seyahatlerinizde evcil hayvan taşırken dikkat edilecek diğer husus gideceğiniz ülkenin Gümrük Kontrolü olacaktır. Seyahate çıkmadan önce gitmek istediğiniz ülkenin temsilciliğinden “Evcil Hayvan Uçuş Yönetmeliği” hakkında bilgi talep edin.
Kedi, Köpek ve Kuş gibi hayvanlarınızın koruyucu aşılarının yapılmış olması gerekmektedir. Uçuş esnasında bu aşılara ait gerekli kart ve dökümanları da görevlilere ibraz edilmek üzere mutlaka yanınızda bulundurunuz.
Uçak Seyahatlerinde Valizde Olmaması Gerekenler
Yurtdışı uçak seyahatlerinde uçağa kabul edilmeyen eşya ve materyalleri iki ana başlık altında sıralayacak olursak;
Kabin veya El Bagajı İçerisinde Kabul Edilmeyen Eşyalar
Uçakla yapılacak havayolu seyahatlerinden önce valiz hazırlarken kabinde yanınıza alamayacağınız eşyaların başlıcaları ise şunlardır;
- Sıvı Materyaller
Kişi başı yarım litreden daha fazla su ve 100ml üzeri jel veya sıvı haldeki materyallere de kabinde izin verilmez. Her biri 100 mililitrelik kap içerisinde olan sıvı materyal ise kilitli şeffaf poşet ile kabine girmesine izin verilir. Ayrıca basınçı gıda ürünleri ve konservelerin kabinde bulundurulması yasaktır. Özellikle konserve kutularına ait kapakların kesici olduğu düşünülürse. - Sprey ve Gaz Materyaller
Saç spreyleri ve deodorant dışındaki yanıcı ve uyarıcı etkiye sahip basınçlı sprey tüplerin el veya kabin bagajı içerisinde taşınmasına müsade edilmez. - Kesici ve Delici Muhteviyata Sahip Eşyalar
Bıçak, çatal, şiş, maket bıçağı, traş bıçağı, ustura, konserve açacağı, makas, kasatura, oyuncak bıçak, kasatura, iğne, şırınga veya kılıç gibi eşyaların kesinlikle uçak kabininde taşınması yasaktır. - Basınçlı veya Ateşli Silahlar
Havalı tabanca/tüfek, kuru sıkı tabanca, oyuncak tabanca, silah veya mermi şeklinde çakmak veya süs eşyaları, patlangaç, torpil, havai fişek, yivli veya yivsiz av tüfeği, piyade tüfeği, tabanca ile her türlü basınçla veya barut ateşi ile çalışan silah ve bunlara ait mühimmatın uçak kabininde taşınması, bulundurulması yasaktır. Eğer taşıma ruhsatlı tabanca yada tüfeğiniz bulunuyor ise sadece İç Hatlar uçuşları için geçerli olmak üzere Havalimanı Polisi aracılığıyla uçağın özel bölümünde taşınabilir. Yurt dışı uçuşlarda ise ateşli silahların uçağa kabul edilebilmesi için karşı ülke onaylı izin-yetki belgesi gerekmektedir. Yurtdışı diplomatik misyonlarda çalışan konsolosluk koruma görevlileri ve askeri ateşeler ile Nato emrindeki askeri personel ilgili belgelerini ibraz etmek koşuluyla silahlarını uçağa kabul edilir ancak İç hatlarda olduğu gibi havalimanı polisine teslim edilerek uçağın özel bölümüne kabul edilir. - Yanıcı, Yakıcı ve Parlayıcı Materyaller
Basınç altında sıkıştırılmış gaz ile çalışan çakmakların üstünüzde yada kabin bagajında taşınması yasaktır. Ancak emniyetli kibrit ve zippo çakmak olarak bilinen türdeki çakmakları üzerinizde bulundurabilseniz de kabin bagajı içerisinde taşımanız yasaktır. Ayrıca her türlü kimyasal boya, tiner, asit, solvent, petrol ve yan ürünleri, biber gazı, göz yaşartıcı spreylerin uçak kabininde ve bagajında bulundurulması yasaktır. - Medikal Ürün ve İlaçlar
Her ne şartla olursa olsun özellikle uluslararası uçuşlarda reçetesi, ambalajı ve raporu olmayan ilaçları el bagajında bulunduramazsınız. Kullanmakta olduğunuz medikal bir cihaz yada ekipman mevcutsa bununda uzman doktor onaylı kullanım raporu mutlaka yanınızda bulunması gerekir. Tekerlekli sandalye ve akülü engelli araçları ise kabinde taşınması yasaktır. Kayıtlı bagaj olarak uçak altında taşınabilir. Engelli yolcuların en geç check-in esnasında mutlaka durumlarını havayolu görevlilerine bildirmeleri ve fiziksel yardım talep etmeleri tavsiye edilir. - Spor Aletleri ve Ekipmanları
Golf sopası, beyzbol sopası, tenis raketi, basınçlı toplar, buz pateni ve tekerlekli paten, kayak takımı ve snowboard gibi sportif amaçlı eşyaların kabinde taşınması yasaktır. Check-in sırasında beyan etmek koşuluyla uçak altına verebilirsiniz. - Müzik Aletleri ve Ekipmanları
Müzisyen veya sanatçıların kullanmış oldukları her türlü müzik aleti, yardımcı alet, araç ve ekipmanı özel taşıma kutusu ile sadece uçak bagajında taşınmasına müsade edilir. Kabinde müzik aleti taşınması yasaktır. - Pil, Batarya ve Şarj Cihazları
Bu konuda yasaktan ziyade kısıtlanmış limitler mevcuttur. Özellikle Lityum tabanlı çalışan bataryalarda dönemsel olarak tedbir kararları uygulanabilir. Elektrikli şok cihazı, elektronik sigara ve akü gibi cihazların kabinde ve uçak altında taşınması yasaktır. Bataryalar ile ilgili yolcular sınırlandırmaya tabidir. 100 Watt/saat gücündeki bataryalar hem kabinde hemde uçak altında bağlı olduğu cihaza takılı olmak koşuluyla taşınabilir. Ancak 100-160 W/s gücüne sahip bataryaların uçak altında bulundurulması yasaktır. Sadece kabinde yine cihazına bağlı konumda bulundurulabilir. 160 W/s üzerindeki batarya ve pillerin her ne şartla olursa olsun uçaklarda taşınması yasaktır. - Kabinde Taşınması Yasak Olan Diğer Eşyalar:
Sivri uçlu şemsiye, kimyasal maddeler, küçük hırdavat aletleri (matkap, tornavida, pense, havya, lehim vb.),
Uçak Seyahatlerinde Bagaj Hakkı ve Bavul Ağırlık Limitleri
Yurtiçi veya Yurtdışında havayolu ile seyahatlerde uçakta taşıyabileceğiniz bavul, çanta sayısı ve yolcu başına düşen toplam bagaj ağırlığı sınırlandırılmıştır. Toplam limit kaç olursa olsun tek parça bavul ağırlığı 32 kilogramı geçemez. Uçakta taşıyabileceğiniz bagaj hakkını belirleyen 3 kriter vardır.
- Yurtiçi ve Yurtdışı uçuşlarda bagaj hakkı
- Ekonomi sınıfı, Business veya First Class yolcular için bagaj hakkı
- Havayolu şirketlerine göre bagaj hakkı limitleri.
Bagaj Hakkı
1. Yurtiçi Uçuşlarda Bagaj Hakkı
Yurtiçi uçak seyahatlerinde havayolu şirketlerine göre bavul, çanta ve valiz ağırlıkları kaç kilogram? Tüm yerli havayolu firmalarının yurtiçi bagaj hakları şu şekildedir;
Türk Havayolları İç Hatlar Bagaj Hakkı
YOLCU SINIFLARI | Kayıtlı Bagaj Hakkı | Kabin Bagajı |
---|---|---|
THY Business Class | 30 Kg | 8 Kg |
THY Ekonomi Sınıfı EcoFly | 15 Kg | 8 Kg |
THY Ekonomi Sınıfı ExtraFly | 20 Kg | 8 Kg |
THY Ekonomi Sınıfı PrimeFly | 25 Kg | 8 Kg |
THY Fazla Bagaj Ücreti | 12 TL/Kg | Maks.10Kg |
Ayrıntılı bilgi için: https://www.turkishairlines.com/
Pegasus Havayolları İç Hatlar Bagaj Hakkı
YOLCU SINIFLARI | Kayıtlı Bagaj Hakkı | Kabin Bagajı |
---|---|---|
Pegasus Süper Eko Paket | 0 Kg | 0 Kg |
Pegasus Eko Paket | 15 Kg | 8 Kg |
Pegasus Avantaj Paket | 20 Kg | 8 Kg |
Pegasus Business Flex Paket | 15 Kg | 8 Kg |
Ayrıntılı bilgi için: https://www.flypgs.com/
Sun Express Havayolları İç Hatlar Bagaj Hakkı
YOLCU SINIFLARI | Kayıtlı Bagaj Hakkı | Kabin Bagajı |
---|---|---|
SunExpress SunEco Paket | 15 Kg | 8 Kg |
SunExpress SunClassic Paket | 20 Kg | 8 Kg |
SunExpress SunPremium Paket | 20 Kg | 8 Kg |
SunExpress Ücretsiz Bebek Bagajı | 15 Kg | |
SunExpress Fazla Bagaj Ücreti | 10 TL/Kg |
Ayrıntılı bilgi için: https://www.sunexpress.com/
Onur Air İç Hatlar Bagaj Hakkı
YOLCU SINIFLARI | Kayıtlı Bagaj Hakkı | Kabin Bagajı |
---|---|---|
Onur Air Sade Paket | 15 Kg | 8 Kg |
Onur Air Standart Paket | 20 Kg | 8 Kg |
Onur Air PremiumFlex Paket | 25 Kg | 8 Kg |
Onur Air Serbest Bebek Paketi | 10 Kg | |
Onur Air Fazla Bagaj Ücreti | 8 TL/Kg | Maks.40 Kg |
Ayrıntılı bilgi için: https://www.onurair.com/
2. Yurtdışı Uçuşlarda Bagaj Hakkı
Yurtdışı uçuşlarda izin verilen yolcu bagaj hakları yurtiçi uçuşlara nazaran biraz daha fazladır. Dışhat uçuşlarda bagaj hakkı ücretleri Türk Lirası üzerinden belirlenmeyebilir. Destinasyon ülkeye göre Abd doları veya Euro cinsinden hesaplanmaktadır. Avrupa Birliği ülkelerine gidişte tek valiz ağırlığı maksimum 32 kilogramı geçmemelidir.
Türk Havayolları Dış Hatlar Bagaj Hakkı
YOLCU SINIFLARI | Kayıtlı Bagaj Hakkı | Kabin Bagajı |
---|---|---|
THY Business Class | 40 Kg | 8 Kg |
THY Ekonomi Sınıfı | 30 Kg | 8 Kg |
THY ClassicPlus Kart ile | +10 Kg | |
THY Elite Extra ile | +20 Kg | 8 Kg |
THY Elite Plus Extra ile | +25 Kg |
Pegasus Havayolları Dış Hatlar Bagaj Hakkı
YOLCU SINIFLARI | Kayıtlı Bagaj Hakkı | Kabin Bagajı |
---|---|---|
Pegasus Süper Eko Paket | 0 Kg | 8 Kg |
Pegasus Eko Paket | 20 Kg | 8 Kg |
Pegasus Avantaj Paket | 20 Kg | 8 Kg |
Pegasus Business Flex Paket | 20 Kg | 8 Kg |
SunExpress Havayolları Dış Hatlar Bagaj Hakkı
YOLCU SINIFLARI | Kayıtlı Bagaj Hakkı | Kabin Bagajı |
---|---|---|
SunExpress SunEco Paket | 30 Kg | 8 Kg |
SunExpress SunClassic Paket | 35 Kg | 8 Kg |
SunExpress SunPremium Paket | 40 Kg | 8 Kg |
SunExpress Ücretsiz Bebek Bagajı | 20 Kg | |
SunExpress Fazla Bagaj Ücreti | 10 €/Kg |
Onur Air Havayolları Dış Hatlar Bagaj Hakkı
YOLCU SINIFLARI | Kayıtlı Bagaj Hakkı | Kabin Bagajı |
---|---|---|
Onur Air Sade Paket | 20 Kg | 8 Kg |
Onur Air Standart Paket | 25 Kg | 8 Kg |
Onur Air PremiumFlex Paket | 30 Kg | 8 Kg |
Onur Air Serbest Bebek Paketi | 10 Kg | |
Onur Air Fazla Bagaj Ücreti | 7 €/Kg |
Türkiye’de faaliyet gösteren yerli havayolu şirketlerine ait bagaj ağırlık limitleri bu şekilde. Uçağa binerken verdiğiniz valiz, çanta veya eşyanın ebatları da bazı kısıtlamalara tabidir.
Uçağa Kabul Edilen Valiz, Çanta ve Bagaj Ebatları
Kabinde veya Check-in sürecinde teslim ederek uçak altına kabul edilen valiz ve eşyalarınızın boyutları ile bir takım ilgili kısıtlamalar bulunmaktadır. Uluslararası Havayolu Standartlarında bulunan ve uçuş güvenliği sebebiyle valiz ebat limitlerine mutlaka uyulması gerekmektedir.
Türk Hava Yolları ile yapılan uçuşlarda:
En+ Boy + Yükseklik = 158 cm olmalıdır.
Kabin Boy Standartı:
En x Boy x Yükseklik = 55 x 40 x 23 cm
Pegasus Havayolları Uçuşlarında
Kabin Boy Standartı:
En, Boy, Yükseklik = 55, 40, 20 cm
Sun Express Havayolları Uçuşlarında
Kabin Boy Standartı:
En x Boy x Yükseklik = 55 x 40 x 23 cm
Onur Air Uçuşlarında
Kabin Boy Standartı:
En, Boy, Yükseklik = 55, 40, 22 cm
Covid-19 Pandemi Döneminde Seyahat
Uçuş öncesi bavulda olması gerekenler ve uçak seyahatinizde dikkat edilecek konu başlıklarına bir yenisi daha eklendi.
2020 yılında başlayarak birçok kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan Covid-19 virüsü nedeniyle ilan edilen Pandemi sürecinde seyahatler nasıl etkilendi? Aksayan uçuşlar, gittiği ülkeye kabul edilmeyen yolcular ve yaşanan sıkıntılar.
Uluslararası uçuşların tekrar normale (yeni normal) döndüğü şu günlerde havalimanlarında problem yaşamamanız için kaleme aldığımız “Koronavirüs’ten Sonra Değişen Seyahat Kavramı” adlı yazımızı okumanızı öneririm.
Havayolu ile ilk kez seyahat edecekseniz tüm bu yazılanlar sizi tedirgin edecektir. Ancak bunu sorun etmeye ve strese girmenize gerek yok. Çünkü hangi havayolu firması olursa olsun çalışan personelin büyük çoğunluğu çok kibar ve yardımsever insanlardan oluşmaktadır.
Bu Türkiye’de ve Dünyanın bir çok yerinde böyledir. Havayolu seyahatlerinde nadiren sorun yaşarsınız. Kurallara uyduğunuz sürece hiç bir problem yaşamadan kısa sürede gitmek istediğiniz yere varırsınız. Herkese şimdiden iyi uçuşlar.
Merhaba, Ekstra bagaj ücreti ödeyip bagaj hakkınızı artırabilirsiniz. Xray kontrolünde olumsuz durum yaşanmadığı sürece taşımanızda problem yok. Ancak tavsiyem her iki parçayı da sağlam şekilde kolileyin ve su geçirmez şekilde vakumlu poşet yaptırın mutlaka. Vakumlu poşetlemeyi havalimanında ücretli olarak yapıyorlar.
merhaba bir kasalı bilgisayarım var ve ses mikserim var ben radyo programcısıyım Arjantin’de yaşayacağım bu iki ürünü uçakta nasıl götürürüm valiz hakkım 23 kilo ve pc 18 kilo
Normal şartlarda Türkiye’den çıkarken sorun olmaz. Ancak Hollanda gümrük kontrolünde problem çıkma ihtimali az da olsa var. Eğer problem çıkarırlarsa sadece el koyarlar başka bir cezası yok bildiğim kadarıyla. Arkadaşım sizin gibi düşünerekten Amerika’ya götürmüştü.
merhaba yurtdışına gideceğim hollandaya bir karton sıgara valizime koysam olurmu yada illaki havalimanındanmı almam gerekiyor yasak felan diyorlar yardımcı olursanız sevinirim
Öncelikle fazla heyecan ve evham yapmanıza gerek yok. Havayolu seyahatlerinde sorun yaşamamanız için tıkır tıkır işleyen bir sistem var. Ağır olan eşyalarınız var ise kabin bagajınıza koymanızı tavsiye ederim. Ancak el bagajınızda kabinde taşınamayacak eşyalar bulunmasın. Bunun dışında tüm eşyalarınızı uçak altına vereceğiniz bavul veya valizlerinize yerleştirin. Evde tartma imkanınız yoksa Havalimanlarında Check-in kontuarlarının bulunduğu alanda ücretsiz tartılar var.
Kıyafet olarak ne almanız gerektiği konusunda ise gideceğiniz ülkenin 1-2 haftalık hava durumu raporlarına bakmanızı tavsiye ederim. Mevsim şartlarınıza ve zevkinize göre yurtdışına götüreceğiniz kıyafetleri seçebilirsiniz.
Size şimdiden iyi yolculuklar dileriz.
Ben bir hafta sonra yurtdışına gidicem de 23 kg valiz hakkım var bu kg geçmemek için kıyafet olarak valizime neler koyabilirim ayrıntılı olarak yardımcı olur musunuz bu arada ben ilk defa yurtdışına cikicam da yardımcı olur musunuz ❔
A.s öncelikle doktor raporu eğer yanınızda yoksa Rusya Gümrük memurları size problem çıkarabilir. Çünkü uluslararası kayıtsız ilaç ticareti gibi algılanacaktır durum. Gümrük memurları kontrol ettiğinde sadece ilaçlarınıza el koymakla kalmaz aynı zamanda adli süreç bile başlatabilirler. Eğer kontrol edilmez ise bagajlarınız bir problem yaşamazsınız. Bu riski almanızı tavsiye etmeyiz. Oturum vs. haklarınız varsa bunlar bile tehlikeye girebilir.
S.a rusyaya gidecegim ve yanimda bir cok ayri ayri ilac goturecegim ve ama hepsi bana ait degil oradaki calisan arkadaslarim benden bu ilaclari istediler ve bircok ilac var ama receteleri yok ezzaneden ilac ismiyle tedarik edecegim herhangi bir sorunla karsilasirmiyim
Reçeteli ilaç kullanıyorsanız yanınızda mutlaka doktor raporunun aslını ve İngilizceye tercüme edilmiş halini bulundurun. Ancak vitaminler için problem olacağını sanmıyorum. Orjinal kutusunda muhafaza etmenizi ve uçağa bu şekilde binmenizi tavsiye ederiz. İyi yolculuklar.
Merhaba yurt dışına okumaya gidiyorum 6 kutu vitamin götürebilirmiyim
Havalimanına, uçu saatinden en az 3 saat önce gitmeniz gerekiyor. Kabin bagajı almanız yasak ve maskeniz olmadan uçağa ve havalimanına giriş yapamazsınız. Bunun dışında herhangi bir ekstra önlem bulunmuyor. Gönül rahatlığıyla uçağınızın koltuğuna yaslanın ve seyahatin tadını çıkarın.
Karayolu ile Almanyadan Türkiyeye geldim ancak uçakla dönmek istiyorum. Korona önlemleri nedeniyle biraz tedirginim. Herhangi bir eksik hata olmasın istiyorum. uçmadan önce neler yapmak gerekir bana yardımcı olurmmusunuz?
Gürkan bey havalimanında yaşadığınız bu valiz probleminin birkaç farklı açıklaması olabilir. En kuvvetli ihtimal ise tek valizde maksimum 32 kiloyu geçtiğinizde sizden bu valizi hafifletmeniz istenir. Siz de diğer kayıtlı bagajlarınıza paylaştırırsınız ya da sizin yaptığınız gibi genellikle kabin boy bagajlara pay edilir fazlalıklar. Çünkü kabin boy bagajların 8 kiloyu aşmaması söylense de kimse bunu kontrol etmez. Muhtemelen böyle bir problem yaşadınız ve görevlilerde sizden bagajlarınızı homojenize dağıtmanızı istedi. Avrupa standartlarına göre tek bir bagajın ağırlığı 32 kg’ ın üzerine çıkmaması gerekir. Alan görevlileri ve bagaj yükleme personelinin sağlığı gözetilerek böyle bir önlem uygulanıyor.
Havalimanında İsveç uçuşu öncesinde bagajlarımı tartı üzerinde tarttım ve toplam ağırlığı 48 kg geldi. Eşim ile benim iki bavulumuz vardı sadece ve çekin kontarına geldik burada kabul etmediler. Ağırlık fazla dediler bize. Bizde kabin bagajımıza aldık bazı eşyalarımızı o şekilde valizleri uçağın altına aldılar.niye böyle bişey oldu anlayamadık.
Nadide hanım merhabalar,
Önümüzdeki birkaç hafta sonra yani Ramazan bayramı sonrasında karantina tedbirlerinin sonlanarak yurt dışı uçuşların normal seyrine döneceğini tahmin ediyorum. Büyük cam akvaryum içerisinde canlı balık taşımanıza tarifeli uçuşlarda izin verilmiyor. Ancak balıkları plastik su ile dolu sert plastik şişe yada yine plastik kavanoz içerisinde taşıyabilirsiniz. Bu şişeyi uçağın bagajına verdiğiniz valiz yada bavullarınızda bulundurun. Kabinde yanınızda bulunmasına izin verilmiyor. Bunun için herhangi bir engel yok. Akvaryum balıklarının uçakta sağ salim taşınabilmesi için dikkat edilmesi gereken püf noktası ise şişe içerisinde çok az hava boşluğu bulundurmaktır. Malum uçağın iniş ve kalkışlarında balıklar için çalkantılı bir yolculuk olacaktır. Bu nedenle şişenin tamamını su ile doldurmanızı tavsiye ederim. Bunu Endonezya gezisinde tecrübe etmiştim. Endonezyalı arkadaşım internetten siparişi alıyor ve hemen resiflere dalarak sipariş edilen balığı yakalayarak pet şişeye koyuyordu. O söylemişti şişenin tamamını su ile doldurma tekniğini. Öyleki dünyanın dört bir yanına okyanus balıklarını canlı bir şekilde gönderebiliyor. Üstelik yolcu uçağı değil kargo uçağı ile. Balıklar burnu bile kanamadan alıcıya ulaşıyordu. Sizin kadar konforlu bir seyahat olmasa bile balığınız akvaryumuna döndüğünde bir kaç günde atlatıyor yolculuğun stresini :). Sağlıklı günler diliyorum.
Merhabalar, bu yaz pandemi biterse eğer yurtdışına Hollanda Roterdam’a kardeşimin gitmek istiyorum nasipse. Yeğenlerimin çok sevdiği balıklar vardı bizim akvaryumda. Onlardan götürmek istiyorum hediye olarak. Nasıl götürmeliyim? Akvaryum ile uçağa binilirmi? Evcil hayvanları yazmışsınız okudum ancak balık türünde evcil hayvanların uçakta nasıl taşındığından bahsetmemişsiniz. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Gülten hanım şu an birçok şey söyleyebilmek için henüz çok erken. Ancak geçmişteki kurallara göre uçakta bagajda olsun kabinde olsun toplam sıvı (yanıcı-parlayıcı) bulundurma limitleri var. Bunlar uluslararası kurallara göre her zaman geçerliliğini koruyan kurallardır. Dezenfektan için bir opsiyon sağlanır mı? -Zor görünüyor. Yeni bir takım engelleme ve sınırlamalar gelir mi bunu da zaman gösterecektir. Şimdilik Amerika’da yurt içi uçuşlar normale döndü. Ama salgınla alakalı termal kameralar dışında herhangi bir önlem alınmadı. Söylediğim gibi bunu zaman gösterecektir. Covid-19 pandemi ile ilgili yeni bir sınırlama geldiğinde blogdan ve sosyal medya hesaplarımızdan paylaşacağım.
Merhabalar, yurtdışında oturumum var Almanya Essen şehrinde. Covid-19 nedeniyle karantinadan önce Türkiye’ye geldik. çok şükür testlerimiz negatif ancak karantina sonrası uluslar arası uçuşlar başladığında yanımda bir kaç kutu dezenfektan ve tıbbi maske götürmek istiyorum. Uçakta dezenfektan taşınır mı? Yada bagajda kaç litre dezenfektan konulabilir. İçeriğinde yüksek oranda alkol bulunduğu için uçağa binerken dezenfektanlar sorun çıkarırlar mı?
Aysun hanım yurt dışına çıkarken yanınızda vitamin ve benzeri gıda takviyesi materyaller bulundurabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta bu materyalleri orjinal kutusunda taşımanız ve 1 kutudan daha fazla (8-10 kutu) bulundurmayınız. Havalimanında gümrük kontrolünde veya güvenlik kontrolünde yasadışı ticaret yaptığınız anlaşılabilir. Bu nedenle seyahatiniz boyunca kullanabileceğiniz miktarda vitamin veya gıda takviyesi bulundurmaya özen gösterin.
Merhaba yurt dışına çıkarken yanıma günlük kullandığım ( C vitamin balık yağı vb. ) Gıda takviyelerini almam sorun teşkil eder mi
Yada ne şekilde taşımam daha uygun olur acaba, seyahat süresinceyeticek miktarı bir ilaç kutusuna koymayı planlıyordum. Ama kendi kutularıyla taşımak daha mi doğru?
Derya hanım aslında yazımız içerisinde saç maşasının yurt dışı uçuşlarda nasıl ve nerede taşınabileceğine değinmiştik. Saç maşası veya saç kurutma makinesi gibi elektrikli cihazları uçakta taşımak serbesttir. Uçak altında bagaja vermek çok daha doğru olacaktır. Gereksiz yere uçuşunuzu tehlikeye atmaya gerek yok. Saç maşasını kabin bagajındaki valizde bulundurmanın size bir faydası olmayacağı gibi elektronik eşyanıza da havalimanında el konulma riski var. En iyisi siz bu tür elektrikle çalışan elektronik eşyalarınızı uçak altına vereceğiniz bavul ve çantalara yerleştirin.
Yurtdışına çıkarken uçakta saç Maşası yanımıza alabilir miyiz? Uçakta herhangi bir problem olur mu yoksa valize koyman mı gerekir karar veremedim yardımcı olur musunuz?
Yurtdışına çıkarken valizimize saç Maşası konabilir mi bagaja mı vermem lazım yanımda da taşıyabilir miyim? Uçakta problem olur mu?
Yurt dışına çıkarken İlaç ve tıbbi cihazlar ile ilgili her ülkenin ayrı uygulaması olabilir. Ancak uluslararası havacılık kuralları genel olarak herkesi ve her ülkeyi bağlayıcıdır. Uluslararası havacılık kurallarına göre uçuş yapacak kişinin hastalık veya rahatsızlığı sebebiyle kullanmakta olduğu tıbbi cihaz be ilaçlar doktor raporu ibraz edilmek kaydıyla yolcu yanında veya uçak altındaki bagajda bu tür tıbbi eşyaları taşınabilir. Ancak şuna dikkat etmekte fayda var. İlaç ve tıbbi cihazlar için alacağınız doktor raporunun Aslı ve yeminli tercüman tarafından çevrilmiş nüshası da yanınızda olmalıdır. Buna da dikkat edin.
Çok yakında Londra da 3 ay sürecek bir tatile gideceğim. Psikiyatrik bozukluklarım var. İngiltere ye giderken yada yurt dışına çıkarken kullandığım psikiyatrik ilaçlar havalimanında yada uçakta bir problem olurmu? Bu konuda beni bilgilendirir misiniz.