Lizbon Gezi Rehberi
Avrupa kıtasının batıdaki en son ülkesi ve kaşifleriyle ünlü Portekiz’in başkenti Lizbon gezi rehberi. Ünlü Lizbon asansörü, Tejo nehri, Estadio de Luz Işık Stadyumu, Ulusal deniz müzesi, Kaşifler anıtı, Belem Tower, Salazar Köprüsü, Libertad Bulvarı, Deprem Anıtı ve Lizbon’un tarihi şehir merkezinde harika bir gezintiye çıkıyoruz.
Avrupa kıtasının batıdaki son temsilcisi konumundaki Portekiz’in başkenti Lizbon‘dayız. Şehir de Portekiz gibi oldukça büyük bir tarihi geçmişe sahip. Karadan tek komşusu, yine kendisi gibi bir Avrupa ülkesi olan İspanya. Akdeniz’den Fas ile yakın komşuluğu bulunuyor. Atlas okyanusunda bulunan Portekiz adalarını saymazsak, Lizbon, Portekiz ana karasının en batısında bulunan şehirdir.
Lizbon Şehir Turu
Atlas okyanusu üzerinden uçağımızla Lizbon üzerinde alçalarak Portela Havalimanına iniş yapıyoruz. Havalimanında daha ayak basar basmaz bu kaşifler şehrinin tarihi atmosferini hissediyoruz. Lizbon’da Gezilecek Yerleri görebileceğiniz video ile kısa bir şehir turuna ne dersiniz?
Lizbon Nerede?
Avrupa anakarasının batıdaki en son şehridir. Atlas okyanusuna kıyıdaş olması nedeniyle tarih boyunca ünlü deniz keşiflerine ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Bulunduğu konum itibariyle stratejik ve jeopolitik bir öneme sahiptir.
Lizbon Uluslarası “Portela Havalimanında” gümrük işlemlerimiz bittikten sonra hemen havaalanı dışında bizi bekleyen tur otobüsüne geçtik. Kendisi de bir Portekizli olan otobüs kaptanımız Luis sıcak bir karşılama ile aracına davet etti bizleri. Araca bindikten sonra yaklaşık 1 saat süren Lizbon şehir turu başladı. Youtube kanalımızdaki “Panoramik Lizbon Turu” videoları mutlaka izleyin. (https://youtu.be/x0qdZDMTJww)
Lizbon’da Gezilecek Yerler Listesi
Kendi içerisinde Paris Arrondissement (Arondisman) bölgeleri gibi bölümlere ayrılmıştır şehir. Lizbon Gezi Rehberi içerisindeki yerleri gezerken bunu göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Belem Bölgesinde Gezilecek Yerler
- Arkeoloji Müzesi – Museu Nacional de Arqueologia
- Jeronimos Manastırı
- Santa Maria de Belem Kilisesi
- Pasteis de Belem since 1837
- Planetario Müzesi
- Belem Tower
- Kaşifler (Denizciler) Anıtı
- Salazar Köprüsü (25 Nisan Köprüsü)
- Ponte Vasco de Gama Köprüsü
- Sao Jorge Kalesi & Lizbon Katedrali
- Ünlü Belem Pastanesi
- Balıkçılar Pasajı
Lizbon Arkeoloji Müzesi – Museu Nacional de Arqueologia
Lizbon’da Gezilecek Yerler Listesinin ilk sırasında 16. yüzyılda Portekiz’de inşa edilen bu bina günümüzde arkeoloji müzesi olarak faaliyet göstermektedir. Girişler ücretli olup içeriye sadece belirli sayıda ziyaretçinin girişine müsaade ediliyor. Yani bu da sıra beklemek anlamına geliyor. Eğer biraz sabrınızı zorlayıp bekleyebilirseniz Portekiz tarihi ve hatta dünya denizcilik tarihine yakından göz atma fırsatını yakalayabilirsiniz.
Jeronimos Manastırı
Ulusal Arkeoloji müzesinin hemen sağ tarafındaki bu tarihi bina ise Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan bir başyapıttır. Geç dönem gotik mimariye sahip olan Jeronimos manastırının her iki tarafında da kendisi gibi gotik tarzda inşa edilmiş taş bina bulunur. Mesela ön cepheden bakıldığında sol kısımda kalan Lizbon Ulusal Arkeoloji Müzesi ve manastırın sağ tarafında kalan bina ise “Igreja Santa Maria de Belém” yani Aziz Belem Kilisesini görebilirsiniz.
Burada Luis Vas de Camois ve Vasco de Gama‘nın lahit mezarı bulunuyor. Lahitlerden üzerinde Arp işareti olanın içerisinde, aynı zamanda kendisi bir edebiyatçı ve şair olan ünlü Luis Vas de Camois bulunmaktadır. Diğer lahitin üzerinde ise gemi sembolü bulunur. Bu da Vasco de Gama’nın mezarıdır.
Santa Maria de Belem Kilisesi
Üçlü yapının son üyesi olan Aziz Maria Kilisesi Lizbon gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda kendine yer buluyor. Sonuç olarak Portekiz tarihine adeta ışık tutan bu üç tarihi yapıtı gezmenizi tavsiye ediyorum.
Pasteis de Belem since 1837 (Belem Pastanesi)
Lizbon‘un ünlü dünyaca ünlü pastasından tatmak isterseniz Santa Maria de Belem Kilisesinin sağ tarafında tramvayların son durağı bulunuyor. Tramvay istasyonunu geçince önünde kalabalık sıra olan pastane, Lizbon’daki en iyi Belem Tatlısını üreten pastanedir. Pastéis de Belém yazar tabelasında.
Tarihi Belem pastasını 1837 yılından bu yana Lizbon‘da en iyi yapan yer olarak bilinir. Siz mavi tentelerin altında uzayan sırayı dert etmeyin. Çünkü görevliler çok hızlı çalışıyor ve sıra da bu nedenle çok hızlı ilerliyor.
Sıra hızla ilerliyor ve sonrasında bir anda Belem Pastanesinin içinde buluyorsunuz kendinizi. Portekiz çinileri ile süslü duvarlar ve geleneksel fırından çıkan çıtır çıtır Belem pastası. Mmm! harika bir kokusu ve tadı var. Belem pastası yada kimilerine göre Belem kekinin adet fiyatı 1.20€ civarında. Lizbon’a geldiğinizde belem pastasını mutlaka tadın. Sonra pişman olabilirisiniz.
Planetario Müzesi
Lizbon şehir gezisinde sıradaki durağımız “Planetário Calouste Gulbenkian” yani bi’nevi uçak müzesi aslında. Bu müzede en çok dikkat çeken bölüm 1917 yılında Portekiz’den Brezilya’ya uçakla giden ilk adam olan Sakadura Malkal‘a ait planör tipi uçak maketidir.
Dünyada Atlas okyanusunu uçakla geçen ilk kişi olarak tarihe geçmiştir. Bu uçuş toplam 21 gün sürmüş ve Dünyanın Okyanusu Uçakla Geçen İlk Uçuşu olarak tarih kitaplarında kendine yer edinmiştir.
Sakura Malkal’a ait planör tipi uçağın bir maketi de Belem Tower‘ın yakınlarında göreceksiniz.
Belem Tower
Orta çağ döneminde savunma amaçlı inşa edilmiş bir deniz gözetleme kulesi olan Belem Kulesi Lizbon’da gezilmesi gereken yerler listemizdeki önemli yerlerden birisidir. Yapımına 1505 yılında başlanan ve 10 yıl süren inşaat çalışmaları 1515 yılında bitirilerek kullanıma açılmıştır.
1755 yılında bir çok binanın yıkıldığı ve deyim yerindeyse taş üstünde taşın kalmadığı Büyük Portekiz Depreminden sonra bile ayakta kalmayı başararak günümüze kadar ulaşmıştır.
Aslında Tejo nehrinin tam ortasında bulunan bir adacık üzerine inşa edilmiş olsa da büyük depremde Atlas okyanusunun suları nehrin içlerine kadar dolmuş ve bu bölgenin coğrafi şeklini değiştirmiştir.
Atlas okyanusunun birleştiği bu haliç bölgesinde kıyıya çok yakın bulunan bir adacık üzerine inşa edilmiştir. Gözetleme amaçlı bulunan Belem Tower‘ın üst katı teras yani çatısız tasarlanmıştır. Gotik mimari özellikleri taşıyor gibi görünse de aslında Manuelin tarzında yapılmıştır.
Belem Tower’ın tarihi geçmişinden biraz konuşacak olursak; 1500’lü yıllarda yaşamış ve hayatını kaybetmiş ünlü denizler kaşifi Vasco de Gama‘ya atfedilerek inşa edilmiş. Günümüzde Lizbon şehrinin tarihi ve kültürel sembollerinden birisi haline gelmiştir.
Belem kulesine giriş ücreti 8.5€ ve 12 yaş altı ücretsizdir.
Kaşifler Anıtı
Belem bölgesinde bulunan Portekizce ismiyle Padrão dos Descobrimentos yani Kaşifler Anıtı, Belem Kulesine yürüme mesafesindedir. Tejo nehri kenarındaki sahil şeridi üzerinde yer alan kaşifler anıtı da mutlaka gezilmesi gereken yerlerden biridir.
İnşasına 1940 yılında başlanan ve tüm Portekizli kaşiflerin anısına yaptırılan anıt, ünlü denizci Henrique‘nin 500. yıldönümü olan 1960 yılında hizmete açılmıştır.
Aslında İtalyan kökenli olmasına rağmen Portekiz çıkarlarına hizmet eden ünlü kaşif Amerigo Vespuci, aynı şekilde 1498’de Hindistanın keşfine imza atan Vasco de Gama, 1486’da Ümit burnunu keşfeden Bartolomeu Dias ve Magellan gibi bir çok Portekiz denizcisinin kabartma heykellerini görmek mümkün burada.
Portekiz’in simgesi haline gelen ancak tarihte yıldızların konumlarından yön tayin etmeye yarayan halkalı usturlab ve horoskop küresini Lizbon kaşifler anıtının bulunduğu alanda görmek mümkün. Meryem El Usturlabi adındaki Emevili bir kadıntarafından denizlerde yıldızlarla yön tayin etmeye yarayan “düzlem usturlabı” keşfetmiştir.
Dev ölçülerdeki kaşifler anıtının orta kısmındaki beton blokta büyük bir haç sembolü bulunmaktadır. Daha sonralı ileri bir versiyonu olan horoskop küresini kullanarak Japonya’ya kadar denizde seyahat ettikleri rivayet edilmektedir.
Anıtın bulunduğu bu büyük alanda hemen yerde karo taşlarından yapılan dünya haritası bulunuyor. Bu bölümde herkes kendi ülkesinin üzerinde durarak fotoğraf çekiliyor.
8. Salazar Köprüsü (25 Nisan Köprüsü)
Amerika’nın Sanfrancisco eyaletinde bulunan kırmızı köprünün neredeyse bire bir kopyası Lizbon Tejo nehrinin iki yakasını birbirine bağlıyor. Bu köprü ile Belem ve Almada bölgelerini birbirine bağlanmaktadır.
Portekizlilerin 25 Nisan 1971‘de yaptıkları halk devrimi ile diktatörlükle yönetilen Portekiz devletini demokratik yeni sisteme kavuşturmuşlardır. İşte bu dönemin diktatörü Salazar’ın adı verilen bu köprüye devrim sonrası 25 Nisan Köprüsü adı verilmiştir.
Salazar köprüsünün altında Brezilya bulvarı ve banliyö tren hattı geçmektedir. 3 payanda üzerinde desteklenen bir asma köprüdür.
Ponte Vasco de Gama Köprüsü
Lizbon’da Tejo nehri üzerinde biri eski diğeri yeni toplam iki köprü bulunuyor. Eski ve kısa olanın ismi Salazar yani 25 Nisan köprüsüdür. Bir de yeni ve daha uzun olan Ponte Vasco de Gama köprüsü bulunmaktadır.
Vasco de Gama köprüsü yaklaşık 17 km ile dünyanın en uzun köprüsü ünvanını elinde bulundurmaktadır. Kısmen asma köprü şeklinde inşa edilmiş olsa da payandalar üzerinde durmaktadır. Lizbon’da konaklama yaptığımız otelin penceresinden çektiğim bu fotoğrafta Vasco de Gama köprüsünü görebilirsiniz.
Sao Jorge Kalesi & Lizbon Katedrali
Tıpkı İstanbul gibi Yedi tepesi bulunan şehrin hakim tepelerinden birinde bulunan tarihi kale de yine görmeye değer yerlerden. Eğer kalenin içine girme fırsatı bulursanız en üst kısmına çıkın ve doyumsuz Lizbon manzarasına bırakın kendiniz. Nostaljik Lizbon Tramvay ile Lizbon kalesine gotik sokakların mükemmel manzarası eşliğinde ulaşabilirsiniz.
Lizbon Şehir Merkezinde Gezilecek Yerler
Lizbon şehri de bir çok Avrupa şehri gibi tarihi (eski) ve modern olmak üzere iki farklı bölgeden oluşmaktadır. Şimdilerde daha çok tarihi çarşı, bulvar, bina, ve heykelleriyle ön plana çıkan kent merkezinde unutulmayacak bir gezintiye çıkıyoruz.
- Libertad (Özgürlük) Bulvarı
- Lizbon Santa Justa Asansörü
- Marques de Pombal Deprem Anıtı
- Nostaljik Lizbon Sarı Tramvayı (28 Nolu Tramvay Hattı)
- Alfama Mahallesi
- VII. Eduardo Parkı
- Rossio Tren İstasyonu ve Rossio Meydanı
- Ticaret Meydanı
- Agusta Caddesi
Libertad Bulvarı
Lizbon’un en önemli caddelerinden birisi olan ve özgürlük anlamına gelen Libertad Bulvarıdır. Bir açıdan bu cadde üzerinde tıpkı Paris Champ Elysees bulvarı gibi ünlü markaların mağazaları bulunmaktadır. Aynı zamanda bu bölgede metro istasyonları ve tramway duraklarıda bulunmaktadır.
Libertad Bulvarının Portekizliler için büyük anlamı vardır. Çünkü yakın zamada 1970‘lerdeki halk devrimi, burada yani Libertad Bulvarında askerlerin tüfeklerine halkın karanfil takmasıyla kansız bir şekilde gerçekleşmiştir. Bu nedenle devrimin adı da Karanfil Devrimi olarak tarihe geçmiştir. Öyleki Portekiz’in milli bayrağında bile sembol olarak kullanılmıştır.
Libertad bulvarının sağ şeridi tamamen toplu taşıma, bisiklet ve akülü araçlara tahsis edilmiştir. Sağ şeridi araç ile izinsiz kullandığınız takdirde çok yüksek cezalar ödeyebilirsiniz. Trafiğe girmeden sadece bu sağ şeridi kullanmak isterseniz bunun ücretini önceden ödemiş olmanız gerekiyor. Ancak bu taktirde ceza yemeden sağ şeridi rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Değişik bir uygulama doğrusu 🙂
Marques de Pombal Deprem Anıtı
Libertad Bulvarının üzerinde bulunan ve depremde hayatını kaybedenlerin anısına yaptırılan “Markes de Pombal Anıtı” veya diğer adıyla “Ulusal Deprem Anıtı” bulunmaktadır. Deprem anıtının bulunduğu meydana ise İngiliz kralı 7.Eduardo ismi verilmiştir.
Nostaljik Lizbon Sarı Tramvayı (28 Nolu Tramvay Hattı)
Lizbon şehrinin bir simgesi haline gelen 28 Numaralı tramvay hattı ile kent merkezini baştan başa gezmek mümkün. Bu tramvay hattının en güzel yanı nostaljik Lizbon mahalle ve caddelerinden geçiyor olmasıdır. Sarı renkli nostaljik tramvay son yıllarda Lizbon’un sembolik unsurlarından birisi haline gelmiştir.
Özellikle Fado kültürünü merak edenler için kesinlikle tavsiye ederim. Hediyelik eşya mağazalarında sarı tramvay süslerinden bolca göreceksiniz.
Portekiz’de tramvaya “elektriko” deniyor. Bu nedenle Lizbon’da tramvay durak ve istasyonlarını sorarken elektriko kelimesini kullanmaya dikkat edin.
Hazır nostaljik tramvaydan konu açılmışken Portekizce’de tramvaya neden “Elektriko” dediklerini biliyor musunuz? Tarihte Portekiz’e ilk tramvay setini getiren İngiliz şirketi Electrico olduğu için halk arasında tramvaya da bu isim verilmiştir.
– 28 Numaralı Nostaljik Lizbon Tramvayı –
Sırasıyla Graça, Alfama, Baixa ve Bairro Alto semtlerinden geçerek yolcularına harika bir nostaljik Lizbon turu yaptıran sarı tramvaylara binmeden Türkiye’ye dönmeyi aklınızın ucundan bile geçirmeyin.
Lizbon Asansörü (Elevador De Santa Justa – Carmo Lift)
20. yüzyıl neogotik dönem mimari şaheserlerden biridir. Diğer bir adı da Carmo Lift olan ünlü Lizbon Asansörü, Fransız kökenli ancak Portekiz’de yaşayan bir mimar tarafından tasarlanmıştır. Günümüzde turistlerin yoğun olarak ziyaret etiği yerlerden birisi olan De Santa Justa Asansörü Lizbon Gezilecek Yerler listesinde kendisine yer bulmuştur.
Elektrik Müzesi
1800’lü yılların sonuna doğru elektriğin icat edilmesi ile birlikte Portekiz Krallığı, Afrika’da bulunan sömürgelerinden getirdiği petrol ve kömürü termik santrallerinde yakarak elektrik üretebiliyordu. O çağlardan günümüze elektriğin gelişimsel döngüsünü sembolize eden Lizbon Elektrik Müzesi ilgimi çeken yerlerden biri oldu.
Alfama Town
Eğer yeterince vaktiniz varsa, Tejo nehri kıyısında bulunan tarihi Alfama Mahallesine uğramanızı tavsiye ederim. Büyük Lizbon depreminden minimal seviyede etkilenen Alfama Town ve tarihi sokakları gezerken bambaşka bir ruh haline bürünmüş evleri göreceksiniz.
Portekiz’in geleneksel müziği Fado’nun vatanıdır burası aynı zamanda. Tercihen akşam saatlerinde gezmenizi ve Fado kültürüne yakından göz atmanızı tavsiye ederim.
Lizbon tarihi şehir merkezinin neredeyse tamamı parlak kalker taşlarla kaplıdır. Kalker taşının özelliği ise kullanıldıkça yani üzerinde yürüdükçe parlaklığının daha da artıyor olmasıdır. Bu nedenle insanların yoğun ziyaret ettiği yerlerdeki kalker taşları diğerlerine oranla çok daha parlak görünmektedir.
Lizbon’da Müze ve Sanat Galerileri
- Berardo Çağdaş Sanat Galerisi
- Calouste Gulbenkian Müzesi
- Lizbon Antika Müzesi
- Azulejo Seramik Müzesi
- Elektrik Müzesi
Özellikle Belem bölgesinde müze ve sanatsal mekanlara yoğunlukla rastlanıyor. Berardo Çağdaş Sanat Galerisi, Calouste Gulbenkian Müzesi, Lizbon Antika Müzesi, Azelujo Seramik Müzesi ise sanatsever ziyaretçilerini ağırlıyor Lizbon’da.
Lizbon Hakkında Genel Bilgi
Büyük Lizbon Depremi
Lizbon’un yakın tarihine baktığımızda en önemli olaylardan biri olan ve 1755 yılında gerçekleşerek yaklaşık 6 dakika süren depremin yıkıcı etkisi olacaktır. Dünya deprem tarihinde bundan daha uzun süren başka bir deprem bilinmiyor.
1 Kasım 1755‘te sabah saatlerinde gerçekleşen ve Richter ölçeğine göre 8.5 – 9.0 arasında olduğu tahmin edilen deprem nedeniyle Lizbon ve çevresinde deyim yerindeyse taş üstünde taş kalmamıştır.
100 bine yakın insan hayatını kaybetmiş ve oluşan tsunamiler Fas ve İngiltere kıyılarına kadar ulaşmıştır. Başta tarihi yapılar olmak üzere bir çok bina yerle bir olmuş, Tejo nehrinin okyanusa döküldüğü bölgede oluşan çökmeler sonucu okyanus suyu bu bölgeye dolmuştur. Hatta bu sebeple bir haliç oluşmuştur.
Lizbon’un neredeyse tamamının yok olduğu depremin ardından başlayan planlı mimari yapılaşma ile bugünkü Baixa bölgesi denilen yer oluşmuştur. Bu bölge Lizbon’un şehir merkezini oluşturmaktadır. Ünlü Rossio ve Ticaret meydanı bu bölgede yer almaktadır.
Depreme Lizbon’da yakalanan dönemin Portekiz Kralı yaşadığı korkudan mı bilinmez, klostrofobiye kapılır ve ölümüne kadar bir daha hiçbir nedenle Lizbon şehrine ayak basmamıştır.
Lizbon Tarihi
Uzun süre Roma İmparatorluğunun egemenliğinde yaşayan Lizbon daha sonraki tarihlerde ise Arap kültürü ile harmanlanmış Endülüs İmparatorluğu döneminde ise önemli buluşlara ve gelişmelere sahne olmuştur. Coğrafi keşifler ile Orta Çağın bitimine yakın Batı Avrupa’nın ekonomik açıdan ticaret üssü haline gelmiştir.
Tarihi Lizbon depreminin doğada oluşturduğu yıkımı uydu görüntülerinden hatta uçaktan aşağı baktığınızda bile görebilirsiniz.
Mimari Yapısı
Lizbon şehri tarihin en yıkıcı depreminden sonra yenilenme sürecine girmiştir. Evlerinin dış cephe renkleri farklı olsada neredeyse tümünün mimarisi aynıdır. Ev sahibi zengin ise çinili ve seramikli dış cephesi bulunur. Fakir veya orta sınıfların evleri ise genellikle farklı renklerde boya ile kaplıdır.
Kralın yardımcısı ve aynı zamanda bir mimar olan Marques de Pombal şehrin yeniden inşasında büyük rol oynamıştır. Fransa için Hausmann, İspanya için Gaudi ne anlama geliyor ise Lizbon için Marques de Pombal’da odur.
Tarihi boyunca Roma ve Endülüs gibi iki büyük medeniyete ev sahipliği yapmış olan Lizbon, mimari açıdan Roma, Barok, Manuelin Tarzı ve Endülüs mimarisinin başyapıtlarını barındırmaktadır.
Şehrin doğal yapısı itibariyle tepelerden oluşuyor olması hep akıllara İstanbul ile olan benzerliklerini getiriyor. Bu nedenledir ki Lizbon’un bir çok semt ve mahallesi çoğu zaman İstanbul’daki mahalle ve semtlere benzetilir.
Sanki Beyoğlu, Balat semtini andırıyor cadde, sokak ve binalarıyla. Hatta çok ilginçtir tıpkı İstanbul gibi Lizbon’da yedi tepe üzerine inşa edilmiş tarihi bir şehirdir.
Lizbon Futbol Takımları ve Ünlü Stadyumları
Lizbon’un dünyaca ünlü iki futbol takımı var. Zaten bir çoğumuzun bildiği takımlar bunlar. Birincisi Benfica, diğeri ise Sporting Lisbon. Benfica takımına ait stadyumun ismi Estadio de Luz (Işık stadyumu).
Rıdvan Dilmen‘in anlatımıyla yaşanmış bir olayı paylaşmak istiyorum yeri gelmişken. Benfica futbol takımının simgesi aynı Beşiktaş gibi bir kartaldır ve bu kartal Benfica’nın her karşılaşma öncesi Işık Stadyumuna saldığı ve bu şekilde bir totem yaptıkları bilinir.
Yıllar önce Beşiktaş futbol takımı İstanbul İnönü Stadyumunda oynayacağı bir derbi maçı öncesinde bu kartalı özel olarak bakıcısı ile birlikte ülkemize getirtilir. Maçtan birkaç gün önce alıştırma için İnönü stadyumunun trübünlerinde kartal uçurulur ve hayvanın alışması sağlanır.
Kartal aynı Lizbon’daki stadyumda olduğu gibi tüm stadyumu turlar. Ancak müsabaka günü geldiğinde tıklım tıklım dolar stadyum ve kartal serbest bırakılır bırakılmaz İnönü stadyumunun dışındaki seyyar köftecilerin olduğu yere uçar. Beşiktaşın kartal totemi böylece başarısızlıkla sonuçlanır.
Lizbon’da Ne Yenir? Ne İçilir?
Lizbon’a geldik panoramik turda ve şehir merkezinde kilometrelerce yer gezdik -e acıktık ama. Avrupa Ekonomik Teşkilatının en fakir ülkesi olsa bile hiç endişe etmeyin Portekiz’in başkenti Lizbon’da aç kalmazsınız.
Lizbon Balık Menüsü
Balık menüleri oldukça zengin. Bizdeki Çupra ve Levrek balıklarını burada rahatlıkla bulabilmek mümkün. Ancak okyanusta avlandıkları için haliyle tatları bizdekinden biraz daha farklı.
Morina balığı olarak bilinen (Bakalau), Kurutulmuş balık 1-2 yıl sonra pişirilerek servis edilir. Kurutulmuş balığa “Lakaragau” denilmektedir. Ağırlıklı olarak levrek ve çupra türünde balıklar servis ediliyor. Ancak okyanusta avlandığı için tatları biraz farklılık gösterebiliyor.
Fiyat olarak uygun menü seçenekleri oldukça iyi. Lizbon, Sardalya‘nın ana vatanı olarak bilinir. Hatta simgeleşmiş bir kültürüdür. Portekiz’de sardalya balığı iç organları ile birlikte pişirilir. Bu nedenle siz siz olun sardalya yerken iç organlarını temizlemeden yemeyin.
Balığın yanında meşhur Porto Şarabı ile tatlı olarak da Belem Pastası harika bir menü olur.
Sulu pilavları ve Kaplan Karidesinin tadına bakmayı da unutmayın. Atıştırmalık olarak canlı istiridye ve ölü istiridye deneyebilirsiniz. Portekizce‘de Mort, ölü anlamına geliyor.
Belem tatlısının dışında el yapımı dondurmanın da tadına bakmanızı öneririm. Roma dondurması kadar olmasa bile gayet güzel bir tadı var.
Lizbon için hem yenilebilecek hem de hediye olarak alınabilecek bir kaç yöresel üründe bulunmaktadır. Bunlardan size tavsiye edebileceklerim Zeytin yağı, marmelat ve reçelleri olacaktır. İkisi de kesinlikle harika lezzete sahip.
Lizbon’da Hediyelik Eşya Seçimi
Avrupa Ekonomik Teşkilatının yani Avrupa Bilirliğinin en yoksul ülkesi Portekiz’in başkentinde hediyelik eşya almak ve alışveriş yapmak için Belem pastasını yediğiniz Pasteis de Belem adlı pastanenin hemen karşısında çok sayıda Lizbon gift shop göreceksiniz.
Bu işletmelerin çoğunluğunu Hindistanlı ve Pakistanlı Göçmenler işletiyor. İndirim istediğinizde anlamamazlıktan gelselerde siz Türk olduğunuzu söyleyin ve indirim isteyin. Sizde göreceksiniz ki pes ediyorlar ve fiyat kesinlikle aşağı yönlü değişiyor. 🙂
Lizbon ile özdeşleşmiş geleneksel Horoz şeklindeki çini ve biblolar, meşe mantarından yapılan süs eşyaları, sarı tramvay maketleri ve magnetlerin (dolap süsleri) hemen her çeşidini rahatlıkla bulabilirsiniz.
Gezerken Sakın Unutmayın!
Sonuç olarak Lizbon’u sokak sokak arşınlamak için 1-2 gün yetmeyebiliyor. Kişisel tavsiyem en az 3 tam gününüzü sadece Lizbon’da gezi için ayırmanız yönünde olacaktır. Bu üç günden sadece birinde gezi blogları ve gezi sitelerine aldırış etmeyin.
Çıkın bilinen rotaların dışına ve yeni yerler keşfetmeye çalışın. Girin tarihi Lizbon sokaklarına ve kaybolun. En güzel gezi anıları hep kaybolarak gezilen zamanlarda yaşanır. Kendim bizzat tecrübe ettim. Sizlere de Lizbon’da kaybolmayı öneririm.
Lizbon İle İlgili Merak Edilen Sorular
Lizbon tam olarak nerede bulunur? Nasıl gidilir?
Dünya haritasını açıp baktığınızda Avrupa kıtasının sol alt tarafında bulunan bir Portekiz şehridir. Türkiye’den kara yolu ve deniz yolu ile de gidilebilir ancak en hızlı ulaşım şekli hava yoludur hiç kuşkusuz. İstanbul’dan her gün sezon durumuna göre THY 1 veya 2 uçuş gerçekleştiriyor Lizbon’a. Yaz sezonunda Porto uçuşları da bulunuyor.
Lizbon’da yaşamak. Çalışma şartları nasıl?
Genel olarak Portekiz’in ekonomik durumu diğer Avrupa ülkelerinden oldukça geridedir. Bu nedenle yurt dışında çalışma açısından pek tercih edilen bir ülke değildir. Başkent Lizbon‘da aynı ülkeyle aynı kaderi paylaşmaktadır. Refah düzeni ve yaşam şartları açısından Turizm gelirleri nedeniyle belki diğer şehirlerden bir tık daha yukarıdadır. Ancak yinede iş olanakları ve maaşlar yeterli düzeyde değildir.
Ünlü Lizbon yemekleri nelerdir? Ne yenir?
Balık ve diğer su ürünlerinin baskın olduğu bir mutfağa sahiptir. Türkiye ile kıyasladığınızda balık yemeklerinin fiyatları oldukça caziptir. Sardalya, Levrek ve Morin balıkları deniz yemeklerinin en önemlileridir.
Lizbon’da önemli gezilecek yerler hangileri?
Tarihi ve turistik bir yapıya sahip Lizbon’da oldukça fazla sayıda gezilecek yer bulunuyor. Özellikle büyük coğrafi keşifler ile ilgili tarihi mekanlar turistlerin gözdesi. Bunun yanı sıra St Justa Asansörü, Belem Tower ve Jeronimo Manastırı en çok gezilen yerlerdendir. Lizbon’da gezilecek yerlerin tam listesi.