Yedigöllere Kışın Gidilir mi?
Yedigöller’e Kışın gidilir mi? demeyin. Kış mevsiminde deneyin ve doğaya, maceraya, aksiyona doyun. Bu macerayı keşfetmeden önce bazı uyarı ve önlemlerin hatırlatıldığı bu blog yazısına göz atmakta fayda var.
Yedigöller Kışın Açık mı?
Yedigöllere kışın gidilir mi? Benzersiz göl manzaraları ve tadına asla doyamayacağınız Bolu Yedigöller Milli Parkı yılın dört mevsimi farklı renklerde karşılıyor ziyaretçilerini. Her ne kadar dört mevsim olduğunu söylesekte kış aylarında araç ulaşımı imkansız hale geliyor.
Covid-19 Pandemisi Nedeniyle Yedigöller Milli Parkına Girişlerde Randevu Sistemi uygulanıyor.
Yedigöller Randevu Uygulaması>>
Yoğun kar ve çığ tehlikesi nedeniyle Yedigöller yolunda belirli bir noktaya kadar araç ile intikal edip sonrasında yürüyüş yaparak, kayarak ya da motorlu kar kızağı ile yolunuza devam edebilir ve bu şekilde Yedigöllere ulaşabilirsiniz. Ancak sizleri yolda Kar Küreme ekipleri yada Orman Müdürlüğü görevlileri geri çevirebilir. Bu riski de göze almakta fayda var.
Beton Bariyer ile Kapatılmış
Hatta yoldaki uyarıcı levhalara aldırış etmeden yola devam ettiniz diyelim. Yığılca-Yedigöller yol ayrımında konulan beton bariyerler nedeniyle devam etmeniz engellenmiş durumda. Edindiğimiz bilgilere göre her yılın Aralık – Nisan ayları arasında Yedigöller yolu kış şartları nedeniyle araç trafiğine ve ziyaretçi girişine kapatılmaktadır.
Kışın Yedigöllere Nasıl Gidilir?
Kışın Bolu merkezden Yedigöllere giderseniz işiniz biraz daha zor olacaktır. Ancak Yedigöllere Ankara tarafından geliyorsanız kışın Mengen yolu üzerinden ulaşmak daha kolay olacaktır.
Mart ayı sonlarında Bolu’ya düzenlediğimiz geziye başlamadan önce Kartalkaya, Abant, Gölcük, Aladağ ve Yedigöller tur planlaması yaparak tatil sepetimize ekledik. Yedigöller hariç Bolu’daki diğer milli parklara zorlanmadan ulaşabildik. Hatta Kartalkaya otellerin bulunduğu bölgede bile karlar tamamen erimiş olduğunu gördük. Ancak 45 kilometrelik Yedigöller yolunda sadece 28 km gidebildik. Burada bizi karla mücadele ekipleri karşıladı ve devam edemeyeceğimizi söylediler.
Yedigöller Kışın Kamp Yapılabilir mi?
Yedigöller Milli Parkında kamp yapmak kış haricinde daha kolay olsa da kışın biraz daha meşakkatli oluyor. Öncelikle hem Bolu Merkezden hemde Mengen tarafından gelen iki yol da kar nedeniyle kapalı. Ayrıca yol üzerinde çığ potansiyeli yüksek riskli yerler de var.
Ancak yine de kışın Yedigöllerde keyifli bir kamp macerası yaşamak imkansız değil. Mengen tarafından gelen Yedigöller yolu daha az iniş-çıkışa ve daha az viraj sahip olduğundan kışın yürüyerek veya kar kızağı ile gelmek isteyen kamp severler için daha mantıklı olacaktır. Aracınızla güvenli bir noktaya kadar gelip sonrasında yaya veya kar aracıyla devam etmeniz önerilir.
Tüm çabalarınıza rağmen olur da kışın Yedigöller Milli Parkına ulaşamazsanız bile karla kaplı doğanın tadını çıkarın ve bol bol sessizliğin fotoğrafını çekin, kafa dinleyin. Uçsuz bucaksız Kar manzarası tüm kötü hislerden ve stresten arındırıyor insanı.
Hava Durumu Bilgisi
Kış aylarında Yedigöllere gezi planı yapmadan önce Milli Park ve yakın bölgesi için hava tahminlerini kontrol etmekte fayda var. Yedigöller her mevsimde soğuk ve yağışlı olabiliyor. Özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında hava durumunu ve sıcaklık bilgilerini öğrenmeden Yedigöllere gitmeye çalışmayın.
Yedigöller Yolu Nasıl? Nereden Öğrenebilirim?
Yedigöller’de hava durumu denince Bolu için değil Yedigöller için hava durumu raporlarına ulaşmaya çalışın. Eğer “Yedigöller Hava Tahmin Raporu” hakkında bir bilgiye ulaşamazsanız size en doğru ve güvenilir bilgiyi
- Bolu Orman Müdürlüğü +90 374 215 37 40 numaralı telefondan ve
- Bolu Belediyesi 444 26 58 numaralı aramanız halinde sizlere aktaracaktır.
- Bolu Orman Müdürlüğü Resmi İnternet Sitesi.
Covid-19 Pandemisi Nedeniyle Yedigöller Milli Parkına Girişlerde Randevu Sistemi uygulanıyor.
Yedigöller Randevu Uygulaması>>
Kışın Konaklama İmkanı
Kışın Yedigöllerde kamp haricinde başka bir konaklama olanağı maalesef bulunmuyor. Milli Park açık olduğu sürece Yedigöller Bungalov otelleri hizmet vermektedir. Ancak çetin kış şartlarının hakim olduğu dönemlerde bu tesisler kapalıdır.
Bunun yerine kışın Bolu merkezde bulunan bir adet 5 yıldızlı, üç adet 4 yıldızlı otellerin sizin için uygun olanda konaklayıp buradan yedigöllere ve diğer milli parklara gitmek mantıklı olacaktır.
Kışın Yedigöllerde Ne Yenir?
Yedigöller demişken karda mangal sucuk deneyimi harika. Eğer kendinize ait malzeme yok ise yol üstündeki mekanlarda sıcak çay eşliğinde sucuk ekmek yiyebilirsiniz.
Yedigöllere Ne Zaman Gidilir?
Dört mevsim gidilebiliyor olsa da Yedigöllere hangi ayda gidilir diye sorarsanız:
- Eylül Sonu – Kasım Başları (Sarı ve Turuncu ile sonbaharın renkleri hakimdir)
- Nisan Ortası ve Haziran Başı (Yeşilin, mavinin ve rengarenk çiçeklerin hakimiyeti)
- Yaz Ayları (Göl kenarında serinleme, çam altında hamakta uyuma ve çadırda camping için en uygun mevsim)
- Kasım Sonu – Nisan Başı (Kar nedeniyle kapalı yollar ve çığ riski)
Yedigöllerde Kışın Piknik Yapılır mı?
Her mevsim ve özellikle yaz aylarında Yedigöller Milli Parkı ve Ormanlık alanın tamamında Piknik Yapmak ve Ateş Yakmak 2018 yılı itibariyle yasaklanmıştır. Piknik ve mangal ihtiyacınızı yol üstünde bulunan mekanlarda yada 2018 yılında hizmete giren ve Ayıkaya seyir terasından hemen sonra gelen “Yedigöller Piknik Alanı” adlı korunaklı bölgede yapabilirsiniz.
Yol boyunca yöresel lezzetlerin hakim olduğu Yedigöller Açık Büfe ve Serpme Köy Kahvaltısı, Sucuk Ekmek, Köfte, Balık vs. menü uzayıp gidiyor.
Yedigöller Yürüyüş Parkurları ve Eğitim Alanları
Yoğun kar ve buzla kaplı olmasına rağmen Yedigöller yolu üzerinde kışında yapılabilecek faaliyetler bulunuyor elbette. Örneğin; Uluslararası Ayıkayası Çığ Eğitim Sahası ve Kışın Trekking Yürüme Parkurları bunlardan bazıları. Bu faaliyet alanlarında tabela ile gerekli bilgilendirmeler mevcut. Karda saatlerce yürümek harika bir duygu.
Yedigöller Bisiklet ve Yürüyüş Parkurları
- Ayıkaya Doğa Yürüyüş Parkuru (Zorluk Dercesi: 2/6 – 3/6 Mesafe:11-16km)
- Çele Zirve Yürüyüş Parkuru
- Gurbettaşı – Dirgine Bisiklet Parkuru
Bolu Yedigöller Bölgesi Amatör Telsiz Röle Frekans Bilgileri
Özellikle doğa parkurlarından yararlanan ve kamp yapan ziyaretçilerin Amatör Telsiz Kullanma Lisansına sahip olmaları durumunda eğer lisans sahibi değillerse Arama Kurtarma Ekibi çağırma amacıyla Acil Durumlarda kullanabileceğiniz “Bolu Amatör Telsiz Frekans ve Ton Değerleri“şu şekildedir:
TRAC Bolu Rölesi – TA2KL
VHF Bandı : 145.725-600 Mhz SHIFT (88.5 Ton)
UHF Bandı: 439.150-7600 Mhz SHIFT (88.5 Ton)
Simplex İletişim: 145.500 Mhz (VHF) – 433.500 Mhz (UHF)
Mandalı Göl
Yedigöller yolu üzerinde bulunan ve Bolu merkeze sadece 10 km mesafedeki Mandalı Göl, Yedigöller dönüşü bir yorgunluk kahvesi içmek için yada Yedigöllere çıkmaya üşenenlere özel, doğal bir piknik ve dinlenme alanı sağlayan bir dinlenme noktasıdır.
Okurken bile üşüdüm resmen buz kestim. Eminim maceralı olmuştur yolculuğunuz. Ben en iyisi kışın yedigöllere gitmiyeyim.