İstanbul Kaykay Parkları
İstanbul’da spor severlerin tercih ettiği en iyi paten ve kaykay parkları. Harika parkur ve pistlere sahip kaykay parkları nerede bulunur? Nasıl gidilir? Özellikle gençelerin ve çocukların sıklıkla gittiği kaykay parkları.
İstanbul’un En İyi Kaykay Parkları
Adrenalin ve hız tutkunlarının İstanbul’daki adresi olan Kaykay Parkları. Hız ve dengenin mükemmel uyumunu yakalayan usta kaykaycı ve paten severlerin becerilerini sergilediği kaykay pistleri İstanbul’da nerede? İstanbul Kaykay Parklarına nasıl gidilir? Kaykay merkezlerine ulaşım ve parkurlar hakkında detaylı bilgi.
İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu yakasında bulunan kaykay parkları araştırdık. Bir çoğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılmış olan en iyi kaykay parkları listesi hazırladık. Hayatından heyecanı eksik etmeyenlerin uğrak yeri olan kaykay parklarından öne çıkanlar şu şekilde;
En İyi Kaykay Pistleri:
- Ataşehir Kaykay Parkı (Skatepark Ataşehir)
- Maltepe Skatepark (Maltepe Sahil Kaykay Pisti)
- Maltepe Başıbüyük Kaykay Parkı
- Avcılar Kaykay Parkı
- Ümraniye Tantavi Kaykay Parkı
- Arnavutköy Kaykay Parkı
- Başakşehir 2.Etap Kaykay Parkı
- Eyüp Sultan Skatepark
- Esenyurt (Hoşdere) Kaykay Parkı
- Florya Skatepark
- Kartal Kaykay Parkı
- Sultanbeyli Kaykay Parkuru
- Sultangazi Kaykay Parkı
- Skate Park Pendik
1. Ataşehir Kaykay Parkı
İstanbul Anadolu yakasında Kaykay Parkları arasında ilk akla gelen alanlardan biridir Ataşehir Kaykay Parkı. Konum olarak Ataşehir Atatürk Mahallesinde yer alan Ataşehir Skate Park, özellikle çocuk ve gençlerin yoğun ilgisini çekiyor. Kadıköy, Çekmeköy, Ümraniye ve Beykoz ilçelerinde oturan paten ve kaykay tutkunları için oldukça yakın bir lokasyonda bulunmaktadır.
Ataşehir Kaykay Parkına Tem Otobanı üzerinden gelenler için neredeyse yol tarifine bile gerek yok. Tem (E-80) otoyolunu kullanarak geldiğinizde Ataşehir Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi‘nin tam karşısında bulunan Metropol İstanbul AVM’nin arka tarafında bulunmaktadır.
Parkur içerisinde genelde paten, scooter veya kaykay kullanan çocukları görüyoruz. Ancak akşam saatlerinde profesyoneller çıkıyor piste. İzleme alanında oturup genç kaykaycıların bu görsel şovunu izlemek oldukça eğlenceli.
2.Maltepe Skatepark (Maltepe Sahil Kaykay Parkı)
Yakın zamanda keşfetme şansı bulduğum Maltepe Skatepark, İstanbul’un kaykay parkları arasında en büyük olandır. Anadolu yakası Maltepe İlçesinde bulunan Skatepark hemen hemen her yaş grubuna hitap etmektedir.
Eskiden Süreyya Plajı olarak bilinen yerde denizin doldurulması ile oluşturulan büyük alan içerisinde yer almaktadır. Konum olarak hem Anadolu yakasında hem de Marmaray ulaşımı ile Avrupa yakasındaki adrenalin tutkunlarına hizmet vermektedir.
Maltepe Skatepark Ulaşım
Otomobili ile gelecek olan ziyaretçiler Turgut Özal Bulvarı (Sahil Yolu) ile Maltepe Kaykay Parkına ulaşabilir. İspark’a ait 5000 araç kapasiteli bir otopark bulunuyor. Maltepe Skatepark‘ta bulunan Otoparkın gün boyu kullanım ücreti sadece 10 ₺. Ayrıca bu otopark 24 saat boyunca hizmet veriyor. (Skatepark Harita: https://goo.gl/maps/CJhGAVguhhbfJ4Wv8)
Bunun yanısıra toplu taşıma kullanarak Maltepe Kaykay Parkına gelecek olanlar ise Marmaray ile hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilir. Marmaray – Süreyya Plajı durağında indiğinizde yaklaşık 10 dk yürüme mesafesinde bulunuyor. Otobüs ile gelmek isteyenler İETT 4, 16D, 133T ve E-9 hatlarını ve ayrıca D37 numaralı dolmuşları kullanarak Süreyya Paşa durağında inmeleri gerekiyor.
İBB – İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve 2014 yılında kullanıma açılan Maltepe Skate Park adrenalin tutkunlarını kendine hayran bırakıyor.
Eğer profesyonel bir kaykay veya paten kullanıcısı iseniz hafta sonları hariç skatepark tam size göre. Çünkü hafta sonları hemen her yaştan çocukların kullandığı bisiklet, scooter, tekerlekli paten, kaykay nedeniyle çok rahat bir kullanım olanağı sunmuyor. Hafta içi profesyoneller için daha elverişli bir kullanım alanı bulunuyor.
3. Maltepe Başıbüyük Kaykay Parkı
Maltepe Başıbüyük ormanında ve bulunan yaklaşık 900 m2 alana sahip park içerisinde bulunan kaykay rampaları ve pistlerden oluşmaktadır. Profesyonellerden çok amatör paten ve kaykaycılara hitap etmektedir.
4. Avcılar Kaykay Parkları
İstanbul Avcılar ilçesi Denizköşkler mahallesinde bulunan Avcılar Kaykay Parkı aynı zamanda Avrupa yakasındaki en iyi parkurlardan biridir. Küçükçekmece gölünü hemen geçer geçmez Avcılar sahil parkı içerisindedir. (https://goo.gl/maps/Sjx7RtzJ2HR4Tkt58)
Avrupa yakasındaki en iyi kaykay parkurlarından olan Avcılar Skate Park heyecan arayan kaykaycıların sıklıkla tercih ettiği yerlerdendir.
5. Ümraniye Tantavi Kaykay Parkı
2019 yılında Ümraniye Belediyesi tarafından Tantavi mahallesi Karbeyazı Sokakta açılmıştır. Ümraniye Kaykay Parkında toplamda 5 ahşap kaykay parkuru bulunmaktadır. Profesyonel kaykaycılardan çok amatörler ve çocuklar için oldukça uygundur. Bisiklet, tekerlekli paten, scooter ve kaykay ile kullanmaya uygundur.
6. Arnavutköy Kaykay ve Paten Pisti
2016 yılında Arnavutköy ilçesinde İBB tarafından inşası biten çocuk parkı içerisindeki yaklaşık 400 m2 alana sahip kaykay parkıdır. Daha çok çocuklara ve amatör kaykay binicilerine hizmet vermektedir.
7. Başakşehir 2.Etap Kaykay Parkı
450 m2 park içerisinde yer alan kaykay pistlerinden oluşan çocuk parkı Başakşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. Çocuk parkı içinde bulunan Başakşehir 2.Etap Skatepark‘ta tekerlekli paten, scooter ve kaykay ile eğlenceli zaman geçirmek mümkün.
Kaykaya Nasıl Binilir?
Kaykaya binmek istiyorsanız ilk önce kaykayın üzerinde dengede durabilmeniz gerekir. Buna alıştığınızda ise ayaklarınızla kendinizi kaykay üzerinde ittirmelisiniz. Buna da alışınca olie denilen kaykay üzerindeki zıplama haraketini öğrenmeniz gerekir. Bu hareketi yapmak için ağır ve büyük bir eşyaya tutunabilirsiniz.
Olie için yapmanız gereken şey aynı anda hem kaykayın ucunu kaldırmak, hem de normal bir sıçrayış gerçekleştirmektir. Bu hareketi bir eşyaya tutunup gerçekleştirdikten sonra tek başınıza denemelisiniz. Bu konuda ilerleyişinizi sürdürüyorsanız, her gün daha yükseğe zıplayın.
Kaykaya binmeyi öğrenmek ve bu konuda profesyonel olmak sabır ister. Ama her gün yeni şeyler öğrenerek bu iş eğlenceye dönüşür. Kim bilir bir gün kaykayda çok acemi olan bir kişi çalıştıkça başarmış ve bir gün kaykay havuzunda kaykaya binen profesyonel bir kaykaycıya dönüşür.
Özellikle küçük yaşta başlarsanız büyüyünce bu konuda çok bilgili olursunuz. Ayrıca kötü rampalı skate parkları tercih etmemelisiniz. En çok önerilen skate parklardan biri Maltepe kaykay parkı, diğeri ise Ataşehir kaykay parkıdır.
Patene Nasıl Binilir?
Paten kullanabilmek için cesur olmalı ve kendinize güvenmelisiniz. Kendinize bir paten alıp, öğrenmeye başlayabilirsiniz. Patende denge çok önemlidir. Dikkatle incelerseniz 1 patenin altında fren aletini görebilirsiniz. Bu freni yere sürterek kullanabilirsiniz. Böylece yavaşlayıp durursunuz. Rampa çıkmak için hızlı olmalısınız ki, düşmeyin. Ve zıplamak gibi küçük hareketler deneyin. Patene binmeyi öğrenirseniz ne kadar eğlenceli olduğunu görürsünüz.
Düşerim diye panik yapmayın. Çünkü asıl panik yaparsanız düşersiniz. Dizlik, kolluk ve kask da çok önemlidir. Eğer yeni başlıyorsanız eldiven kullanmanızı öneririm. Yardımcı tekerleklerle binmek kolaydır ancak sizi yavaşlatır. İyice kendinize güvendiğinizde yardımcı tekerlekler olmadan başlangıç seviyesinde olan patenleri deneyebilirsiniz. Kendinizi geliştirdikçe orta düzey ve ileri düzeye de geçebilirsiniz.
Eğer pateninizi alacak yer bilmiyorsanız ve araştırıyorsanız size alışveriş merkezlerinde bulunan spor mağazalarını önerebilirim. Üstelik oradaki patenler çok kaliteli ve kullanışlıdır. Renk renk çeşitler vardır. Yardımcı tekerlekleri olmayan 4 tekerlekli pateninize şöyle binersiniz,
- Önce bir ayağı, sonra diğer ayağı ötekinin önüne koyarak patenli bir şekilde yürüyün.
- Bir önceki hareketteki gibi yürüyün, ama bu sefer patenlerinizin tekerleklerinin altını yere sürter gibi yürüyün. Aslında bu artık yürüyorsunuz demek sayılmaz. Çünkü artık bu patene binebilmek demektir.
Scooter’a Nasıl Binilir?
Scooter’a binmek için kask, dizlik ve kolluk gerekir. 3 tekerlekli bisiklet küçük çocuklar içindir. 5 ya da 6 yaşından sonra 2 tekerlekli scooter kullanılması daha uygun olur. Scooter’a binmekten sakın korkmayın, kendinize güvenip başlayın.
İlk olarak bir ayağınızı scooter’ın üzerine koyun, diğer ayağınızı ise yerde ittirin. İşte işin temeli budur. Rampalardan kaymak ilk başta zorlu görünebilir. Ama işi tam anlamıyla öğrendiğinizde çok eğlenceli gelir. Rampalardan çıkmak çok yorucu olabilir. Ama buna illaki alışacaksınız.
Aynı zamanda scooter’a binmek çok güzel bir spordur. Çoğunlukla da insan yardımsız, kendi kendine öğrenir. Sonuçta bunun için gereken tek şey cesarettir. Çoğu spor dalı gibi bu spor dalı da düşe kalka öğrenilir. Scooter’a binmeyi öğrendikten sonra elektrikli scooter’ı da deneyebilirsiniz. Eminim size çok kolay gelecektir.