Salda Gölü | Türkiye’ nin Maldivleri
Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü son yıllarda oldukça yıldızı parlayan ve adından sıkça bahsedilen bir yer haline geldi. Salda Gölü ile ilgili merak ettiklerinizi cevaplamaya çalıştık.

Salda Gölü yani namı diğer “Türkiye’nin Maldivleri” Burdur’un Yeşilova beldesine 5 km mesafede bulunan ve ülkemizde bir başka benzeri daha bulunmayan doğa harikası bir göldür. Pek yol üstü ve uğrak bir yer olmadığından geçmiş yıllarda fazla bilinen bir yer değildi. Ancak teknolojinin gelişmesi ve Sosyal Medya gibi mecraların yaygınlaşması sonucunda Salda Gölünü artık bir çok yerli ve yabancı insan biliyor. 2018 yılında yaz tatili için Antalya’ ya kendi aracımızla giderken birde biz görelim dedik şu “Yerli Maldivleri“. Gerçektende internette yazılanlar ve hatta şu anda okumakta olduğunuz blog yazısı bile bu muhteşem manzarayı anlatmaya asla yetmeyecektir. Dünya gözü ile mutlaka görmeniz gereken yerler listenizde kesinlikle en başlarda olmalı.

- Yedigöller Gezisi başlıklı yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz.
- Abant Gölü Milli Parkı yazımızı okudunuz mu?
- Kartalkaya Kayak Merkezi hakkında kaleme aldığımız yazıyı mutlaka okuyun.
- Bolu Gölcük Tabiat Parkı gezimize göz atmayı unutmayın.
- Bolu Gölköy hakkında bilgi sahibi olmak ister misiniz?
- Aladağ Kamp Gezisi yazımızı inceleyebilirsiniz.
- Sülüklü Göl Gezimizden izlenimler.
Index
Salda Gölü Hakkında
Burdur şehrimizin yaklaşık 70 km güney batısında, Yeşilova beldesine 5-6 km uzaklıkta bulunan Salda Gölü Türkiye’ nin gizli kalmış Doğa Harikalarından biridir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. İstanbul’dan Salda Gölü 650 km uzaklıktadır yani yaklaşık 7,5 saatlik bir mesafededir.
1140 metre rakımda doğal yollardan oluşmuş karstik yapıda bir göldür. Kıyılarda fazlaca bir derinliğe sahip olmadığından göl yüzeyinde neredeyse hiç dalga yoktur. Ancak merkez kısmında derinlik yüksektir. Yaz aylarında rüzgarın olmadığı günlerde adeta ayna gibi yansıtmaktadır gökyüzünü ve kendisini çevreleyen dağların silüetini. Suyu aşırı tuzlu ve derin olduğu için yüzmeye elverişli değildir. Ancak buna aldırış etmeden yüzen onlarca insan gördük. Zaten yüzme dediysek kumsaldan yaklaşık 50-60 metre açılmanız gerekiyor. Bu mesafede bile ayaklarınız göl tabanına değiyor. Kimi yerlerde gizli bataklık yerler var. Yüzme olayı biraz tehlikeli yani.
Salda Gölüne Nasıl Gidilir?
İstanbul’ dan yada yaşadığınız kentten yola çıktınız ve Burdur Denizli yoluna kadar geldiğinizi varsayıyorum. Önünüze şimdi resmini paylaşacağım tabela çıktığı anda Salda’ ya çok yakınsınız demektir. İşte Salda Gölüne gitmek bu kadar kolay. : )

Ulaşım ve Turlar Hakkında Genel Bilgi
Aslında yazımızın başında bahsetmiştim yakın zamana kadar çok bilindik bir yer değildi. Son birkaç yıla kadar motosiklet grupları ve karavanı ile gezenlerin konaklamak için kamp kurdukları bir yerdi. Ancak Sosyal Medya işin içine girince insanlar bu cennet mekanı merak etmeye başladı ve ziyaretçi sayısında gözle görülür bir artış olmaya başladı. Göl kenarına kurulan bir kaç tesiste yeme-içme ve temel ihtiyaçları (tuvalet, duş ve otopark gibi) karşılayınca gözde turizm merkezlerimizden birisi oldu çıktı Salda Gölü.
Göl etrafındaki bahsettiğim bu tesisler sadece 2020 yılı için giriş ücreti adı altında 25 ile 30 TL arasında bir ödeme talep ediyorlar. Bu ücretin içerisinde otopark, açık ve kapalı duş, WC gibi hizmetler bulunuyor. Ancak göl ve kumsalın tamamı halkın kullanımına açık ve herhangi bir ücret talep edilmiyor.
Eğer şu an bu yazıyı okumakta iseniz mutlaka yakın zamandaki gezi planlarınıza ekleyin. Burdur ve Isparta bölgesini kapsayan hatta Denizli’ yi de içine alan Kültür ve Doğa Turları da düzenleniyor. Türkiye’ nin önde gelen Tur markaları, hemen yanı başımızdaki Maldivlere birkaç günlük turlar düzenliyorlar. İster tur ile ister aracınız, karavan veya motorunuzla ne yapın edin gelin mutlaka. İyi reklam yaptık işin açıkçası.
Salda Gölü Nasıl Oluştu?
Kumsala yakın kısımları her ne kadar sığ olsa da Salda Gölü Türkiye’ nin en derin göllerinden biridir. Ölçülebilen en derin yeri yaklaşık 180 metredir. Tamamen doğal süreç sonucu oluşmuştur. Yapay göl ya da gölet değildir. Derinlikten kaynaklanan yoğun oksijen sebebiyle balık, yosun ya da herhangi bir canlının yaşaması mümkün değildir. Bu nedenle çok berrak bir görünümü vardır. Bunun temel sebebi ise yüksek oksijen yoğunluğu ve yosun gibi bitkisel yaşamın bulunmamasıdır.

Göl içinde her ne kadar canlı habitat olmasa da gölün yakın çevresi ve ormanlık bölge birçok kuş türüne, kanatlı böceklere (durun korkmayın kelebek gibi böcekler) ev sahipliği yapmaktadır.
Gölün kenarı ve kıyılarında bulunan beyaz taşlar ise yüksek yoğunlukta magnezyum içerir. Bu nedenle yosun veya su altı bitkisi görmek mümkün olmuyor. Hatta bu beyaz taşlara uzun süre baktığınızda göz yanılması etkisi yapacaktır. Gölün kenar kısımları yani kumsalla buluştuğu yerlerde köpük gibi şeyler göreceksiniz. Ancak bu tamamen yanılsama. Eğilip yakından baktığınızda buna sebep olan şeyin magnezyum taşının rengi olduğunu göreceksiniz. Salda Gölü Türkiye’nin en temiz göllerinden biridir. Köpüklenme, kirlenme ve atık göremezsiniz. Alttaki resimde kıyı kesimdeki üzeri su ile örtülü bahsettiğim magnezyum taşlarının fotoğrafını görebilirsiniz. Sanki su yok gibi görünür ancak üzerinde 5-6 cm kalınlığında su tabakası vardır.

Salda Gölünde Yapılabilecek Aktiviteler
1. Camping – Kampçılık Etkinliği
Salda Gölünde yapılabilecek aktivitelerden birkaçından bahsedecek olursak, öncelikler göl kenarında karavan ve kamp çadırı ile camping yapılabilir. Ağaçlık bir bölge var göl kenarında kamp alanı bulunuyor içerisinde. Burada lavabo ve duşlarda bulunuyor ancak çok hijyenik değil.
Kamp alanının biraz daha gerisinde ise yani gölün doğu sahiline düşüyor, kamp alanına nazaran daha nezih bir yer var. 25-30 TL araçla giriş ücreti ödüyorsunuz. İçerisinde Restoran, duş, WC ve pansiyon bulunuyor. Burada yemek yemediğimiz için lezzeti ve fiyatları hakkında bilgi veremiyorum. Ancak genel itibariyle temiz ve nezih bir tesis.

Bir de Salda Gölünün Güney köşesinde bir tesis bulunmakta. Ancak bu tesisi kullanmadığım için şimdilik bilgi veremiyorum. Ama size söz, bir sonraki ziyaretimde de bu tesise giriş yapacağız. Gölün kuzey ve batı kısımları kullanıma kapalı alanlar olduğu için gezmek mümkün değil. Göl etrafında çok az tesis olması, Doğal Sit Alanı statüsünde olmasından kaynaklanıyor. Bu arada yeni bilgi Salda Gölünün “Millet Bahçesine” çevrilmesine karar verilmiş. Umarım gölün yararına olur ve Gölün kaderi Karadeniz yaylalarına benzemez.
2. Göl Kenarında Yürüyüş
Aslında Saldagölünde yapılacak en güzel aktivite kumsalda suya ayaklarınızı sürüyerek yürüyüş yapmak olacaktır. Yürüyüş yaparak göl çevresini, ormanlık alanları gezebilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta, göl kıyısında suya uzun süre bakmayın başınız dönebilir. Ayrıca öğlen saatlerinde uzun süreli yürüyüşlerden de uzak durun.

Göl kenarında yapılabilecek bir başka aktivite, eğer var ise aracınızla göl etrafında tur atmak olabilir. Gölün kuzey kesimlerine aracımızla girmek istediysek de başarılı olamadık. Özel mülk var, taş ocağı ya da maden gibi bir şantiye var. İçeri girmenize izin verilmiyor. Bu kısımları yürüyerek gezebilirsiniz. Ayrıca çamlık alandan göl kıyısına inen toprak yollar var buralarda da dikkat edin bataklığa saplanabilirsiniz. Araç izi olmayan yerlere girmeye çalışmayın. Uyaralım da : )
3. Salda Gölünde Yüzülür mü?
Salda Gölünde Yüzülebilir mi? sorusunun cevabı amatör yüzücü iseniz “Hayır“, Profesyonel yüzücüyseniz karar vermek size kalmış. Evet diyemiyorum sadece “Siz Bilirsiniz” demekle yetiniyorum. Zaten göl kıyısında yerleştirilen tabelalarda Yüzmek Yasaktır uyarıları mevcut. Yaklaşık 4-5 saat göl kıyısındaydım cankurtaran gibi herhangi bir görevli de yoktu. Hatta milli dalış sporcumuzun ekibinden bir kişi geçtiğimiz yıllarda Salda Gölünde yüzerken bir anda kayboldu ve saatlerce süren arama kurtarma çalışmaları sonucunda cansız bedenine ulaşıldı. Size tavsiyem Salda Gölüne sadece ayaklarınızı sokmakla yetinin.

Kıyı kesimlerden göl merkezine yaklaşık 25-30 metre boyunca derinlik neredeyse sabit. Hatta boy mesafesi kadar çıkmıyor bile su seviyesi. Ancak göl bir anda derinleşebiliyor ve hatırlatmak isterim ülkemizin en derin göllerinden birisidir. Bu sebeple Profesyonel yüzücü bile olsanız çok dikkat etmelisiniz.
4. Beach Volley – Plaj Voleybolu
Gölün kumsal kısımında bulunan Voleybol sahasında plaj voleybolu oynayabilirsiniz. Voleybol topu yok burada. Eğer oynayacaksanız yanınızda voleybol topu getirmelisiniz. Kumsal çok geniş, Voleybolun yanı sıra frizby ya da futbol oynamaya da müsait.

5. Salda Gölünde Kayak – Kış Turizmi
Yaz aylarında birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapan Salda, kış aylarında da kayak yapma olanağı sunuyor. Henüz kayak için cazibe merkezleri arasına girememiş olsa da görmeye değer.
6. Manzara ve Kuş Fotoğrafçılığı
Gün doğarken, gün batarken, güneş zirvedeyken kısacası güneş ışınlarının farklı açılarla göl yüzeyine düştüğü her dakika göl farklı bir renge, bambaşka bir gizeme bürünüyor. Profesyonel anlamda çok güzel fotoğraflar çekmek mümkün.
Mutlaka Salda Gölünü gidip yerinde görün. Bu blog yazısında anlatılanlardan çok daha fazlasına kendi gözlerinizle şahit olacaksınız.