Bolu Yedigöller
Yılın her mevsimi farklı renkte elbiseler ile sizi karşılayan Türkiye’nin doğa harikası 7 adet gölden oluşan Yedigöller Milli Parkı. Bolu’da gezilecek yerler listesinin en başında yeralan Yedigöller, şehir merkezine 42 Km uzaklıktadır.

Yazı İçeriği / Index
Yedigöller’e Nasıl Gidilir?
Sonbaharın Yazı kovalamakta zorlandığı şu günlerde fırsattan istifade Yedigöller gezisi planladık ve gezideki izlenimlerimizi dilimiz döndüğünce sizlerle paylaşmak istedik. Yaklaşık yarım saat uzunluğundaki dinlendirici etkiye sahip “Yol” videosunu izlemenizi tavsiye ederiz.
Aslında birkaç yıl önce yolları bozuk olduğu için çoğumuzun aklında bol sarsıntılı bir anı canlanıyor olsa da 2016 itibariyle İl Özel İdaresinin Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte çalışmaları sonucu süper bir yola kavuştu Yedigöller.
Bu iyi bir haber mi yoksa kötü haber mi karar vermek zor. Çünkü yol bozuk iken ziyaretçi sayısı şimdiye oranla daha az ve gezmekte bir o kadar keyifliydi.
Şimdi Yedigöller Milli Parkının bir yarısı kamp severler ile dolup taşarken diğer yarısı da doymak bilmeyen turistlere hizmet veriyor.

Daha önceki Yedigöller gezilerimiz bahar yada yaz aylarına rastladığı için sonbahar manzaralarından hep mahrum kalıyorduk. Bu seferki Yedigöller seyahatimizi sonbahar için planladık ve yağmurlu bir günde gerçekleştirmeye karar verdik.
Öğlen saatlerinde Bolu Merkezden aracımızla yola çıktık. Aslında Yedigöllere ulaşmanın 3 farklı yolu var. Eğer İstanbul yönünden geliyorsanız Düzce bağlantılı yolu da kullanabilirsiniz. Ancak bu yol uzun olduğundan pek tercih edilmiyor.
Bolu Merkezdeki trafik tabelalarından Yedigöller‘e ulaşmak hem daha kısa hem daha konforlu olacaktır. Ankara yönünden gelecek gezi severler, ister Mengen üzerinden ister Bolu Merkezinden Yedigöllere ulaşabilirler. Her iki yolda hem kaliteli hem de eşit mesafededir.
Yedigöller’e Hangi Mevsimde Gidilir?
Hiç kuşkusuz her mevsim farklı kıyafetleriyle bizi karşılıyor. Ancak Yedigöllerin Sonbahar manzarası kesinlikle görmeye değer. Havanın yağışlı ve sisli olduğunu bile bile Yedigöllere gitmeye karar verdik. Öyle ki kendimizi adeta bir puslu bir masalın içinde bulduk.
Yedigöller’de sonbaharda sarının, yeşilin ve turuncunun her tonunu görmek mümkün. Kışın Yedigöller‘e gitmeyi hep hayal ediyorum ancak yolun yarısında geri dönmek zorunda kalıyorum. Onun yerine Kartalkaya veya Abant’ta kar manzarası ile yetiniyoruz.
Sağanak halinde yağan yağmura aldırış etmeden ağır ağır tırmandık dik yokuşları. Göze hitap eden her noktada üşenmeden fotoğraf ve video çekimi yaptık. Bazı çekimlerde yağış öyle şiddetlendi ki şemsiye altından sislerin süpürdüğü o harika orman manzaralarının çekimini yinede tamamladık.
Çekimler esnasında iki montum tamamen ıslanmış olsa da fotoğraf makinesinin su geçirmezliğine güvenerek bu harika kareleri yakalamış olduk.
Yedigöller Seyir Terasları
Gurbettaşı Seyir Terası
Bolu merkezinden itibaren yaklaşık 20 km tırmandıktan sonra Gurbettaşı geçidine geliyorsunuz. Burada yöresel ürünler satan yerli halkın yakın ilgisi sizi şaşırtabilir. Mantar, kızılcık, kuşburnu, marmelat, reçel, bal, tarhana ve tabi ki taze demlenmiş bir bardak sıcak çayın dayanılmaz cazibesi sizi büyüleyecektir.
Bu bölgede Bayraklı Tepeye çıkıp öz çekim yapabilir yada doyumsuz manzaranın saatlerce tadını çıkarabilirsiniz. Burada rakım 1650 metre ve tam iki boğazın arasında olması sebebiyle soğuk kendini iyiden iyiye hissettiriyor. Siz değerli doğa sever gezginlere bu mevsimlerde sıkı giyinmelerini tavsiye ediyoruz.
Önceki yıllarda yolun büyük kesiminde cep telefonları sinyal alamıyorken yolun yenilenmesiyle birlikte GSM kapsama alanı da bir hayli genişlemiş ve hemen her kilometrede 4.5G internet bağlantısı sağlanabildiğinden anlık fotoğraf ve diğer medya paylaşımlarını kolayca yapabiliyorsunuz.

Gurbettaşı geçidinde biraz üşüdükten ve muazzam manzara eşliğinde sıcacık çayımızı yudumladıktan sonra yaklaşık 500 metre daha rampa çıkıyoruz bundan sonra eğim tersine dönüyor ve rampa aşağı, yaklaşık 5 km daha iniyoruz ve başka bir seyir terası burada bizleri bekliyor.
Ayı Kaya Seyir Terası
Ayıkayası Seyir Terası; sanki çam, köknar ve meşe ağaçlarıyla kaplı kanyona bakan bir evin penceresi gibi. Burada da yöresel ürünler satan ve çay-kahve servisi yapan bir mekan mevcut. Ayı Kaya seyir terasında ekibimizin en küçük üyesinin çok sevdiği haşlanmış süt mısırlarını hep birlikte afiyetle yedikten sonra fotoğraf çekimlerimizi tamamlayarak Yedigöllere doğru hareket ettik.

Kapankaya Seyir Terası
6-7 km daha yola devam ettikten sonra Kapankaya Seyir Terasına vardık. Burada yol kenarında yaklaşık 10 araçlık bir otopark mevcut. Kapankaya geçidine vardığınızda 250 metrelik tırmanma yolu sizi bekliyor. Orman Müdürlüğünün yapmış olduğu ahşap merdivenlerle çıkmak biraz daha kolay ama inanın sarfettiğiniz efora, zahmete değecek bir manzara zirvede sizi bekliyor.
Zirveye vardığınızda en tepede iki katlı ahşap bir yapı ve hemen aşağı kısmında yine ahşap balkondan en güzel orman manzaralarını görme şansını elde edebilirsiniz. Kapankaya, boğaz yapısında olduğundan dört mevsim soğuk ve bol rüzgarlı bir geçittir. Bu nedenle Kapankaya Seyir Terasına çıkarken mutlaka yanınızda mont bulundurun derim.

Atmaca Seyir Terası
Kapankaya Seyir Terasını geride bırakıp birkaç kilometre aşağı indiğimizde asfalt bitiyor ve parke taşlı yol başlıyor. Daha sonra ise Atmaca Seyir Terası karşımıza çıkıyor. Rakım olarak Kapankaya geçidinden daha aşağıda olduğundan ve hemen arka kısmı dağlık olduğundan burada daha az üşürsünüz diye tahmin ediyorum.
Atmaca terasına vardığımızda yoğun sisten dolayı görüş mesafesi 5-6 metreye kadar düşüyor. Bu nedenle terasın balkon kısmından baktığımızda bembeyaz bir görüntüden ibaretti. Yavaş yavaş sis çekilmeye başladığında ise o harika manzara kendini göstermeye başladı. Hemen balkon önündeki ağaçların arasında ormanla kaplı derin vadi uzanıyor.

Bolu il merkezinden Yedigöller‘e kadar olan yaklaşık 45 kilometrelik yol boyunca görüntülediğimiz seyir teraslarına ait tanıtım videolarını bir araya getirip sizlerle paylaştık. Gurbettaşı, Ayıkaya, Kapankaya ve Atmaca seyir terasları ile ilgili bu videoyu mutlaka izlemenizi tavsiye ederiz.
Yedigöller’i gezmek için en güzel zaman Sonbahar mevsimi yani Eylül Ortası-Kasım Sonu aralığındadır. Her mevsim bir başka güzel ancak sarı ve yeşilin birbiriyle mükemmel uyumu sadece bu zamanlarda görülebiliyor. Yedigöller’de Kar macerası yapmak istedik ancak görevliler yol kapalı olduğu için Gurbettaşı mevkisinden sonra aracımızı geri çevirdi.
Bolu Yedigöller Giriş Ücreti Ne Kadar?
Seyir teraslarından, geçitlerden ve boğazlardan aştık ve Bolu Yedigöller’e inişe geçtik. Bol virajlı dolambaçlı yolları geçtikten sonra toplamda 7 göle sahip Yedigöller Milli Parkının giriş nizamiyesine ulaştık.
Burada otomobiller için 28 TL giriş ücretini ödedikten sonra aşağı inmeye devam ettik. Bu arada hatırlatalım şehit yakını, gazi ve engelli vatandaşlardan Yedigöller Milli Parkına giriş için ücret talep edilmiyor.
Park alanına sığmayan araçlardan dolayı oluşan ufak çaplı trafik sıkışıklığını atlattıktan sonra göller bölgesine vardık ve aracımızı park edip en aşağıda yani en kuzeyde bulunan Seringöl ile başladık Yedigöller gezisinin ikinci safhasına.
Yedigöller blog yazımızın bu bölümünde kuzeyden güneye doğru Seringöl, Büyük göl, Deringöl, Kuru göl, Nazlıgöl, İncegöl ve Sazlıgöl olmak üzere yedi göle ait fotoğraflar eşliğinde izlenimlerimiz paylaşacağız.
Yedigöller ile İlgili Merak Edilen Sorular
Yedigöller Tek Tek İsimleri Nelerdir?
✓ Serin Göl
✓ Büyük Göl
✓ Derin Göl
✓ Kuru Göl
✓ İnce Göl
✓ Sazlı Göl
✓ Nazlı GölYedigöller Giriş Ücreti Ne Kadar?
Araç olmadan kişi başı: 6 ₺
Motorsiklet: 9 ₺
Otomobil: 21 ₺
Minibüs: 54 ₺
Midibüs: 90 ₺
Kamp Çadırı İzni: 34 ₺
Gazi, Şehit Yakını ve Engelli vatandaşlar geçerli belgelerini ibraz etmeleri durumunda Yedigöller'e ücretsiz giriş yapabilirler.
Yedigöller Göl İsimleri
1-SERİN GÖL
En kuzeyde bulunan göl Seringöl’dür. 1760 metrekare alan kaplamaktadır. Volkanik kayan parçaların havza önünü kapatması ile oluşan 7 gölden ilkidir.

2-BÜYÜK GÖL
Kuzeyden güneye doğru gidildiğinde ikinci göl Büyük Göldür. En derin yeri 15 metredir. Ayrıca 24.900 metrekarelik alanı ile en büyük göldür.

3-DERİN GÖL
Büyük gölün hemen kuzey doğusunda bulunur. Büyük göl ile Derin göl arasında geçiş vardır. Bu geçişin üzerinde araçlarında geçebildiği taş köprü bulunmaktadır. 15.000 metrekare yüzölçümü ve 20 metre derinliğe sahiptir.

4-KURU GÖL
Yedigöller Milli Park bölgesinden güney yönde yani yukarı doğru devam ettiğinizde en küçük iki gölden birisidir. 2170 metrekare yüz ölçümüne sahiptir. Hemen Nazlı Gölün kuzeyinde Bolu Yedigöller Şelalesinin olduğu yerdedir. Ayrıca burada bir de Dilek Çeşmesi bulunmaktadır. Buranın doğusunda bir de bataklık mevcuttur.

5-İNCE GÖL
Kuru göl ile İnce Gölün arasından Milli Park ait yol geçmektedir. Bu yolun üst yani batı kısmındaki diğer küçük göldür. İnce göl 1030 metrekare yüz ölçümü ile Yedigöllerin en küçük gölüdür. İnce gölün hemen yanı başında turistik bungalov türü Dağevleri adlı pansiyonları mevcuttur.

6-SAZLI GÖL
İnce gölün hemen batısında bulunmaktadır. Sazlı göl 5950 metrekare yüz ölçümüne sahiptir. Biraz ilerisinde korunaklı Geyik Üretim Çiftliği bulunmaktadır.

7-NAZLI GÖL
Nazlı göl, Bolu Yedigöller Milli Parkı nizamiyesinden aşağı yönde ilerlerken solda aşağıda kalan göldür. Taş ve ahşap merdivenlerle inilmektedir. Etrafı çayır ve farklı türden ağaçlarla çevrilidir. Nazlı göl 15.780 metrekare yüz ölçümüne sahiptir. En güzel piknik alanları Nazlı göl civarındadır. Ancak Milli Parklar Genel Müdürlüğünün aldığı kararla Orman yangınından korunma amaçlı Milli Parkın tamamında mangal, semaver veya ateş yakmak yasaktır. Sık sık sesli ve görüntülü uyarıcılarla vatandaşlar bu yönde uyarılmaktadır.

Yedigöller Tanıtım Videosu
Yeşilin, Sarı ve turuncunun hatta kahverenginin bile her tonunu görebileceğiniz, sessiz ve sakin doğasıyla huzur bulmak için küçük bir kaçamak yaparak şehrin stresinden arınmak için bulunmaz fırsat.
Bolu Yedigöller’de gezip gördüklerimizi iki video-klip halinde sizlerle paylaştık. Bolu Tünellerden Yedigöller Girişine kadar süren yolculuğumuzun araç içi kameramıza yansıyan FullHD görüntülerini bir araya getirerek belgesel tadında bu uzun metraj tanıtım klibini hazırladık.