Şile Gezi Rehberi

Şile, İstanbul’a çok yakın konumda bulunan tatil ve stres atmak için harika bir yer. İstanbul’dan bunalan kent sakinleri özellikle hafta sonlarında kaçamak yaparak günü birlik Şile’yi ziyaret etmektedir. Deniz, Kum, Güneş, Ormanı, Limanı, İskelesi, Plajları ve tarihi taş kaldırımlı sokakları ile tam bir stresten arınma noktasıdır.

Şile Gezi Rehberi
4.9/5 - (14 votes)

Şile

Şile, Marmara bölgesinin en büyük metropol şehri olan İstanbul’un kuzey doğusunda yer almaktadır. Temiz doğası ve el değmemiş denizi ile özellikle yaz mevsiminde oldukça yoğundur. Eğer daha önce geldiyseniz, Şile gezilecek yerler listesi başlıklı bu gezi yazısını okuduktan sonra bir daha gitmek isteyeceksiniz Şile’ye.

Özellikle İstanbul’da yaşayanlar, hafta sonu çoğunlukla Beykoz, Riva, Şile ve Ağva rotasını tercih etmektedir. Bu nedenle imkanınız varsa hafta içi Şile daha sakin olmaktadır.

Şile’ye Nasıl Gidilir?

Şile‘ye kendi aracınız, toplu taşıma veya deniz yolu (kendi deniz taşıtınız) ile ulaşım imkanı bulunmaktadır. Deniz yoluyla Şile’ye toplu taşıma imkanı malesef bulunmuyor. Eğer kendinize ait deniz aracınız bulunuyorsa Şile İskelesine demirleyebilirsiniz.

Kendi Aracım ile Şile’ye Nasıl Giderim?

İstanbul Anadolu yakasında bulunan Şile ilçesine gitmek için Avrupa yakasından gelenlerin 3 boğaz köprüsünün herhangi birinden veya Avrasya tünelinden geçtikten sonra Üsküdar’dan D-016 (Şile Otobanı) yolunu kullanmaları gerekiyor. Sırasıyla Ümraniye, Çekmeköy ve Ömerli ilçelerini geçtikten sonra Şile’ye varıyorsunuz.

• Şile Gezi Rehberi

İstanbul ile Şile arası mesafe yaklaşık 90 km uzaklıktadır. Eğer yoğun trafik yok ise köprüden geçtikten sonra 1.5 saatlik bir yolculuğun sonunda Şile giriş tabelasını görebilirsiniz.

Dileyenler benim gibi erken saatlerde yola çıkarak Üsküdar-Beykoz sahil üzerinden sırasıyla Beykoz, Riva, Cumhuriyet Köyü rotası ile Şile‘ye gidebilir.

Şile Haritası: https://maps.app.goo.gl/tsrRiF2KZfDVywU19

Şile’de Otopark Nerede?

Şile’ye kendi aracınız ile vardığınızda kapalı katlı otoparka, Şile Plajına ait otoparka veya İskelede bulunan otoparka park edebilirsiniz. İskelede bulunan Şile Otoparkı ücretsizdir. Ancak diğerleri oldukça ekonomik fiyatlarla çalışmaktadır.

Toplu Taşıma ile Şile’ye Nasıl Gidilir?

İstanbul’un birkaç noktasından Şile’ye İett otobüsü, Özel Otobüs veya dolmuş ile gelebilirsiniz. Üsküdar ve Ümraniye kalkışlı bu araçların bazıları şu şekilde;

  1. Ümraniye Tepeüstü İett Son Duraklarından Üsküdar-Şile-Ağva özel (Shuttle) otobüsleri.
  2. Üsküdar’dan kalkan 139 ve 139A hat numaralı İett otobüsleri.
  3. Ümraniye Tepeüstünden kalkan 139T hat numaralı İett otobüsleri.
  4. Ümraniye Necip Fazıl Metro (Metrogarden AVM) çıkışından kalkan Şile dolmuşları.

Şile Gezilecek Yerler Listesi

Şile’ye vardığımıza göre gezilecek yerler listemizi oluşturup vakit kaybetmeden gezmeye başlayalım. Şile’ye gelen ziyaretçiler Günübirlik veya Konaklamalı olarak iki şekilde gelmektedir.

Günübirlik gelenler genellikle tek amaç için geliyor. Piknik, deniz, alışveriş veya doğa gezisi olarak tek plan dahilinde Şile’de vakit geçiriyor.

Şile’ye gelen birçok kişinin Şile Hatırası özçekimi yapmak için aradığı I Love Şile yazısı nerede? diye sorduğunuzu duyar gibiyim. I Love Şile yazısının Türkçe karşılığı olan “Şile’yi Seviyorum” yazısı Liman Dolgu alanında bulunan Çocuk Parkının yanındadır. Burada zamana güzel bir Şile Hatırası bırakabilirsiniz.

Şile Gezilecek Yerler
I Love Şile Yazısı

Bununla birlikte gece konaklayarak Şile Gezisini bir veya birkaç güne yayarak planlama yapanların sayısı da oldukça fazladır. Şile gezilecek yerler listesi bu kategoride bulunanların işine çok yarayacaktır.

Ağlayan Kayalar Plajı ve Seyir Terası

Şile ilçe merkezini doğu istikametinde geçtiğinizde ünlü deniz fenerinin hemen arka kısmında kalan bölgenin adıdır. Ağlayan Kaya bölgesinde kayalıklar, falez ve bir de kumsal bulunmaktadır. Buradaki kumsal Şile Ağlayan Kaya Plajı olarak işletilmektedir.

Şile’deki en güzel yer neresidir? diye sorarsanız hiç düşünmeden Ağlayan Kaya bölgesidir derim.

Ağlayankaya Halk Plajı ve yan tarafında da özel bir işletme tarafından işletilen plaj bulunuyor. Her iki tarafta denize girmek için oldukça ideal bir yer. Şile’de halk plajı sayısı 2 tanedir.

Ağlayan Kaya Koyunun sonunda bulunan tepe üzerinde bir de yel değirmeni bulunuyor. Şile ile bütünleşmiş olan yel değirmeni fotoğraf severlerin yoğun olarak kullandığı bir yerdir. Resimde de en uç noktada görülen mavi boyalı yer yel değirmenidir.

Ağlayan Kayalar veya Ağlayan Kaya olarak bilinen bu bölgedeki plajlara aracınızla geldiğinizde otopark problemi bulunmuyor. Ücretsiz otopark mevcut.

Harmankaya Yarımadası

Şile Deniz Fenerini geçtikten sonra Heliport’a doğru yöneldiğinizde Harmankaya yarımadasını göreceksiniz. Burası tamamen doğal bir şekilde oluşan kayalık ve falezlerden oluşuyor. Karstik köprü yapısı en dikkat çeken yeridir.

Karst, kireçtaşı ve jips gibi yumuşak dolgu malzemesinden oluştuğu için deniz dalgaları ve nemin etkisiyle yıllarca aşınmaya uğramış ve günümüzdeki görünüm ortaya çıkmıştır. Bu bölge hem şile için hem de İstanbul için jeolojik müze statüsündedir. Ayrıca uçurumlar çok tehlikelidir.

Harmankaya Yarımadası Panoramik
Harman Kaya Yarımadası Panoramik
Harmankaya Yarımadası
Harmankaya Yarım Adası

Şile Harmankaya yarımadasından deniz manzarası ile birlikte Şile Kalesini de aynı kadraja sığdırabilirsiniz. Kuş gözlemcileri ve fotoğraf ustalarının uğrak noktalarından biridir Harmankaya yarımadası.

Şile Deniz Feneri

Şile’de farklı boyutlarda birkaç deniz feneri bulunuyor. İskele tarafından deniz araçlarının içeriye rahat giriş yapabilmelerini sağlayan 2 adet küçük deniz feneri bulunmaktadır. Ancak asıl deniz feneri ise Şile Emniyet Müdürlüğünden devam ettiğinizde Ağlayan Kayalara varmadan yolunuz üzerindedir.

Şile Deniz Feneri 1859 yılında Osmanlı Devleti tarafından yaptırılmıştır. Karadeniz’den gelen gemilerin İstanbul boğazına rahatça yaklaşabilmesi için kullanılmış. Günümüzde ise gelişen teknoloji sayesinde çok ihtiyaç kalmamış olup manzara ve fotoğraf severlerin uğrak yeri haline gelmiştir.

Şile Deniz Feneri
Şile Tarihi Deniz Feneri

Deniz Fenerinin bulunduğu tepede geleneksel Şile evlerine rastlayacaksınız. En güzel Şile Deniz Feneri fotoğrafları burada çekilebiliyor. Deniz Fenerinin bulunduğu alana geldiğinizde ise sizi bir seyir terası karşılayacak. Hakim tepede bulunan Şile Feneri adeta bir balkon gibi her yeri görebiliyorsunuz. Arka tarafında ise bir çocuk parkı ve cafe bulunuyor.

Şile Kalesi (Ocaklı Adası)

Şile’nin simge mekanlarından birisidir. Diğer bir adı da Ocaklı Kalesi olarak bilinmektedir. Bunun sebebi ise Şile Ocaklı Adası üzerinde inşa edilmiş olmasıdır. 2015 yılında yeniden restore edilerek bugünkü görünümüne kavuşmuştur. Ancak eleştirileri de beraberinde getirmiştir. Çünkü restorasyondan sonra gören herkes “Kare Pantolona (Sünger Bob)” benzetmiştir.

Şile Ocaklı Kalesi
Tarihi Şile Kalesi

Yaklaşık 2000 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan Şile kalesi oldukça stratejik bir yerde bulunmaktadır. 1300’lerde Cenevizliler ve Osmanlı Devleti arasında el değişmiştir. 4 katlı inşa edilen kale içinde 20-25 asker görev yapacak şekilde tasarlanmıştır. 2000 yıl boyunca sadece 2 kez restorasyonu yapılmış olan kale en son 2015 yılında yenilenmiştir.

Şile Kalesi, bugünkü Şile İskelesinin hemen yanında bulunmaktadır. Ocaklı adasına gerili olan çelik halatlardan zipline yapılabiliyor. Ayrıca adaya en hızlı şekilde ulaşım şekli bu halatlar vasıtasıyla sağlanıyor. Şile’de gezilecek yerler listesinde önemli bir yere sahip olan Şile (Ocaklı) Kalesini mutlaka görmelisiniz.

Ayazma Plajı

Şile merkezinde bulunan halk plajıdır. Şile Belediyesi ve bir kaç farklı işletme tarafından işletilmektedir. Şile’de denize girilebilecek en ideal yer burasıdır diyebiliriz. Sebebi ise yapay liman koyu sayesinde Karadeniz’in sert dalgalarının buraya ulaşamamasıdır. Oldukça durgun ve yüzmeye çok müsait bir plajdır Şile Ayazma plajı.

Aracınız ile geldiyseniz belediyenin açık otoparkına park edebilirsiniz. Market, büfe vs. alışveriş olanakları da mevcuttur. Şile’nin 3 ve 4 yıldızlı sahil otelleri de bu plaja yürüme mesafesindedir.

Dolgu Çocuk Parkı

Şile’de tamamen çocukların eğlence ihtiyacı için tasarlanarak yapılmış bir park. Eski dolgu alanına Şile Belediyesi tarafından inşa edilmiş olduğu için adıda Şile Dolgu Çocuk Parkı olarak verilmiştir. 100’den fazla çocuk parkı aracı bulunan parkta yetişkinler de unutulmamış. Spor yapmak isteyenler için vücut geliştirme araçları düşünülmüş.

Şile Limanı ve Ayazma Plajına çok yakın konumda bulunan çocuk parkında bir de koşu yolu ve bisiklet parkuru bulunuyor. Dilerseniz burada pedallı fayton kiralayarak ailenizle birlikte binebilirsiniz.

Işıklandırılmış Tenis kortu, basketbol ve voleybol sahaları da gençler düşünülerek inşa edilmiş. 7’den 77’ye her yaştan kişiye ve hatta hayvan dostlarımıza yönelik yapılan Dolgu Çocuk Parkını mutlaka ziyaret edin.

Şile Limanı

Günümüzde sadece özel teknelere ve balıkçı teknelerine ev sahipliği yapan Şile Limanı tarihte önemli bir ticaret noktasıydı. Birkaç yıl öncesine kadar İstanbul Şehir Hatlarına bağlı Vapur ve Gemiler burada modernize ediliyordu. Ancak bu işlem Şile Turizmini olumsuz etkilediği için farklı bir yerde yapılıyor.

Panoramik Şile İskelesi
Şile Limanı Panoramik

Şile Kalesinin bulunduğu taraftan dolgu yol ile araç girişi yapılabiliyor. Deniz mahsulleri satan dükkanlar, Balık restoranları ve Hediyelik eşya satan Halk Pazarı yine Liman bölgesinde bulunuyor.

Oldukça güzel bir çocuk parkı da Limanda gezilecek yerler arasında bulunuyor. Limanın ruhuna uygun olarak tasarlanan çocuk parkı bir deniz aracına benzetilmiş. Gemilerde bulunan ve sesin iletilmesini sağlayan boruların benzeri bir oyuncak var. Bir uçtan söylediğiniz herşey diğer uçtan duyulabiliyor. Çocukların ilgisini çekmeyi başarıyor.

Şile Liman Çocuk Parkı
Şile Limanı Çocuk Parkı

Şile Limanında bulunan Otopark ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Bunun yanısıra İBB’ye ait WC bulunuyor. 1 TL ile çalışıyor. Halk Pazarında yöresel süs eşyaları ve magnet gibi hediyelik eşyalar satılıyor. Şile gezilecek yerler listesinde sıradaki lokasyona geçiyoruz.

Şile Limanı Gün Batımı
Şile’de Güneş Batarken

Şile Fener İskelesi

Şile’de en romantik fotoğrafların çekildiği yer İskele ve en sondaki küçük deniz fenerinin bulunduğu yerdir. Şile yat limanında güvenli bir alan oluşturmak için 1960’lı yıllarda yapay olarak bir koy inşa edilmiş.

Günümüzde tekne ve yatların demirlediği yat limanının yanısıra Şile’nin en büyük plajına ev sahipliği yapmaktadır. Burada bulunan otopark önceleri ücretliydi ancak şu an herhangi bir ücret talep edilmiyor.

Yat limanının hemen gerisinde Şile otelleri yer alıyor.

Şile İskele Feneri
Şile İskele Yolu

Şile’de romantik fotoğraf çekilecek en iyi yer küçük fenere giden iskele yoludur. Bu yol ağır beton blokların yerleştirilmesi sonucu yapay olarak inşa edilmiş. Bu nedenle genç aşıklar ve balayı için Şile’ye gelenler arasında oldukça popüler bir yerdir.

Üsküdar Caddesi

Şile gezilecek yerler listesinde önemli bir yere sahiptir Üsküdar caddesi. Aslında Şile’nin alışveriş caddesi dersek yanılmayız. Şile bezi kıyafetler satan mağazalar, deniz kabuklarından süs eşyaları, efsanevi Roma dondurması, ekmek fırını, Banka şubeleri, balık restoranları, cafe, bar, restoranlar ve son kısımda da tarihi Belediye Binası yer almaktadır.

Gündüz farklı, gece farklı bir manzaraya sahip olan Üsküdar caddesinde alışveriş ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Tarihi çarşıda ihtiyacınız olan birçok şeyi bulabilirsiniz.

Şile alışveriş caddesi
Şile Üsküdar Caddesi

Cadde boyunca hiç alışveriş yapmadan gezinmek bile harika hissettiriyor. Gece olduğunda müthiş bir aydınlatması var. Bu nedenle farklı bir ambiyans oluşuyor.

Üsküdar caddesinin sahile bakan taraftaki cafe ve restoranların seyir balkonlarından Şile Limanı ve İskeleyi mutlaka görmelisiniz. Özellikle gün batımı manzarası görülmeye değer.

Şile Gün Batımı
Şile Limanı ve Plaj

Üsküdar caddesindeki rotamız genellikle üst taraftan yani bankaların olduğu yerden başlayıp tarihi Belediye binasına kadar devam ediyor. Bu rotada simit fırınından odun ateşinde simit, deniz mahsulleri yemekleri, karadeniz pidesi, pizza, dondurma yiyebilir ve taze sıkılmış meyve suyu içebilirsiniz.

Şile Alışveriş Caddesi
Şile Üsküdar Caddesi

Şile’deki Tarihi Çeşmeler

Şile gezilecek yerler arasında yer alan bir diğer yer ise tarihi çeşmeleridir. Şile’nin birkaç farklı noktasında bulunan tarihi sebillerden bazıları faal olarak kullanılmaktadır. Üsküdar caddesi üzerinde 2 tane bulunuyor ve her ikisi de faal durumda.

Osmanlı zamanında hayrat veya imaret olarak yaptırılan bu çeşmeler zamana karşı direnerek günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Özellikle bölge esnafı bu çeşmelerden sıklıkla faydalanmaktadır. Akan su içilebiliyor, ancak kaynak suyu yada şebeke suyu olduğu belirsiz.

Maşatlık Parkı

Şile gezi rehberinde yavaş yavaş sona yaklaşıyoruz. Oldukça güzel yerler gezdik ve biraz ara verip dinlenmeye ne dersiniz? Cevabınız evet ise sizi Şile’nin tam merkezinde bulunan ve neredeyse Şile gezilecek yerler listesinde bulunan yerlerin tamamını görebileceğiniz bir yere Maşatlık Parkına götürmek istiyorum.

Maşatlık Parkı

Aynı zamanda açık hava savaş müzesi özelliği de bulunan Maşatlık Parkı, Deniz Fenerine giderken hemen soldaki büyük parktır. Karadenize panoramik açıdan bakmak isteyenleri görebilir miyim? Şile Maşatlık Parkından kuş bakışı görebileceğiniz yerler:

  1. Şile Kalesi
  2. Şile Deniz Feneri
  3. İskele ve Liman
  4. Sınırsız Karadeniz manzarası

Birinci Dünya Savaşı esnasında buraya kurulan tarihi iki top namlusunu göreceksiniz. Hakim bir yerde olduğu için denizden veya karadan gelebilecek saldırılara karşı koyabilmek amacıyla konulan top namlularından iki tanesi burada bırakılmış.

Maşatlık parkından bulunan ücretli dürbünleri 2 TL karşılığında kullanarak uzak noktaları görebilirsiniz. Çocuk oyun alanlarının da bulunduğu Maşatlık Parkının hemen alt kısmında oldukça manzaralı bir cafe bulunuyor. Dileyenler burayı da kullanabilirler.

Yaz – kış hemen her mevsimde Maşatlık parkı kuvvetli rüzgar almaktadır. Bir dönem buraya glamping tipi çadırlar kuruldu ancak yoğun rüzgara dayanamadığı için sökülmek zorunda kalındı.

Maşatlık Parkı insanların yanı sıra göç eden kuşlar için de bir dinlenme noktasıdır. Bu nedenle doğa ve kuş fotoğrafçılığı yapanların uğrak yeridir. Farklı martı türleri, karabataklar ve balıkçı kuşlar her yıl Haziran ayına kadar görülebiliyorlar.

Şile’de Gezilecek Diğer Yerler

Şile merkezinin biraz dışında kalan ancak buraya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken bir kaç yer daha var. Günübirlik Şile gezisi için geldiyseniz vakit yetmeyebilir ancak birkaç günlüğüne Şile’ye gelenler için tavsiye edebilirim.

Saklıgöl Piknik Alanı

D-016 Şile karayolu ile gelenler ilçe kavşağında sola dönüşte Şile ilçe merkezine giderken sağa doğru dönenler Saklıgöl’e doğru giderler. Bu sapağa yaklaşık 10 dakika mesafedeki bu harika yeri görmenizi tavsiye ederim.

Saklıgöl’ü gezmek için geldiyseniz giriş ücretsiz. Ancak piknik yapmak yada yemek yemek amacıyla geldiyseniz birkaç farklı tarifeleri bulunuyor.

Saklıgöl Giriş Ücreti ve Kullanım Ücretleri Tablosu:

Alan AdıKullanım Ücreti
Restoran BölümüSiparişinizi ödemeniz yeterli.
İskele Boş Masa200 ₺
Ağaçlık Alan Piknik Masası200 ₺
Semaver(çay+su+kömür)200 ₺
WC2 ₺
OtoparkÜcretsiz
Saklıgöl Kullanım Ücretleri

Şile’de bulunan Saklıgöl genellikle Saklıkent olarak karıştırılır. Ancak buranın resmi adı Saklıgöl’dür. Saklıkent, Antalya ile Fethiye arasında bulunan ve bir kanyona ev sahipliği yapan milli parkın adıdır.

Şile’de Konaklama Seçenekleri

İstanbul’a yakın konumda olması sebebiyle Şile’de konaklama seçenekleri oldukça fazladır. Sezonda bile maksimum kapasite ile çalışan otellerin yanısıra villa, tiny house, bungalov, glamping, karavan park ve çadır kampı olmak üzere konaklama olanağı bulunuyor. Airbnb seçeneklerini de düşünürsek seçme şansınız da bir o kadar fazla olabiliyor.

Otel Konaklama

Şile merkezinde bulunan oteller, limana ve plaja yakın konumda olduğu için daha çok tercih edilmektedir. Şile’de bir çok tipte ve standartta otel bulunuyor. Henüz 5 yıldıza sahip bir Şile Oteli bulunmasa da oldukça kaliteli hizmet veren 4 yıldızlı oteller bulunmaktadır.

Son zamanlarda yaygınlaşan Bungalov, Tiny House ve Apart Villa seçenekleri de Şile’de ziyaretçilerin tercih ettiği oteller arasındadır. Yaz sezonunda kişi başı geceliği 3000 – 4500 TL aralığında 4 yıldızlı otel konaklaması yapabilirsiniz. Ancak diğer sezonlarda bu fiyat daha gerilere çekilmektedir.

Camping ve Karavan Konaklama

Şile’nin girişinde karavan tipi konaklama yapabileceğiniz park yerleri bulunmaktadır. Gecelik kişi başı uygun fiyatlarla karavan konaklaması yapabilirsiniz. Ayrıca Ağlayan Kayalar bölgesinde de karavan ile park edebilirsiniz. Ancak burada su, elektrik gibi hizmetler bulunmuyor.

Şile’de çadır ile kamp yapmak isteyenler için daha çok ilçe merkezinin batısında bulunan sahil camping işletmelerinden yararlanabilirsiniz.

Bunun yanısıra Şile Belediyesinin 2023 yılında yapımına başladığı Şile Sahil Kamp ve Karavan Park Alanını kullanabilirsiniz. Burası Limanın bulunduğu yerin hemen gerisinde bulunan plajın üstündeki yol kenarında bulunmaktadır.

Glamping Konaklama

Son yıllarda yaygınlaşan glamping tipi kamp çadırları Şile’de bir kaç noktada uygulanmış ancak sert rüzgarlara dayanmadığı için vazgeçilmiştir. Maşatlık Parkı yakınında bulunan birkaç glamping çadır görebilirsiniz ancak kullanıma kapalı olduğu için konaklayamazsınız.

Şile’de Ne Yenir?

Gezi yazılarımda karşılaştığım en zor sorulardan biridir. Ne yiyelim? Sebebi ise tamamen kişisel zevk ve lezzetlerin herkes için farklı olabileceğidir. Bu nedenle kendi kişisel yemek tercihlerimin ötesinde bir kaç tavsiye de bulunabilir Şile’de yemek için. Aç kalmanızı istemem.

Serpme kahvaltı veya köy kahvaltısı ile güne başlayıp güzel bir öğlen yemeğinin ardından farklı içecekler eşliğinde alacağınız leziz bir akşam yemeği ile günü noktalayabilirsiniz.

Şile, Karadenize kıyı olması sebebiyle oldukça geniş bir balık çeşitliliğine sahiptir. Bu nedenle Balık restoranlarının sayısı da oldukça fazladır. Balık yemeklerini seviyorsanız özellikle Şile sahili, liman ve iskele boyunca ünlü balık restoranlarını deneyebilirsiniz.

Şile'de ne yenir?
Şile Karadeniz Pide

Balığa alternatif olarak et ve steak mutfağına da göz atın derim. Şile’de et menüsü genellikle Köfte, Adana&Urfa Kebap, burger, ciğer, pide ve lahmacundan oluşmaktadır. Üsküdar caddesi üzerinde bulunan et ve pide restoranlarında tepeden Şile Limanı ve Karadeniz manzarası eşliğinde yiyebilirisiniz.

Tatlı olarak Şile’de size önerebileceğim bir kaç mekan var. Mekan adı paylaşmadan lokasyon bazlı yerlerini tarif edebilirim. Yine Üsküdar caddesi üzerinde baklava ve sütlü tatlılar satan bir tatlıcı bulunuyor. Halka tatlısı ile meşhur aynı zamanda. Bir de Roma Dondurması satan bir pastane bulunuyor.

Şile’de Alışveriş ve Hediyelik Eşya

Şile Bezi

Şile’nin dünyaca ünlü “Şile Bezi” kumaşından bahsetmeden olur mu? Özellikle kadınlara yönelik elbiseler ve erkeklere yönelik gömlek tarzı ürünler ile oldukça geniş bir yelpazede ürün bulabilirsiniz. Geleneksel ve yöresel motifler ile tasarlanan Şile Bezi giyim ürünlerini satan mağazalar tarihi Üsküdar caddesi üzerinde bulunmaktadır.

Şile Bezi kıyafet çeşitlerini Ağva‘da da bulabilirsiniz. Halk plajının yanında açılan mağazaların bulunduğu iş merkezinde örneklerine rastlamak mümkün.

Hediyelik Eşya ve Şile Magnetleri

Şile’ye özgü deniz kabukları ve ahşaptan yapılan el işi ürünleri bulabileceğiniz bir kaç farklı yer var. Üsküdar caddesinde birkaç gift shop mağazası bulunuyor. Bunun yanı sıra Şile İskelesi üzerinde de bu ürünlerin satıldığı bir halk pazarı bulunuyor. Her iki yerde de oldukça güzel hediyelik eşya bulunuyor.

Şile hatırası buzdolabı magnetleri ve bibloları da yine bu iki çarşıdan satın alabilirsiniz.

Şile’de Yapılabilecek Aktiviteler

  1. Denizde yüzme
  2. Piknik
  3. Kiralık Atv veya scooter ile gezmek
  4. Camping
  5. Trekking ve Yürüyüş Parkurları
  6. Su sporları

Şile Hakkında Merak Edilen Sorular

Şile’de günübirlik ne yapılır?

Günübirlik olarak Şile’ye gelenlerin öncelikli yaptıkları aktivite plajda yüzmek oluyor. Sonrasında ise restoran ve cafe gibi mekanlarda karnını doyurmak, akabinde de Şile’nin tarihi ve görsel mekanlarını gezmek şeklinde devam ediyor. Şile’de konaklamaya karar verdiyseniz farklı konaklama olanakları ile sizi misafir ediyor. Karavan, camping, airbnb ve Şile otellerinde konaklama imkanı sunuluyor.

Ağva ve Şile aynı yerde mi?

Hayır. Ağva, Şile ilçesine bağlı bir semttir. Şile merkezine yaklaşık 40 km uzaklıktadır. Son 10 yılda oldukça gelişen Ağva, gözde turizm mekanı haline gelmiştir. Plajları ve konaklama imkanları bulunmaktadır. Ağva Gezi Rehberi yazımıza göz atmak ister misiniz?

Şile’nin neyi meşhur?

Yiyecek olarak balık ve deniz mahsulleri ile ünlüdür. Öte yandan dünyaca ünlü Şile Bezinin üretildiği yerdir.

Şile’de yüzülür mü?

Şile, İstanbul’da denize girilebilecek en uygun yerlerin başında gelmektedir. Karadenize kıyı olması sebebiyle bazı plajlar dalgalı olsa da ilçe merkezinde bulunan Ayazma Plajı ve Ağlayan Kaya plajları koy içerisinde yer aldığından yüzmek için daha elverişlidir.

Plaj ücretli mi? Ne kadar?

Şile’de plajların tümü Halk Plajı statüsündedir ve giriş için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Ancak ekstra hizmetler için faaliyet gösteren işletmeler sizden ücret talep edebilir. Bunlar şemsiye, şezlong ve otopark gibi ücretlerdir.

Şile’de nerede denize girilir?

İlçe merkezinde bulunan Ayazma plajı ve Ağlayankaya plajında denize girebilirsiniz.

Şile’nin en güzel köyü hangisidir?

Bir çok köyü bulunan Şile’nin en güzel köyü şudur diyebileceğimiz bir kategori yok. Herbiri kendi içerisinde doğal güzelliklere ve manzaralara sahiptir. Birçoğu turistik olmadığı için sadece ikamet amaçlı kullanılmaktadır.

Şile’ye kışın gidilir mi? Ne zaman gidilir?

Şile, en çok ziyaretçiyi yaz mevsiminde alıyor olsa da dört mevsim gezilebilecek yerleri vardır. Sonbahar ve kış mevsiminde insan yoğunluğunun da azalmasıyla daha rahat ve konforlu şekilde gezme imkanı bulabilirsiniz. Ancak denizden yararlanamazsınız.

Bizyineyollarda
Bulduğumuz her boşluğu bir tatile dönüştürüp yakaladığımız tüm fırsatları sonuna kadar kullanıyoruz. Kimi zaman aracımızla taşlı dağ yolunda kilometrelerce gittik (Adrasan), kimi zaman kucakta çocukla dar patikalarda saatlerce yürüdük (Gelidonya Feneri). Çok yorulduk ama hiç pişman olmadık.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.