TAX FREE İadesi Nasıl Alınır?
Yurtdışı seyahatleriniz esnasında yapmış olduğunuz alışverişlerin belirli bir kısmı vergiden muaftır. Neredeyse bütün ülkelerde geçerli olan “TAX FREE” yani vergi iadesi nasıl hesaplanır ve nasıl iade alınır? Özellikle son zamanlarda yurtdışı Iphone ve telefon alışverişinde vergi iadesi hakkında merak edilen ve sıkça sorulan soruları cevapladık. Nedir bu Tax Free?
Tax Free Nedir?
Yurtdışında turistik veya kısa süreli bulunduğunuz esnada satın almış olduğunuz ürün yada hizmetler karşılığı sizden tahsil edilen vergileri tax free iadesi olarak alabilirsiniz. Adım adım Tax Free iadesi nasıl alınır kısaca anlatmaya çalışalım.
Günümüzde dünyadaki ülkelerin büyük çoğunluğunda geçerli olan kanunlar, Verginin sadece vatandaştan alınabileceğini, aksine diğer ülke vatandaşlarından veya turistlerden alınamayacağını garanti altına alır.
İşte bu nedenle yabancıların (turist, öğrenci veya geçici süre ile ikamet edenlerin) bulundukları ülkede yapmış olduğu harcamalarda ödedikleri vergi miktarının bir kısmını iade olarak alması gerekir. Yurtdışında alışveriş esnasında ödenen katma değer vergisi tamamıyla veya kısmen iade alınabilmektedir.
Her ülkenin kendine özgü Tax Free iade politikası olabilir. Sadece belirlenen limitlerin üzerindeki alışverişler için geçerli olabilir. Hatta bazı ülkeler otel, tur ve ulaşım gibi hizmet kategorisi için TaxFree vergi iadesi yapmayabilir.
Seyahat edeceğiniz ülkeye gitmeden önce resmi internet sitesi üzerinden o ülkenin VAT Tax Free şartlarını kontrol etmeniz gerekebilir. Yurtdışı vergi iade işlemleriniz var ise havalimanına en az 45 dakika önce gidiniz. Yoğunluğa bağlı olarak işlemleriniz uzun sürebilir. Uçuşunuzun tehlikeye girmemesi için erken gitmekte fayda var.
Yurtdışında Vergisiz Alışverişin İpuçları
İster tatil ister iş için yurtdışında herhangi bir ülkeye gittiğinizde oraya özgü ürün veya hizmetleri satın alarak alışverişin tadını çıkarırız. Hediyelik eşyalar, kıyafetler, kozmetik ve elektronik gibi birçok ürün grubundan ekonomik şartların el verdiği oranda alışveriş yapıyoruz.
Özellikle ülkemizde satışı yapılmayan marka ve modelde ürünleri yurtdışındaki ülkelerde rahatlıkla bulabiliyoruz.
– İyi de ben yurtdışında vergi ödemek zorunda mıyım? diye kendi kendinize sorduysanız, şimdi anlatacaklarımı dikkatle okumanızı tavsiye ederim.
Yurtdışında Vergisiz (Tax Free) Alışveriş
Bütün dünyada Tax Free olarak bilinen vergisiz alışverişin püf noktaları. Belki de yurtdışına seyahatin en eğlenceli tarafı olan vergisiz alışveriş hakkında merak ettiğiniz soruları cevapladık. %100 etkili tax free zone vergi iade yöntemlerini alışveriş öncesi ve sonrasında yapmanız gerekenleri adım adım anlatıyoruz.
Hatırlatmakta fayda var, Tax Free sistemi sadece fiziksel olarak yaptığınız canlı alışverişlerde geçerli bir kavramdır. Yani yurtdışı online mağazalardan yaptığınız sanal alışverişlerde zaten Katma Değer Vergisi uygulanmaz. Bu nedenle size vergi yansıtılmadığı için olmayan veriginin Tax Free iadesi de yapılmaz.
Yurtdışında Alışverişten Önce Yapmanız Gerekenler
Yurtdışında bulunduğunuz esnada alışveriş yapmak istediğiniz mağazanın vitrin, giriş kapısı veya kasa bölümünde aşağıdaki “Global Blue TaxFree” benzeri logo bulunmalıdır. Bu logonun bulunduğu mağaza veya işyerleri Global Vergisiz Alışverişin yapılabildiği yer anlamına gelmektedir.
Eğer bu logoyu göremediyseniz görevlilere “Can I shop taxfree?” yani “vergisiz alışveriş yapabilir miyim?” diye sorun. Mağaza görevlisinden Evet cevabını aldığınızda, vergisiz alışverişin tadını çıkarmaya bakın.
Hollanda, Almanya, Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan, Ukrayna, Amerika yada Rusya gibi bir yurtdışında herhangi bir ülkede alışveriş için mağazaya girdiniz. Vergi oranları (KDV) her ülke için farklı olacaktır. Örneğin İspanya’da vergi oranları %10-%16 arasında iken Lüksemburg‘ta neredeyse %0 vergi uygulanır. Ülkelerin refah düzeylerine göre vergi oranları da değişiklik göstermektedir.
ÖNEMLİ UYARI!
Tax Free, yurtdışında vergisiz alışveriş için fiziksel olarak o ülkedeki mağazadan satın alma yapmanız gerekiyor. Yani kendi ülkenizde bulunuyorken yabancı bir ülkede faaliyet gösteren online mağazalardan alacağınız ürünler için Taxfree iadesi alamazsınız. Çünkü yabancı sanal alışveriş mağazaları faturanızı vergisiz olarak düzenler ve olmayan verginin iadesi de söz konusu olmaz.
Adım Adım Tax Free İadesi İçin Yapmanız Gerekenler
Yurtdışında Vergi İade Başvurusu nasıl yapılır?
- Zevkinize göre sepetinizi doldurun ve ödeme için mağazanın kasa bölümüne gelin.
- Ödeme yapmadan önce taxfree İade uygulamasından yararlanmak istediğinizi belirtin. Bu aşamada izlenebilecek iki yol bulunuyor;
- Kasiyer sizden Banka hesap bilgileriniz, Pasaport ve diğer kimlik bilgilerinizi talep ederek direkt vergisiz satış yapabilir. En kolay vergisiz alışveriş şekli budur. Ülkemizde çoğunlukla bu yöntem uygulanmaktadır.
- Diğer bir yöntem ise faturanızdaki vergi meblağlarını havalimanında alabilmeniz için gerekli olan Tax Free İade Formunu düzenlenmesidir. Daha sonra bu formu kapalı bir zarf içerisinde size teslim ederler. Zarf üzerinde bir barkod veya kare kod yapıştırırlar. Bu zarfı havalimanındaki Gümrük ve Tax Free Noktasına kadar kesinlikle açmamanız istenir.
- Vergi iadesinin yapılabilmesi için size zarf içerisinde teslim edilen İade Formu, Faturanızı ve ürünleri paketini açmadan muhafaza ediniz. Gümrük görevlileri ürün paketini açılmamış olarak görmek isteyebilirler. Ancak bugüne kadar tek tek ürünleri kontrol eden bir görevli de görmedim açıkçası.
- Bulunduğunuz ülkeden çıkış yapacağınız zaman havalimanına geldiğinizde Check-in işlemlerinden sonra ve Pasaport Kontrolünden hemen önce Gümrük (Maliye) Ofisine giderek alışverişlerinize ait Tax Free İade Formlarını görevliye onaylatın. Gümrük Ofisinin onaylamadığı formları Tax Free noktası asla kabul etmez. Bu nedenle Pasaport kontrolünden önce mutlaka Gümrük Ofisinde işlemlerinizi tamamlayın.
- Onay işlemi bitince Pasaport Kontrolünden geçerek arındırılmış alanda bulunan Tax Free bankolarına müracat edin. Burada sizden
- Alışveriş Faturaları ve slipler (zarf içerisindedir), Vergi İade formları (zarf içerisindedir),
- Banka bilgileriniz (Kredi kartı numaranız veya IBAN numaranız),
- İletişim bilgileriniz ve
- Pasaportunuzu isterler.
- Son aşama ise vergi iadesidir. Bazı vergi iade şirketleri nakit olarak anında ödeme yaparken bazıları ise 30 gün sonra belirttiğiniz hesap numaranıza EFT olarak ödeme yaparlar. Global Blue ofisleri genellikle nakit ödeme yapmaktadır. Ancak diğer Tax Free şirketleri belirli bir süre sonra havale yada eft yoluyla ödeme yaparlar.
Tax Free Hesaplama Aracı
Yurtdışında yaptığınız alışverişler için vergi iadesi nasıl hesaplanır?
İnternet arama motorlarında sıkça aranan “Tax Free Hesaplama” terimine istinaden burada bir açıklama yapma gereği duydum. Uygulama marketlerde ve internette Taxfree hesabı yapan uygulamalar ve araçlardan çok sayıda bulunuyor.
Ancak ülkelerin vergi oranları sık sık değiştiği için sizi yanıltma payı yüksek. Vergi oranları kategori bazında bile değişiklik gösteriyor.
İşte bu nedenle vergi hesaplama araçlarına çok fazla güvenmemek gerekiyor. Bunun yerine yurtdışında satın alma anında size verilen faturada hangi ürünün ne kadar vergisi olduğunu net bir şekilde görülmektedir. En doğru ve kesin bilgi ürün faturasında yazan oranlardır.
Tax Free hesaplama araçları size sadece bir öngörüde bulunabilir. Net bir sonuç almak mümkün değildir.
Türkiye’de Tax Free Alışveriş Nerede ve Nasıl Yapılır?
Aslında bir çok yabancı ülkeyle karşılaştırıldığında Türkiye’de Tax Free işlemleri çok daha kolaydır. Vitrin camında Tax Free logosu bulunan tüm mağazalarda vergisiz alışveriş yapılabilir. Türkiye’de yaygın olarak Global Blue Tax Free (Mavi Logo) ve Tax Free Zone (Kırmızı Logo) adlı şirketler hizmet vermektedir.
Türkiye’de Tax Free (Vergisiz) Alışveriş Şartları
- Türkiye’ye gelen yabancı ülke vatandaşları, çifte vatandaşlar ve yurtdışında geçerli oturuma sahip T.C. vatandaşları yararlanabilir.
- Son 1 yıl içerisinde 6 aydan fazla Türkiye’de kalmamış olmak.
- En az 100TL + %18 KDV yani 118 ₺ yada 100TL + %8 KDV yani 108 ₺ değerinde alışveriş yapmak. Bu limitin altındaki harcamalarınız için vergi iadesi alamazsınız.
- Sadece fiziksel ürün bazlı alışveriş yapmış olmak. Yani hizmet kategorisindeki (konaklama, uçak bileti, ulaşım vs.) harcamalar için Vergi iadesi alamazsınız.
- Türkiye’den çıkarken satın aldığınız ürünleri paketi bozulmamış (kullanılmamış) şekilde yanınızda bulundurmak.
- Satın aldığınız Tax Free faturalı ürünleri 3 ay içerisinde Gümrük Muhafaza Noktasına onaylatmanız gerekmektedir.
Türkiye’de Tax Free Vergi İadesi Alma Adımları
- Tax Free logolu bir mağazada minimum 100 ₺ + KDV tutarında ürün/ürünler satın alın.
- Ödeme yapmadan önce kasiyerden Tax Free formatında Fatura talep edin.
- Satın aldığınız ürünün orijinal ambalajını bozmadan uçuş yapacağınız güne kadar muhafaza edin.
- Türkiye’den çıkış yapacağınız gün havalimanında Check-in işleminden sonra Gümrük Muhafaza Ofisinde görevli memura onaylatın.
- Pasaport kontrolünden geçtikten sonra Tax Free Noktasından vergi iade bedelini alınız.
Ülkelere Göre Tax Free İade Politikaları
Avrupa Birliği ülkeleri arasında ortak Gümrük Birliği anlaşması bulunuyor. Bu nedenle üye ülkelerden yaptığınız alışverişlerinizdeki vergi iadesini çıkış ülkesinde geri alabilirsiniz.
Örneğin Almanya’dan ucuz fiyatlarla Iphone 14 Pro Max almak istiyorsunuz. Bunun için Almanya veya başka bir Avrupa ülkesine gittiniz. Sonrasında ise Bulgaristan, Polonya, İspanya, Fransa, Hollanda veya Almanya’daki herhangi bir havalimanından çıkış yapacaksınız. İşte tüm bu ülkelerde ödediğiniz vergilerin Gümrük-iade işlemlerini Almanya’da tamamlamanız gerekiyor.
İspanya’da Tax Free İşlemleri Nasıl Yapılır? (Çok Zorluk Çıkarılıyor)
Yaklaşık 2 yıl önce İspanya seyahatim esnasında tax free mücadelesi verdiğimi hatırlıyorum. Barcelona, Granada ve Sevilla kentlerinde yaklaşık 5.000 ₺ tutarında Zara, kozmetik, parfüm ve elektronik ağırlıklı alışveriş yapmıştım. Bu alışveriş için yaklaşık 1 ay sonra yaklaşık 600 ₺ vergi iadesi hesabıma yatırılmıştı. Ancak bu iadeyi almamanız için her türlü zorluğu yaşatıyorlar size. Sabırlı olur ve söylediklerimi uygularsanız vergi iadenizi kolaylıkla alabilirsiniz.
Alışveriş Esnasında Yapılacaklar:
İspanya’nın hemen her şehrinde bulunan “El-Corte Ingles” adlı alışveriş merkezlerinden alışveriş yaptım. AVM’nin Barselona’da bulunan vergi ofisinde tüm faturaları mı onaylattım.
Havalimanında Yapılacaklar:
İstanbul’a dönüş için Barselona El-Prat Havalimanına geldim. Burada önce Check-in işlemini yaptım. Hemen ardından “Custom Tax Free Point” tabelasının bulunduğu ofise geldim.
Burada görevliler, Taxfree formunun bulunduğu kapalı zarf üzerindeki barkodu kiosk cihazına okutmamı söylediler. Ben de okuttum. Ekranda “are you sure” emin misiniz? gibisinden sorular çıktı hepsini onayladım ve yeşil OK yazısını gördüm. Görevli:
– Pasaport Kontrolünden geçtikten sonra Tax Free şirketine ait bankoya giderek zarfı teslim etmemi söyledi. Peki dedim.
Pasaport kontrolünden geçtikten sonra görevlinin dediği bankoyu buldum. Ancak sırf vergi iadesi yapmamak için Gümrük ofisine tekrar gitmemi istediler. Bir hata olduğunu ve onu düzelttirmem gerektiğini söylediler.
-Eee pasaport kontrolünden geçtim nasıl geri döneceğim Gümrük Ofisine?
İşte tam bu sırada tur rehberi yardımcı oldu. Kendisine de aynı şeyleri söylediklerini belirtti. Pasaport çıkışını iptal ederek Gümrük ofisine geri gideceğini ve hatayı düzelttireceğini söyledi. Rica ettim sağolsun benim evrakları da götürdü ve tekrar onaylattı.
İstanbul’a döndüm ve tam 30 gün sonra Kredi Kartı hesabıma 560 ₺ yatırdılar. İşte zafer!
Hollanda Tax Free İadesi Nasıl Alınır?
Amsterdam Schipol havalimanında Tax Free iadesi alma şansım oldu 3 yıl önce. İspanya’ya oranla daha kolay olduğunu söyleyebilirim. Amsterdam’da başlayan ve yine Amsterdam’da biten 5 ülkeyi (Benelüks Turu) kapsayan tur boyunca Paris, Lüksemburg, Brüksel ve Köln gibi şehirleri gezdim.
Bu esnada satın aldığım ürünlere ait faturaları Tax Free formatında kestirdim. Schipol havalimanına geldiğimde önce Gümrük Ofisi ardından “Global Blue Tax Free” bankosundan vergi iadesini bi tamam geri aldım. Üstelik nakit ödeme yaptılar. Satın aldığım metal Eyfel Kulesi maketinin 6 € değerindeki vergi kesintisini bile ödediler.
Almanya Tax Free İadesi Nasıl Yapılır?
Almanya’ya çok kez seyahatim oldu ancak Almanya üzerinden çıkış yapmak hiç nasip olmadı. Hep farklı AB ülkelerinden çıkış yaptım.
Birlikte gezdiğim arkadaşım Almanya’da elektronik ürünlerin diğer ülkeler oranla fiyat olarak daha uygun olduğundan bahsediyordu. Almanya’da tax free çalışan bir MediaMarkt mağazasından Iphone X telefon aldı ve havalimanında kolayca vergi iadesini geri almış. İstanbul’a döndüğünde ballandıra ballandıra anlattı 🙂
Şu sıralar tax free blog yazısı üzerinden en çok sorulan sorulardan bazıları şöyle:
- Almanya’dan taxfree ile iphone nasıl alınır?
- Almanya’nın taxfree oranları nasıl hesaplanır?
- Avrupa’da iphone taxfree oranı kaç?
- Bulgaristan iphone için taxfree ne kadar?
- Polonya’da iphone taxfree iadeleri?
Gürcistan’da Vergisiz Alışveriş Nasıl Yapılır?
Gürcistan vatandaşı dışında herhangi bir ülke vatandaşı olmanız istenir. Taxfree faturası düzenlemeye yetkisi olan mağaza ve dükkanlardan alışveriş yapmanız gerekir.
Gürcistan’da Hangi Ürünlerin Vergi İadesi Alınabilir?
- Bozulabilir gıda malzemeleri,
- Taşıma ve seyahat hizmetleri,
- Toplam ağırlığı 125 gram ve üzerindeki mücevherat ile altın,
- Değerli taşlar,
- Kültürel ürünler veya özel lisans gerektiren ürünler,
- Vergi muafiyeti olan ürünlerin haricindeki tüm alışverişlerinizde taxfree iadesi alabilirsiniz.
Gürcistan’da alışveriş esnasında ürünler paketlenir ve Gümrük ofisine kadar paketin açılmaması istenir. Son günlerde oldukça fazla sorulan bir örnek üzerinden konuyu anlatalım.
Örneğin; Gürcistan’da Iphone 14 Promax satın aldınız. Akıllı telefonunuzun paketini (jelatin dahil) havalimanı yada sınır kapısındaki Gümrük kontrolüne kadar açmayın. Aksi takdirde tax free iadesini alamazsınız.
Gürcistan’a pasaport değil de kimlik ile giriş yaptıysanız Gürcistan Polisinin size verdiği damgalı evrakı kaybetmeyin. Bu kağıda hem alışveriş esnasında hemde taxfree iadesi alacağınız zaman ihtiyacınız olacaktır.
Havalimanı Duty Free Alışverişlerde Tax Free
Türkiye havalimanlarında olduğu gibi dünyanın dört bir yanındaki havalimanlarında Duty Free mağazaları bulunmaktadır. Zengin ürün çeşitliliğine sahip Duty Free mağazalarında parfümden elektroniğe, elektronikten giyim kategorisine ait ürünler satılmaktadır. Üstelik Duty Free Mağazalarında alışverişler tamamen vergisiz olarak yapılmaktadır. Yani Tax Free iadesi gibi bir karmaşa ile uğraşmanıza gerek kalmıyor.
Sadece dış hatlar bölümünde pasaport kontrolünden sonra çok sayıda bulunan Duty Free mağazalarında alışveriş yapmak çok eğlencelidir. Hatta uçağınızı beklerken bu mağazalarda alışveriş yapmasanız bile sadece gezerek vakit geçirmek oldukça eğlencelidir.
Duty Free Mağazalarında özellikle kozmetik ve parfüm kategorisi ile sigara ve alkol kategorisi ön plana çıkmaktadır. Bunun sebebi de ürünlerin %100 orijinal olmaları ve ekonomik fiyatlarıdır.
Ülkelere Göre Tax Free Alışveriş Sınırı ve Vergi Oranları
Her ülkenin vergilendirme politikası bir diğerinden farklıdır. Yabancılardan alınan katma değer vergisi bile ülkeden ülkeye değişkenlik göstermektedir. Ancak oranlar ne olursa olsun Tax Free alışverişler için belirlenen bir alt limit vardır.
Örneğin tek faturada 3 € bedelle satın aldığınız bir ürünün vergisini iade alamazsınız. İspanya için 80 € gibi bir tax free limiti vardı. Tax Free ofisinde bu değerin altındaki faturaları işleme alamayacaklarını beyan ettiler. Bu bedel Türkiye için 100₺+KDV olarak belirlenmiştir.
Almanya Tax Free Vergi Oranları ve Limiti
Almanya’da iki tür Katma Değer oranı uygulanmaktadır.
Lüks Tüketim Ürünleri: %19
Yaşamsal Tüketim Ürünleri: %7
Süre: 3 ay
Almanya için tek faturada Tax Free Alt Limiti: 50,01 €
Avusturya için Tax Free Vergi Oranları ve Limiti
Avusturya’da için iki farklı Katma Değer oranı uygulanmaktadır.
Lüks Tüketim Ürünleri: %20
Yaşamsal Tüketim Ürünleri: %10
Süre sınırı: 3 ay
Avusturya için Tax Free Alt Limiti: 75.01€
Belçika Tax Free Vergi Oranları ve Limitler
Belçika’da geçerli 3 farklı Katma Değer oranı bulunmaktadır.
Standart Vergi Oranı: %21
Yaşamsal Tüketim Ürünleri: %12
Süre sınırı: 3 ay
Belçika için tek alışverişteki Tax Free Alt Limiti: 125.01€
Birleşik Arap Emirlikleri Tax Free Vergi Oranları ve Limitler
Birleşik Arap Emirlikleri’nde vergi oranları şöyledir:
Standart Vergi Oranı: %17.5
Yaşamsal Tüketim Ürünleri: %12.5
Süre sınırı: 3 ay
Dubai ve Birleşik Arap Emirlikleri için tek alışverişteki Tax Free Alt Limiti: 375.001 (UAE) BAE Dirhemi
Dubai merkezli Birleşik Arap Emirliklerinde Global Tax Free üyesi mağazalardan yaptığınız alışverişe ait vergi iadesini kendi ülkenizde teslim alabilirsiniz. Tek yapmanız gereken Birleşik Arap Emirliklerinden çıkarken ürünleri ve faturaları Gümrük görevlisine onaylatmanız olacaktır.
Çek Cumhuriyeti Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Çek Cumhuriyetinde geçerli Katma Değer Vergisi olarak 3 oran uygulanmaktadır.
Standart Vergi Oranı: %21
1.Kategori Tüketim Ürünleri: %15
2.Kategori Tüketim Ürünleri: %10
Süre sınırı: –
Çek Cumhuriyeti Tax Free Alt Limiti: 2.01 (CZK)Çek Korunası
Çin’de Tax Free Vergi Oranları ve Limitler
Çin Halk Cumhuriyetinde Katma Değer olarak 2 oran uygulanmaktadır.
Standart Vergi Oranı: %13
Yaşamsal Tüketim Ürünleri: %19
Süre sınırı: –
Çin’de yapacağınız tek faturadaki Tax Free Alt Limiti: 500.01 (RMB)Yuan
Danimarka Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Danimarka vergi oranı olarak tek oran uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %25
Süre sınırı: 3 ay /1 yıl
Danimarka Tax Free Alt Limiti: 300.01 Kron
Estonya Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Estonya’da vergi oranı olarak tek oran uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %20
Süre sınırı: 3 ay /1 yıl
Estonya Tax Free Alt Limiti: 38.01 €
Fas için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Fas’ta geçerli vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %20
Süre sınırı: 30 gün / –
Fas için Tax Free Limiti: 2000 MAD
Kapsam Dışı Ürünler: Yiyecek, değerli taş, sigara, ulaşım, sağlık, kültürel ürünler.
Fransa Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Fransa’da vergi oranları farklı kategoriler altında uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %20
İlaç & Sağlık: %10
Kitap & Yiyecek: %5.5
Diğer Ürün Grupları: %2.1
Süre sınırı: 6 ay /5 yıl
Fransa Tax Free Limiti: 100.01 €
Kapsam Dışı Ürünler: Sigara, Silah, Sağlık Giderleri, Araba ve yedek parçaları, Posta Pulu ve 50 yıl üzeri kültürel eşyalar.
Finlandiya Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Finlandiya vergi oranları 3 kategori halinde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %24
Yiyecek: %14
Kitap & Sağlık Ürünleri (İlaç vb.): %10
Süre sınırı: 3 ay /2 yıl
Finlandiya Tax Free Limiti: 40.01 €
Güney Kore için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Kore’de vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %10
Süre sınırı: 3 ay / 2 yıl
Güney Kore’nin minimum Tax Free Limiti: 30.000 (KRW) Güney Kore Wonu
Kapsam Dışı Ürünler: Ateşli silahlar, kılıç, patlayıcı, Kültürel miras ürünleri, bağımlılık yapan ürünler, Tütün ve sigara, ithalatı yasaklanmış ürünler, kitap, pul ve çiğ gıda ürünleri.
Gürcistan Tax Free Vergi İadesi ve Limitler
Gürcistan’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %4-9
Gürcistan’ın minimum Tax Free Limiti: 30.000 (GEL) Gürcistan Larisi
Kapsam Dışı Ürünler: Ateşli silahlar, kılıç, patlayıcı, Mücevherat, Kültürel miras ürünleri, bağımlılık yapan ürünler, Tütün ve sigara, ithalatı yasaklanmış ürünler, kitap, pul ve çiğ gıda ürünleri.
Hırvatistan Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Hırvatistan Katma Değer Vergisi olarak 3 oran uygulanmaktadır.
Standart Vergi Oranı: %25
1.Kategori Tüketim Ürünleri: %13
2.Kategori Tüketim Ürünleri: %5
Süre sınırı: –
Hırvatistan’da yapacağınız alışverişlerin tek faturadaki Tax Free Alt Limiti: 740.01 (HRK)Kuna
Hollanda için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Hollanda’nın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %21
Yiyecek Vergisi: %9
Süre sınırı: 3 ay / –
Hollanda için Tax Free Limiti: 50.01 €
Kapsam Dışı Ürünler: Gift shop ürünleri, kültürel ve sanatsal ürünler.
Japonya için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Japonya’nın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %10
Katma Değer-2 Vergisi: %8
Süre sınırı: 30 gün /
Japonya için Tax Free Limiti: 5000 (JPY) Yen
Kapsam Dışı Ürünler: –
İngiltere için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
İngiltere 1 Ocak 2021 itibariyle Brexit çerçevesinde AB Gümrük Birliğinden ayrılmıştır. Bunun için Birleşik Krallık’ta satın aldığınız bir ürünün vergi iadesini alabilmeniz için mutlaka ülkeyi terk etmeden önce Gümrük Ofisine onaylatmalısınız. Aksi halde herhangi bir AB ülkesinde iade alamazsınız.
Standart Vergi Oranı: % 42.5 – %7.5
Süre sınırı: – / –
İngiltere için Tax Free Limiti: 100.0 £
Kapsam Dışı Ürünler: –
İrlanda’da Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
İrlanda’nın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %23
Süre sınırı: 3 ay / 3 yıl
İrlanda için Tax Free Limiti: 75.01 €
Kapsam Dışı Ürünler: Çocuk giyim, yemek, sağlık, yakıt ve hizmet sektörü.
İspanya’da Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
İspanya’nın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %21
Yiyecek ve optik ürünler: %10
Sağlık, ilaç, kitap, mecmua ve bazı yiyecekler: %4
Süre sınırı: 3 ay / 4 yıl
İspanya için Tax Free Limiti: 80.01 €
Kapsam Dışı Ürünler:İthalatı yasaklanmış ürünler.
İsveç’te Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
İsveç’in vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %25
Yiyecek vergi oranları: %12
Kitap, mecmua vergi oranları: %6
Süre sınırı: 3 ay / 1 yıl
İspanya için Tax Free Limiti: 200.01 (SEK) İsveç Kronu
Kapsam Dışı Ürünler:İthalatı yasaklanmış ürünler.
İsviçre’de Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
İsviçre’nin vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %7.7
Yiyecek, İlaç, Kitap ve Meyve Sebzelerde vergi oranları: %2.5 (Taxfree iadesi yok)
Süre sınırı: 3 ay / 4 yıl
İsviçre için Tax Free Limiti: 300.01 (CHF) İsviçre Frangı
Kapsam Dışı Ürünler: Akaryakıt, %2.5 vergi oranına sahip tüm ürünler ve İthalatı yasaklanmış ürünler.
İtalya’da Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
İtalya’nın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %22
Moda, deri, takı, züccaciye, güneş gözlüğü ve alkol: %22
Yiyecek: %10
Bitkisel ürünler: %5
Süt ve Süt Ürünleri, Vegan ve meyve: %2
Süre sınırı: 3 ay / 3 ay
İtalya için Tax Free Limiti: 154.95 €
Kapsam Dışı Ürünler: Yakıt, oto ve oto yedek parça.
İzlanda’da Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
İzlanda’nın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %24
Basit Yiyecekler ve Kitap Vergi Oranı: %11
Süre sınırı: 3 ay / limitsiz
İzlanda için Tax Free Limiti: 6.000 ISK
Kapsam Dışı Ürünler: Hizmet sektörü.
Kazakistan için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Kazakistan’ın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %12
Süre sınırı: 3 ay / 3 ay
Kazakistan için Tax Free Limiti: 53.020 KZT
Kapsam Dışı Ürünler: Alkol, kahve, sigara, yakıt, güç ünitesi, ulaşım ve özel hizmet sektörü.
Letonya için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Letonya’nın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %21
İlaç, kitap ve medikal ürünler: %12
Süre sınırı: 3 ay / 1 yıl
Letonya için Tax Free Limiti: 44.01 €
Kapsam Dışı Ürünler:
Libya için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Libya’nın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %11
Süre sınırı: 3 ay / –
Libya için Tax Free Limiti: 150.000 LBP
Kapsam Dışı Ürünler: Yiyecek, içecek, değerli taşlar, mücevherat.
Litvanya için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Litvanya’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %21
Süre sınırı: 3 ay / –
Litvanya için Tax Free Limiti: 40.01 €
Kapsam Dışı Ürünler: Hizmet sektörü, indirimli ürünler.
Lüksemburg için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Lüksemburg’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %17
Süre sınırı: 3 ay / 3 yıl
Lüksemburg için Tax Free Limiti: 74.01 €
Kapsam Dışı Ürünler: Hizmet sektörü, ulaşım harcamaları.
Macaristan’ın Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Macaristan’ın vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %27
Basit Yiyecekler için Vergi Oranı: %18
Sağlık ve Kırtasiye Ürünleri: %5
Süre sınırı: 3 ay /1 yıl
Macaristan için Tax Free Limiti: 63.01 HUF
Kapsam Dışı Ürünler: Yakıt, Hizmet sektörü, Ulaşım, Deniz ve Hava Taşımacılığı.
Norveç için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Norveç’te vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %25
Yiyecek Vergisi: %15
Süre sınırı: 1 ay / 1 yıl
Norveç için Tax Free Limiti: 290 – 315 (NOK) Norveç Kronu
Kapsam Dışı Ürünler: Kitap&Kırtasiye, yakıt ve araç.
Polonya için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Polonya’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %23
Yiyecek ve Sağlık Vergisi: %8
El Yapımı ve Tarımsal Ürün Vergisi: %5
Süre sınırı: 3 ay / 8 ay
Polonya için minimum Tax Free Limiti: 200 (PLN) Zloti
Kapsam Dışı Ürünler: –
Portekiz için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Portekiz vergi oranları şu şekildedir;
Anakara Vergi Oranları:
Standart Vergi Oranı: %23
Yiyecek ve Tarımsal Ürün Vergisi: %13
Kitap, İlaç, Medikal ve Mecmua Vergisi: %6
Portekiz Anakarası minimum Tax Free Limiti: 61.50 €
Süre sınırı: 3 ay / 8 ay
Madeira Geçerli Vergi Oranları:
Standart Vergi Oranı: %22
Madeira için minimum Tax Free Limiti: 61.01 €
Azores Adası Vergi Oranları:
Standart Vergi Oranı: %16
Azores Adası için minimum Tax Free Limiti: 58.01 €
Kapsam Dışı Ürünler: Kıymetli ürünler, araba ve yedek parça ürünleri.
Rusya için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Rusya’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %20
Yiyecek, Çocuk ürünleri, İlaç, Kitap ve Su Vergisi: %10
Süre sınırı: 3 ay / 1 yıl
Rusya için minimum Tax Free Limiti: Günlük 10.000 (RUB) Ruble
Kapsam Dışı Ürünler: Alkol, sigara, araba&yedek parça, akaryakıt ve petrol ürünleri.
Sırbistan için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Sırbistan’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %20
Yiyecek, Tarım ürünleri, kitap ve eğitim materyali Vergisi: %10
Süre sınırı: 3 ay / 1 yıl
Sırbistan için minimum Tax Free Limiti: 6.000 (RSD) Sırp Dinarı
Kapsam Dışı Ürünler: Alkol, sigara, kahve, akaryakıt ve petrol ürünleri.
Singapur için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Singapur’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %7
Süre sınırı: 2 ay / –
Singapur için minimum Tax Free Limiti: 100.01 (SGD) Singapur Doları
Kapsam Dışı Ürünler: –
Slovakya için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Slovakya’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %20
Süre sınırı: 2 ay / 5 ay
Slovakya’nın minimum Tax Free Limiti: 100.01 €
Kapsam Dışı Ürünler: Akaryakıt.
Slovenya için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Slovenya’da vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %22
Yiyecek, sağlık ve kitap Vergi Oranı: %9.5
Süre sınırı: 2 ay / 6 ay
Slovenya’nın minimum Tax Free Limiti: 50.01 €
Kapsam Dışı Ürünler: Akaryakıt, Mineral yağları, Alkollü içecekler, Sigara.
Türkiye için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Türkiye’de vergi oranları şu şekilde uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %18
Standart Vergi-2 Oranı: %8
Kitap, yaşamsal ürünlerde Vergi Oranı: %1
Süre sınırı: 3 ay / 3 ay
Türkiye’nin minimum Tax Free Limiti: 108 TL – 118 TL
Kapsam Dışı Ürünler: İthalatı yasaklanan ürünler.
Ukrayna için Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Ukrayna’da devam etmekte olan savaş nedeniyle tüm vergi tahsilat ve iade işlemleri geçici bir süreliğine askıya alındığından Tax Free iadesi yapılmamaktadır.
Standart Vergi Oranı: %0
Süre sınırı: – ay / – ay
Ukrayna’nın minimum Tax Free Limiti: –
Kapsam Dışı Ürünler: –
Yunanistan’ın Tax Free Vergi Oranları ve Limitleri
Yunanistan vergi oranları anakarada ve Yunan adalarında ayrı ayrı uygulamaktadır.
Standart Vergi Oranı (Anakarada): %24
Standart Vergi Oranı (Lesvos, Chios, Kos, Leros ve Samos adalarında): %17
Süre sınırı: 3 ay /3 ay
Yunanistan Tax Free Limiti: 50.01 €
Kapsam Dışı Ürünler: Alcol ve yiyecek.
Tax Free Hakkında Merak Edilen Tüm Sorular
Karayolu ile yurtdışı seyahatlerde Tax Free iadesi nasıl alınır?
Havayolu ile seyahattekine benzer şekilde yapabilirsiniz. Kara hudut kapılarında bulunan Gümrük ofislerine müracat ederek iade işlemlerine başlayabilirsiniz. Satın aldığınız ürünün kullanılmamış ve paketinin bozulmamış olması gerektiğini unutmayınız. Karayolu ile çoğunlukla Bulgaristan, Yunanistan ve Gürcistan’da yapılan alışverişlerin vergi iadesi alınmaktadır ülkemiz için.
Satın alınan hizmetlerin taxfree iadesi neden yok?
Tax free iade şartlarında birçok ülke sadece belli başlı kategorideki ürünlerin vergi iadelerini yapmaktadır. Bunun nedeni ise satın alınan ürünün gerçekten sizin tarafınızdan kullanılmak üzere alınmış olmasıdır. Hizmet kategorisindeki harcamalarınızı gerçekten sizin tarafınızdan kullanıldığını belgelendiremediğiniz için Tax Free kapsamında değerlendirilmez.
Ürün garantisi için gerekli olan faturaları Taxfree için kullanırsam yeni fatura alabilir miyim?
Yurtdışı alışverişlerde Taxfree’den faydalanmak istediğinizde mağaza ve işyerleri size 3 kopya fatura tanzim ediyor. Bunlardan sadece 1 tanesini Taxfree ofisi teslim alıyor. Geriye kalan 2 adet fatura size kalıyor.
Fiş yada Slip ile Tax free iadesi yapılır mı?
Taxfree iadesi sadece faturalı alışverişler için yapılabilir. Hatta tax free uygulamasına özel fatura kesilmesi gerekiyor. Alışveriş sonrasında kasada ödeme esnasında görevliye mutlaka hatırlatınız.
Tax free iadesi yapılmaz ise ne yapmalıyım?
Sorunsuz bir şekilde üzerinize düşen işlemleri eksiksiz yaptınız. Ancak aradan 30 günden fazla süre geçmiş olmasına rağmen tarafınıza ödeme yapılmadı ise ne yapmalısınız? Hiç panik yapmanıza gerek yok. Çünkü Tax free ödeme şirketleri her ülke tarafından özenle seçilmiş ve tıpkı bir banka kadar güvenli olan şirketlerdir. Size teslim ettikleri barkod, karekod yada takip numarasını kullanarak iletişim kurun. İletişiminizi Eposta üzerinden kurmanızı tavsiye ederim. Eğer bir sorun yok ise yada varolan sorun çözülür ise size e-posta ile dönüş yapılarak iadeni yapılır.
Fatura bir başkasının üzerine düzenlenmeyecek. Fatura benim adıma düzenlenecek; arkadaşım sadece ürünü benim için teslim alacak. Ama benim Almanya seyahatim ürün teslim alındıktan yaklaşık 1 ay sonra olacak. Bu durumda tarih uyumsuzluğu sebebiyle vergi iadesi almamda sıkıntı olur mu diye sormak istedim aslında.
Merhaba,
Birçok online internet sitesi satış esnasında üyelik ister. Üyelik bilgileri girerken o ülkenin vatandaşı mısınız yoksa yabancı mısınız diye sorar. Siz mecburen yabancı seçeneğini işaretleyeceksiniz. Bu nedenle sizden zaten vergi alamaz. Ve alınmayan verginin de iadesi söz konusu olmaz. Diyelim ki aldınız Apple gibi kurumsal bir şirketin bahsettiğiniz şekilde tax free faturaya çevirme şansı yok denecek kadar az. Ama yine de şansınızı denemek istiyorsanız eposta veya telefon üzerinden iletişime geçerek kendilerine sorabilirsiniz.
Malesef bu konuda bir bilgim yok. Yani satıcı internet satışlarında tax free uygulamayabilir. Bu bir satış politikası yada o ülkenin gümrük politikası olabilir.
Bir önceki sorunuza yanıt verildi. Sanırım aynı soru.
Fransa’da oturumu var ancak vatandaş değil ise arkadaşınız size hediye olarak getirebilir ve o ülkede tax free iadesini alabilir. Ancak burada telefonu kendi üzerinize kayıt ettirirken nasıl bir mevzuat geçerli bilgim yok. Sizi yanlış yönlendirmek istemem.
Merhaba,
Tax free ofislerini ülke bazında bilgim yok malesef. İnternet’ten bulabileceğinize eminim.
Merhaba,
1. Evet tax free ofisleri 7/24 çalışıyor.
2. Amsterdam’da tax free olabilir ama şahsi kanaatim alış veriş yaptığınız ülkede yani Belçika’da tax free işlemlerinizi halletmeniz yönünde olacaktır.
3. Hangi havalimanından çıkış yapacaksanız orada tax free ve gümrük işlemlerinizi tamamlayın.
4. Bahsettiğiniz uygulama Türkiye’de alışveriş yapan turistler için geçerlidir. Ancak hiçbir AB ülkesi görmedim bahsettiğiniz gibi anında vergi iadesi yapabilen.
Size sadece tax free aşamasında bilgi verebilirim. Çünkü telefonu kendi üzerinize kayıt ettirme ile ilgili mevzuat sık sık güncelleniyor. Size bu konuda yanlış bilgi verip mağdur etmek istemem. Arkadaşınız kendi üzerine alır ve tax free iadesini de kendi hesabından kullanır. Buraya geldiğinde size hediye olarak getirmiş olur. Ancak dediğim gibi telefonu Türkiye’de kayıt ettirme ile ilgili sizi yanlış yönlendirmek istemem. Bu konuda BTK ve Gümrük Müsteşarlığının internet sitelerini araştırmalısınız.
Merhaba, ürünü hangi ülkeden aldıysanız tax free işlemlerini ve gümrükleme adımlarını sorun yaşamamak adına o ülkeden ayrılırken mutlaka bitirin. Bahsettiğiniz ülkelerin arasında her ne kadar gümrük birliği anlaşması bulunuyor olsa da siz yine de riske atmayın. İsviçre’de tax free işlemlerinizi tamamlayın.
Merhaba, bu şekilde bir başkasının üzerine fatura düzenlenemez. Düzenlese bile sizin pasaport bilgileriniz olmadan bir işe yaramaz. Ayrıca fatura arkadaşınızın üzerine kesilirse siz tax free alamazsınız.
Merhaba, Apple store’un almanya sitesi üzerinden iphone siparişi vereceğim. Ürünü Almanyadaki arkadaşım mağazadan benim adıma teslim alacak. Teslim alındığı gün de fatura kesilecek muhtemelen. Ama benim Almanya seyahatim ürün teslim alındıktan yaklaşık 1 ay sonra olacak. Bu durumda tarih uyumsuzluğu sebebiyle vergi iadesi almamda sıkıntı olur mu?
hocam benim de aynı şekilde bir planım var. Tecrübelerinizi aktarırsanız çok mutlu olurum
merhaba isvicreye vize zormus o yuzden italyaya vize ve bilet alicam italyaya gittikten sonra isvicreye trenle gecip alicam iphone u. Sonra donus icin tekrar italyadan ucusla donucem sizce sikinti olur mu pasaporta kaydettirirken ve taxfree iadesi alirken?
Merhaba Tufan Bey,
Bilgi ve tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Soran olmuş ama cevabını net anlayamadığım için ben de sormak istedim.
Yurtdışından arkadaşım telefon getirecek, getirirken havaalanında tax-free işlemleri için kendi pasaportunu kullansa, Türkiyeye getirdikten sonra ben telefonu kendi pasaportuma işletip kullansam bu şekilde olmuyor mu? Arkadaşım kendi pasaportunu tax-free işlemleri için kullanamıyor mu? (ocak ayında Türkiyeye girişim var, Türkiyede kendi pasaportuma telefon kayıt şartlarını sağlıyorum)
Konu ile ilgili araştırdım ama bir bilgilendirme yazısı bulamadım, BTK ve Gümrük Bakanlığını aradım ve bana net bilgi veremediler. Sizin bilgi ve tecrübeleriniz nedir bu konuyla ilgili?
Teşekkür ederim, Saygılarımla
Merhabalar. Türkiyeden Amsterdam a gidip telefon alacağım. Haftasonu amsterda olacağım. Pazartesi Belçikaya geçeceğim. Dönüşüm de belçika üzerinden olacak.
1. Sorum haftasonu tax free ler açık oluyor mu?
2. Sorum çıkışım Amsterdamdan olmayacak oradaki havalimanından tax free işlemlerini yapabiliyor muyum?
3. Sorum brüksel charleroi havalimanından mı yapmam gerekiyor tax free?
4. Sorum da tax free alışveriş yapılan mağazalarda vergiyi almama gibi bir durum var mı? Yani vergisiz satış? Yoksa illaki alınıyor da bu işlemleri yapmamız mı gerekiyor?
Tufan Bey Merhaba,Aralık ayında yunanistan aleksandrapoliye geçicem ordan iphone almak istiyorum.
Tax free merkezleri nerede bilginiz var ise benimle paylaşırsanız çok sevinirim.Teşekkürler
Merhaba
fransada oturum izni olan Türk bir yakınım var. kendisi adına fatura ettirerek telefonu aldığında tax freesini alıp, ben direk telefonu pasaportuma kaydettirebilir miyim(bu işlemi kıbrısa giriş çıkış yaparak sağlayacağım eğer oluyorsa)
Merhaba
Şubat ayında Fransaya gideceğim . Fransada bir yakınım var. Ben burdan online sipariş versem tax free alabiliyor muyum? Eğer alabiliyorsam bu işlemi şubat ayında gittiğimde yapabilir miyim ? telefonun imei numarasıyla telefon açtırma işlemini yapsam bir sorun olur mu?
Online sipariş ile tax free alamıyorsam, Fransadaki yakınım benim adıma fatura ile alabilir mi telefonu?
Böyle de olmuyorsa fransadaki yakınım kendi adına fatura ettirerek telefonu aldığında tax freesini alıp ben direk telefonu pasaportuma kaydettirebilir miyim(bu işlemi kıbrısa giriş çıkış yaparak sağlayacağım eğer oluyorsa)
Merhaba Yunanistan’da aleksandrapoliye gideceğim ordan telefon almayı düşünüyorum ,tax free iadesini nasıl ve nereden alabilirim yardımcı olursanız çok teşekkür ederim 🙏
Vermiş olduğunuz bilgiler oldukça aydınlatıcı, teşekkürler. Ben 12 Kasım’da yeşil pasaportumu kullanarak aracımla eşimle birlikte Yunanistan’a gidip iki adet iPhone Pro almayı planlıyordum ancak satış yapan sitelerin hiçbirinde stok görünmüyor. Mağazalarda bulamamaktan endişeliyim. Online ön sipariş verirsem ürün gelince haber vereceklerini söylediler ama mağazalardan biri satışa hazır olmayıp siparişle gelen ürünlerde vergi iadesi olmuyor dedi. Diğerleri olur dediler ama bu şekilde online siparişle aldığımda tax free faturası düzenleyebilecekler mi, o konuda anlaşamadık. Sizin bir bilginiz var mı acaba bu konuda? Yunanistan’da %24 olan vergi oranından ne kadar iade yapılıyor acaba?
Merhaba isvicreye gidecegim ama magazada stok yokmus galiba. o yuzden ben simdi isvicre appledan online alip isvicrede arkadasimin evine yollatsam gidince orda appledan tax free ye cevirtebilir miyim bilginiz var mi? Veya online alirken tax free alinabiliyor mu? Kendi kredi kartimla alicam sadece isvicrede yasayan arkadasimin adresini ve adini verecegim kargo adresi olarak. Ayrica ikinci sorumda online isvicreden siparis verirken fatura kestirebiliyor muyum turkiyedeki kendi sirketimin adina?
Merhaba,
Tax free için sadece bulunduğunuz ülkeden başka her hangi bir ülkeye çıkmanız yeterli. AB ülkesinden AB üyesi olmayan bir ülkeye (İzlanda, İsviçre Norveç vs.) geçerken çıkış yapacağınız ülkede (alışveriş yaptığınız ülke) tax free alabilirsiniz. Hatta AB üyesi ülkeden başka bir AB üyesi ülkeye dahi geçerken tax free almanızın önünde herhangi bir engel yoktur.
Merhaba
Taxfree uygulamasından faydalanabilmek için Türkiye’ye dönmek zorunlu mu? Avrupa Birliği’nde olan bir ülkeden tax free ile satın aldığım bi ürünü ,şu an Avrupa Birliği’nde bulunmayan (İzlanda, İsviçre, Norveç) gibi ülkelere seyahat ettiğimde bu uygulamadan faydalanabiliyor muyum?
Tax free alırsa ve almazsa Türkiyedeki benim kullanma sürecim farklı mı işliyor onu anlayamadım da, teşekkürler . Şöyle ki benim pasaportumda yurtdışı çıkışım var telefonu arkadaşım getirecek benim planım kendi pasaportuma kaydettirmek. Bu mümkün müdür? Tax free alıp almaması bunu etkiler mi?
Güncel miktarlar için Sırbistan’da hizmet veren tax free şirketlerinin ve gümrük müdürlüğünün sitelerine bakabilirsiniz.
Merhaba Sırbistan için minimum 6000 tax free yazılmış 6 binin altında ise ödeme alamıyormuyum yani alacağım ürün misal 28 bin tl %20 si 5600 tl yapıyor minimumun altında kaldığı için ödeme alamıyormuyum
Eğer tax free iade ücretini aldıysanız ve Yunanistan kaynaklı işlemleri yapamadıysanız bu onların hatası. Siz hangi havalimanındasınız şu anda.
İsviçre Avrupa Birliğine üye ülke olmadığı için İtalya’da aldığınız ürünün tax free iadesini İsviçre’de alamazsınız. İtalya’dan çıkmadan önce tax free iade işlemlerinizi tamamlamanızı öneririm.
Tax Free alınmadığı takdirde getiren kişinin kendi üzerine telefon hattı satın alması gerekiyor. Yani size getirdiği hediye telefonu bu şekilde kullanabiliyorsunuz.
Merhaba, yorumların çoğunu okudum ve aklıma takılan bir şey var yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Telefonu yurt dışından getirirken tax free alan kişinin ve Türkiyede pasaportuna işlenecek kişinin aynı kişi olması gerektiğinden bahsetmişsiniz, tax free alınmasa getiren kişi ve Türkiyede pasaportuna işlenen kişi farklı olabilir mi bunun bir yolu yok mu telefon kullanılmaz mı? Lütfen yardımcı olabilir misiniz, teşekkürler