Türkiye’nin Egzotik Vadisi: Saklıkent Kanyonu

Saklıkent’i anlatan 3 şey; Buz gibi suyu, çamur banyosu ve adrenalin dolu Ratfing heyecanı. Akdeniz plajlarında yoğun sıcaktan bunaldıysanız buz gibi bir mola vermek için Saklıkent Kanyonuna mutlaka uğrayın. Yaklaşık 18 km uzunluğundaki kanyon sarp kayalardan ve buz gibi Dargaz Çayından oluşmaktadır.

Türkiye’nin Egzotik Vadisi: Saklıkent Kanyonu
4.5/5 - (45 votes)

Türkiye’nin gizli kalmış cennet köşelerinden biri olan ve enteresandır ama bir keçi çobanı tarafından yakın zamanda rastlantı sonucu keşfedilen Saklıkent Kanyonu, günümüzde Milli Park statüsüne kavuşmuş doğal sit alanıdır. Orman Bakanlığı tarafından işletilen bu dünya harikası kanyonu gezmeye başlayalım.

Saklıkent Kanyonu Nerede?

Saklıkent, özellikle yaz tatilini Akdeniz sahillerinde yapmayı planlayanlar için mutlaka görülmesi gereken bir yerdir. Antalya Kaş sahillerinde veya Fethiye Ölüdeniz plajlarında tatil yaparken sıcaktan bunalınca, serin bir molaya ihtiyacınız olduğunda Saklıkent Kanyonundan akan Dargaz Çayının buz gibi suları size ilaç gibi gelecektir.

Saklıkent Kanyon Ulaşım ve Yol Tarifi

Saklıkent Hangi Şehirdedir? yada Saklıkent Hangi ilçeye bağlıdır? Saklıkent’e Nasıl Gidilir? diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Saklıkent ulaşım rehberi işinize yarayacaktır.

Fethiye Saklıkent Arası Kaç Km?

Fethiye Kanyon arası uzaklık D400 karayolu üzeriden 47 Km ve yaklaşık 50 dakika mesafededir.

Antalya Saklıkent Arası Kaç Km?

Saklıkent ile Antalya arası mesafe D330 karayolunu kullanarak 195 Km ve yaklaşık 2 saat 41 dakika uzaklıktadır.

Ölüdeniz Saklıkent Arası Kaç Km?

Ölüdeniz ile Saklıkent Kanyonu arasındaki mesafe D400 karayolu üzerinden 52 Km ve yaklaşık 1 saat uzaklıktadır.

İstanbul’dan Saklıkent Kanyonu Kaç Km?

Saklıkent – İstanbul arası mesafe 770 Km ve yaklaşık 9,5 saat uzaklıktadır.

Kaş Saklıkent Arası Kaç Km?

Kaş ilçesi ile Saklıkent Kanyonu arası mesafe D400 karayolu üzerinden 85 Km ve yaklaşık 1 buçuk saat uzaklıktadır.

Denizli Saklıkent Arası Kaç Km?

Denizli’den Saklıkent’e D330 yolunu kullanarak 185 km ve yaklaşık 2 saat 30 dakikada ulaşabilirsiniz.

Saklıkent Kanyonuna her gün Fethiye’den otobüs, dolmuş seferleri ve Jeep Safari Turları düzenlenmektedir. Bu araçları kullanarak kanyona ulaşabilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu Dargaz Çayı
Saklıkent Kanyonu Dargaz Çayı

Saklıkent Kanyonu Antalya ile Muğla arasında sık sık gidip gelen Dargaz Çayının aşındırdığı derin vadi içerisinde bulunur.

Saklıkent Hangi İle Bağlı? diye sorarsanız, bunun cevabını 3 defa gitmiş olmamıza rağmen hala verebilecek durumda değilim. Hem Antalya hem Muğla diyelim ve şehirler arasındaki bu çekişmeyi bir kenara bırakıp Türkiye’nin Gizemli Vadisinde keşfe çıkalım.

Antalya Saklıkent Konyonu Açık mı?

Büyüleyici doğasıyla her yıl ziyaretçilerini cezbeden kanyon her yıl olduğu gibi bu yıl da açık. Haftanın her günü ziyarete açık. Kanyona gitmeden önce bu bilgileri göz önünde bulundurmakta yarar var.

Saklıkent Kanyonu Girişi Ücretli mi?

Saklıkent Kanyonu girişi ücretlidir ve sadece ziyaret saatleri içerisinde kanyona giriş yapılabilmektedir. Sabah 8:00 ile akşam 18:00 arasında girilebilen Saklıkent Milli Parkı, Orman Bakanlığı tarafından işletilmektedir. Ancak Milli Park dışındaki restoran ve cafe bölümleri gece geç saatlere kadar açıktır. Müze Kart geçerli değildir.

Saklıkent Kanyonu Giriş Ücretleri

Yetişkin Girişi30 TL
İndirimli Öğrenci Girişi16 TL
Çocuklar ve BebeklerÜcretsiz
Saklıkent Kanyonu Giriş Bileti-2023 Fiyatları

Saklıkent Milli Parkı Otopark Ücretleri

Otomobil ve Kamyonet Sınıfı35 TL
Midibüs ve Otobüs Sınıfı180 TL
Motorsiklet20 TL
Bisiklet ve Elektirikli Bisiklet
Engelli Araçları
Ücretsiz
Otopark Ücreti


Saklıkent Hakkında Bilgi

Rivayete göre 1980‘li yılların sonuna doğru bir keçi çobanı hayvanlarını otlatırken kazara bir kaçının Saklıkent Kanyonuna düşmesi sonucunda bu çoban tarafından keşfedilen vadi ancak yıllar sonra bir Bakanın ziyareti sonrasında Milli Park statüsüne kavuşturulmuş ve böylece Dünya çapında bir üne kavuşmuştur. İstanbul’da Ağva yakınlarındaki Şile’de bulunan bir göl maalesef “Şile Saklıkent” olarak bilinir. Ancak buranın adı Saklıkent değil Saklıgöl’dür.

• Türkiye'nin Egzotik Vadisi: Saklıkent Kanyonu
Saklıkent Asma Demir Köprü

Kanyonun giriş bölümü tahta ve demirden yapılmış yüksek asma köprülerden oluşuyor. Bu nedenle Saklıkent‘in giriş bölümü oldukça egzotik bir havaya sahip. Dilerseniz bu kısımdan kendinizi aşağıdaki soğuk suya bırakabilirsiniz. Yüzme bilmiyorsanız tavsiye etmem.

İlerledikçe akarsu seviyesine erişiyorsunuz ve ayaklarınız Eşen çayının buz gibi sularıyla buluşuyor. Kanyon içerisinde ilk başlarda açık alanlar, küçük şelale ve su kaynakları görebilirsiniz. Hatta burada kaynayan yer altı doğal kaynak suyundan içmenizi tavsiye ederim. Su adeta buz gibi ve mineral açısındanda çok zengin.

Saklıkent kanyonu nasıl bir yer, ne yapılır, ne yenir, ne içilir ve nerede kalınır?



Saklıkent Kanyonu Nasıl Oluştu?

Saklıkent boyunca irili ufaklı mağaralar görmek mümkün. Bu mağaralarda yapılan arkeolojik çalışmalarda ise günümüzden 2500 yıl öncesine ait kalıntılara rastlanmıştır. Saklıkent Kanyonu, içerisinden geçen Dargaz nehri tarafından yüzyıllarca süren kalker kaya tabanını aşındırması sonucu oluşmuştur.

Saklıkent Hava Durumu Kaç Derece?

Saklıkent’e yazın gelmeden önce hava durumu raporlarına göz atmakta fayda var. Yazın bir kaç gün ile sınırlı olsa da yağışlı günler olabiliyor. Ancak Saklıkent için hava durumu tahmini; yaz sezonu ortalaması 25-30 derece sıcaklık ve Güneşli bir hava sizi bekliyor. %80-90 nem oranı ve 5 ile 10 km/s hızında rüzgar hakimdir.

Saklıkent Kanyonu ve Eşen Çayına girerken mutlaka ayağınızda lastik deniz ayakkabısı bulunsun. Akarsu içerisindeki taşlar keskin ve kaygan olabiliyor.

Mutlaka Dikkat Edin
Saklıkent Kanyon Girişi
Saklıkent Kanyon Girişi

Saklıkent Kanyonunda Ne Yapılır? Gezilecek Yerler

Saklıkent kanyonu uzunluğu yaklaşık 4 km dir. Ancak ilk 2 kilometreden sonra alan daralmakta ve yer yer su derinliği 2 metreye kadar ulaşmaktadır. Bu kısımlarda kılavuz halatlardan yararlanabilirsiniz. Ancak dikkatli olmakta yarar var.

Saklıkent Çamur Banyosu Nerede?

Saklıkent’te yapılacak aktivitelerin başında doğal çamur banyosu geliyor. Cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinen Saklıkent Çamur Banyosunun özellikle kadınlar için cilt bakımı ve güzellik kürü gibi faydaları bilinmektedir. Şifalı olduğu düşünülen çamur banyosundan yararlanabileceğiniz 2 farklı çamur havuzu bulunuyor.

1. Saklıkent Kanyonu Çamur Banyosu Alanı

Saklıkent Vadisinin derin geçitlerinde kimi zaman bel hizasına gelen derin ve buz gibi akarsu yataklarından halatlara tutunarak kanyonun içlerine doğru ilerlediğinizde çamur banyosu yapabileceğiniz alanlar karşınıza çıkacaktır.

2. Dargaz (Eşen Çayı) Akarsuyu Üzerindeki Çamur Banyosu Havuzları

Saklıkent Rafting aktivitesinin bitiş noktasında akarsuyun hemen yanı başında bulunan çamur havuzlarını yine aynı şekilde çamur banyosu için kullanabilirsiniz.

Saklıkent Kanyonu Rafting
Saklıkent Kanyonu Rafting

Saklıkent’te Rafting Nerede Yapılır? Rafting Fiyatları Ne Kadar?

Saklıkent’e ziyarete geldiğinizde gizemli kanyonu gezdikten sonra adrenalin dolu Rafting heyecanını yaşayabilirsiniz. Büyük can simiti şeklindeki renkli şişme botların üzerine binerek Dargaz çayının çılgın sularına bırakın kendinizi.

Saklıkent Kanyonunda “River Rafting” aktivitesi düzenleyen Gorge Club adında bir yer var. Şişme bot, kürek, kask ve diğer güvenlik ekipmanları ile son derece güvenli bir rafting heycanı sizleri bekliyor. Saklıkent Kanyonunda rafting yapmak tehlikeli mi? Uzmanlar eşliğinde ve rafting ekipmanları ile yapıldığı sürece Raftingin herhangi bir tehlikesi yoktur. Peki Rafting Fiyatları Ne Kadar?

Saklıkent Rafting Fiyatı ve Ücret Tablosu

45 Dakika (River Rafting + Çamur Banyosu)200 TL
90 Dakika (River Rafting + Çamur Banyosu)280TL
180 Dakika (River Rafting + Çamur Banyosu + Meyve + İçecek İkramı)400 TL
Saklıkent Rafting Fiyatları

*Fiyatlar günceldir ve 2023 yılı için geçerlidir.
**Rezervasyon gereklidir. >>Gorge Club

Egzotik Kanyon Turu

Saklıkent’te yapılabilecek aktivitelerden biri de kanyon boyunca asma köprülerden geçeceğiniz, halatlara tutunup belinize kadar suya batarak karşıya geçeceğiniz, çamur çukurlarından geçeceğiniz ve buz gibi kaynak suyu içebileceğiniz unutulmayacak anılar yaşayacağınız Canyoning (kanyon turuna) mutlaka katılın ve Akdenizin Trekking Rotalarını keşfe çıkın.

Kanyon Zipline

Benzerini Yedigöller keşif gezisinde gördüğüm bu aktivitede kanyon üzerine gerilmiş halatlardan yürüyerek karşı tarafa geçebiliyorsunuz. Yükseklik korkusu olanlara tavsiye etmem. Güvenlik halatı ve kask gibi ekipmanlar sayesinde herhangi bir kaza yaşamadan maceranın tadını çıkarın.

Kaş – Saklıkent Jeep Safari Turu

Günübirlik Safari Jeep turları ile her gün Fethiye’den ve Antalya Kaş’tan Saklıkent Kanyonuna gidebilirsiniz. Üstü açık 4×4 Land Rover ve Jeep marka jipler ile 5‘erli veya 10‘arlı gruplar halinde maceralı bir yolculuk sizi bekliyor. Sabah 10:00‘da Fethiye’den yola çıkıyor Saklıkent’e varıyor jipler. Yaklaşık 10 saatlik Safari turunun sonunda ise akşam 19:30‘da başlangıç noktası olan Fethiye’ye geri dönüyorlar.

Kaş’tan Saklıkent Kanyonuna düzenlenen “Saklıkent Jeep Safari” turu ile eğlence ve macera dolu unutulmaz anlar yaşayacaksınız. Aileye uygun Saklıkent Safari Turunda katılımcılar;

  • Su savaşı,
  • Kanyon Yürüyüşü,
  • Bodyrafting,
  • Öğle Yemeği,
  • Çay Molası
  • Macera dolu Tubbing Funny Rafting Aktivitesi,
  • Xanthos Antik Şehir Gezisi ve son durak ise
  • Kaputaş Plajı olup buradan Antalya Kaş’a geri dönülmektedir.

Başından sonuna macera dolu Saklıkent Jeep Safari Turunun kişi başı ücreti ise 400-500 TL gibi gayet ekonomik (!) bir rakam. Bir gününüzü Safari Turuna ayırmak istemez misiniz?

Saklıkent’te Bungee Jumping

Çok uçuk gelebilir ancak Saklıkent Kanyonunda yapılabilecek bir diğer aktivitede Bungee Jumping. Bu aktiviteye katılabilmek için önceden rezervasyon ve ödeme yapmanız gerekiyor. Zamanı geldiğinde ise yapmanız gereken tek şey kendinizi Dargaz nehrine doğru bırakmak olacaktır. Bununla ilgili sabit bir fiyat veya tarife bulunmuyor.

Saklıkent Kayak Merkezi

Saklıkent Kanyonunun bulunduğu dağlık bölge yükselti ve konumu nedeniyle sadece yaz sezonunda değil Akdeniz bölgesinin kış turizmi yapılabilen ender lokasyonları arasındadır. Kışın bu bölge yoğun kar yağışı ve düşük sıcaklıktan dolayı kar kalınlığı artar ve kayak yapmaya olanak sağlar. Antalya’ya en yakın kayak tesisi 2400 metre rakıma sahip Saklıkent Kayak Merkezidir.



Saklıkent’te Cep Telefonu ile restoran bölgesinde konuşabilir hatta interneti kullanabilirsiniz. Ancak kanyonun içerisinde ilerlediğinizde telefon sinyalleri kesilmektedir.

Saklıkent Kanyonunda Cep Telefonu Kullanılabilir mi?

Saklıkent’te Hangi Otelde Kalınır?

Kanyonu gezdikten sonra aktivitelere katıldınız ve yemeğinizi de yediniz hatta yöresel ürünlerin satıldığı mini pazarıda gezdiniz. Sıra geldi konaklamaya. Saklıkent’i günü birlik gezip konaklama ihtiyacı duymadan geldiğiniz yere geri dönebilirsiniz.

Ancak yine de konaklama yapma ihtiyacınız olursa Saklıkent’te otel türünde bir konaklama olanağı maalesef bulunmuyor. Bunun yerine Ağaç Ev, Bungalov evler, Karavan ya da Çadır yani kamping çözümleri sunuluyor.

Hatta son yıllarda sayıları artan Saklıkent Dağ Evlerinde konaklayabilirsiniz. Konaklama olanakları sadece bu kadar. Otel veya Pansiyon gibi bir konaklama mekanı bulunmadığından Fethiye yada Kaş’a dönmeniz gerekebilir. Yada Saklıkent Dağ Evleri olarak bilinen Ağaç evler ve Bungalov evlerden faydalanabilirsiniz.

Saklıkent Konaklama Ağaç Ev
Saklıkent Konaklama Ağaç Ev Bungalov

Saklıkent’te Balayı fikri Pansiyon ve Ağaç Evlerin yetersizliği nedeniyle konaklama açısından pek uygun değildir. Saklıkent’e yakın yerlerde balayı yapıyorsanız güzel anılar ve unutulmaz maceralar yaşamak için günü birlik gelmek çok daha mantıklı görünüyor.

Ne Yenir? Ne İçilir?

Burada kanyon, akarsu, doğal manzara ve birçok şey çok iyi ama iş yemek konusuna geldiğinde üzülerek söylüyorum tam bir hayal kırıklığı. Yemeklerin kalitesizliği, az çeşit, asık suratlı personel, ilgisizlik ve tüm bunlara rağmen yemek fiyatlarının yüksek oluşu. Yemek işinin tek güzel tarafı akarsu kenarına kurulmuş tahta sal gibi yer sofralarının olması. Ayaklarınızı buz gibi suya sokuyorsunuz ve bu keyfin tarifi imkansız.

Saklıkent Cafe ve Restoranlar
Saklıkent Cafe ve Restoranlar

İyi yapan yer bulabilirseniz Saklıkent Alabalığı yiyebilirsiniz. Ben böyle bir mekan bulamadım. Siz rastlarsanız bu yazının yorum kısmına yazabilirsiniz.

Rolldurma – El Yapımı Dondurma

Daha önce İstanbul’da bir Alışveriş Merkezinde tatma fırsatı bulduğum el yapımı meyve parçacıklı dondurmayı burada Rolldurma adında bir yerde gördüm. Muzlu, ananas, kavun, çilek ve orman meyveli olarak malzemesini kendiniz seçiyorsunuz ve 5 dakika sonra harika Rolldurmanızı afiyetle yiyorsunuz.

Rolldurma
Saklıkent Rolldurma ile Serinleyin

Saklıkent Kanyonu ile ilgili önemli son birkaç bilgi; Saklıkent’e gelirken kıyafet seçimi olarak Kesinlikle şort yada kapri gibi bir kıyafet ile gelin ve ayağınızda lastik deniz ayakkabısı olsun. Terlikleriniz hızla akan suya kapılıp gidiyor. Bu nedenle terlik yada sandalet değil ayağınızı sıkıca saran lastik ayakkabı olsun.

Dijital ve Elektronik eşyalarınızdan olabildiğince az miktarda alın. Bir çok kez belinize kadar suya gireceksiniz. Kanyonu tam anlamıyla gezebilmek için öğlen olmadan erken saatlerde gelmenizi tavsiye ederim. Adrenalin dolu, eğlence dolu unutulmaz zamanlar geçirmeniz dileğiyle.

Bizyineyollarda
Bulduğumuz her boşluğu bir tatile dönüştürüp yakaladığımız tüm fırsatları sonuna kadar kullanıyoruz. Kimi zaman aracımızla taşlı dağ yolunda kilometrelerce gittik (Adrasan), kimi zaman kucakta çocukla dar patikalarda saatlerce yürüdük (Gelidonya Feneri). Çok yorulduk ama hiç pişman olmadık.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 8 YORUM
  1. Gökhan dedi ki:

    Peki rafting düzenleyen kulüp numarası nedir paylaşırmısınız

  2. Bizyineyollarda dedi ki:

    fiyat bilgisini rafting düzenleyen klüpten alabilirsiniz.

  3. fatiş dedi ki:

    Merhaba sadece rafting yapmak istersek fiyat nedir acaba 🙂 çamur banyosu istemiyoruz 🙂

  4. Bizyineyollarda dedi ki:

    Bebeğiniz için bir ana kucağı yada askılı taşıma aparatınız varsa problem yaşamadan kolaylıkla gezebilirsiniz. Kızım 2 yaşındayken Saklıkent’i gezmiştik. Sorun yaşamadık açıkçası.

  5. Sinan dedi ki:

    1 buçuk yaşındaki çocuğumuzla gezmeyi düşünüyoruz, sizce uygun mu ? Yoksa burnumuzdan gelir mi ?

  6. Bizyineyollarda dedi ki:

    Kanyonun fiziksel uzunluğu 17 km olabilir ancak yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğunlukla gezdiği alan 4 km mesafededir. Bu nedenle böyle bir bilgi verilmiştir. Ayrıca ilgi gösterip aydınlatıcı bilgi sunduğunuz için teşekkür ederiz.

  7. Volkan dedi ki:

    Merhabalar,Saklıkent Kanyonu 4 km değil 17 km.uzunluğundadır.İlk 6 km.ekipmansız geçilebilir ve sonrasında bazı yerlerde kaya tırmanışları veya inişleri olacağından ekipman gerekmektedir.Tamamını yapmak için özel izin,ekipman gerekir ve kanyonun tamamını geçmeniz yaklaşık 2,5 gün vaktinizi alır.Yazınız güzel ancak 4 km.uzunluk olduğunu yazmanız yanıltıcı olabilir.İyi günler dilerim