Abant’a Kışın Gidilir mi?

Türkiye’de kış deyince akla gelen ilk şehirlerden biri olan göller ülkesi Bolu’da dört mevsim tatil yapılabiliyor. Buz tutan Abant Gölünden kar ve kış manzaraları kendimizi sanki fantastik bir filmde gibi hissettirdi. Karla kaplı yolları, 7’den 70’e kızaklarla çılgınca kayan insanlar, kar üzerinde mangal keyfi yapanlar, bacalarından dumanı tüten cafeler ve tümüyle buz tutan Abant Gölünde keyifli ve unutulmayacak saatler geçirdik.

Abant’a Kışın Gidilir mi?
4.9/5 - (81 votes)

Kışın Abant Gölü Milli Parkında ne işim var demeyin. Çocukluğumuzda dinlediğimiz çok uzaklarda olan karlar ülkesi masalı vardıya işte bu yıl Şubat ayında Abant’ta kendimi tam da o masalın içinde buldum.

İyi ama Kış mevsiminde Abant Gölü Açık mı? sorusu akıllara geliyor.

Aslında diğer ziyaretçileri de göl çevresinden çıkarabilsem daldığım bu kış masalından hiç uyanmak istemezdim işin doğrusu. Gökyüzünden sırayla düşen kar taneleri buz tutan göl yüzeyine yumuşak inişler yapıyordu. Hani birazcık kulak kabartsam belki de kar tanelerinin, göl yüzeyi ile buluşma anındaki sesi duyabilecek gibiyim.

kışın abant gölü
Kışın Buz Tutan Abant Gölü – Panoramik

Abant Gölü Randevu Uygulaması hakkında detaylı bilgi.


Kışın Karlarla Kaplı Abant Gölü

Kendimi çocuklar kadar mutlu hissettiğim bu hikayeyi başından itibaren anlatmam gerekiyor sanırım. Geçtiğimiz günlerde Yarıyıl tatilini fırsat bilerek güzel bir kış tatili yapalım diye İstanbul’dan karlar şehri Bolu’ya doğru yola çıktık.

Aracımızla daha otobanda Bolu Dağını tırmanırken yakaladı beyaz esaret bizleri. Tünele girdik ve çıktığımızda masalsı bir dünya bizleri karşıladı.

– Beyazın kaç tonu olabilirdi ki?

Otobanda bir süre daha ilerledikten sonra Abant çıkışından çıktık ve yaklaşık 35 km mesafede bulunan milli parka doğru devam ettik. Yol boyunca yükselti arttıkça kar miktarı da orantılı olarak artıyordu.

Aslında daha önce de bir kaç kez gelmiştim ancak Kışın Abant Gölü manzarası daha bi güzeldi. Yol boyunca sağlı sollu ahşap bungalov pansiyonlar ve oteller aslında finalde bizi bekleyen resme dair ipuçları veriyordu.



Önemli Hatırlatma

Kışın Abant‘a kendi aracınız ile gitmeye karar verirseniz, yoğun kar yağışı ve buzlanmaya karşı aracınızın kışlık bakımlarının yapılmış olmasına ve kesinlikle kar lastiği kullanmaya özen gösterin. Aksi takdirde bir masal değilde kabusu yaşamak içten bile değil.

Kışın Abant Manzarası
Abant’a Kar Yağıyor

Abant Yolu Kışın Açık mı?

Abant’a D-100 ve Mudurnu ilçesinden olmak üzere iki farklı rota ile gelinebiliyor. Çetin kış şartlarında bile yolda biriken kar ile mücadele eden ekipler 7/24 açık tutmak için yoğun çaba sarfediyorlar. Sonuç olarak Abant Yolu her mevsim olduğu gibi kış mevsiminde bile araç trafiğine açık tutuluyor.

Zirveye vardığımızda ilk olarak Abant Ulusal Parkı Araç Girişinden geçerek Milli Park içerine giriyoruz. Kar küreme araçlarının yoldan süpürdüğü devasa kar kütlelerini görünce endişelenmeyin sakın. Göl etrafından dolaşan yol üzerinde zaman zaman kar ve hatta buz bile olabiliyor. Bu nedenle kışın Abant’a gelirken, mevsim koşullarına uygun araç lastiği kullanmanız konusunda sizleri uyarmıştık.

Kışın Abant’a Gelirken Yanınızda Olması Gerekenler

Kışın Abant Gölü Milli Parkına kar tatili için gelmeden önce mutlaka bulunması gereken eşya ve araç-gereçler var.

  1. Geleneksel Kar kızağı. (Şişme bot kızaklarda bu sezon trend)
  2. Kayak kıyafeti (Belki kayak için değil ama fotoğraflarda yinede güzel görünüyor)
  3. Kaliteli bir kar botu.
  4. Kar Gözlüğü (güneş açtığında gözlüğünüz yoksa hiçbiryeri göremezsiniz)
  5. Su geçirmeyen dayanıklı bir çift eldiven. (Dokunmatik ekranlara uyumlu eldivenler tercih edilmeli)
  6. Yedek çorap, bere vs.
  7. Telefonlar için yedek batarya ve şarj üniteleri. (Soğukta çok hızlı bitiyor şarj)
  8. ..vee tabiki son sürat kayacağımız dayanıklı bir kar kızağı.

Yazın Abant’ta Piknik yaptığınız alanlarda kış geldiğinde hem kayak hem piknik yapabiliyorsunuz. Kar üzerinde mangal keyfi; tarif edilemez. Özellikle çocuklar buldukları her eğimli alanı kızak pistine çevirmiş durumda. Çocuklarını bahane ederek fırsattan istifade çocukluğuna dönen yetişkinlerin keyfine diyecek yok tabi.



Kimi kar manzarasına karşı bir fincan çayını yada kahvesini yudumlarken, kimileri de kar kızakları ile hız rekorları kırmaya çalışıyor. Sonuç olarak alanda bambaşka bir neşe ve heyecan hakim oluyor.

Kışın Kar Kalınlığı Kaç cm?

Kışın en sert geçen döneminde Abant’ta kar kalınlığı 1 metreye kadar yaklaşıyor. Ancak mevsim ortalaması 40-50 cm aralığındadır. Genellikle yılın ilk üç ayında karla kaplı olan Abant Gölü Milli Parkı özellikle Şubat ve Mart aylarında tamamen beyaza bürünüyor.

Güncel Hava Tahmin Verileri için: mgm.gov.tr

Abant Kar Manzarası
Abant Gölü Karla Kaplı Tahta Köprü

Gezi sitesine sıkça gelen sorulardan birisi de; Abant Kışın Nasıl? sorusu oluyor.

Bu soruya cevap olarak yazımızdaki gibi bir çok şey söylenebiliyor olsa da kışın Abant’a gidip yaşamak gibisi yok. Bu nedenle soruyu soranlara mutlaka karların bol olduğu bir dönemde Abant Kış Gezisi hatta Kış Tatili tavsiye ediyoruz.

Yakın tarihte Türkiye geneli için kurak bir yıl olarak kayıtlara geçmişti. Haliyle Abant’a geçtiğimiz yıl bu kadar çok kar yağmadı ve yağan karın kalma süreside çok düşüktü. Yılbaşı sonrası düşen karlar bile tazeliğini uzun süre korudu.

Kışın Abant’ta Gezilecek Yerler

Aslında maceramız daha Abant Yolundayken başlıyor. Yani kışın gelecekseniz günü birlik değilde en az 1-2 gün kadar konaklayacak şekilde gelmelisiniz. Yol üzerinde bulunan bungalov tarzı otellerde gece konaklamanın tadı bir başka. Ayrıca burada konaklayarak sadece Abant’ı değil günübirlik Yedigöller, Gölcük, Gölköy, Sülüklü Göl ve Kartalkaya gezilerini de planlayabilirsiniz.

Abant Yolu üzerinde bulunan Bungalov Oteller

Son yıllarda sayıları hızla artarken istek ve beklentiler doğrultusunda kaliteyi de artıran yol üstündeki pansiyon, otel ve bungalov evlerde konaklayabilirsiniz. Abant gölünden doğan akarsu üzerinde kurulan bu tesislerin bazılarında ilginç aktivitelerde düzenlenebiliyor. Bu aktivitelerin başında ATV, Zipline ve kışında kısa mesafe kayak yapılabiliyor.

Kışın Fayton Keyfi ve At Biniciliği

Yazın olduğu gibi kışında milli park içerisinde sayıları az da olsa binek atlara rastlamak mümkün. Binicilik merakı olanlar için kar üzerinde ata binerek oldukça eğlenceli bir aktiviteye imza atabilirsiniz.

Geçmişte Abant gölünde faytona da binilebiliyordu. Ancak tüm fayton ve at arabaları yasaklandı. Faytonların yerine elektrikli golf arabaları hizmet veriyor artık.

Kışın Abant'ta Ata Binme

Kışın Abant’ta kar üzerinde ata binmek için kısa mesafeli aktivite için 50₺ ve uzun parkur için 150₺ gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor.

Kışın Kullanılan Piknik Alanları ve Kamelyalar

Normal mevsim şartlarında piknik için tasarlanmış olan kamelyalar, soğuktan koruma sağlaması için şeffaf plastik materyal ile soğuk kış günlerinde bile rahatlıkla piknik yapmak için müsait.

Kar Kızağı ile Kayak

Eğimli tepelerden göl seviyesine kadar süren macera ve adrenalin dolu kayağın tadını kızakla çıkarabilirsiniz. Kızak, şişme bot, tepsi, tencere, plastik leğen ve hatta market poşeti ile kayanı bile gördüm.

Çocuklara yönelik bir eğlence gibi görünüyor olsa da yaş sınırlaması yok. Hatta çocuklardan çok içindeki çocuğa söz geçiremeyen yetişkinler çoğunlukta diyebiliriz.

Kar kızağı ile kayak yapmak, kışın Abant Milli Parkındaki en neşeli aktivite olduğu su götürmez bir gerçek.

Abant’ın kuzey doğusunda hizmete giren ve “I Love ABANT” yazısının bulunduğu alanda bir kızak pisti bile var. Çok düşük bir fiyat ile şişme botlardan yapılan kızaklar ile doyasıya eğlenebilirsiniz. Ayrıca bu alanda bulunan karavan park sayesinde gecelik belirli bir ücret karşılığında konaklayabilirsiniz. Diğer mevsimlerde bu bölümde kamp yapmanıza da izin veriliyor.

Cafe ve Restoranlar

Buz tutan Abant Gölü ve yağan kar manzarasını en iyi görebileceğiniz yerler bulunuyor. Mesela Abant Konukevinin hemen yanındaki işletme buna iyi bir örnektir. Buradan dilerseniz bir şeyler yiyip içerken doğanın eşsiz manzarasında kaybolabilirsiniz.

Abant Kış Güneşi manzarası
Kış Güneşi

Biraz daha ileride bulunan 5 Yıldızlı Abant Otellerinin olduğu yerde yine benzer işletmeler var. Maalesef gölü en güzel gören yerlerde cafe, restoran yada otel gibi işletmeler çıkıyor karşımıza. Yine de genel kullanıma açık olan güzel yerlerdemekanlarda var. Örneğin; Doyumsuz Abant Kış Manzarası görmek isterseniz sizlere seyir tepesinde bulunan tahta kuleyi kullanmanızı tavsiye ederim.

Buna benzer bir noktada dönüşe geçtiğinizde Abant Otele gelmeden hemen önce bulunan seyir terasıdır. Buradan da neredeyse gölün tamamını görmek mümkün.

Kışın Abant Gezisi ile İlgili Merak Edilen Sorular

Kışın Abant’a gidilir mi? Yol nasıl?

Kışın kar yağışı ne kadar fazla olursa olsun Abant Gölü Tabiat Parkına gidilebiliyor. Ancak aracınızda kış koşullarına uygun lastik bulunması gerekiyor. Aksi halde Jandarma kontrol noktasından geri çevrilebilirsiniz. • Abant'a Kışın Gidilir mi?

Kışın Oteller Açık mı?

Abant’ta bulunan 5 yıldızlı oteller, bungalov ve pansiyonların yılın her günü açık ve müşterilerine kesintisiz hizmet sağlamaktadır.

Abant Gölü Kışın Buz tutar mı? Buz Pateni yapılır mı?

Kış mevsiminde yağan kar ve düşük sıcaklıklar nedeniyle göl üzerinde kısmi yada tamamen buz tabakası oluşabilmektedir. Ancak buz tabakası kalın olmadığı için üzerinde yürümeye yada buz pateni yapmaya uygun değildir.

Kışın Abant’ta Kiralık yada Günlük Kiralık Ev bulunur mu?

Kiralık ev veya günlük kiralık ev uygulaması maalesef bulunmuyor. Bağlantı yolu üzerinde bulunan evlerin ise çok az miktarı kiralık ve yıllık kiralama şeklinde bir uygulama mevcut.

Abant Kış Turları var mı?

Yılın sıcak dönemlerindeki kadar sıklıkla olmasa da kış aylarında paket turlar ile Ankara, İstanbul ve çevre illerden günübirlik tur programları düzenleniyor.

Kışın Kamp yapılır mı?

Bolu Abant Milli Parkında kışın sadece karavan ile kamp yapmaya izin veriliyor. Belirli bir ücret karşılığında kamp için ayrılan alanda karavan ile kamp yapabilirsiniz.

En güzel Abant Kar Manzarası nerede?

Aslında bu tamamen kişiden kişiye değişebilecek bir konu. Ancak ziyaretçilerin yoğun bir şekilde tercih ettikleri yerlerin başında; tahta köprü, büyük piknik alanı, seyir kulesi ve Göl Evi yer almaktadır.

Bizyineyollarda
Bulduğumuz her boşluğu bir tatile dönüştürüp yakaladığımız tüm fırsatları sonuna kadar kullanıyoruz. Kimi zaman aracımızla taşlı dağ yolunda kilometrelerce gittik (Adrasan), kimi zaman kucakta çocukla dar patikalarda saatlerce yürüdük (Gelidonya Feneri). Çok yorulduk ama hiç pişman olmadık.
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Bizyineyollarda dedi ki:

    Abant gölünde 4 mevsim harika manzaralara şahit olabilirsiniz. Bunun için sabit bir nokta bulunmuyor. Gölün çevresindeki hemen hemen her yerden bambaşka Abant Gölü Manzarasına şahit olabilirsiniz. Toplamda 3 adet 5 yıldızlı otel bulunuyor Abant Milli Parkı içerisinde. Hepsinin de göl manzarası ayrı bir güzel.

  2. Yekta Onur dedi ki:

    Abant otellerinin hangisinin manzarası daha güzeldir??