TAX FREE İadesi Nasıl Alınır?

Türkiye'de ve Dünyada onlarca destinasyonu gezdim, geziyorum ve gezmeye devam ederek farklı gezi blogları ile sosyal medya hesaplarım üzerinden gezi severlerle paylaşıyorum. Turizm üzerine çalışmakta olduğum için yurtiçi ve özellikle yurtdışı bir çok lokasyonu gezip görme imkanı buluyorum. Yol maceralarım ve seyahat tecrübelerimi paylaştığım "Gezi Sitesi Bizyineyollarda" blogunda keyif alarak yazıyorum.

    Yurtdışı seyahatleriniz esnasında yapmış olduğunuz alışverişlerin belirli bir kısmı vergiden muaftır. Neredeyse bütün ülkelerde geçerli olan “TAX FREE” yani vergi iadesi nasıl hesaplanır ve nasıl iade alınır? Özellikle son zamanlarda yurtdışı Iphone ve telefon alışverişinde vergi iadesi hakkında merak edilen ve sıkça sorulan soruları cevapladık. Nedir bu Tax Free?

    4.9/5 - (203 votes)

    Tax Free Nedir?

    Yurtdışında turistik veya kısa süreli bulunduğunuz esnada satın almış olduğunuz ürün yada hizmetler karşılığı sizden tahsil edilen vergileri tax free iadesi olarak alabilirsiniz. Adım adım Tax Free iadesi nasıl alınır kısaca anlatmaya çalışalım.

    İçindekiler / Index

    Günümüzde dünyadaki ülkelerin büyük çoğunluğunda geçerli olan kanunlar, Verginin sadece vatandaştan alınabileceğini, aksine diğer ülke vatandaşlarından veya turistlerden alınamayacağını garanti altına alır.

    İşte bu nedenle yabancıların (turist, öğrenci veya geçici süre ile ikamet edenlerin) bulundukları ülkede yapmış olduğu harcamalarda ödedikleri vergi miktarının bir kısmını iade olarak alması gerekir. Yurtdışında alışveriş esnasında ödenen katma değer vergisi tamamıyla veya kısmen iade alınabilmektedir.

    Her ülkenin kendine özgü Tax Free iade politikası olabilir. Sadece belirlenen limitlerin üzerindeki alışverişler için geçerli olabilir. Hatta bazı ülkeler otel, tur ve ulaşım gibi hizmet kategorisi için TaxFree vergi iadesi yapmayabilir.

    Seyahat edeceğiniz ülkeye gitmeden önce resmi internet sitesi üzerinden o ülkenin VAT Tax Free şartlarını kontrol etmeniz gerekebilir. Yurtdışı vergi iade işlemleriniz var ise havalimanına en az 45 dakika önce gidiniz. Yoğunluğa bağlı olarak işlemleriniz uzun sürebilir. Uçuşunuzun tehlikeye girmemesi için erken gitmekte fayda var.



    Yurtdışında Vergisiz Alışverişin İpuçları

    İster tatil ister iş için yurtdışında herhangi bir ülkeye gittiğinizde oraya özgü ürün veya hizmetleri satın alarak alışverişin tadını çıkarırız. Hediyelik eşyalar, kıyafetler, kozmetik ve elektronik gibi birçok ürün grubundan ekonomik şartların el verdiği oranda alışveriş yapıyoruz.

    Özellikle ülkemizde satışı yapılmayan marka ve modelde ürünleri yurtdışındaki ülkelerde rahatlıkla bulabiliyoruz.

    İyi de ben yurtdışında vergi ödemek zorunda mıyım? diye kendi kendinize sorduysanız, şimdi anlatacaklarımı dikkatle okumanızı tavsiye ederim.

    Duty Free Alışveriş
    Havalimanında Duty Free Mağazası

    Yurtdışında Vergisiz (Tax Free) Alışveriş

    Bütün dünyada Tax Free olarak bilinen vergisiz alışverişin püf noktaları. Belki de yurtdışına seyahatin en eğlenceli tarafı olan vergisiz alışveriş hakkında merak ettiğiniz soruları cevapladık. %100 etkili tax free zone vergi iade yöntemlerini alışveriş öncesi ve sonrasında yapmanız gerekenleri adım adım anlatıyoruz.

    Hatırlatmakta fayda var, Tax Free sistemi sadece fiziksel olarak yaptığınız canlı alışverişlerde geçerli bir kavramdır. Yani yurtdışı online mağazalardan yaptığınız sanal alışverişlerde zaten Katma Değer Vergisi uygulanmaz. Bu nedenle size vergi yansıtılmadığı için olmayan veriginin Tax Free iadesi de yapılmaz.



    Yurtdışında Alışverişten Önce Yapmanız Gerekenler

    Yurtdışında bulunduğunuz esnada alışveriş yapmak istediğiniz mağazanın vitrin, giriş kapısı veya kasa bölümünde aşağıdaki “Global Blue TaxFree” benzeri logo bulunmalıdır. Bu logonun bulunduğu mağaza veya işyerleri Global Vergisiz Alışverişin yapılabildiği yer anlamına gelmektedir.

    Eğer bu logoyu göremediyseniz görevlilere “Can I shop taxfree?” yani “vergisiz alışveriş yapabilir miyim?” diye sorun. Mağaza görevlisinden Evet cevabını aldığınızda, vergisiz alışverişin tadını çıkarmaya bakın.

    Tax free nedir
    Global Blue Tax Free Logosu

    Hollanda, Almanya, Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan, Ukrayna, Amerika yada Rusya gibi bir yurtdışında herhangi bir ülkede alışveriş için mağazaya girdiniz. Vergi oranları (KDV) her ülke için farklı olacaktır. Örneğin İspanya’da vergi oranları %10-%16 arasında iken Lüksemburg‘ta neredeyse %0 vergi uygulanır. Ülkelerin refah düzeylerine göre vergi oranları da değişiklik göstermektedir.

    ÖNEMLİ UYARI!
    Tax Free, yurtdışında vergisiz alışveriş için fiziksel olarak o ülkedeki mağazadan satın alma yapmanız gerekiyor. Yani kendi ülkenizde bulunuyorken yabancı bir ülkede faaliyet gösteren online mağazalardan alacağınız ürünler için Taxfree iadesi alamazsınız. Çünkü yabancı sanal alışveriş mağazaları faturanızı vergisiz olarak düzenler ve olmayan verginin iadesi de söz konusu olmaz.

    Adım Adım Tax Free İadesi İçin Yapmanız Gerekenler


    Yurtdışında Vergi İade Başvurusu nasıl yapılır?

    1. Zevkinize göre sepetinizi doldurun ve ödeme için mağazanın kasa bölümüne gelin.
    2. Ödeme yapmadan önce taxfree İade uygulamasından yararlanmak istediğinizi belirtin. Bu aşamada izlenebilecek iki yol bulunuyor;
      • Kasiyer sizden Banka hesap bilgileriniz, Pasaport ve diğer kimlik bilgilerinizi talep ederek direkt vergisiz satış yapabilir. En kolay vergisiz alışveriş şekli budur. Ülkemizde çoğunlukla bu yöntem uygulanmaktadır.
      • Diğer bir yöntem ise faturanızdaki vergi meblağlarını havalimanında alabilmeniz için gerekli olan Tax Free İade Formunu düzenlenmesidir. Daha sonra bu formu kapalı bir zarf içerisinde size teslim ederler. Zarf üzerinde bir barkod veya kare kod yapıştırırlar. Bu zarfı havalimanındaki Gümrük ve Tax Free Noktasına kadar kesinlikle açmamanız istenir.
    3. Vergi iadesinin yapılabilmesi için size zarf içerisinde teslim edilen İade Formu, Faturanızı ve ürünleri paketini açmadan muhafaza ediniz. Gümrük görevlileri ürün paketini açılmamış olarak görmek isteyebilirler. Ancak bugüne kadar tek tek ürünleri kontrol eden bir görevli de görmedim açıkçası.
    4. Bulunduğunuz ülkeden çıkış yapacağınız zaman havalimanına geldiğinizde Check-in işlemlerinden sonra ve Pasaport Kontrolünden hemen önce Gümrük (Maliye) Ofisine giderek alışverişlerinize ait Tax Free İade Formlarını görevliye onaylatın. Gümrük Ofisinin onaylamadığı formları Tax Free noktası asla kabul etmez. Bu nedenle Pasaport kontrolünden önce mutlaka Gümrük Ofisinde işlemlerinizi tamamlayın.
    5. Onay işlemi bitince Pasaport Kontrolünden geçerek arındırılmış alanda bulunan Tax Free bankolarına müracat edin. Burada sizden
      • Alışveriş Faturaları ve slipler (zarf içerisindedir), Vergi İade formları (zarf içerisindedir),
      • Banka bilgileriniz (Kredi kartı numaranız veya IBAN numaranız),
      • İletişim bilgileriniz ve
      • Pasaportunuzu isterler.
    6. Son aşama ise vergi iadesidir. Bazı vergi iade şirketleri nakit olarak anında ödeme yaparken bazıları ise 30 gün sonra belirttiğiniz hesap numaranıza EFT olarak ödeme yaparlar. Global Blue ofisleri genellikle nakit ödeme yapmaktadır. Ancak diğer Tax Free şirketleri belirli bir süre sonra havale yada eft yoluyla ödeme yaparlar.


    Tax Free Hesaplama Aracı

    Yurtdışında yaptığınız alışverişler için vergi iadesi nasıl hesaplanır?

    İnternet arama motorlarında sıkça aranan “Tax Free Hesaplama” terimine istinaden burada bir açıklama yapma gereği duydum. Uygulama marketlerde ve internette Taxfree hesabı yapan uygulamalar ve araçlardan çok sayıda bulunuyor.

    Ancak ülkelerin vergi oranları sık sık değiştiği için sizi yanıltma payı yüksek. Vergi oranları kategori bazında bile değişiklik gösteriyor.

    İşte bu nedenle vergi hesaplama araçlarına çok fazla güvenmemek gerekiyor. Bunun yerine yurtdışında satın alma anında size verilen faturada hangi ürünün ne kadar vergisi olduğunu net bir şekilde görülmektedir. En doğru ve kesin bilgi ürün faturasında yazan oranlardır.

    Tax Free hesaplama araçları size sadece bir öngörüde bulunabilir. Net bir sonuç almak mümkün değildir.

    Türkiye’de Tax Free Alışveriş Nerede ve Nasıl Yapılır?

    Aslında bir çok yabancı ülkeyle karşılaştırıldığında Türkiye’de Tax Free işlemleri çok daha kolaydır. Vitrin camında Tax Free logosu bulunan tüm mağazalarda vergisiz alışveriş yapılabilir. Türkiye’de yaygın olarak Global Blue Tax Free (Mavi Logo) ve Tax Free Zone (Kırmızı Logo) adlı şirketler hizmet vermektedir.

    Türkiye’de Tax Free (Vergisiz) Alışveriş Şartları

    1. Türkiye’ye gelen yabancı ülke vatandaşları, çifte vatandaşlar ve yurtdışında geçerli oturuma sahip T.C. vatandaşları yararlanabilir.
    2. Son 1 yıl içerisinde 6 aydan fazla Türkiye’de kalmamış olmak.
    3. En az 100TL + %18 KDV yani 118 ₺ yada 100TL + %8 KDV yani 108 ₺ değerinde alışveriş yapmak. Bu limitin altındaki harcamalarınız için vergi iadesi alamazsınız.
    4. Sadece fiziksel ürün bazlı alışveriş yapmış olmak. Yani hizmet kategorisindeki (konaklama, uçak bileti, ulaşım vs.) harcamalar için Vergi iadesi alamazsınız.
    5. Türkiye’den çıkarken satın aldığınız ürünleri paketi bozulmamış (kullanılmamış) şekilde yanınızda bulundurmak.
    6. Satın aldığınız Tax Free faturalı ürünleri 3 ay içerisinde Gümrük Muhafaza Noktasına onaylatmanız gerekmektedir.
    Kırmızı Tax Free Logosu.
    Tax Free Zone Alışveriş Logosu

    Türkiye’de Tax Free Vergi İadesi Alma Adımları

    1. Tax Free logolu bir mağazada minimum 100 ₺ + KDV tutarında ürün/ürünler satın alın.
    2. Ödeme yapmadan önce kasiyerden Tax Free formatında Fatura talep edin.
    3. Satın aldığınız ürünün orijinal ambalajını bozmadan uçuş yapacağınız güne kadar muhafaza edin.
    4. Türkiye’den çıkış yapacağınız gün havalimanında Check-in işleminden sonra Gümrük Muhafaza Ofisinde görevli memura onaylatın.
    5. Pasaport kontrolünden geçtikten sonra Tax Free Noktasından vergi iade bedelini alınız.


    Ülkelere Göre Tax Free İade Politikaları

    Avrupa Birliği ülkeleri arasında ortak Gümrük Birliği anlaşması bulunuyor. Bu nedenle üye ülkelerden yaptığınız alışverişlerinizdeki vergi iadesini çıkış ülkesinde geri alabilirsiniz.

    Örneğin Almanya’dan ucuz fiyatlarla Iphone 14 Pro Max almak istiyorsunuz. Bunun için Almanya veya başka bir Avrupa ülkesine gittiniz. Sonrasında ise Bulgaristan, Polonya, İspanya, Fransa, Hollanda veya Almanya’daki herhangi bir havalimanından çıkış yapacaksınız. İşte tüm bu ülkelerde ödediğiniz vergilerin Gümrük-iade işlemlerini Almanya’da tamamlamanız gerekiyor.

    İspanya’da Tax Free İşlemleri Nasıl Yapılır? (Çok Zorluk Çıkarılıyor)

    Yaklaşık 2 yıl önce İspanya seyahatim esnasında tax free mücadelesi verdiğimi hatırlıyorum. Barcelona, Granada ve Sevilla kentlerinde yaklaşık 5.000 ₺ tutarında Zara, kozmetik, parfüm ve elektronik ağırlıklı alışveriş yapmıştım. Bu alışveriş için yaklaşık 1 ay sonra yaklaşık 600 ₺ vergi iadesi hesabıma yatırılmıştı. Ancak bu iadeyi almamanız için her türlü zorluğu yaşatıyorlar size. Sabırlı olur ve söylediklerimi uygularsanız vergi iadenizi kolaylıkla alabilirsiniz.

    Alışveriş Esnasında Yapılacaklar:

    İspanya’nın hemen her şehrinde bulunan “El-Corte Ingles” adlı alışveriş merkezlerinden alışveriş yaptım. AVM’nin Barselona’da bulunan vergi ofisinde tüm faturaları mı onaylattım.

    Havalimanında Yapılacaklar:

    İstanbul’a dönüş için Barselona El-Prat Havalimanına geldim. Burada önce Check-in işlemini yaptım. Hemen ardından “Custom Tax Free Point” tabelasının bulunduğu ofise geldim.

    Burada görevliler, Taxfree formunun bulunduğu kapalı zarf üzerindeki barkodu kiosk cihazına okutmamı söylediler. Ben de okuttum. Ekranda “are you sure” emin misiniz? gibisinden sorular çıktı hepsini onayladım ve yeşil OK yazısını gördüm. Görevli:

    – Pasaport Kontrolünden geçtikten sonra Tax Free şirketine ait bankoya giderek zarfı teslim etmemi söyledi. Peki dedim.

    Pasaport kontrolünden geçtikten sonra görevlinin dediği bankoyu buldum. Ancak sırf vergi iadesi yapmamak için Gümrük ofisine tekrar gitmemi istediler. Bir hata olduğunu ve onu düzelttirmem gerektiğini söylediler.

    -Eee pasaport kontrolünden geçtim nasıl geri döneceğim Gümrük Ofisine?

    İşte tam bu sırada tur rehberi yardımcı oldu. Kendisine de aynı şeyleri söylediklerini belirtti. Pasaport çıkışını iptal ederek Gümrük ofisine geri gideceğini ve hatayı düzelttireceğini söyledi. Rica ettim sağolsun benim evrakları da götürdü ve tekrar onaylattı.

    İstanbul’a döndüm ve tam 30 gün sonra Kredi Kartı hesabıma 560 ₺ yatırdılar. İşte zafer!

    Hollanda Tax Free İadesi Nasıl Alınır?

    Amsterdam Schipol havalimanında Tax Free iadesi alma şansım oldu 3 yıl önce. İspanya’ya oranla daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Amsterdam’da başlayan ve yine Amsterdam’da biten 5 ülkeyi (Benelüks Turu) kapsayan tur boyunca Paris, Lüksemburg, Brüksel ve Köln gibi şehirleri gezdim.

    Bu esnada satın aldığım ürünlere ait faturaları Tax Free formatında kestirdim. Schipol havalimanına geldiğimde önce Gümrük Ofisi ardından “Global Blue Tax Free” bankosundan vergi iadesini bi tamam geri aldım. Üstelik nakit ödeme yaptılar. Satın aldığım metal Eyfel Kulesi maketinin 6 € değerindeki vergi kesintisini bile ödediler.

    Almanya Tax Free İadesi Nasıl Yapılır?

    Almanya’ya çok kez seyahatim oldu ancak Almanya üzerinden çıkış yapmak hiç nasip olmadı. Hep farklı AB ülkelerinden çıkış yaptım.

    Birlikte gezdiğim arkadaşım Almanya’da elektronik ürünlerin diğer ülkeler oranla fiyat olarak daha uygun olduğundan bahsediyordu. Almanya’da tax free çalışan bir MediaMarkt mağazasından Iphone X telefon aldı ve havalimanında kolayca vergi iadesini geri almış. İstanbul’a döndüğünde ballandıra ballandıra anlattı 🙂

    Şu sıralar tax free blog yazısı üzerinden en çok sorulan sorulardan bazıları şöyle:

    • Almanya’dan taxfree ile iphone nasıl alınır?
    • Almanya’nın taxfree oranları nasıl hesaplanır?
    • Avrupa’da iphone taxfree oranı kaç?
    • Bulgaristan iphone için taxfree ne kadar?
    • Polonya’da iphone taxfree iadeleri?

    Gürcistan’da Vergisiz Alışveriş Nasıl Yapılır?

    Gürcistan vatandaşı dışında herhangi bir ülke vatandaşı olmanız istenir. Taxfree faturası düzenlemeye yetkisi olan mağaza ve dükkanlardan alışveriş yapmanız gerekir.

    Gürcistan’da Hangi Ürünlerin Vergi İadesi Alınabilir?

    1. Bozulabilir gıda malzemeleri,
    2. Taşıma ve seyahat hizmetleri,
    3. Toplam ağırlığı 125 gram ve üzerindeki mücevherat ile altın,
    4. Değerli taşlar,
    5. Kültürel ürünler veya özel lisans gerektiren ürünler,
    6. Vergi muafiyeti olan ürünlerin haricindeki tüm alışverişlerinizde taxfree iadesi alabilirsiniz.

    Gürcistan’da alışveriş esnasında ürünler paketlenir ve Gümrük ofisine kadar paketin açılmaması istenir. Son günlerde oldukça fazla sorulan bir örnek üzerinden konuyu anlatalım.

    Örneğin; Gürcistan’da Iphone 14 Promax satın aldınız. Akıllı telefonunuzun paketini (jelatin dahil) havalimanı yada sınır kapısındaki Gümrük kontrolüne kadar açmayın. Aksi takdirde tax free iadesini alamazsınız.

    Gürcistan’a pasaport değil de kimlik ile giriş yaptıysanız Gürcistan Polisinin size verdiği damgalı evrakı kaybetmeyin. Bu kağıda hem alışveriş esnasında hemde taxfree iadesi alacağınız zaman ihtiyacınız olacaktır.

    Havalimanı Duty Free Alışverişlerde Tax Free

    Türkiye havalimanlarında olduğu gibi dünyanın dört bir yanındaki havalimanlarında Duty Free mağazaları bulunmaktadır. Zengin ürün çeşitliliğine sahip Duty Free mağazalarında parfümden elektroniğe, elektronikten giyim kategorisine ait ürünler satılmaktadır. Üstelik Duty Free Mağazalarında alışverişler tamamen vergisiz olarak yapılmaktadır. Yani Tax Free iadesi gibi bir karmaşa ile uğraşmanıza gerek kalmıyor.

    Sadece dış hatlar bölümünde pasaport kontrolünden sonra çok sayıda bulunan Duty Free mağazalarında alışveriş yapmak çok eğlencelidir. Hatta uçağınızı beklerken bu mağazalarda alışveriş yapmasanız bile sadece gezerek vakit geçirmek oldukça eğlencelidir.

    Havalimanı LCW Mağazası
    Havalimanında vergisiz alışveriş yapılan mağazalar.

    Duty Free Mağazalarında özellikle kozmetik ve parfüm kategorisi ile sigara ve alkol kategorisi ön plana çıkmaktadır. Bunun sebebi de ürünlerin %100 orijinal olmaları ve ekonomik fiyatlarıdır.

    Ülkelere Göre Tax Free Alışveriş Sınırı ve Vergi Oranları

    Her ülkenin vergilendirme politikası bir diğerinden farklıdır. Yabancılardan alınan katma değer vergisi bile ülkeden ülkeye değişkenlik göstermektedir. Ancak oranlar ne olursa olsun Tax Free alışverişler için belirlenen bir alt limit vardır.

    Örneğin tek faturada 3 € bedelle satın aldığınız bir ürünün vergisini iade alamazsınız. İspanya için 80 € gibi bir tax free limiti vardı. Tax Free ofisinde bu değerin altındaki faturaları işleme alamayacaklarını beyan ettiler. Bu bedel Türkiye için 100₺+KDV olarak belirlenmiştir.

    Almanya Tax Free Vergi Oranları ve Limiti

    Almanya’da iki tür Katma Değer oranı uygulanmaktadır.
    Lüks Tüketim Ürünleri: %19
    Yaşamsal Tüketim Ürünleri: %7
    Süre: 3 ay

    Almanya için tek faturada Tax Free Alt Limiti: 50,01 €

    Avusturya için Tax Free Vergi Oranları ve Limiti

    Avusturya’da için iki farklı Katma Değer oranı uygulanmaktadır.
    Lüks Tüketim Ürünleri: %20
    Yaşamsal Tüketim Ürünleri: %10
    Süre sınırı: 3 ay
    Avusturya için Tax Free Alt Limiti: 75.01€

    Belçika Tax Free Vergi Oranları ve Limitler

    Belçika’da geçerli 3 farklı Katma Değer oranı bulunmaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %21
    Yaşamsal Tüketim Ürünleri: %12
    Süre sınırı: 3 ay
    Belçika için tek alışverişteki Tax Free Alt Limiti: 125.01€

    Birleşik Arap Emirlikleri Tax Free Vergi Oranları ve Limitler

    Birleşik Arap Emirlikleri’nde vergi oranları şöyledir:
    Standart Vergi Oranı: %17.5
    Yaşamsal Tüketim Ürünleri: %12.5
    Süre sınırı: 3 ay
    Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri için tek alışverişteki Tax Free Alt Limiti: 375.001 (UAE) BAE Dirhemi
    Dubai merkezli Birleşik Arap Emirliklerinde Global Tax Free üyesi mağazalardan yaptığınız alışverişe ait vergi iadesini kendi ülkenizde teslim alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Birleşik Arap Emirliklerinden çıkarken ürünleri ve faturaları Gümrük görevlisine onaylatmanız olacaktır.

    Çek Cumhuriyeti Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Çek Cumhuriyetinde geçerli Katma Değer Vergisi olarak 3 oran uygulanmaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %21
    1.Kategori Tüketim Ürünleri: %15
    2.Kategori Tüketim Ürünleri: %10
    Süre sınırı: –
    Çek Cumhuriyeti Tax Free Alt Limiti: 2.01 (CZK)Çek Korunası

    Çin’de Tax Free Vergi Oranları ve Limitler

    Çin Halk Cumhuriyetinde Katma Değer olarak 2 oran uygulanmaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %13
    Yaşamsal Tüketim Ürünleri: %19
    Süre sınırı: –
    Çin’de yapacağınız tek faturadaki Tax Free Alt Limiti: 500.01 (RMB)Yuan

    Danimarka Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Danimarka vergi oranı olarak tek oran uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %25
    Süre sınırı: 3 ay /1 yıl
    Danimarka Tax Free Alt Limiti: 300.01 Kron

    Estonya Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Estonya’da vergi oranı olarak tek oran uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %20
    Süre sınırı: 3 ay /1 yıl
    Estonya Tax Free Alt Limiti: 38.01 €

    Fas için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Fas’ta geçerli vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %20
    Süre sınırı: 30 gün /
    Fas için Tax Free Limiti: 2000 MAD
    Kapsam Dışı Ürünler: Yiyecek, değerli taş, sigara, ulaşım, sağlık, kültürel ürünler.

    Fransa Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Fransa’da vergi oranları farklı kategoriler altında uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %20
    İlaç & Sağlık: %10
    Kitap & Yiyecek: %5.5
    Diğer Ürün Grupları: %2.1
    Süre sınırı: 6 ay /5 yıl
    Fransa Tax Free Limiti: 100.01 €
    Kapsam Dışı Ürünler: Sigara, Silah, Sağlık Giderleri, Araba ve yedek parçaları, Posta Pulu ve 50 yıl üzeri kültürel eşyalar.

    Finlandiya Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Finlandiya vergi oranları 3 kategori halinde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %24
    Yiyecek: %14
    Kitap & Sağlık Ürünleri (İlaç vb.): %10
    Süre sınırı: 3 ay /2 yıl
    Finlandiya Tax Free Limiti: 40.01 €

    Güney Kore için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Kore’de vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %10
    Süre sınırı: 3 ay / 2 yıl
    Güney Kore’nin minimum Tax Free Limiti: 30.000 (KRW) Güney Kore Wonu
    Kapsam Dışı Ürünler: Ateşli silahlar, kılıç, patlayıcı, Kültürel miras ürünleri, bağımlılık yapan ürünler, Tütün ve sigara, ithalatı yasaklanmış ürünler, kitap, pul ve çiğ gıda ürünleri.

    Gürcistan Tax Free Vergi İadesi ve Limitler

    Gürcistan’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %4-9
    Gürcistan’ın minimum Tax Free Limiti: 30.000 (GEL) Gürcistan Larisi
    Kapsam Dışı Ürünler: Ateşli silahlar, kılıç, patlayıcı, Mücevherat, Kültürel miras ürünleri, bağımlılık yapan ürünler, Tütün ve sigara, ithalatı yasaklanmış ürünler, kitap, pul ve çiğ gıda ürünleri.

    Hırvatistan Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Hırvatistan Katma Değer Vergisi olarak 3 oran uygulanmaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %25
    1.Kategori Tüketim Ürünleri: %13
    2.Kategori Tüketim Ürünleri: %5
    Süre sınırı: –
    Hırvatistan’da yapacağınız alışverişlerin tek faturadaki Tax Free Alt Limiti: 740.01 (HRK)Kuna

    Hollanda için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Hollanda’nın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %21
    Yiyecek Vergisi: %9
    Süre sınırı: 3 ay /
    Hollanda için Tax Free Limiti: 50.01 €
    Kapsam Dışı Ürünler: Gift shop ürünleri, kültürel ve sanatsal ürünler.

    Japonya için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Japonya’nın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %10
    Katma Değer-2 Vergisi: %8
    Süre sınırı: 30 gün /
    Japonya için Tax Free Limiti: 5000 (JPY) Yen
    Kapsam Dışı Ürünler: –

    İngiltere için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    İngiltere 1 Ocak 2021 itibariyle Brexit çerçevesinde AB Gümrük Birliğinden ayrılmıştır. Bunun için Birleşik Krallık’ta satın aldığınız bir ürünün vergi iadesini alabilmeniz için mutlaka ülkeyi terk etmeden önce Gümrük Ofisine onaylatmalısınız. Aksi halde herhangi bir AB ülkesinde iade alamazsınız.
    Standart Vergi Oranı: % 42.5 – %7.5
    Süre sınırı: – / –
    İngiltere için Tax Free Limiti: 100.0 £
    Kapsam Dışı Ürünler: –

    İrlanda’da Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    İrlanda’nın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %23
    Süre sınırı: 3 ay / 3 yıl
    İrlanda için Tax Free Limiti: 75.01 €
    Kapsam Dışı Ürünler: Çocuk giyim, yemek, sağlık, yakıt ve hizmet sektörü.

    İspanya’da Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    İspanya’nın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %21
    Yiyecek ve optik ürünler: %10
    Sağlık, ilaç, kitap, mecmua ve bazı yiyecekler: %4
    Süre sınırı: 3 ay / 4 yıl
    İspanya için Tax Free Limiti: 80.01 €
    Kapsam Dışı Ürünler:İthalatı yasaklanmış ürünler.

    İsveç’te Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    İsveç’in vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %25
    Yiyecek vergi oranları: %12
    Kitap, mecmua vergi oranları: %6
    Süre sınırı: 3 ay / 1 yıl
    İspanya için Tax Free Limiti: 200.01 (SEK) İsveç Kronu
    Kapsam Dışı Ürünler:İthalatı yasaklanmış ürünler.

    İsviçre’de Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    İsviçre’nin vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %7.7
    Yiyecek, İlaç, Kitap ve Meyve Sebzelerde vergi oranları: %2.5 (Taxfree iadesi yok)
    Süre sınırı: 3 ay / 4 yıl
    İsviçre için Tax Free Limiti: 300.01 (CHF) İsviçre Frangı
    Kapsam Dışı Ürünler: Akaryakıt, %2.5 vergi oranına sahip tüm ürünler ve İthalatı yasaklanmış ürünler.

    İtalya’da Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    İtalya’nın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %22
    Moda, deri, takı, züccaciye, güneş gözlüğü ve alkol: %22
    Yiyecek: %10
    Bitkisel ürünler: %5
    Süt ve Süt Ürünleri, Vegan ve meyve: %2
    Süre sınırı: 3 ay / 3 ay
    İtalya için Tax Free Limiti: 154.95 €
    Kapsam Dışı Ürünler: Yakıt, oto ve oto yedek parça.

    İzlanda’da Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    İzlanda’nın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %24
    Basit Yiyecekler ve Kitap Vergi Oranı: %11
    Süre sınırı: 3 ay / limitsiz
    İzlanda için Tax Free Limiti: 6.000 ISK
    Kapsam Dışı Ürünler: Hizmet sektörü.

    Kazakistan için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Kazakistan’ın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %12
    Süre sınırı: 3 ay / 3 ay
    Kazakistan için Tax Free Limiti: 53.020 KZT
    Kapsam Dışı Ürünler: Alkol, kahve, sigara, yakıt, güç ünitesi, ulaşım ve özel hizmet sektörü.

    Letonya için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Letonya’nın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %21
    İlaç, kitap ve medikal ürünler: %12
    Süre sınırı: 3 ay / 1 yıl
    Letonya için Tax Free Limiti: 44.01 €
    Kapsam Dışı Ürünler:

    Libya için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Libya’nın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %11
    Süre sınırı: 3 ay /
    Libya için Tax Free Limiti: 150.000 LBP
    Kapsam Dışı Ürünler: Yiyecek, içecek, değerli taşlar, mücevherat.

    Litvanya için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Litvanya’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %21
    Süre sınırı: 3 ay /
    Litvanya için Tax Free Limiti: 40.01 €
    Kapsam Dışı Ürünler: Hizmet sektörü, indirimli ürünler.

    Lüksemburg için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Lüksemburg’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %17
    Süre sınırı: 3 ay / 3 yıl
    Lüksemburg için Tax Free Limiti: 74.01 €
    Kapsam Dışı Ürünler: Hizmet sektörü, ulaşım harcamaları.

    Macaristan’ın Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Macaristan’ın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %27
    Basit Yiyecekler için Vergi Oranı: %18
    Sağlık ve Kırtasiye Ürünleri: %5
    Süre sınırı: 3 ay /1 yıl
    Macaristan için Tax Free Limiti: 63.01 HUF
    Kapsam Dışı Ürünler: Yakıt, Hizmet sektörü, Ulaşım, Deniz ve Hava Taşımacılığı.

    Norveç için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Norveç’te vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %25
    Yiyecek Vergisi: %15
    Süre sınırı: 1 ay / 1 yıl
    Norveç için Tax Free Limiti: 290 – 315 (NOK) Norveç Kronu
    Kapsam Dışı Ürünler: Kitap&Kırtasiye, yakıt ve araç.

    Polonya için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Polonya’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %23
    Yiyecek ve Sağlık Vergisi: %8
    El Yapımı ve Tarımsal Ürün Vergisi: %5
    Süre sınırı: 3 ay / 8 ay
    Polonya için minimum Tax Free Limiti: 200 (PLN) Zloti
    Kapsam Dışı Ürünler: –

    Portekiz için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Portekiz vergi oranları şu şekildedir;
    Anakara Vergi Oranları:
    Standart Vergi Oranı: %23
    Yiyecek ve Tarımsal Ürün Vergisi: %13
    Kitap, İlaç, Medikal ve Mecmua Vergisi: %6
    Portekiz Anakarası minimum Tax Free Limiti: 61.50 €
    Süre sınırı: 3 ay / 8 ay
    Madeira Geçerli Vergi Oranları:
    Standart Vergi Oranı: %22
    Madeira için minimum Tax Free Limiti: 61.01 €
    Azores Adası Vergi Oranları:
    Standart Vergi Oranı: %16
    Azores Adası için minimum Tax Free Limiti: 58.01 €
    Kapsam Dışı Ürünler: Kıymetli ürünler, araba ve yedek parça ürünleri.

    Rusya için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Rusya’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %20
    Yiyecek, Çocuk ürünleri, İlaç, Kitap ve Su Vergisi: %10
    Süre sınırı: 3 ay / 1 yıl
    Rusya için minimum Tax Free Limiti: Günlük 10.000 (RUB) Ruble
    Kapsam Dışı Ürünler: Alkol, sigara, araba&yedek parça, akaryakıt ve petrol ürünleri.

    Sırbistan için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Sırbistan’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %20
    Yiyecek, Tarım ürünleri, kitap ve eğitim materyali Vergisi: %10
    Süre sınırı: 3 ay / 1 yıl
    Sırbistan için minimum Tax Free Limiti: 6.000 (RSD) Sırp Dinarı
    Kapsam Dışı Ürünler: Alkol, sigara, kahve, akaryakıt ve petrol ürünleri.

    Singapur için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Singapur’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %7
    Süre sınırı: 2 ay / –
    Singapur için minimum Tax Free Limiti: 100.01 (SGD) Singapur Doları
    Kapsam Dışı Ürünler: –

    Slovakya için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Slovakya’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %20
    Süre sınırı: 2 ay / 5 ay
    Slovakya’nın minimum Tax Free Limiti: 100.01 €
    Kapsam Dışı Ürünler: Akaryakıt.

    Slovenya için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Slovenya’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %22
    Yiyecek, sağlık ve kitap Vergi Oranı: %9.5
    Süre sınırı: 2 ay / 6 ay
    Slovenya’nın minimum Tax Free Limiti: 50.01 €
    Kapsam Dışı Ürünler: Akaryakıt, Mineral yağları, Alkollü içecekler, Sigara.

    Türkiye için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Türkiye’de vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %18
    Standart Vergi-2 Oranı: %8
    Kitap, yaşamsal ürünlerde Vergi Oranı: %1
    Süre sınırı: 3 ay / 3 ay
    Türkiye’nin minimum Tax Free Limiti: 108 TL – 118 TL
    Kapsam Dışı Ürünler: İthalatı yasaklanan ürünler.

    Ukrayna için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Ukrayna’da devam etmekte olan savaş nedeniyle tüm vergi tahsilat ve iade işlemleri geçici bir süreliğine askıya alındığından Tax Free iadesi yapılmamaktadır.
    Standart Vergi Oranı: %0
    Süre sınırı: – ay / – ay
    Ukrayna’nın minimum Tax Free Limiti:
    Kapsam Dışı Ürünler: –

    Yunanistan’ın Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri

    Yunanistan vergi oranları anakarada ve Yunan adalarında ayrı ayrı uygulamaktadır.
    Standart Vergi Oranı (Anakarada): %24
    Standart Vergi Oranı (Lesvos, Chios, Kos, Leros ve Samos adalarında): %17
    Süre sınırı: 3 ay /3 ay
    Yunanistan Tax Free Limiti: 50.01 €
    Kapsam Dışı Ürünler: Alcol ve yiyecek.

    Tax Free Hakkında Merak Edilen Tüm Sorular

    Karayolu ile yurtdışı seyahatlerde Tax Free iadesi nasıl alınır?

    Havayolu ile seyahattekine benzer şekilde yapabilirsiniz. Kara hudut kapılarında bulunan Gümrük ofislerine müracat ederek iade işlemlerine başlayabilirsiniz. Satın aldığınız ürünün kullanılmamış ve paketinin bozulmamış olması gerektiğini unutmayınız. Karayolu ile çoğunlukla Bulgaristan, Yunanistan ve Gürcistan’da yapılan alışverişlerin vergi iadesi alınmaktadır ülkemiz için.

    Satın alınan hizmetlerin taxfree iadesi neden yok?

    Tax free iade şartlarında birçok ülke sadece belli başlı kategorideki ürünlerin vergi iadelerini yapmaktadır. Bunun nedeni ise satın alınan ürünün gerçekten sizin tarafınızdan kullanılmak üzere alınmış olmasıdır. Hizmet kategorisindeki harcamalarınızı gerçekten sizin tarafınızdan kullanıldığını belgelendiremediğiniz için Tax Free kapsamında değerlendirilmez.

    Ürün garantisi için gerekli olan faturaları Taxfree için kullanırsam yeni fatura alabilir miyim?

    Yurtdışı alışverişlerde Taxfree’den faydalanmak istediğinizde mağaza ve işyerleri size 3 kopya fatura tanzim ediyor. Bunlardan sadece 1 tanesini Taxfree ofisi teslim alıyor. Geriye kalan 2 adet fatura size kalıyor.

    Fiş yada Slip ile Tax free iadesi yapılır mı?

    Taxfree iadesi sadece faturalı alışverişler için yapılabilir. Hatta tax free uygulamasına özel fatura kesilmesi gerekiyor. Alışveriş sonrasında kasada ödeme esnasında görevliye mutlaka hatırlatınız.

    Tax free iadesi yapılmaz ise ne yapmalıyım?

    Sorunsuz bir şekilde üzerinize düşen işlemleri eksiksiz yaptınız. Ancak aradan 30 günden fazla süre geçmiş olmasına rağmen tarafınıza ödeme yapılmadı ise ne yapmalısınız? Hiç panik yapmanıza gerek yok. Çünkü Tax free ödeme şirketleri her ülke tarafından özenle seçilmiş ve tıpkı bir banka kadar güvenli olan şirketlerdir. Size teslim ettikleri barkod, karekod yada takip numarasını kullanarak iletişim kurun. İletişiminizi Eposta üzerinden kurmanızı tavsiye ederim. Eğer bir sorun yok ise yada varolan sorun çözülür ise size e-posta ile dönüş yapılarak iadeni yapılır.

    YAZARIN SON YAZILARI
    BİR YORUM YAZIN

    ZİYARETÇİ YORUMLARI - 350 YORUM
    1. Emre dedi ki:

      Slm. Şu anda 2 aylığına ispanya murcia’dayım. Ev kiraladım. Kontratım da var. Bunun için tax free alabiliyormuyum? Konaklama hizmeti kategorisinde sonuçta. Ayrıca gıda alışverişlerinde 80 euro geçince tax free kapsamına girer mi? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    2. gazi yıldırım dedi ki:

      bizde aynı durumdayız. sadece bulgar yada yunan sınırına giriş -cıkış yapsak 1 günlük tax free bürosunda 3 ay içinde tax free formunu onaylata bilir miyiz.

    3. gazi yıldırım dedi ki:

      zaten tax free onayı almıslar. Sadece mail atıp ücretini global blue dan isteyecekler anladığım kadar.

    4. Bizyineyollarda dedi ki:

      Yabancı ülkeden gelen bir telefon Türkiye’de Telekominikasyon Kurumuna kayıt yapılmadan her ne şartla olursa olsun çalışmayacaktır. Bu kayıt ücreti de bugün yani 07.07.2023 itibariyle 20 Bin Türk Lirasına yükseldi. Anlattığınız şekildeki bu işlem direkt “vergi kaçakçılığı” suçu demektir ayrıca. Ağır yasal yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle asla tavsiye etmem.

    5. mesut dedi ki:

      Merhaba. Yurt dışından gelen bir akrabama burda iphone 14 pro aldırsam tax free faturalı. Sonra giderken yanın da götürüp gerekli işlemleri tamamlayıp vergi iadesini aldıktan sonra . telefonu türkiye de kullanmam için bana kargoyla gönderse. Burda başka bir işlem kayıt vs. yaptırmadan kullanabilirmiyim ?

    6. Bizyineyollarda dedi ki:

      Merhaba, üzülerek söylemek istiyorum ki son zamanlarda sizin gibi mağdurların sayısı çoğaldı. Özellikle Yunanistan’ın bu tür mağduriyetlere yol açtığını görüyoruz ve şahit oluyoruz. Hiçbir şekilde böyle birşeye hakkı yok. Çünkü AB Gümrük Birliği Anlaşması uyarınca bu onayı vermek zorunda. Zaten vergi iadesini yapacak olan Yunanistan değil İtalya’dır. Yani Yunanistan zaten ödemeyecek sadece evrağı onaylayacak. Ancak bunda bile 3.sınıf dünya ülkesi gibi davranıyor. Bu onay olmadan da tax free iadesi almanız imkansız gibi. Ancak siz yine de durumu tax free şirketine mail olarak (ingilizce dilinde) yazın ve yardım talep edin. Bunun dışında Cimer üzerinden mutlak surette konuyu ilgili kurumlara iletiniz. Uluslararası ilişkilerde mütekabileyet yani karşılıklık prensibi esastır. Yani sizin gibi mağdurlar bunu belgeleriyele birlikte Türkiye’de yetkili kurumlara bildirirlerse bunun mutlaka bir karşı yaptırımı olacaktır.

    7. Mustafa dedi ki:

      Merhaba, yorumunuza ihtiyacım var;

      İtalya’dan telefon aldım, tax free formunu oluşturdum, italya’dan Yunanistan’a uçakla gitmem gerekiyordu daha sonra Yunanistan’dan otobüsle ülkeye geri dönecektim
      İtalyadan ayrılırken tax free vermediler çünkü Tr dönmüyorsun dediler ve tr ye girerken yine alabiliyorsun dediler. Yunanistan sınırına geldiğimde ise personel bu İtalya faturası Yunan değil ben ödemem dedi gitti

      Bu şekilde tr ye girmiş oldum

      Peki şu andan itibaren Tr de bu iadeyi alabilir miyim ?

    8. Bizyineyollarda dedi ki:

      Merhaba, özellikle pandemi sonrasında başta AB ülkeleri olmak üzere bir çok ülke tax free iadesi yapmamak için türlü hilelere başvuruyorlar. Eğer gümrük kontrol etti ve onay verdiyse Amsterdam’da mail yoluyla çözebilirsiniz. Eğer gümrük kontrolü olmadıysa tax free iadesi yapılamaz. Bunu Cimer üzerinden Dışişleri Bakanlığı ile de paylaşmanızı tavsiye ederim.

    9. HATİCE KARSLIOĞLU dedi ki:

      merhaba,
      Biz Amsrterdam’da Mediamarkt tan aldığımız ıphone 14pro yu,Düsseldorf hava limanında tax free yapacağımız gün, bir çok aksilikle karşılaştık ve tüm işlemlerimiz çok uzun sürdü, ırkçılığa maruz kaldık 🙁 ya uçağı kaçıracaktık ya tax free den vaz geçecektik .bizde uçağı kaçırmamak adına tax freeden o an vaz geçtik. Bu işlemleri daha sonra posta kargo veya internet sitesinden yapma imkanımız var mı? Bilgi verrseniz çok sevinirim

    10. Bizyineyollarda dedi ki:

      Son zamanlarda sık sık bu tür bilgiler malesef geliyor. Bulgaristan ve Yunanistan ağırlıklı daha çok bu şekilde hakkınız olan vergi iade ücretinin üzerine konuyorlar. Çok uzun süre geçmediyse söylediğiniz gibi yapabilirsiniz. Ancak satın aldığınız telefon yada herhangi bir ürünün paketinin/kutusunun açılmamış olmasını isteyebiliyor Gümrük kontrolünde. Eğer kutu açıldıysa onay vermeyebilirler. Biraz riskli bir yöntem yani.

    11. Burcu dedi ki:

      Merhabalar biz ıkı arkadaş bulgarıstandan birer cep telefonu aldık ve ülkeden çıkarken tax free belgelerını onaylayıp her hangi bir ödeme yapılmadı ordan oraya yönlendirdiler ve hepsi sonuçsuz kaldı bizde ücret iadesi almadan çıkış yapmak zorunda kaldık, damgalı tax free belgelerı hala bizde Bulgaristan’a giriş yapsak bu ücreti talep edebilir miyiz ürünleri alalı henüz 6 ay olmadı

    12. Sümeyra dedi ki:

      Öncelikle bizlere cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Biz iki kişi Bosna Hersek’e gideceğiz planımız Bosna’dan 2 tane iPhone almaktı. Ama İsviçre’de tanıdığımız var orda daha uygun. Biz yurt dışına giriş çıkış yaptığımız için iPhone’lar başka ülkeden alınmış olursa ve bizim pasaporta işlettirsek olabiliyor mu? Ve 18 yaş pasaportuna işletebiliyor mu?

    13. Bizyineyollarda dedi ki:

      Merhaba. Almanya’da gümrük ofisi onayladıktan sonra Global Blue ofisine zarfı teslim etmeniz gerekiyordu. Yada en azından kontrol numarası almalıydınız. Tax free ofisine teslim etmeden biraz zor bir durum. Ancak Global Blue durumu ingilizce olarak eposta ile gönderirseniz çözüm sunacaklardır. Çünkü en önemli olan gümrük onayını almışsınız. Yardımcı olmaları gerekir.

    14. Ender dedi ki:

      Merhaba. Yazınız için teşekkürler. Almanya MediaMarkt bir telefon aldık . Orada faturamızı aldık. Havaalanında , pasaporttan geçtikten sonra(bize o şekilde söylendi) custom ofisden faturamız belgeleriniz onaylandı . Ancak başka bir işlem yapmadık . Posta kutusuna iletmedik . Başka arkadaşlarımız Türkiye’de havaalanından aldıklarını söyledikleri için , onaylı belgelerimiz ile geldik . Türkiye’de gümrükte, havaalanında alınamayacağını , ama global blue ofisine uğramamızı söylediler. Pazartesi bakacağız . Biz bu işin içinden çıkamadık. Ne yapmamız gerekli? Şimdiden teşekkürler .

    15. Bizyineyollarda dedi ki:

      Merhaba. Tur rehberinize durumu belirtin muhtemelen yardımcı olacaktır size bu konu hakkında.

    16. Fatma dedi ki:

      Merhaba ben Batum turuna katılıp telefon almayı düşünüyorum tax free işlemini yapıp tekrar tura katılabilir miyim illa çıkış esnasında mı yapılıyor bu işlem bilgilendirirseniz sevinirim

    17. Pınar dedi ki:

      Merhaba,
      Acaba alışveriş yaptığınızda bizi de bilgilendirebilir misiniz? Bizde aynı şekilde feribotla gidip elektronik eşya almayı düşünüyoruz. Sizin gibi bizde hiç bir bilgi bulamadık.

    18. Bizyineyollarda dedi ki:

      Düşünceleriniz için teşekkürler.

    19. Şeyma dedi ki:

      Uzun zamandır böyle detaylı ve donanımlı bir gezi yazısı okumamıştım.Kafamdaki tüm soru işaretlerini giderdiniz çok teşekkür ederim

    20. Bizyineyollarda dedi ki:

      Deniz yolu ile dönüş yapacağanızı Rodos’ta alışverişte sorabilirsiniz. Tax Free bilgi ofisleri bulunuyor alışveriş merkezleri içerisinde. En doğru bilgiyi size aktaracaklardır.

    21. Buse dedi ki:

      Merhabalar. Rodos adasından elektronik ürünler alacağım. Feribotla döneceğim. Feribotla çıkış hakkında hiçbir yerde bilgi bulamadım. Sizin bir bilginiz var mı acaba yunan adalarından feribotla dönerken tax refund almak hakkında? Çok teşekkürler şimdiden.

    22. Bizyineyollarda dedi ki:

      Malesef Atina’dan çıkmadan önce tax free ve gümrük işlemlerinizi tamamlamanız gerekiyordu. Yunanistan gümrük onayı olmadan iade almanız mümkün değil.

    23. Tahsin dedi ki:

      Merhaba Atina’dan cep telefonu aldım faturam elimde fakat Yunanistan’da herhangi şekilde işlem yapamadım ve Türkiye’ye geri döndüm bu durumda yapabileceğim bir şey var mıdır? Teşekürler bilgilendirmeleriniz için 👏🏻

    24. Bizyineyollarda dedi ki:

      Merhaba, ödemeyi hangi para biriminde yaparsa yapsın Türkiye’de kullandığınız kredi kartının ait olduğu banka Türk Lirasına çevirip o şekilde yansıtıyor kredi kartınıza. Bu nedenle herhangi bir sorun yaşamazsınız.

    25. halit ahmet kahraman dedi ki:

      polonyadan iphone 14 pro aldım bugün. Tax free için kredi kartını seçtim. Ödemeyi zloti ve kredi kartıyla yaptım. Fakat kredi kartında zloti hesabım yok. Onlar bana ödeme yapabilirler mi bu sorun olur mu?

    26. Ahmet dedi ki:

      Havalanında gümrük yetkilileri onayladı. Sadece global blue ofisine gidemedim. Global blue nun orada ofisi olmadığı için.Bu durumda Türkiyedeki bi global blue ofisine gittiğimde alabilir miyim?

    27. Bizyineyollarda dedi ki:

      Alışveriş yaptığınız ülkenin gümrük yetkilileri onaylamadan işiniz zor görünüyor. Ancak yine de denemekte fayda var. Şansınızı deneyin derim.

    28. Bizyineyollarda dedi ki:

      Her iki ülkede AB üyesidir. Bu nedenle aralarındaki karayolu ve havayolu bağlantısında gümrük kontrolü bulunmaz. Siz en son Bulgaristan’dan çıkış yapacağınız için bu ülkede tax free işlemlerinizi sonlandırmanız gerekir.

    29. Ahmet dedi ki:

      Merhaba, yazınız için çok teşekkürler. Havalimanından gümrük onayını alabildim ama tax free ofisi bulunmadığı için Türkiye’ye tax free alamadan dönmek durumunda kaldım. Türkiyedeki bir globel blue ofisine gittiğimde tax free mi alabilir miyim? Teşekküler.

    30. Ece dedi ki:

      Merhaba Almanyadan telefon alıp sofyaya geçerek sofya expressi ile türkiyeye dönmeyi planlıyorum. Gümrük onayını nerden nasıl alabilirim?