Beykoz Cam Müzesi
Günümüzde Beykoz Cam ve Billur Müzesi olarak bilinen bu tarihi yapı, 1800’lü yıllarda Sultan Abdülaziz’in paşalarından olan Abraham Paşa tarafından 350 dönüm arazi üzerine yaptırılmıştır. Abraham Paşa daha sonraki dönemlerde vezirlik yaptığında burayı ata binme amacıyla kullandığı da bilinmektedir.
Cam Müzesi Tarihi
Beykoz Cam Müzesi eski tarihlerde her ne kadar ahır olarak kullanılmış olsa da Osmanlının son dönemlerinde cam imalatının yapıldığı yer anlamına gelen “Beykoz Cam ve Billurat Fabrika-i Hümayunu” yani cam fabrikası olarak kullanılmıştır.
Cumhuriyet döneminde de yine bir süre cam fabrikası olarak olarak kullanılan tarihi bina daha sonra Milli Saraylar’a bağlı Beykoz Cam ve Billur Müzesi olarak hizmet vermektedir.
Bir Osmanlı Paşası olan Abraham Paşa, eğitiminin büyük bir bölümünü yurt dışında görmüştür. Paris‘te bir kolejde eğitimini tamamlayan Abraham Paşa Türkçe hariç tam 3 dil konuşmaktaydı.
Beykoz’da geniş bir alanda yaptırdığı “U” şeklindeki ahır binası bir süre cam fabrikası olarak kullanılmış ve daha sonra Cam Müzesine çevrilmiştir.
Milli Saraylar tarafından restore edilerek hizmete açılan İstanbul Cam Eşya Müzesi günümüzde 12 farklı bölümden oluşmaktadır. Osmanlı döneminde kullanılan cam eşyalar ağırlıkta olsa da Selçuklu dönemine ait eserler de sergilenmektedir. Hatta yerli eserlerin yanısıra Fransız yapımı cam eşyalar (parfüm şişesi, gaz lambası, su ibriği vb.) sergilenmektedir.
Hatta tam müzenin çıkış bölümünde Fransız yapımı bir de aynalı saltanat arabası bulunmaktadır. Cam ve aynanın mükemmel uyumu ile ortaya çıkan bu at arabası kesinlikle görmeye değer.
Beykoz Cam Müzesine Nasıl Gidilir?
İstanbul Anadolu yakası Beykoz İlçesinde bulunan Cam ve Billur Müzesi nerede ve nasıl gidilir?
Beykoz Vapur İskelesine neredeyse yürüme mesafesinde, çok yakın bir konumda bulunmaktadır. Dilerseniz deniz yolu ile İstanbul’un hemen heryerinden ulaşabilirsiniz. Otobüs ile gelmek isteyenler ise İETT 15F hat numaralı otobüsleri ile ulaşılabilir.
Otomobil veya kendi araçları ile Cam Müzesine gitmek isteyenler ise Riva Yolu üzerinden yada Beykoz Sahil Yolunu (Kelle İbrahim caddesi) kullanarak ulaşabilirler. Son derece kolay bir konumda bulunan Cam Müzesini mutlaka görmelisiniz.
Cam ve Billur Müzesi Giriş Ücretleri
Beykoz Cam ve Billur Müzesi 2023 yılı giriş ücreti, aracınız ile veya yaya olarak gelişinize göre değişmektedir. Otopark ücreti, bahçe bileti ve müze giriş ücretleri ayrı ayrı tahsil ediliyor.
Müzekart sahipleri yakın zamana kadar ekstra ücret ödemeden girebiliyorlardı. Ancak alınan yeni bir kararla Müzekart ile Cam Müzesine ücretsiz girişler iptal edildi.
Cam Müzesi ziyaretçi giriş ücret tarifesi şu şekilde:
Giriş Yapılacak Alan | Giriş Ücreti |
---|---|
Cam Müzesi Giriş Ücreti (Yetişkin) | 50.00 ₺ |
Cam Müzesi Giriş Ücreti (İndirimli Öğrenci) | 15.00 ₺ |
Yabancı Ziyaretçiler için Cam Müzesi Ücreti | 150.00 ₺ |
Yabancı Öğrenciler için Cam Müzesi Ücreti | 30.00 ₺ |
Cam Müzesi Bahçe Giriş Ücreti | Ücret İptal Edildi |
0-6 ve 65 Yaş Üzeri Ziyaretçiler Giriş Ücreti | Ücretsiz |
Gazi ve Şehit Yakınları | Ücretsiz |
Müze Kart sahipleri | Geçersiz |
Asker, Öğretmen ve Emniyet Meslek Grupları | 15.00 ₺ |
Cam Atölyesi Giriş Ücreti (Çocuk) | 200.00 ₺ |
Otopark Ücreti
Eğer aracınız ile Beykoz’da bulunan Cam ve Billur Müzesine giriş yapmak isterseniz 30 ₺ otopark ücreti alınıyor. Müzenin dış nizamiyesinden giriş yaparken bu ücret sizden tahsil ediliyor ve gün boyu geçerli oluyor.
Cam Müzesi Bahçe Bileti
Yaya olarak Cam müzesinin bahçe bölümüne giriş yapmak isterseniz kişi başı 5 ₺ ödemeniz gerekiyordu önceki yıllarda. Ancak Milli Saraylar Başkanlığı aldığı karar ile bahçe giriş ücretini iptal etti. Bu nedenle bahçe bölümüne yaya girişleri ücretsizdir.
Cam Müzesi Sergi Bölümü Giriş Ücreti
Beykoz Billur Müzesini ziyaret etmek için gelen konuklar bahçe bölümüne ayrı, müze-sergi bölümüne ayrı ücret öderler. İndirimsiz olarak her iki bölüme giriş yapacak ziyaretçiler toplamda kişi başı 50 ₺ ücret öderler.
Cam ve Billur Müzesinin Bölümleri
İstanbul’un ünlü tarihi müze ve sergi saraylarından biri olan ve Beykoz’da bulunan Cam ve Billur Müzesinin ziyarete açık olan bölümlerini haydi birlikte gezelim.
1. Bahçe Bölümü
Müzenin bahçe bölümü oldukça geniş bir alana sahiptir. Bu bölümde tek şeritlik araç yolu ve etrafında bulunan sıra sıra asırlık çınar ağaçları oldukça büyüleyici bir manzara oluşturuyor. Ziyaretçilerin büyük çoğunluğu bu kısımda fotoğraf çekmektedir.
Müzenin bahçe bölümü, çoğunluğu Osmanlı dönemine ait 117 farklı ağaç ve bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda bir botanik bahçe görünümüne sahiptir.
2. Cam ve Billur Müzesi Sergi Bölümü
Bahçenin doğu bölümünde yer alan taş binanın orta avlu kısmından girdiğinizde hemen solda müze girişini göreceksiniz. Burada bulunan görevlilere Cam Müzesi Giriş Ücretinizi ödedikten sonra turnikelerden geçerek sergi sarayına giriyoruz.
Tarihin ilk çağlarında kullanılan cam eşyaların sergilendiği bölüm oldukça göz alıcı bir güzelliğe sahiptir. Tarihi kazılar esnasında höyüklerden çıkarılan bardak, tabak, kandil gibi gündelik kullanılan cam eşyalar günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.
Bunun sebebi camın hammadde olarak toprakta kolay kolay çözünmemesidir. Bileşiminde bulunan silisyum elementinin toprağa karışması onbinlerce yıl sürmektedir.
Anadolu ve Avrupa’da üretilen yaklaşık 1780 parça ürünün sergilendiği müzede adeta camın tarihine doğru tatlı bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Müzenin sergi bölümünde fotoğraf çekmek yasak olduğu için burada çok fazla fotoğraf paylaşamadım.
Cam ocağında usta ellerde şekillenerek bir sanat eserine dönüşen camın günümüze kadarki gelişimine kronolojik sıralama ile şahit oluyorsunuz sergiyi gezerken.
En çok dikkatimi çeken bölüm ise hiç kuşkusuz Osmanlı dönemine ait cam eşyaların sergilendiği bölüm oldu. Cam müzesinin bu kısmı oldukça gösterişli ve işin açıkçası gözlerinizi alamayacağınız güzelliğe sahip. Kutsal topraklardan zem zemin taşındığı cam damacanalar ve örgü sepetleri ilk günkü ihtişamı ile bizleri büyülüyor.
Sonraki bölümde bulunan cam avize ve gaz lambaları gibi tarihi ürünlere bakmaktan yine gözlerinizi alamayacağınız bir kısımdır.
Yer yer Fransız yapımı gaz lambaları, parfüm ve kozmetik şişeleri, Almanya Köln yapımı cam kolonya şişeleri Avrupa Cam tarihi hakkında bir fikir oluşturuyor. Zaten finalde göreceğiniz Fransa yapımı Saltanat Arabası tam bir şaheser niteliğinde.
Müze sergisinde camın yanı sıra ayna ve porselenden yapılan eşyaları da göreceksiniz. Hediye edilen Çin vazoları ve üzerindeki seramik sanatı da oldukça etkileyici.
3. Cafe ve Hediyelik Eşya Bölümü
Sergi bölümü biter bitmez turnikenin diğer tarafında bir şeyler yiyip içebileceğiniz cafe ve hediyelik cam eşya satışı yapılan gift shop bulunuyor.
Burada el yapımı ve tek model (uniq) cam ürünler satın alabilirsiniz. El yapımı cam kolye, bileklik, kalem, kum saati, magnet, bardak ve vazo gibi sanatsal tasarım cam ürünleri görebilirsiniz.
Fiyat olarak gayet makul bir seviyede olan hediyelik eşyalardan hatıra olarak almanızı tavsiye ederim. Özellikle ürünleri uniq yani benzersiz olması da ayrı bir güzellik katıyor. Çünkü bu ürünün aynısı sizden başka hiç kimsede bulunmayacaktır.
Ortalama 150-500 ₺ arasında değişen kolye veya bileklikler en çok tercih edilen hediyelik cam ürünlerdir. Fiyatları 250-1000 ₺ arasında değişen cam vazolar veya en çok çocukların ilgisini çeken sıvı cıva dolu cam şişelerden satın alabilirsiniz.
4. Cam Atölyesi
Cafe bölümünden dışarı çıkar çıkmaz hemen solda bulunan kapı Beykoz Cam Atölyesine açılmaktadır. Burada sadece çocuklara yönelik cam ustalığı sembolik olarak öğretilmektedir.
Saat 17:00’a kadar cam ocağında çocuklar için harika bir aktivite düzenleniyor. Cam Atölyesi kullanım ücreti 200 ₺ olup hediyelik eşya bölümünde ödeme yapabilirsiniz. Cam ustasının gözetimi altında çocuklarınız sırayla kendi seçtikleri renklerde cam kolye ve bileklik tasarımı yapmaktadır.
Atölyede çocukların tasarladığı cam modeller 20 dakika sonra sertleştikten ve soğuduktan sonra hediye kutusunda sizlere takdim edilmektedir.
Cam Atölyesi bölümünde aktivitelere katılmak ücretli olsa da izlemek için ücret talep edilmiyor. Çocuklarınız bu sanat merkezinde kendi motor el becerilerinin farkına varmaktadır.
5. Oyun Parkı
Beykoz Cam ve Billur Müzesinin bahçe kısmında sıradışı bir çocuk oyun parkı bulunuyor. Oyun aletlerinin tamamı ahşaptan yapılmış olan çocuk parkında bir de sürpriz bekliyor bizleri. Burada bulunan beyaz tavşanlar adeta çocukların ilgi odağı haline gelmiş. Tavşanları havuçla besleyen çocuklar bundan büyük keyif almaktadır.
Ahşap çocuk parkında sınırları zorlayan parkurlar sayesinde aktivitelerle güzel zaman geçiriyorlar.
Eğer müzeye gelirseniz ve çocuklar müzenin kapalı olan alanından sıkılırlar ise çocuk parkı süper bir çözüm olacaktır.
6. Kütüphane Bölümü
Cam sanatı ile ilgili yayınların bulunduğu kütüphane Cam Müzesinin kafeterya bölümünün asma katında bulunmaktadır. Çocuklara yönelik dünya klasikleri ve cam ile ilgili kitaplar ise Cam Atölyesi bölümünde bulunmaktadır. Bu bölümden yararlanmak tamamen ücretsizdir.
Beykoz Cam ve Billur Müzesi ile İlgili Merak Edilen Sorular
İstanbul Billur Müzesi Fotoğraf Galerisi
Türkiye’nin Diğer Cam Müzeleri
Türkiye’de cam sanatının sergilendiği diğer müzelerden en ünlüleri Eskişehir ve Gaziantep ilimizde olanlardır.
Gaziantep Medusa Arkeolojik Cam Müzesi yöresel cam ürünlerin tarihsel gelişimine şahit olmanız açısından adeta bir kilometre taşıdır.
Eskişehir’de bulunan müze ise Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilmektedir. Odunpazarı ilçesinde bulunan müzenin gerçek ismi ise Çağdaş Cam Sanatları Müzesidir.
Hatta yakın bir tarihte Antakya’da da bir Cam Sergisi açıldı. Bölgenin ünlü cam sanatçısı olan Şadi ASFUROĞLU tarafından dizayn edilen Antik Cam Evi‘de bölgenin cam kültürüne ışık tutmaktadır.
İstanbul’da bulunan ikinci cam müzesi ise yine Beykoz ilçesinin Paşabahçe köyündedir. Özel bir müze ve atölye kategorisindedir. Paşabahçe Cam Müzesinde de benzer çocuk aktiviteleri ve cam sergileri burada da bulunmaktadır.
Cam Müzesi’ne metro ile gitme imkanı henüz yok. Kavacık’tan otobüs ve dolmuşlar hareket ediyor Cam Müzesine. En kolay bu şekilde gelebilirsiniz.
Cam müzesi tam olarak beykozun neresinde? Cam müzesine Metroyla gidilir mi.
Beykoz Cam Müzesi sadece Pazartesi günleri ziyaretlere kapalıdır. Diğer günlerde (resmi tatiller hariç) ziyarete açıktır.
Pazar günleri cam müzesi açık mı?