Lüksemburg’a Gitmeden Önce Bilinmesi Gerekenler
Bir Orta Avrupa ülkesi olan ve günümüzde bile sembolik Dükalık ile yönetilen Lüksemburg Gezisi Öncesinde bilinmesi gereken hayat kurtaran ipuçları ve yapılması gereken hazırlıklar listesi oluşturduk.
Lüksemburg’a gitmeden önce Google’da en çok merak edilen konu “Lüksemburg Şehir mi Ülke mi?” sorusu olmuş. Bu nedenle Lüksemburg yazımıza, bu soruyu cevaplayarak başlamak istedim.
Lüksemburg hem ülke hem şehir ismidir.
Avrupa’nın yüzölçümü bakımından en küçük ülkesi olan Lüksemburg’un başkenti neresidir diye sorarsanız, Lüksemburg’un başkentinin adı da Lüksemburg’dur. Devletin resmi adı ise Lüksemburg Büyük Dükalığı‘dır.
Lüksemburg Nerede? Nasıl Gidilir?
Orta Avrupa’da bulunan Lüksemburg Devleti, Almanya, Fransa ve Belçika tarafından etrafı çevrilmiş, denize hiç kıyısı bulunmayan ender Avrupa ülkelerinden biridir. Peki Türkiye’den Lüksemburg’a nasıl gidilir?
Lüksemburg Haritası: https://goo.gl/maps/Lh7DiPC57ph5rCEk8
Lüksemburg’a Uçak ile Ulaşım
THY uçakları başta olmak üzere KLM ve Lufthansa gibi havayolu şirketlerine ait uçaklarla Türkiye’den Lüksemburg’a aktarmasız şekilde ulaşabilirsiniz.
Türk Havayollarının TK 1353 sefer sayılı uçuşları ile İstanbul Havalimanından (IST) Lüksemburg Havalimanına (LUX) her gün sadece 1 adet sefer düzenlenmektedir. Tatil sezonlarında kişi başı ortalama 4.500₺ – 5.000₺ aralığında uygun fiyata uçak bileti satın alabilirsiniz.
İzmir’den veya Ankara’dan da Lüksemburg’a sadece İstanbul’da 1 adet aktarma yaparak gitmek mümkündür. THY’nin İzmir – Lüksemburg uçak bileti almak için ortalama 5.000₺ ile 7.500₺ arasında bir ödeme yapmak gerekiyor. Ankara – Lüksemburg uçak bileti ise yine İstanbul aktarmalı olarak 5.500₺ civarında bir ödeme yapmanız gerekecektir.
Öne Çıkan Yurt Dışı Yazıları:
- Yurt Dışında Telefon Kullanımı ile ilgili ipuçları için yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.
- Lüksemburg’a seyahatiniz öncesinde Yurt Dışına Çıkarken Yapılması Gerekenler yazımıza göz atabilirsiniz.
- Orta Avrupa’nın Zengin Ülkesi Lüksemburg Tatili öncesinde Yurt Dışı Bavul Hazırlama İpuçları ve Yanınıza Almanız Gerekenler listemizi gözden geçirebilirsiniz.
- Havalimanı transferlerini Havaist ile yapan okurlar için Havaist Kullanım Rehberi
- Lüksemburg’da yapacağınız alışverişlerin Tax Free İadesi Nasıl Alınır?
- Uçak Korkusu nasıl atlatılır?
Lüksemburg Vize İstiyor mu?
Türkiye’den Umumi (Bordo) Pasaport ile Lüksemburg’a kısa süreli veya turistik amaçlı ziyaretleriniz için Schengen Vizesi almanız gerekiyor.
Yeşil Pasaport, Gri Pasaport ve Diplomatik Pasaport sahipleri Lüksemburg’a yapacakları turistik amaçlı ziyaretlerde herhangi bir vizeye tabi olmaksızın 90 güne kadar ikamet edebilirler. Umumi Pasaportunuz ile Lüksemburg’a turizm amaçlı gitmeden önce Lüksemburg Büyükelçiliğinden Schengen Vize başvurusu yapmanız gerekmektedir.
Eğer başka bir Schengen üyesi ülkenin geçerli vizesi bulunuyorsa aktarmalı olarak Lüksemburg’a gidebilirsiniz. Bu vize ile Lüksemburg’a direkt uçuş yapamazsınız. Yüksek ihtimalle de havalimanından ülkenize geri gönderilirsiniz.
Örneğin Fransız yada Alman makamlarınca verilmiş Schengen geçerli bir vizeniz var. Bu halde iken size Schengen Vizesini veren ülkenin herhangi bir havalimanına örneğin Paris yada Köln Havalimanına iniş yapmalısınız. Oradan Lüksemburg’a yada başka bir Schengen üyesi ülkeye geçebilirsiniz.
Burada Luxembourg ile ilgili önemli bir ayrıntıya da değinmek istiyorum. Avrupa Devletleri arasında yapılan Schengen Vize Anlaşması, Lüksemburg Devlet sınırları içerisinde olan Remich-Schengen adlı bölgesinde aynı zamanda Almanya ile sınırları belirleyen Moselle nehri üzerinde imzalanmıştır.
Türkiye’deki Lüksemburg Konsoloslukları ve Telefon Numaraları
Lüksemburg Büyükelçiliği – ANKARA
Adres: Reşit Galip cad. No: 70/2 GOP, Ankara.
Telefon: +90 312 459 14 00
Fax: +90 312 436 50 55
E-posta: ankara.consulat@mae.etat.lu
Çalışma Saatleri: 09:00-12:30 ve 14:00-17:30
Web: https://etat.lu
Lüksemburg Fahri Konsolosluğu, İSTANBUL
Adres: Yenikoy Köybaşı cad. No: 173 Sarıyer, İstanbul.
Telefon: +90 212 279 39 35
Faks: +90 212 278 18 37
Çalışma Saatleri: 09:00-18:00 (hafta içi)
Lüksemburg Fahri Konsolosluğu, İZMİR
Adres: Gop Bulvarı Batı İşhanı No: 10 Kat: 4 Alsancak, İzmir.
Telefon: +90 232 482 22 00
Faks: +90 232 484 37 80
Çalışma Saatleri: 09:00-12:30 (hafta içi)
Lüksemburg’daki Türkiye Temsilcilikleri ve Telefon Numaraları
Adres: 49, rue Siggy vu Lëtzebuerg L-1933 Luxembourg GRAND-DUCHE DE LUXEMBOURG
Telefon: 00 352 44 32 81 130 ve 180
Faks: 00 352 44 32 81 134
Eposta: ambassade.luxembourg@mfa.gov.tr
Lüksemburg ile Türkiye Arasındaki Saat Farkı Kaç?
Lüksemburg yerel saati Orta Avrupa Saat dilimini kullandığı için İstanbul’dan 1 saat geridir. Yani İstanbul’da saatler 14:00‘ı gösterdiğinde Lüksemburg’da saat 13:00‘dır.
Lüksemburg’da Hava Durumu Nasıl?
Lüksemburg’a gitmeden önce haftalık hava durumunu kontrol etmekte fayda var. Genelde yaz mevsiminde sıcaklıklar gündüz 23-29 derece ve geceleride 12-17 derece olarak ölçülmektedir.
Sabah saatlerinde parçalı bulutlu veya kısa aralıklarla yağmur yağışlı iken öğleden sonra hava genellikle açık ve güneşli olmaktadır. Lüksemburg’a giderken kıyafet tercihinizi buna göre yapmakta fayda var. Yanınızda ince yağmurluk ve şemsiye bulundurmanızı tavsiye ediyoruz.
Luxembourg’a gitmeden önce mutlaka haftalık – 10 günlük ve 15 günlük hava tahmin raporlarına göz atmanız gerekiyor.
Sabah 11:00 gibi şehir merkezine vardığımızda hafif yağmur yağışı vardı. Biraz hayal kırıklığı yaşasakta bir saat sonra güneş yüzünü gösterdi. Böylece o muhteşem orta çağ gotik mimarisi sergilenmiş oldu.
Lüksemburg Kaç Günde Gezilir?
Lüksemburg şehri, Avrupa kıtasının en küçük ülkesinin başkenti olduğu için 1 günde bile gezilebilir. Öyle ki biz de Benelüks Avrupa Turu sırasında gezme imkanı bulmuştuk.
Ancak size tavsiyemiz, en az 2 gün ayırın ve Remich-Schengen Bölgesini de mutlaka gezin. Lüksemburg’da gezmeniz gereken yerlere bir sonraki yazımızda geniş yer vereceğiz.
Lüksemburg’ta Yaşam
Avrupa’nın yüzölçümü bakımından en küçük ülkesi olan Lüksemburg’ta yaşamak nasıl bir duygu? Geçim koşulları ve çalışma şartları ne durumda. Yazımızın bu bölümünde biraz da Lüksemburg ile ilgili merak edilen sorulara yer verelim.
Lüksemburg’ta nüfus ve özellikle çalışan yerli nüfusun sayısı çok az. Ağır sanayi veya dünya çapında üretim yapan bir endüstrisi de bildiğimiz kadarıyla yok. Bu nedenle yaşam kalitesi ve refah düzeyi oldukça üst seviyelerde.
Bugün Lüksemburg neresi diye sorulsa bir çoğumuz haritadaki yerini bile bulamayacak konumdayız. Ancak sunduğu ekonomik ve diğer yaşam şartları nedeniyle oldukça kaliteli bir ortam sağlıyor.
Lüksemburg’un başlıca geçim kaynağı Bankalar ve Finans Şirketleridir. Dünyanın dört bir yanında bulunan özel şirketlere, yerel yönetimlere, belediyelere ve hatta kamu kurumlarına kredi sağlamaktadır.
Haliyle en büyük gelirlerini para ve faiz getirisi üzerinden sağladıkları için katma değeri de bu oranda büyük olmakta. Bunun sonucunda ise neredeyse sıfıra yakın vergi oranları ortaya çıkıyor. Kendi nüfusuna yüksek refah düzeyi sağlarken komşu ülkelere de hem çalışma olanağı hemde ucuz alış veriş imkanı sağlıyor.
Ülke nüfusunun az olması beraberinde düşük iş gücü ve buna bağlı olarak yabancı iş gücü gereksinimini doğuruyor. Günü birlik Fransa’dan karayolu ve demiryolu ile ağırlıklı olarak Fransızlar buraya gelerek çalışıyorlar.
Lüksemburg’ta İş Kurma ve Ticaret
Son olarak Lüksemburg’da nasıl yerleşilir? Nasıl Ticaret yapılır? konularına değinmek istiyorum.
Eğer ticaret yapmak isterseniz şartları o kadar esnek ki. Basit bir şirket kurdunuz diyelim. Yıllık cironuz 25.000€ tutarında ise Lüksemburg Oturma İzninizde hazır demektir. İnanın bu rakama daha ilk 1-2 ayda ulaşabiliyorsunuz.
Herhangi bir adli olaya karışmadığınız ve vergilerinizi aksatmadığınız sürece ömrünüzün sonuna kadar Lüksemburg’da ticaret yapmamanız için hiç bir engel yok.
Bilgileriniz için çok teşekkür ederim