Yurt Dışına Çıkmadan Önce Yapılması Gereken İşlemler
Yurt dışı seyahatinizde kabus yaşamak istemiyorsanız uçuş öncesi yapılması gerekenler listesine mutlaka göz atın. Planlı ve bilinçli bir şekilde yurtdışı seyahatinize çıkın ve seyahati eğlenceli hale getirin. Yurt dışına çıkmadan önce hayat kurtaran ipuçları.
Yurt dışında, tatil veya seyahatinizde keyifli zamanlar geçirebilmeniz için Yurt dışına çıkmadan önce yapmanız gerekenler listesi hazırladık.
Şimdi düşünün, çok kısa bir zamanda bir uçakla hayallerinizdeki ülkeye gitme planınız var. Yurt dışı seyahatinizde ve orada kalacağınız süre içerisinde işinize çok yarayacak ipuçlarını öğrenmeye hazır mısınız?
Yurt Dışına Çıkmadan Önce Gerekli Belgeler
Pasaport
Yurt dışına çıkmak için ne gerekli? sorusunun cevabı; öncelikle size ait olan geçerli bir Pasaport olacaktır. Yurt dışına çıkmadan önce yapılması gereken işlemlerin en önemli adımı olan hatta başlangıç noktası sayılabilecek “Pasaport İşlemleri” hakkındaki ipuçlarını paylaşacağız.
Pasaport Çeşitleri
Tur, Tatil, İş veya herhangi bir amaçla kara, hava, deniz veya demiryolu araçlarından biriyle yurt dışına seyahat etmek istediğinizde hem Türkiye’den çıkışta hem de karşı ülkeye vardığınızda o ülkeye giriş yapabilmek için mutlaka yanınızda geçerli bir Pasaport bulundurmanız gerekir.
Ülkemizde ve dünya genelinde kabul görmüş olan Pasaport çeşitleri şu şekildedir;
- Diplomatik Pasaport (siyah renkli – Diplomatic)
- Hizmet Pasaportu (gri renkli – Service Passport)
- Hususi Pasaport (yeşil pasaport – Special Passport)
- Umumi Pasaport (bordo pasaport – Passport)
- Geçici Pasaport (Pembe veya açık mavi)
- Haymatlos Pasaportu (vatansızlar için verilir.)
Vatandaşı olduğunuz ülkenin Resmi Makamlarınca adınıza düzenlenmiş geçerli bir Pasaport veya Pasaport yerine kullanılabilecek geçerli bir Seyahat Belgesine sahip olmanız gerekmektedir. Aksi halde ülkenizden çıkmanıza izin verilmez.
Yurt dışı seyahat için yukarıdaki pasaport türlerinden en az bir tanesine sahip olmanız gerekir. Pasaport türüne göre ülkelerin uyguladığı vize-rejim tablosunu kontrol ettikten sonra gitmek istediğiniz ülkeye seyahat edebilirsiniz.
Seyahat Belgesi
Hudut kapısı; bir havalimanı, deniz limanı, kara sınır kapısı veya demiryolu geçişi bulunan sınır kapısı olabilir. Aslında yurt dışına gitmeden önce kontrol etmeniz gereken, Pasaport yerine kullanabileceğiniz belge yada evraklar da bulunabilir.
Ama bunların kullanılabilmesi için bazı şartları sağlıyor olmanız gerekir. Özel izin veya bu kapsamda düzenlenmiş bir kanun olması gerekir.
Geçici Seyahat Belgesi
Ülkenizden ayrılarak yabancı bir ülkede bulunduğunuz süre içerisinde Pasaportunuzu kaybetmeniz durumunda ülkenize ait Temsilciliklerin tanzim edeceği tek kullanımlık geçici pasaporttur.
Diyelim gittiğiniz ülkede Pasaportunuzu kaybettiniz yada çalındı. Bu durumda bulunduğunuz yabancı ülkedeki Dış Temsilciliğinize (Büyükelçilik veya Konsolosluk) müracaatınız halinde sadece vatandaşı olduğunuz ülkeye dönebilmeniz için geçici bir evrak düzenlenir. Bu evrakın adı “Geçici Seyahat Belgesidir“. Üzerinde size ait mühürlenmiş bir evraktır ve size ait bir resim bulunur.
Geçici Seyahat Belgesi ile sadece kendi ülkenize dönmenize izin verilir. Örneğin, Amsterdam‘da pasaportunuzu kaybettiniz. Türkiye’nin Hollanda Konsolosluğuna başvurarak aldığınız Geçici Pasaport ile İspanya‘ya yada İtalya gibi bir başka ülkeye seyahat edemezsiniz. Aldığınız bilet Türkiye lokasyonlu olmak zorundadır. Farklı bir ülkeye giriş yapmak isterseniz o ülkeye giriş yapmanıza izin verilmez.
Kimlik Kartları
Vize Rejim Tablosunda açıkça belirtilen ülke vatandaşlarına tanınan bir kolaylıktır. Türkiye’ye turistik amaçla gelen Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda ve Yunanistan gibi ülkeler kimlik kartlarıyla ülkemize giriş yapabilirler.
Aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da sadece kimlik belgeleriyle giriş yapabileceği ülkeler bulunmaktadır. Bunlar;
- Ukrayna,
- Gürcistan,
- Moldova,
- Azerbaycan,
- KKTC
Nato – Otan Seyahat Belgesi
Kuzey Atlantik Paktı Nato tarafından görevlendirmesi bulunan kişilerin Nato üyesi ülkelere giriş-çıkışını kolaylaştıran belgedir. Nato görev emri ile herhangi bir pasaporta ihtiyacınız olmadan yurt dışına giriş-çıkış yapabilirsiniz.
Türkiye’de Kullanılan Pasaport Çeşitleri
Ülkemizde 5682 sayılı Pasaport Kanununu ile 1950 yılında düzenlenmiştir. Bu kanuna göre sadece T.C. Vatandaşları 4 farklı Pasaport için başvuru yapabilir ve uygun görülmesi halinde o pasaportun sahibi olabilir.
Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport):
Pasaport Kanununda açıkça belirlenen Rical Listesi (kamu kurum ve kuruluşları) bulunan gerçek kişilere süreli, süresiz veya geçici süreli olarak Yeşil Pasaport tanzim edilebilmektedir.
Yeşil Pasaport almaya hak kazanan kişiler kanun gereği Pasaport harcından muaf tutulur.
2023 yılı için Yeşil Pasaport Defter Bedeli olan 501 ₺ ödeyerek başvuru yapabilirler.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışan Devlet Memurları çalıştıkları kurumlara ve makamlara bakılmaksızın Emekliliğe Esas Derece/Kademesi 3.Derece 1.Kademeye (3-1) ulaştığında Yeşil Pasaport almaya hak kazanırlar.
Yeşil Pasaport ile başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 150’ye yakın ülkeye vizesiz giriş – çıkış yapabilirsiniz. Yurt dışına çıkmadan önce hangi ülkelere vizeli/vizesiz girebildiğinizi Dış İşleri Bakanlığının internet sitesindeki Güncel Vize – Rejim tablosundan öğrenebilirsiniz.
Umumi Pasaport (Bordo Pasaport):
Her yaştan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının başvurarak alabileceği Pasaport türüdür. Umumi Pasaport en çok verilen pasaport türüdür.
Umumi Pasaport ile ülkemizi Resmi olarak tanımış olan ülkelerin tamamına gidilebilir. Ancak Vizeli veya Vizesiz olarak gidebileceğiniz ülkeler bulunmaktadır. Bunların belirlendiği listeye “Umumi Pasaportlu Türk Vatandaşlarının tabi olduğu Vize-Rejim Tablosu” adı verilir.
Yurt dışına çıkmadan önce ziyaret etmek istediğiniz ülke için otel rezervasyonu yaptırmadan veya uçak bileti almadan önce mutlaka o ülke için giriş şartlarına bakmalısınız.
Bordo Pasaport ile seyahat etmeye karar verdiğinizde aşağıdaki kontrolleri mutlaka yapmalısınız.
- Ülkemizin Umumi Pasaportlarına Vize muafiyeti uygulanıyor ise vize başvurusu yapmanıza gerek kalmaz.
- Ancak muafiyet söz konusu değil ve vize şartı aranıyor ise ilgili ülkenin ülkemizde bulunan temsilciliğine müracaat etmeniz gerekecektir. Vize ile ilgili ayrıntılı bilgileri Vize Çeşitleri başlığı altında bulabilirsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının en yaygın kullandığı pasaport türü Hususi (Yeşil) ve Umumi (Bordo) Pasaportlardır. Ülkemiz vatandaşlarının ancak gerekli şartları sağladığı koşullarda kullanabileceği iki Pasaport Türü daha vardır.
Bunlar Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah) Pasaporttur. Yeni tip pasaportlar çıkmadan önce Diplomatik pasaportlar kırmızı renkte idi ancak yeni basım pasaportlarda kırmızının yerini siyah almıştır.
Gri – Hizmet Pasaportları (Gri Pasaport)
Gri yani Hizmet Pasaportları, Devlet Kamu Kuruluşlarında, Üniversite, Okul, KİK, Belediye, Sendika, Vakıf veya Özel bir kurumda çalışmakta olan kişilerin Türkiye Cumhuriyeti Devletini Temsilen Yurt dışına çıkabilmeleri için düzenlenmektedir.
Kısa sürelidir ve genelde tek kullanımlık 6 ay geçerli olacak şekilde tasnif edilmektedir. Gri Pasaport alacak hak sahipleri Pasaport Harcı ve diğer vergilerden muaftır.
Hizmet Pasaportları (Gri) Kimlere Verilir?
- Tek seferlik yurt dışı misyonları,
- Yurt dışı Eğitim,
- Spor veya sanatsal amaçlı,
- Yurt dışı Akademik çalışmalar,
- Bürokratlar (Belediye başkanları, Sendika ve Vakıf Başkanları vs.)
- Geçici Yurt dışı görevlendirmesi bulunan Devlet Memurları,
- Öğrenci ve Öğretmenler ile Sporculara verilebilir. Aranacak tek şart Türkiye Cumhuriyeti’ni resmi olarak temsil etmektir.
Siyah – Diplomatik Pasaport (Siyah Pasaport)
Yurt dışındaki temsilciliklerimizde geçici veya kısa süreli görev yapacak diplomatik misyon sahipleri için tanzim edilir. Büyükelçiler, konsoloslar, elçilik çalışanları, askeri ateşeler, güvenlik ve istihbarat ateşeleri ve aileleri en başta gelir.
Diplomatik Pasaportlardan nadiren de olsa özel meşruatlı vize istenebilmektedir. Pasaport Kanunu çerçevesinde başvuruda harç ve vergilerden muaftır.
Zayi – Kayıp Pasaport Nedir?
Her ülkenin kendine ait “Geçici Seyahat Belgesi” bulunmaktadır ve kendine özel standartları, güvenlik özellikleri bulunmaktadır. Bir çok ülkenin Seyahat Belgesi Diplomaya benzer beyaz A4 kağıdı iken ülkemizin “Geçici Seyahat Belgesi” olarak Pembe renkli, fotoğraflı, birkaç sayfadan oluşmaktadır. Neredeyse bir pasaporta benzemektedir.
Bu belge tek kullanımlık olduğu için Türkiye’ye girişinizde imha edilmek üzere Pasaport Kontrol Polisi tarafından teslim alınır. Ayrıca çalınan pasaportunuzun seri numarasına bir başkası kullanamasın diye zayi (kayıp) kaydı girilerek ülkeye girişiniz sağlanır.
Vatandaşı olduğunuz ülkeden başka bir ülkeye seyahat edeceğiniz zaman yurt dışına çıkmadan önce gideceğiniz destinasyon ülkenin, mensubu olduğunuz ülkeniz vatandaşlarına ait seyahat belgelerine daha doğrusu pasaportlarına uygulamış olduğu şartları sağlamanız gerekmektedir.
Her ülkenin kendi vatandaşları için tanzim etmiş olduğu farklı pasaport çeşitleri bulunmaktadır. Ülkemizde tanzim edilen pasaport çeşidi ise 4 adettir.
Yurt Dışına Çıkmadan Önce Ödenmesi Gereken Ücretler (Yurt Dışı Harç ve Vergiler)
Turistik olsun yada iş amaçlı olsun yurt dışına çıkmadan önce ödenmesi gereken birtakım vergi ve harçlar bulunmaktadır.
Pasaport Harç Ücretleri
Umumi Pasaportlar almak isteyenler için başvuru öncesinde tahsil edilmektedir. Pasaportun geçerlilik süresine göre değişiklik göstermektedir. “2023 yılında umumi pasaport ücretleri ne kadar?”
2023 Yılında Geçerli Pasaport Harç, Damga Vergileri ve Defter Bedeli Ücretleri:
Geçerlilik Süresi | Pasaport Harcı | Defter Bedeli | TOPLAM |
---|---|---|---|
6 Ay | 689,70 ₺ | 501,00 ₺ | 1.190,70 ₺ |
1 Yıl | 1.008,30 ₺ | 501,00 ₺ | 1.509,30 ₺ |
2 Yıl | 1.646,10 ₺ | 501,00 ₺ | 2.147,10 ₺ |
3 Yıl | 2.338,50 ₺ | 501,00 ₺ | 2.839,50 ₺ |
4-10 Yıl | 3.295,50 ₺ | 501,00 ₺ | 3.796,50 ₺ |
Hizmet Pasaportu, Hususi Pasaport ve Diplomatik Pasaportları harçtan muaftır. Sadece Defter bedelini ödemeleri yeterlidir.
Yurt Dışı Çıkış Harcı 2023 (Harç Pulu)
Türkiye’den başka bir yabancı ülkeye çıkışınızda ödemeniz gereken bir bedeldir. Her yılbaşında güncellenen Yurt Dışı Çıkış Harcı 2023 yılı için güncel tutar kişi başı 150 ₺ olarak belirlenmiştir.
Harç Pulunu Kimler Öder?
Yurt dışına çıkarken sadece Türk Vatandaşlarına uygulanan Harç Pulunu ücretini kimler ödemek zorunda?
Yeşil Pasaport sahipleri yurt dışı çıkış harcı öder mi?
Yeşil Pasaport sahipleri yurt dışı seyahatlerde harç pulu almak zorundadır.
Yurt dışında Oturumu (İkamet) bulunanlar harç pulu alır mı?
Başka bir ülkede oturum izni bulunan Türk Vatandaşları çıkış harcından muaftır. Harç Pulu almalarına gerek yoktur. İkamet belgelerini ibraz etmeleri gerekmektedir.
Kıbrıs’a giderken harç pulu alınıyor mu?
Türkiye’den kimlik kartları ile KKTC veya Gürcistan’a (Batum) giden vatandaşlar harç pulu almalarına gerek yoktur.
Umre veya Hacca gidenler Çıkış Harcı ödüyor mu?
Umre ve Hacca gidenler harç pulu almak zorundadırlar. Bu konuda herhangi bir ayrıcalık tanınmamıştır.
Uçuş mürettebatı harç pulu öder mi?
Tren, Karayolu, Gemi ve Uçak Mürettebatı harç pulundan muaftır.
Yurt dışında çalışanlar çıkış harcı öder mi?
İşçi olarak yurt dışında süreli veya süresiz olarak çalışanlar harç pulundan muaftır.
Kamyon ve Tır ile karayolunda taşımacılık yapanlar harç pulu alır mı?
Karayolu Taşımacılık sektöründe çalışan kişiler çıkış harcı ödemezler.
Gemi Adamı cüzdanı ile seyahat edenler harç pulu alır mı?
Gemi mürettebatlarına verilen Gemi Adamı cüzdanı ile yurt dışına seyahat edenlerden Harç Pulu ücreti alınmaz. Yurt dışında çalışan işçiler ile aynı durumdadırlar.
Çocuklar Yurt Dışı Çıkış Harcı öder mi?
7 yaşını doldurmamış bebek ve çocuklar bu harçtan muaftır. Eğer anne veya babası yurt dışı harcından muaf ise çocukta muaf sayılır ve bu bedeli ödemez.
Yurt dışı Çıkış Harcı nereye, nasıl ödenir?
Yurt dışına çıkmadan önce Türk Vatandaşlarının ödemesi gereken Harç Pulu nereye yatırılır?
- Havalimanlarında Maliye Bakanlığı Veznelerine,
- Gümrük Saymanlıklarına,
- Banka Şubelerine,
- Bankaların İnternet Şubeleri (Banka Uygulamaları)
- Vergi Daireleri
- Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi ve Mobil Uygulaması (IOS – Android)
üzerinden Harç Pulu tahsilatı yapılmaktadır. TC Kimlik numaranız üzerinden yapılan ödemenize ait dekontu veya kare kodlu pdf dekontu Pasaport Kontrol Polisine ibraz etmeniz yeterli olacaktır.
Vize Çeşitleri
Yurt dışına çıkmadan önce yapılması gereken işlemlerden biri de Vize başvurusudur. Yabancısı olduğunuz herhangi bir ülkeye giriş – çıkış yapabilmek veya geçici süre ikamet edebilmek için o ülkenin dış temsilciliği (Konsolosluk) tarafından size sağlanan bir ayrıcalıktır.
Vatandaşı olmadığınız bir ülkeye eğitim, turistik yada iş amaçlı seyahat etmek istediğinizde o ülkenin bağlı olduğunuz ülkeye uyguladığı giriş şartlarının tümüne birden vize rejimi denmektedir.
Genellikle ülkelerin siyasi, ticari ve milletlerin ortak geçmişi burada önemli rol oynar. Eğer iki ülke arasındaki ilişkiler istikrarlı ise yüksek ihtimalle karşılıklı vize muafiyeti uygulanır. Buna “mütekabiliyet” yani karşılıklılık esası denir.
Vize türleri her ülke veya bölgeye göre değişkenlik gösterebilir. Hangi vize çeşidi ne işe yarar ve nasıl alınır?
Bandrol Vize
Bazı durumlarda muafiyet olmadan karşı ülkenin hudut kapısında sadece vize harcını ödemek koşuluyla “bandrol vize” alıp giriş yapabilirsiniz. Ancak bunu o ülkeye gitmeden önce mutlaka kontrol etmekte fayda var.
Örneğin ABD vatandaşları ülkemize vizesiz olarak gelir ve hudut kapısında Maliye vize ofisinden belirli bir ücret ödeyerek Bandrol vize satın alabilir. Aslında son yıllarda ülkemizin başlattığı e-Vize uygulaması Bandrol Vize kullanımının önüne geçmiştir.
e-Vize Uygulaması
Kullanım olarak, Bandrol vizeye çok benzer. Hatta son yıllarda Bandrol vize yerini e-Vize‘ye bıraktı dersek yanılmış olmayız.
e-Vize, henüz Türkiye’ye seyahat edecek belirli ülkelerin vatandaşlarına tanınan bir ayrıcalıktır. Yabancı ülke vatandaşları İnternet ortamında pasaport bilgilerini beyan ettikten sonra kredi kartları ile ödeme yaparak bir kare-kod evrak oluştururlar. Bu sayede Türkiye’ye giriş yapacakları zaman bandrol vize ile uğraşmak zorunda kalmazlar.
Uçuştan önce “Check-in” işlemi yapacağınız esnada havayolu şirketinin yer hizmetleri yetkilisi, destinasyon ülkenin vize şartlarını sağlamadığınız takdirde sizin Check-in işleminizi gerçekleştirmeyecektir.
Vizeler türlerine göre Turistik Amaçlı Vizeler ve Özel Amaçlı (Meşruatlı) Vizeler olmak üzere ikiye ayrılır ayrıca kullanım sürelerine göre “Tek (single)” yada “Çok (Multiple) Kullanım” olarak yine ikiye ayrılır.
Turistik Vizeler
Herhangi bir ülkeye kısa süreli ve turizm amacıyla gitmek istediğiniz durumlarda o ülkenin elçilikleri vasıtasıyla pasaportunuza tatbik edilen vize türüdür. Genellikle 1 ay, 2 ay, 3 ay ve nadiren de olsa 6 aylık süreler için verilir.
Turistik vize alarak gittiğiniz ülkede vizenizin geçerli olduğu süre boyunca herhangi bir işte çalışmanıza izin verilmez. Eğer turistik vize ile çalıştığınız tespit edilirse geldiğiniz ülkeye geri deport (geri gönderme) edilirsiniz.
Örneğin, Paris‘e gidip Eyfel Kulesini görmek için turistik vize başvurusu yaparsınız. Eğer çalışmak için yada eğitim için gitmek isterseniz özel (meşruatlı) vizelere ve sonrasında ikamet iznine başvurmanız gerekir.
Tek Kullanımlık (Single) Vizeler
Destinasyon ülkeye sadece bir defa giriş ve çıkışınıza imkan sağlayan vizeleme türüdür. Bu vizeyi ikinci kez kullanamazsınız. Schengen Vizesi buna en iyi örnektir.
Çok Kullanımlı (Multiple) Vizeler
Multiple vizelerde bir geçerlilik süresi tanımlıdır. Örneğin alındıktan sonra 5 yıl geçerlidir. Ancak bu beş yılı ikamet süresi olarak düşünmeyin. 5 yıl içerisinde belirli periyotlar dahilinde başka bir vizeye ihtiyaç duymadan sadece o ülkeye giriş çıkış yapmanızı sağlar.
Multiple vizeler için genellikle ülkeler, 6 Ay içerisinde en çok 3 ay kalmanıza izin verir. Mesela Amerika Birleşik Devletleri için Turistik vize aldığınızda 10 yıl geçerlilik süresi tanımlanır. Siz bu 10 yıl süre zarfında yılda 180 günü geçmeyecek şekilde ziyaret edebilirsiniz.
Bu hesap biraz karışık gibi gelse de en sevdiğim turistik vize türüdür. Çünkü 10 yıl boyunca ne sebeple olursa olsun vize başvurusu yapmıyorsunuz. Amerika Birleşik Devletleri 10 yıl geçerli turistik vizeleri sadece belli başlı ülkelere tanımaktadır. Türkiye’de bu ülkelerden biridir.
3. Grup Vizeler (Ülkeler Topluluğu)
3.1. Schengen (Avrupa Birliği) Vizesi
Bu vizeye sahip olmanız için 12 yaşından küçükler (bebekler dahil) 90€ ve 12 yaşından büyükler için 120€ vize harcı ödeyerek başvurabilir.
Ancak Avrupa’ya seyahatinizden önce vize başvurusu yapmanız, vize almaya hak kazandığınız anlamına gelmez. Vize başvurunuz sonucunda başvurunuz olumlu olarak değerlendirilirse sizden Pasaportunuz istenir ve pasaportun uygun bir sayfasına Schengen Vizesi tatbik edilir. Sonrasında ise size teslim edilir. Çoklu giriş, tek giriş veya süreli giriş seçenekleri bulunmaktadır.
Bu vize ile Avrupa’da kabul edilen ve Schengen Vize Birliğine dahil olan ülkelerin birbirleri arasında serbest dolaşım hakkına sahip olursunuz.
Hangi Schengen ülkesinden vize aldıysanız Avrupa’ya ilk olarak giriş o ülkeden yapılmalıdır. Sonrasında istediğiniz AB Schengen ülkesine geçiş yapabilirsiniz.
Ülkemiz Umumi Pasaportları için Schengen Vizesi zorunludur. Ancak Diplomatik, Hizmet ve Hususi (Yeşil) pasaportların turistik gezileri için böyle bir zorunluluk yoktur.
Schengen vizesi ile gittiğiniz AB ülkesinde herhangi bir işyerinde çalışmanıza izin verilmez. Çünkü Şengen vizesi çalışma izni sağlayan vizelerden (özel meşruatlı) değildir. Böyle bir durum tespit edildiğinde Schengen vizesi iptal edilir ve geldiğiniz ülkeye geri gönderilirsiniz.
3.1.1. Schengen Vize Sigortası
Schengen Vize başvurusu ile birlikte kişi başı yaklaşık 20 € olan sigorta bedeli anlaşmalı sigorta acentelerine yatırılabilir. Ancak Schengen ülkelerine vizesiz yani Diplomatik, Hizmet veya Yeşil pasaport ile gidecekseniz bu sigorta bedeli isteğe bağlı yapılıyor. İtalya ve İspanya son yıllarda gelen turistlerden sigorta yaptırmış olmaları şartını arıyor.
Yeşil Pasaport sahipleri Avrupa’da Schengen Vize Sistemine dahil olan ülkelerinden herhangi birine gitmeden önce hiç bir ön koşul, izin ya da kayıt yaptırmak zorunda değillerdir. Birkaç yıl önce yürürlüğe giren ve Avrupa Birliği ülkelerine vizesiz giriş yapabilen bazı ülkelere getirilen ETIAS yükümlülüğü yani ön izin – ön kayıt yaptırma zorunluluğu vardır.
Bu konuda daha çok bilgi sahibi olabilmek için Yeşil Pasaport Seyahat İzni ile alakalı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
4. Amerika Vizesi
Şartları ve yükümlülükleri çok zor ancak geçerlilik süresine bakıldığında bir o kadar avantajlı olan vizelerdendir. 5 yıl yada 10 yıl geçerli çok girişli ve 3-6 ay ikamet süreli vize türleri bulunur.
A.B.D. 10 yıl gibi uzun soluklu turistik vizeleri sadece belirli ülkelerin vatandaşlarına hak tanımaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’de bu ülkeler arasındadır. Türk Vatandaşları 10 yıl süre ile geçerli ABD turistik vizesini alabilirler.
Vize başvurusunda çalıştığınız iş ve meslek grubundan tutunda mal varlığınıza, daha önce gittiğimiz ülkeleri ve hatta son 2 yıla ait banka hesap aktivitenize kadar bir çok evrak istenir. Son yıllarda yaşanan siyasi gerginlikler ve ABD’nin yeni göçmen ve turizm anlayışındaki farklılıklar nedeniyle şartlar hem ülkemize hemde diğer ülkelere karşı biraz daha zorlaştırılmıştır.
Yeşil Pasaportta dahil olmak üzere ülkemizin tüm pasaport türlerine ABD tarafından vize uygulanmaktadır.
Amerika Pasaportu sahipleri Türkiye’ye Turistik veya Meşruatlı vize ile gelebilecekleri gibi Bandrol vize ile de giriş yapmaktadır.
4.1. Green Card – ABD Oturum Piyangosu 🙂
Dünyada sadece Amerika’nın yürütmekte olduğu Green Card piyango sistemi bulunmaktadır. Bu sisteme izin verilen ülkelerin vatandaşları her yıl Ekim-Kasım aylarında internet üzerinden (https://dvprogram.state.gov/) başvuru gerçekleştirir.
Başvuru son derece kolay olsa da son yıllarda sadece Pasaport sahiplerinin başvuru yapabileceği bir ön koşul getirildi. Sizden başvuru esnasında Pasaport numaranız ve geçerlilik tarihi de isteniyor.
Koşullara uyan ve eksiksiz bir şekilde formu doldurabilen adaylar arasından rastgele talihliler seçilir. Bu talihliler takip eden yılın Mayıs ayında açıklanır ve ABD temsilciliklerine müracaat etmeleri istenir.
Buradaki bürokratik işlemler sonuçlandığında Amerika’da süresiz ikamet etme izni anlamına gelen Amerikan Yeşil Kart sahibi olursunuz. Green Card sahibi olduktan sonra ABD’de herhangi bir suça karışmadığınız, vergi ve faturalarınızı aksatmadığınız takdirde ortalama 5 yıl sonrasında vatandaşlık için müracat edebilirsiniz.
Yurt Dışı Gezi ve Tur Paketleri
Eğer ilk kez yurt dışına çıkacaksanız (tatil ve gezi amaçlı) yurt dışına gitmeden önce mutlaka güvenilir bir Tur Acentesinden Paket Tur satın almanız önerilir. Tur şirketleri size birçok destinasyon ve seçenek sunacaktır. Bütçeniz ve zevkinize uygun paketi satın aldıktan sonra yapmanız gereken hazırlıkları bir an önce tamamlayıp uçağa adımınızı atmaktır bütün mesele. Sonrasında zaman nasıl geçecek farkına bile varmayacaksınız.
İlk kez yurt dışı tatil veya turdan faydalanacaksınız stresi ve can sıkıntısını burada bırakıp uçağa binin. Aksi halde sadece yurt dışına çıkmış ve gereksiz bir stres ile geri gelmiş olacaksınız. Size kalan sadece yorgunluk, bitkinlik ve tabi ki boş bir cüzdan olacaktır.
Yurt Dışı Tur Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalardan Bazıları
Tur ile yurt dışına gitmek istediğinizde yapmanız gerekenler ve dikkat edilmesi gereken altın kurallara göz atalım.
Kısaca ülke dışına çıkmadan önce Tur satın almak istediğinizde yapmanız gerekenleri özetle sıralayalım. Eğer daha önce kısa veya uzun süreli yurt dışında bulunduysanız yada yanınızda tecrübeli olan bir arkadaşınız var ise daha ekonomik bir seçenek olabilecek tur paketi satın almaya gerek kalmadan sadece otel rezervasyonu, uçak bileti ve pasaport ile hayalinizdeki yurt dışı geziye çıkabilirsiniz. Burada dezavantaj kesinlikle tur acentesinin gezdiği kadar yer gezemeyecek olmanızdır.
Rehberin bilgi ve tecrübelerini hesaba katmıyorum bile. Tur paketinin bir diğer avantajlı tarafı, hemen hemen her hizmetin (bahşişler hariç🙂 bedelini peşinen ödediğiniz için sadece alışveriş ve bahşişler için yanınıza alacağınız bir miktar döviz ile turu bitirip güzel anılarla dolu bir yurt dışı tatili yapmanın keyfini sürmek olacaktır.
Tek ülke ve onun şehirlerini kapsayan 2-3 günlük turlar olduğu gibi birkaç ülkeyi ve şehirlerini kapsayan (Benelüks Avrupa Turları, Orta Avrupa Turu, Kuzey Avrupa, Büyük İspanya Turları, Doğu Avrupa turu, Mena Bölgesi Turları, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkeleri turu gibi) uzun vadeli turlardan birini de seçebilirsiniz. Şahsi fikrim uzun vadeli turlardan yana. Çünkü çok fazla lokasyonu daha ekonomik fiyatlarla gezmiş oluyorsunuz.
Turizm acenteleri ile tura katılmak aslında daha pahalı gibi görünüyor olsa da Şehir içi ulaşım, havalimanı aktarma ve otel transferleri, paket içerisindeki yerlere giriş ücreti ve tabi ki otel konaklama için size sunulacak olan fiyattan çok daha aşağı değerlerde anlaşma sağlayabildikleri için ödemenizin geri kalan kısmı ile Ekstra tur seçenekleri sunabilmekteler.
Tur Acentesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yurt dışında gezi amaçlı seyahatlerinizi eğer bir Tur Operatörü ile yapacaksanız dikkat edilmesi gereken en önemli husus, Tur Şirketinin kendini ispatlamış olmasıdır. Peki buna nasıl karar vereceğiz? En iyi tur şirketi nasıl belirlenir?
İnternette bu konuda birçok şikayet, yorum, forum ve blog sitesi bulunmaktadır. Bu sitelerde tercih etmek istediğiniz Tur Şirketinin ismini veya hizmetlerini arayabilirsiniz. Karşınıza her tur şirketi ile ilgili bir çok şikayet veya kötü yorum görebilirsiniz. Sadece bunlara bakarak bir fikir oluşması tabiki beklenemez. İnsanların beklentileri bazen çok farklı ve yüksek olabiliyor ve bu beklenti bir şekilde şirket tarafından karşılanamadığıda maalesef kötü anılar ve geri dönüşler bırakabilmektedir.
Burada belirleyici olan kullanıcı deneyimleridir. Bağımsız turizm değerlendirme sitelerinde Tur şirketleri, Havayolu şirketleri ve Otellerle ilgili çok sayıda Müşteri Geri Dönüşü bulabilirsiniz. Booking.com ve Trivago gibi online rezervasyon sitelerinde “bağımsız müşteri deneyimlerini” okuyabilirsiniz.
Fiyat + Müşteri Deneyimleri (Tur Şirketi Hizmet Kalitesi) = Tercihiniz
Uçak Bileti Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Mil Puanı Kazanma ve Mil Harcama İşlemleri
Yurt dışı turistik turlar genel olarak paket tur şeklinde satışa sunulmaktadır. Bu nedenle uçak bileti üzerinde çok fazla söz sahibi olamıyorsunuz. Tur şirketleri her ne kadar uçuş mili kazanamayacağınızı söylese de itibar etmeyin.
Check-in öncesinde veya elektronik bilet onayı aldığınızda Mil puanı da kazanmış oluyorsunuz. En azından THY Mil Sistemi için durum böyle. Diğer havayolu şirketlerinde geçerli olur mu? Denemek lazım. THY Mil sisteminde Tur operatörü tarafından adınıza alınmış biletten Mil kazanabilirsiniz ancak bu bilet için mil puan kullanmanıza müsade edilmez.
Ucuza Uçak Bileti Nasıl Alınır?
Yurt dışına çıkmak için paket tur şeklinde değilde otel rezervasyonu yaptırarak yada turistik amaçlar dışında yurt dışına çıkacaksanız haliyle ucuza uçak bileti almak isteyeceksiniz. Uygun fiyata uçak bileti satın alabilmek için öncelikli şartımız zamandır. Uçak bileti fiyatları zamanla ters orantılı olarak değişkenlik göstermektedir.
Uçuş zamanı yaklaştıkça koltuk sayıları azalacağından uçak biletlerinin fiyatının artması beklenir. Aslında uçuşların %95‘i bu şekilde fiyatlandırılır. Erken davranıp ucuza “Promosyon” bilet almak en ekonomik uçak bileti satın alma yöntemdir. Promosyon biletlerin fiyat avantajına karşın 2 önemli dezavantajı vardır. Bu dezavantajlardan ilki, satın alınmış Promosyon biletin, ekstrem koşullar hariç iadesi veya ertelemesi yapılamaz.
Ucuza promosyon uçak biletinin diğer dezavantajı ise sadece Ekonomi Sınıfı koltuklarda geçerli olmasıdır. Business uçak bileti fiyatları çok uçuk rakamlarda olduğundan hiç bir havayolu şirketi promosyon açmaz. Business uçak biletini bedava sahip olabilmenin tek yolu biriken Mil Puanlarınızı kullanarak almaktır.
Her havayolu şirketi uçuş tarihinden belirli bir süre önce uçak biletlerini satışa açar. “En ucuz bilet” yada başka bir deyişle “promosyon uçak bileti” alabilmenin en iyi zamanı işte bu andır. Havayolu şirketleri bilet fiyatlarını eldeki stok biletlerin satılabilirliğine göre belirlemektedir. Yani bir uçakta bilet satıldıkça fiyatlar yukarı yönde artacaktır. Bu nedenle uçak biletini ne kadar önce alırsanız sizin için o derece karlı ve ekonomik bir uçuş olacaktır.
Uçak Bileti Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Uçak bileti, yurtiçi olsun yurt dışına çıkmadan önce olsun gezi ve ulaşımda en önemli aşamadır. Kaliteli havayolu şirketinden ucuza ekonomik bilet alabilmek ise bir başarıdır. Uçak biletini satın aldıktan sonra yapmanız gereken uçuş tarihini beklemektir.
Uçuş tarihi geldiğinde yaklaşık son 24 saat içinde Online Check-in işlemleri başlar. Uçuşa saatler kala fiziksel Check-in ve Bagaj teslim aksiyonları başlar. İster havayolu acentelerinden, havalimanlarından veya online olarak internet sitesi üzerinden check-in işlemlerini yapabilirsiniz.
Uçak Bileti Bulamazsam Ne Olacak?
Özellikle tatil sezonlarında, bayram ve önemli günlerde uçak biletleri çok erken tarihlerde tükenir. Talihsizlik bu ya sizinde önemli bir işiniz çıktı yurtiçi veya yurt dışı uçak biletine ihtiyacınız var. Hemde hemen. Bunun için kapı kapı gezip ucuza otobüs bileti bulmaktan fazlasını yapmalısınız. Sabırla denemeye devam.
Ancak bilet yok diye hemen arkanızı dönüp çıkmayın. Hazırlıklarınızı yapın ve uçuş saatine 5-6 saat kala hava yolu şirketinin internet sitesinden tekrar satın almayı deneyin. Başarılı olma ihtimaliniz çok yüksek.
Hem yurtiçinde hem yurt dışına çıkmak için denenmiş olup tecrübe ile sabittir. Neden böyle olduğu size çok mantıksız gelebilir. Ancak birkaç gün sonra bununla ilgili yazacağım yazıda bu konuya daha geniş yer vereceğim.
Bagaj Teslimi ve Check-in İşlemleri
Yurt dışına çıkmadan önce gerekenler listemizde diğer bir aşama ise uçuşa kabul ve bagajların teslimi. Bu aşamada havayolu şirketinin havalimanında o uçuş için tahsis ettiği banko önüne gelerek bagajlardan kurtulma işleminin gerçekleştiği aşamadır. Bagaj teslimi anında her havayolu şirketi kendi belirlediği standartlar doğrultusunda kilo-ebat kısıtlaması yapabilir. Yolcu başına belirli bir kilonun üzerine çıkıldığında uçuş şirketi sizden ekstra ücret talep edebilir.
Yurt dışı uçuşunuzdan önce Bagaj teslim ederken uyulması gereken Uluslararası standart ve kurallar vardır. Örneğin, Pasaport kontrolünden sonraki güvenlik aramasında 100cc üzerinde sıvı bulundurmak yasak. Bazı destinasyonlara uçarken bir takım elektronik eşyaları da yanınızda taşıyamıyorsunuz. Abd, İngiltere ve İsrail lokasyonlu uçuşlarda laptop bulundurmaya izin verilmiyor. Check-in esnasında bagaja vermeniz söyleniyor. Aksi takdirde uçuşunuza izin verilmez.
Son aşama, Gate adı verilen uçağa binmeden önce son kontrol amacıyla kimlik ve bilet kontrolünün yapılarak yolcunun uçağa kabul edilmesi aşamasıdır. Bundan sonra yapmanız gereken uçakta size tahsis edilen koltuğu bulmak ve arkanıza yaslanarak uçuşun tadını çıkarmak.
Bavul Hazırlama Tavsiyeleri
Bu kadar ön hazırlıktan sonra geriye kalan bavulunuzu hazırlamak. Eğer gezi veya tur organizasyonu ile seyahat edecekseniz yanınıza mutlaka pratik ve az yer tutan eşyaları alın. Hatta ağır olan eşyalarınızı el bagajına koyacağınız bavula yada çantaya yerleştirin. Çünkü el bagajlarında önemli olan kilo değil ebatlar kontrol edilir.
Yurt dışı seyahatiniz öncesinde bagaj hazırlama konusu daha doğrusu bavul hazırlama aşamasında en önemli husus, özellikle de yurt dışı uçuşlarda destinasyon ülkenin uyguladığı bagaj politikalarıdır. Bunun için mutlaka uçuş öncesinde havayolu şirketinizden bilgi talep edin veya İnternet Sitesinden bilgi almaya çalışın.
Yurt Dışına Tatile Gitmeden Önce Sağlık Kontrolü
Bazı Ortadoğu ülkeleri, Afrika ülkeleri ve uzak doğu ülkelerine seyahat edecekseniz bir takım bulaşıcı hastalıklara (sıtma, tifüs, dizanteri, verem vs.) yakalanmamak için aşı olmanız gereklidir. Bunun için havalimanlarında Sağlık Bakanlığına bağlı “Hudut Sağlık Merkezlerinden” ücretsiz yararlanabilirsiniz. Hatta sizi daha sonra Ülkeye döndüğünüzde de takibe alıp bir takım testler isteyebilirler. Bulaşıcı hastalık riski taşıyan ülkelere giderken olduğu gibi dönüşünüzde de bazı test ve tahliller için sizden kan örneği istenebilir.
Günümüzde Koronavirüs salgını nedeniyle havalimanınlarında deyim yerindeyse kılı kırk yarıyorlar. Ülkeler arası izolasyon politikaları nedeniyle hastalığın taşınmaması sağlanıyor. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiyi Koronavirüs Pandemisinde Seyahat başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.
Seyahate Çıkarken Olmazsa Olmazlarımız!
-PASAPORT
– TUR/TATİL PAKETİ
– VİZE
– UÇAK BİLETİ
– ve TABİKİ BAVUL 🙂
Kısaca yurt dışına çıkmadan önce neler yapmak gerektiğini, yurtdışı seyahat öncesinde alınması gereken tedbirler ve uçuş öncesinde ucuza bilet nasıl bulunur, bu konuları özetlemeye çalıştık. Artık yurtiçi tatiller için de çoğunlukla yurtiçi uçak seyahati tercih edildiği için Pasaport ve Vize konuları haricinde yazımızdaki bu bilgilerden faydalanılabilir.
Umarım bu yazı, uçuşunuz öncesinde faydalı olur. Şimdiden tüm gezi severlere ve tatilcilere iyi uçuşlar, iyi yolculuklar, iyi tatiller..
Düşünceleriniz için teşekkür ederiz.
merhaba, bu yil 19 yasima girecegim ve daha once hic tatile cikmadim. birkac yildir biriktirdigim parayla bu yaz fransa’ya 2-3 haftalik bir geziye gitmek istiyorum. tamamen kendim bu tatili planlamak ve en son biletimi aldigimda aileme “her seyim hazir, tatile gidiyorum.” demek istiyorum, tabii ki tecrubem olmayan bi’ konu oldugu icin aklimda bir suru soru vardi ama hepsine sayenizde cevap bulabildim. bu yaziya denk gelmeden once bircok yazi okudum fakat hepsinde eksik kalan bir sey vardi. detayli anlatiminiz, hicbir ayrinti kacirmamaniz, her konuda farkli alternativler bulundurmaniz cok isime yaradi. yazida emegi gecen herkese cok icten tesekkur ediyorum, emeginize saglik.
Online check-in ekranında Vize var yada yok işaretlemenizin çok önemi yok. Çünkü hem Pasaport Polisi hem de uçağa binmeden önce TK görevlisi Pasaportunuzu veya gerekliyse vizenizi görmek isteyecektir. Gittiğiniz ülke Yeşil Pasaport’a vize uygulamıyorsa sorunsuz bir şekilde uçağa geçeceksiniz zaten.
Bir sorum olacak
Yeşil pasaport sahibi online check-in esnasında vize seçeneğini ne seçmeli. Yok mu demeliyiz ya da başka bir yolu var mı
1 Şubat itibariyle AB Sağlık Komisyonunun aldığı karar ile yerli aşı Turkovac, Çin aşısı Sinovac ve Rus aşısı olan SputnicV adlı aşıları kabul etmeyeceğini duyurdu. Eğer bu aşılardan herhangi birini olduysanız yurt dışına çıkmadan önce güncel Coronavirus Testi yaptırmanız gerekiyor. Turu düzenleyen seyahat şirketi size bu konuda daha detaylı bilgilendirme ve yönlendirme yapacaktır. İyi tatiller.
Çok faydalı ,keşke daha önce bilseydim.15 haziran 2022 de 19gun sürecek büyük Avrupa turunu otobüs le yapacağım.iki adet Çin asım var, sıkıntı olur mu?
Görüşleriniz için teşekkürler Uğur Bey.
Çok faydalı bir yazı olmuş. teşekkür ederim.
Emre bey bu konuda size yardımcı olmayı çok isterdim ancak bahsettiğiniz konu ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Eğer gideceğiniz ülke ismini bizimle paylaşırsanız yardımcı olmaya çalışalım.
Merhaba bana babam aile birleşim isteği çıkardı ulusal vize oluyor sanırım bunun İçin Türkiye de tamamlamam gereken evraklar nelerdir yardımcı olabilir misiniz?
Kenan bey AB Seyahat Belgesi Türkiye’yi kapsamıyor. Pasaportunuzun en az 6 ay geçerlilik süresi var ise ve Covid-19 ile alakalı belgelerinizde hazır ise iyi yolculuklar dileriz.
acil bakın yardımcı olun lütfen yeşil pasaportum var polonyaya uçacagım bileti aldık seyahat belgesi lazım mı ?
Konsolosluklar, turistik seyahatlerde Aile ziyareti amacıyla gidecek olanları çok fazla zorlamazlar. Üzerinize ev, araba yada mal varlığı sorgulama ihtimali yok denecek kadar az. Bu gibi sorgulamalar turistik olarak gidecek olup orada herhangi bir yakını olmayanlar için yapılır. Sizin aile ziyareti kapsamında olduğu için diğer vize adaylarına göre daha kolay alırsınız. Amerika vizesi için benzer şekilde bir yakınım karı-koca ve oğlu başvuru yaptı. Amerika’da kızları Green Card ile ikamet ediyor. Üçüde 10’ar yıllık ABD turistik vizesi aldılar.
Benim ablam almanyada oturuyor eniştem davetiye gönderebilir aile ziyareti için üzerimizde bir ev yada sigortalı iş gerekiyormu çalışıyorum ama sigortalı değil